Икономическата несигурност влошава все повече бизнес климата в България (обновена)
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Икономическата несигурност влошава все повече бизнес климата в България (обновена)

Икономическата несигурност влошава все повече бизнес климата в България (обновена)

Мениджърите в промишлеността, строителството и услугите са песимисти

2827 прочитания

© Георги Кожухаров


Показателят се върна на нивото от началото на 2009 г.

Опасенията за навлизане на ЕС в нова рецесия, все по-несигурната икономическа среда и свиването на поръчките от чужбина все повече тревожат мениджърите на българските компании. В резултат на това през ноември бизнес климатът отново се понижава - с 2.1 пункта спрямо октомври. Единствено в търговията на дребно показателят има известно подобрение, докато в промишлеността, строителството и услугите има влошаване, съобщи Националният статистически институт (НСИ). По този начин нивото на бизнес климата се връща на това от началото на 2009 г., когато глобалната криза започна да се усеща осезаемо в България.

Резервирани мениджъри в промишлеността

Показателят в промишлеността намалява с 4.2 пункта в сравнение с октомври поради по-ниски очаквания за развитието на бизнеса през следващите месеци. Прогнозите през ноември за състоянието на предприятията и производствената активност са по-резервирани в сравнение с месец по-рано. Производствена активност се влошава през последните три месеца, като за този период спада с 10 пункта. Анкетата отчита и известно влошаване на осигуреността на производството с поръчки от чужбина. Лъч надежда е, че по-голяма част от предприемачите очакват продажните цени в сектора да се запазят през следващите три месеца.

Строителството все по-зле

През ноември бизнес климатът в строителството отново намалява поради засилващия се песимизъм в очакванията на мениджърите в сектора за състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Предвижда се и продължаване на съкращаване на персонала. Очаквано през месеца строителната дейност намалява и са получени по-малко поръчки в сравнение с месец по-рано. Основният фактор, затрудняващ дейността в отрасъла, остава несигурната икономическа среда и финансови проблеми. Предвижданията на предприемачите са, че продажните цени в сектора ще намаляват през следващите три месеца.

Лъч надежда за търговията на дребно

Единствено условията за бизнес в търговията на дребно се подобряват през ноември, като мениджърите в сектора все още не усещат негативното влияние на несигурната икономическа среда. За сметка на това обаче се увеличават финансовите проблеми на предприятията. В сравнение с месец назад очакванията на търговците за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца, макар и благоприятни, са по-резервирани.

Уволнения в услугите

И бизнес климатът в сектора на услугите намалява в сравнение с октомври. През последните месеци оценките и очакванията на мениджърите както за състоянието на предприятията, така и за търсенето на услуги стават все по-резервирани. Освен това те предвиждат и нови съкращения през следващите месеци. Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша продължават да са най-сериозните фактори, затрудняващи дейността на компаниите в сектора.

Георги Стоев, макроикономист управляващ партньор "Индъстри уоч":

Според мен лошите данни са следствие главно на международните процеси и няма причина вътрешни фактори да се търсят като причина. Не мисля, че стачките и протестите заради пенсионната реформа, съкращенията в БДЖ и земеделските производители са допринесли за това. Не смятам, че синдикатите имат обществена позиция и обществена сила в България и не мисля, че бизнесът е толкова зависим от тях, че да се влошат условията за правене на бизнес.

Според мен второ дъно на рецесията е почти неминуемо за България, независимо в какви числа на НСИ ще се изразява то. Следващата година ще е подобна на досегашните.

Димитър Чобанов, макроикономист, преподавател в УНСС:

На първо място външната несигурност е понижила усещанията за сигурност на бизнеса. Ако вече не са в рецесия еврозоната и ЕС, те вече отиват натам. Най-доброто развитие ще е някакъв вид стагнация и ще може да се очаква рецесия. Има драстичен спад на новите индустриални поръчки в еврозоната - с над 6%, което означава, че и българските фирми също ще бъдат засегнати. Не може да се очаква нещо по-различно в България и дори вътрешното търсене да се увеличи около празниците, това ще е сезонен ефект и няма да е показателно за цялата година.

Чисто вътрешните фактори според мен ще повлияят на потребителите, но не на производителите. Съкращенията в БДЖ ще засегнат самата компания, но няма съществено да засегнат фирмите, освен ако БДЖ не спре напълно, но аз очаквам под някаква форма железниците да продължат дейността си.

Вътрешни ефекти може да се търсят по линия на увеличените осигурителни прагове, но това се очакваше. Естествено е да увеличи производствените разходи, но не мисля, че това го прави толкова силен фактор, че да влоши очакванията на бизнеса.

По-силен ефект може да се очаква от мерките на Австрийската централна банка, която постави лимити за експозициите на австрийските банки към източноевропейските държави, включително и България. Тази рестрикция ще ограничи финансирането от австрийските централи към българските дъщерни институции, което със сигурност ще свие кредитирането.

Нормално е всичко това да повлияе и върху България. Според мен заетостта ще продължава да спада. Най-добрият вариант за България е да се размине с нулев растеж на БВП догодина.
Показателят се върна на нивото от началото на 2009 г.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
 • greco_jlt

  Мерки срещу кризата:
  • Премахване на данък дивидент и данъка върху реинвестираната печалба
  • Гъвкав пазар на труда и намаляване на регулирането на работното време
  • Премахване на минималните осигурителни прагове
  • По-леки процедури и по-ниски разходи за откриване и закриване на бизнес
  • Премахване на държавните субсидии
  • Повече е-услуги от администрацията и санкции при неспазване
  • Незабавна и прозрачна приватизация на държавните активи
  • Пенсионна реформа – въвеждане на лични пенсионни сметки
  • Здравна реформа – разбиване монопола на НЗОК
  • Образователна реформа – реална автономия за университетите


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK