Икономисти: Бюджет 2012 не отчита, че Европа навлиза в рецесия
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Икономисти: Бюджет 2012 не отчита, че Европа навлиза в рецесия

Георги Ангелов, "Отворено общество"

Икономисти: Бюджет 2012 не отчита, че Европа навлиза в рецесия

5615 прочитания

Георги Ангелов, "Отворено общество"

© Капитал


Европа се движи надолу по спиралата на икономическата и политическата криза, без ясна перспектива за разрешаване на проблемите. Лошите сценарии за бъдещето на европейската икономика, включително оцеляването на еврозоната, стават все по-вероятни.

Това увеличава рисковете за България и изисква решителен реформаторски отговор, заявиха икономистите от групата Macro Watch в неделя. В дискусията на тема "Европейската криза и мястото на България" участваха Георги Ганев (Център за либерални стратегии), Лъчезар Богданов ("Индъстри уоч"), Десислава Николова (Институт за пазарна икономика), Георги Ангелов (Отворено общество) и др.

"Сегашната криза фундаментално ще предефинира ЕС, но все още никой не знае в каква посока.

България като член на ЕС трябва да е активна, за да защитава политики, които насърчават развитието на Евросъюза и забогатяването на бедните страни. Ако сме пасивни в европейския дебат, после няма смисъл да се сърдим, че никой не се е съобразил с нас" - бяха част от изказваните в дискусията опасения.

Икономическите наблюдатели се обединиха около виждането, че бюджетът за 2012 г. трябва да бъде по-консервативен и с повече буфери, за да може да издържи и на най-лошите сценарии, а забавените структурни реформи трябва да бъдат рестартирани и извършени в кратки срокове. Реформи са необходими не само в БДЖ и пенсионната възраст, но и в целия публичен сектор - включително що се отнася до инвестиционния климат, бюрократичните пречки, институциите на правовата държава, ограничаване на привилегиите, казаха експертите.

Липсват буфери

"В Европа вече се говори, че икономиката навлиза в нова рецесия, а това по никакъв начин не е отразено в бюджет 2012. Дори напротив, финансовото министерство е заложило прекалено оптимистичен ръст от 2.9% на фона на мрачните прогнози", каза Десислава Николова, главен икономист в Института за пазарна икономика.

Тя посочи също, че в бюджета липсват каквито и да било буфери, и цитира финансовия министър Симеон Дянков, според когото буферът бил заложеният дефицит от 1.3%. "Дефицитът не може да играе ролята на буфер", каза Николова и препоръча да се запази досегашният буфер от 10%, т.е. министерствата да харчат само 90% от бюджетите си. По думите й трябва да се увеличат двойно и резервите за непредвидени разходи.

Риск за приходите

"Прекалeно оптимистично заложеният растеж крие риск приходите да не се съберат и дефицитът да се окаже много по-голям от заложения. Развитието на дълговата криза в еврозоната показа, че не трябва да се правят дефицити", е мнението на Геoрги Ангелов, старши икономист в "Отворено общество". Затова според него бюджетът за догодина  трябва да е балансиран, а не както сега е заложен 1.3% дефицит. Наличието на бюджетни дефицити гони чуждите инвеститори, което пък се отразява негативно на ръста на икономиката, смята Ангелов.  

Нужда от бързи реформи

Трябва бързо да се наваксат реформите, призоваха икономистите от MacroWatch. Според Георги Ангелов ще е политическо самоубийство да се отлагат реформи точно сега. Той даде пример с правителствата в Полша и Естония, които са били преизбрани, защото благодарение на реформите икономическият ръст в двете страни е бил по-висок от средния за Европа.

Според Лъчезар Богданов от "Индъстри уоч" е напълно възможно икономиката на България да расте, когато Европа е в криза, и обратно. Той допълни, че кризата в Европа е показала, че няма хомогенност и тези правителства, които не провеждат реформи, увеличават дефицита и дълга.

Лъчезар Богданов, "Индъстри уоч"
Фотограф: Капитал
Десислава Николова, "Институт за пазарна икономика"
Фотограф: Капитал

Европа се движи надолу по спиралата на икономическата и политическата криза, без ясна перспектива за разрешаване на проблемите. Лошите сценарии за бъдещето на европейската икономика, включително оцеляването на еврозоната, стават все по-вероятни.

Това увеличава рисковете за България и изисква решителен реформаторски отговор, заявиха икономистите от групата Macro Watch в неделя. В дискусията на тема "Европейската криза и мястото на България" участваха Георги Ганев (Център за либерални стратегии), Лъчезар Богданов ("Индъстри уоч"), Десислава Николова (Институт за пазарна икономика), Георги Ангелов (Отворено общество) и др.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

13 коментара
 • 1
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  Отдалече се вижда, че бюджета е готвен като за растеж, рецесия не се предвижда. А от Европе се задава дори нещо повече от рецесия, говори се вече открито за разпад на еврозоната и изглежда лидерите Германия и Франция както и Англия, макар и извън ЕЗ се подготвят точно за това. Всеки един български бизнесмен трябва да отчете тази заплаха и да предприеме някои стъпки за да си защити производството или търговията. Ако може да се изразя на борсов език не залагайте на повишение на курса на еврото.

 • 2
  bta avatar :-|
  bta

  До коментар [#1] от "dreamer":

  Е защо ли ги има тея протести на синдикатите и сие при такъв бюджет.Конспирация е думата май.

 • 3
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  До коментар [#2] от "bta":

  Синдикатите въобще не са показател. Те стачкуват щото си търсят самоизява. За мен е нелепо синдикатите да се борят за правата на пенсионерите?!? Пенсионерите не членуват в синдикати. Синдикатите трябва да отстояват правата на членовете си а не да се самоизявяват като защитници на правата на всички българи. Повечето не членуват в синдикат и не са ги оторизирали. А лидерите им се държат като националноотговорни въпреки, че нямат правомощия за това. За да е пълна идиотската картинка държавата ги е припознала като такива с членуването им в тристранката но това са изключително политически игри въпреки, че изкривяват реалния икономически живот. Реално обаче каквито и фунции да им се приписват те нямат национално-отговорно поведение. Застъпват теорията, че държавата трябва да преразпределя повече блага през себе си, настояват те да определят правилата за труд на всички, вместо само на членовете си и прочие глупости които лично за мен принизяват изцяло съществуването им. Да, то ми влияе но в почти всички случаи изключително негативно.
  Дори мога да кажа, че отчасти синдикатите например в Гърция са по-големия виновник от самата държава да стигнат до фалит.

 • 4
  bta avatar :-|
  bta

  До коментар [#3] от "dreamer":

  Дам не работят хората -няма икономика=няма пари.

 • 5
  mik2 avatar :-?
  mik2

  Бюджет 2012 си е направо пожелателен и определено нереално оптимистичен! Така действуват само аматьорите или хора, които предварително са си наумили да вдигнат в началото на годината данъците. Не виждам друга логика в смешните числа, които ни предоставя Дянков!

 • 6
  bora_bora avatar :-|
  bora bora

  [quote#3:"dreamer"]За мен е нелепо синдикатите да се борят за правата на пенсионерите?!? Пенсионерите не членуват в синдикати. Синдикатите трябва да отстояват правата на членовете си а не да се самоизявяват като защитници на правата на всички българи.[/quote]

  Така е ,но понеже повече от година ,никой нищо не бе чувал за синдикатите , те решиха да се изживяват на спасители на един труп/БДЖ/.
  Те ако са истински синдикати пределно ясно трябва да зная ,че тяхната цел е да се борят за заплатите и условията на труд , а не да се месят в организацията, реформите и начина на управление и субсидиране на даден отрасъл.
  Но те никога няма да надраснат комунистическото си мислени и това ще ги загроби.

 • 7
  bright_eyes avatar :-|
  Joana Dermendjieva

  Освен това не са заложени огромните суми, които държавата ще има да връща на инвеститорите, от които събра неправомерно милиони чрез ревизии...

 • greco_jlt

  Мерки срещу кризата:
  • Премахване на данък дивидент и данъка върху реинвестираната печалба
  • Гъвкав пазар на труда и намаляване на регулирането на работното време
  • Премахване на минималните осигурителни прагове
  • По-леки процедури и по-ниски разходи за откриване и закриване на бизнес
  • Премахване на държавните субсидии
  • Повече е-услуги от администрацията и санкции при неспазване
  • Незабавна и прозрачна приватизация на държавните активи
  • Пенсионна реформа – въвеждане на лични пенсионни сметки
  • Здравна реформа – разбиване монопола на НЗОК
  • Образователна реформа – реална автономия за университетите

 • 9
  bright_eyes avatar :-|
  Joana Dermendjieva

  До коментар [#8] от "greco_jlt": И имуществена отговорност на държавните служители за действията им.

 • 10
  anihilator_jack avatar :-|
  anihilator_jack

  До коментар [#3] от "dreamer":

  Ти мани това, на мен ми е интересно кой ги избрал тия пъпеши или по стар комунистически принцип са се самоназначили. Отдалече си личат стремежите на Тренчев и сие за повече власт, както през 92, когато заедно с Доган бутнаха Филип Димитров.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK