ГЕРБ твърдо вдига пенсионната възраст и затяга режима за инвалидните пенсии
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

ГЕРБ твърдо вдига пенсионната възраст и затяга режима за инвалидните пенсии

"Да не мислят, че с протест ще ме уплашат", каза премиерът Бойко Борисов пред bTV по адрес на планираните протести на синдикати, зърнопроизводители и полицаи, като потвърди решимостта на правителството да вдигне пенсионната възраст.

ГЕРБ твърдо вдига пенсионната възраст и затяга режима за инвалидните пенсии

Реформата ще се окаже недостатъчна при нова рецесия

Стефан Антонов
6295 прочитания

"Да не мислят, че с протест ще ме уплашат", каза премиерът Бойко Борисов пред bTV по адрес на планираните протести на синдикати, зърнопроизводители и полицаи, като потвърди решимостта на правителството да вдигне пенсионната възраст.


Вдигането на пенсионната възраст за всички категории труд беше потвърдено от премиера Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков и социалния министър Тотю Младенов.

Депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова внесе самото предложение за гласуване в парламента в края на миналата седмица. Въпреки че Борисов и Дянков заявиха, че компромиси няма да се правят и с това застанаха твърдо зад реформата, тя може да се окаже недостатъчна и да се наложат още по-непопулярни мерки, защото разчетите, върху които се основава, може да се окажат нереалистични.

По първоначални планове се очаква догодина реформата да свие дефицита с 23 млн. лв., а през 2013 и 2014 г. съответно със 79 и 195 млн. лв. Икономии за 1.07 млрд. лв. трябва да се натрупат чак през 2017 г., а през 2018 г. бюджетът на НОИ трябва да се балансира.

Социалният министър Тотю Младенов заяви днес на пресконференция, че заложените мерки ще се обсъдят със синдикатите и работодателите в петък, когато трябва да се проведе следващото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. "Възможно е и други мерки, предложени от работодатели и синдикати, също да се включат", обясни Младенов, а председателят на Националния осигурителен институт Бисер Петков, който също участваше, заяви, че повишаване на осигурителната тежест не се разглежда.

Петков призна, че актюерският доклад на НОИ, върху който правителството гради политиката си, е базиран на прогнози за икономически растеж между 2 и 3% в следващите години. Това означава, че ако той е по-нисък и безработицата не се свие, дефицитът в НОИ ще намалее по-бавно от очакваното. На среща при Тотю Младенов бяха поканени представители на работодателските и синдикалните организации, но само Българската стопанска камара се яви на пресконференцията, а синдикатите дори не са участвали в срещата.

Тотю Младенов потвърди, че правителството подкрепя внесените текстове от Менда Стоянова и изпълнителната комисия на ГЕРБ, в която участват представители на правителството и депутати, също стои зад тях.

Ако в петък, на следващото заседание на тристранката, правителството и синдикатите не се споразумеят за друго, от следващата година ще се увеличи минималната възраст за пенсиониране при работещите и в трите категории труд с по една година.

Какви ще са промените

За работниците от първа категория - най-безрисковата, в която и условията са най-малко вредни, сегашната минимална възраст е 63 години за мъжете и 60 за жените, а от следващата година ще стане съответно 64 и 61 г.

В първа и втора категория пък са поставени рискови и вредни професии като миньори, водолази, пилоти на самолети, рентгенолози и др. Мъжете в първа категория се пенсионират на 52 години, а жените на 47, като изискване и за двата пола е да са натрупали поне 10 години стаж в дейност, съответстваща на категорията. За работещите от втора категория се изискват 15 години работа в нейните условия, след което мъжете могат да се пенсионират на 57 години, а жените - на 52.

Тотю Младенов поясни, че ако мъж или жена са навършили минималната възраст през тази година, но не се възползват от правото си на пенсиониране и продължат да работят, догодина ще могат да се пенсионират по всяко време, а няма да чакат до навършване на 64 или 61 години. Същото правило ще важи и за възрастните хора от първа и втора категория.

Социалният министър представи и данни от Националния статистически институт, според които ефективната възраст за пенсиониране за трета категория труд е 61 години за жените и 64.2 години - за мъжете. Това означава, че дори след като навършат минималната необходима възраст, хората продължават да работят, като това се потвърждава и при заетите в първа и втора категория.

Ефективната възраст за пенсиониране на работещите първа категория труд е 56.4 г. за мъжете и 53.5 г. - за жените, а за втора категория - 59.5 г. за мъжете и 56.3 г. за жените.

Миналата седмица capital.bg получи актюерското проучване на НОИ, в което са разгледани двата варианта на пенсионна реформа, между които ще избира политическото ръководство на ГЕРБ. И при двата пенсионната възраст ще се вдигне с 1 година от 2012 г., а от 2015 ще се повишава с по 4 месеца всяка година, докато стигне 65 години при мъжете и 63 за жените. В същото време пенсиите ще се увеличават само с размера на инфлацията, което означава, че пенсионерите ще запазят ниския си жизнен стандарт поне в следващите 10 години.

Днес Тотю Младенов потвърди, че ГЕРБ са се спрели на първия вариант, при който коефициентът за година трудов стаж от 2016 г. ще се увеличава от сегашния 1.1 на 1.2, но само за новоотпуснатите пенсии, а старите няма да се увеличат с преизчисляване по новия коефициент.

НАП ще следи и за работещи без трудови договори

Националната агенция за приходите (НАП) ще получи право да проверява фирмите и техните работници за трудовите им договори. В момента тези проверки се правят само от Главната инспекция по труда, но за напред и данъчните ще следят дали работниците са наети с договори, и дали тези, чиито договори са за 4-часов работен ден работят повече. Инспекторите на НАП ще могат и да налагат санкции за тези нарушения.

Комисиите, които установяват нетрудоспособност - т. нар. ТЕЛК, ще минат към НОИ, с което ще се цели затягане на контрола при пенсионирането по инвалидност, след като отчета на НОИ за третото тримесечие, показа, че 45% от новите пенсионери имат получават добавки за инвалидност. Това е посочено и от работодатели и от синдикати като пробойна в бюджета на НОИ, чието запушване ще спести средства.

Менда Стоянова пък внесе предложение при доказване, че инвалидността е мнима, НОИ ще може да начита виновното лице и да изисква обратно отпуснатите му пенсии.

Вдигането на пенсионната възраст за всички категории труд беше потвърдено от премиера Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков и социалния министър Тотю Младенов.

Депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова внесе самото предложение за гласуване в парламента в края на миналата седмица. Въпреки че Борисов и Дянков заявиха, че компромиси няма да се правят и с това застанаха твърдо зад реформата, тя може да се окаже недостатъчна и да се наложат още по-непопулярни мерки, защото разчетите, върху които се основава, може да се окажат нереалистични.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

15 коментара
 • greco_jlt

  От къде идват парите за пенсии в България сега?
  Парите за пенсии в България сега идват от събираните данъци и държавни такси, включително ДДС, мита и акцизи, както и от осигуровките като вид данък! Така че пълна илюзия е, че би било възможно хората днес да работят и да доживеят достойно старините си! За 2010 г., по данни от НСИ, естествения прираст на населението е отрицателен. Към 2011 г. в закона за бюджета на държавното обществено осигуряване са заложени приходи от осигуровки за пенсии през 2011 г. от 3 милиарда лева. Разходите на фонд „Пенсии“ през същата тази година за сметка на държавното обществено осигуряване и държавния бюджет са 6 милиарда лева. Това означава, че при сегашната пенсионна система са нужни допълнителни 3 милиарда или 100% повишаване на приходите от вноски за пенсия, за да се постигнат около 40% от работната заплата на всеки и системата да може да се самоиздържа.
  Има ли нужда от реформа изобщо?
  Изглежда че има нужда от радикална пенсионна реформа, защото съдейки по това, че продължителността на живота на хората ще се увеличава постоянно, трябва да се увеличават осигуровките за пенсия и/или пенсионната възраст ще трябва да се увеличава, като пред обществото стоят следните въпроси:
  - Колко да бъдат вноските за пенсия?
  - Какъв да бъде размера на пенсиите?
  - На каква възраст да става пенсионирането?
  При отговорите на тези въпроси трябва да се водим от следните принципи:
  - Размера на осигуровките да бъде максимално нисък
  - Размера на средната пенсия да бъде максимално висок
  - Осигурителната система трябва да запази солидарността, като измери реалния принос на всеки към системата и на база на този принос да изплаща пенсията му.
  Какво става с частните пенсионни фондове?
  В частните фондове за допълнително-задължително пенсионно осигуряване в България за всички родени след 1959 г. трябва да се внасят 5% (7% след 2016 г.) от доходите им задължително в универсални пенсионни фондове, като има и опцията за допълнително доброволно пенсионно осигуряване срещу държавни преференции при данъчното облагане. Отделно от това работещите при първа и втора категория труд се осигуряват задължително в частни професионални пенсионни фондове. Държавата трябва да поощрява гражданите да инвестират в индивидуални пенсионни сметки на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване чрез ползване на данъчни преференции и въвежване на мултифондовете като избор за инвестиции.

 • 2
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  Следващата крачка е ДРАСТИЧНО свиване на привилегиите на сектор 'Сигурност'. Администрацията в службите и армията трябва да бъде приравнена на 3-та категория. Годините стаж да бъдат оформени на 30 и постепенно на 32.

  Информациите за пенсиите по инвалидност да бъдат засичани и по информация на здравната каса :-) защото бая 'инвалиди' има дето и на преглед не са ходили,камо лекарства да взимат.

 • 3
  gospodin avatar :-(
  Г-н D


  "Да не мислят, че с протест ще ме уплашат", каза премиерът Бойко Борисов."
  Може би изказът на г-н министър-председателят импонира на неговите избиратели, но мен ме е срам от такова дебелоочие начело на правителството.
  Управлявящите са ИЗБРАНИ и се смята, че изразяват волята и пазят интересите на обществото. Ръководенето на една система (държава) се основава на обществен договор, когато двете страни са съгласни с мерките и действията, които бихи довели да нещо си. Когато едната страна протестира, значи че другата или не е разяснила действията си, или те не са приемливи. Показването на мускули в политиката е пагубно. Това не ти е тепиха.
  В обществото трябва съгласие и диалог, за да има развитие. Насила нищо добро не става: като ми вдигнат механично възрастта за пенсия, ще започна да се осигурявам на минимума, защото губя интерес от играта с пенсионирането, ще стъпя с единия крак в сянката и вместо в бюджета на НОИ ще заделям другаде. И тъй като и други ще направят така, кой ще осигурява приходите в бюджета? Господата Огнян Донев и Валентин Златев ли?...

 • 4
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  Следващата крачка е пенсиониране на 110-120 години (след пенсионните вноски могат само да падат надолу, но не и да се вдигат...). Да им е честит на будалите ГЕРБ-овия президент!

  ------------------------------------------------------
  Който се интересува, може да погледне, извършването на какви гнусотии поддържат българските управляващи (тези на власт и тези в опозиция, заедно):

  http://theworld.blog.bg/politika/2008/08/20/sledeneto-na-choveshkite-misli-veche-stana-i-publichno-na-za.224664

  И нещо не толкова "екзотично", не но не по-малко опасно или защо Борисов е вреден за нашето здраве и дори за живота ни (одобрено е добиването от "Шеврон" на шистов газ в Добруджа и в Лудогорието - стъпка, която ще отрови подпочв ените води и като следствие цялата природа там). Тия трябва да се разкарат от властта възможно най-бързо! Ако не бяхме толкова загубени - сега щеше да има предсрочни избори.

  http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

 • 5
  chad avatar :-(
  Chad

  До коментар [#3] от "Б.Давидков":

  Споделям и подкрепям изцяло казаното от вас.
  Свидетели сме на упражнение по отучване на хората да се осигуряват.

 • 6
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  До коментар [#5] от "Chad":

  Форумът на Капитал е прекрасно място за обмен на мисли сред грамотна аудитория. Уви, имам усещането, че е и място за изпразване на натрупаното социално недоволство.
  Спомням си, че когато премиерът Станишев посрещна някаква ГЕРБ-ава подписка с думите: "Здравейте, циркаджии!", го възприех като големеене. Може и така да е било тогава, ама сега сме вързани на столчетата да изгледаме цялата програма на трупата...

 • 7
  ngyurov avatar :-|
  Никола

  От добавките за инвалидност ще се "спестяват" пари... Така пенсионерите ще получават напълно недостатъчни пенсии.

 • 8
  zamen avatar :-|
  Чарли Мишкин

  Господин Борисов, моля ви - подайте си оставката, защото вие и цялото ви правителство вредите на Република България.

  Ще съм ви много благодарен ако го направите веднага. Благодаря!

 • 9
  valeryslavov avatar :-|
  Алесис

  Все повече става ясно , че солидарните системи не работят . Най - ясно е в пенсионната и здравноосигурителната . Изход за досегашните пенсионери няма , но все пак не са само те . Те да си останат при " държавата - майка" , но има и млади , които трябва да си устройват бъдещето . Ако не се допусне и капиталова система , паралелно със солидарната , то и те няма да имат никакъв изход . И като казвам паралелна , разбирам доброволна , а не сегашната задължителна " доброволна" . Т.е. задължителното да бъде в това , че всеки работещ трябва да има задължително пенсионно осигуряване , но сам избира къде и при какви условия . Така също и със здравните вноски . Всеки да има право да си избере дали сегашната вноска , или здравна застраховка . Тогава докторите ще лъжат застрахователите и нека видим как ще стане това . Така или иначе солидарните системи ще фалират всичко останало , та колкото по-бързо се почнат реформи , толкова по-добре .

 • 10
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  До коментар [#9] от "Алесис":

  Солидарните системи "не работят", защото са умишлено саботирани от политическите класи (не само в България). Постоянно са намалявани пенсионните, осигурителните вноски, данъците... Стигна се до там - милиардерите сами да виждат разрухата от това и да призовават за увеличаване на данъците за тях! Но не! Политиците са твърдо решени, да затрият правата на мнозинствата с претекст - кризата. Еми - щом има кой да ги търпи...

  ------------------------------------------------------
  Който се интересува, може да погледне, извършването на какви гнусотии поддържат българските управляващи (тези на власт и тези в опозиция, заедно):

  http://theworld.blog.bg/politika/2008/08/20/sledeneto-na-choveshkite-misli-veche-stana-i-publichno-na-za.224664

  И нещо не толкова "екзотично", не но не по-малко опасно или защо Борисов е вреден за нашето здраве и дори за живота ни (одобрено е добиването от "Шеврон" на шистов газ в Добруджа и в Лудогорието - стъпка, която ще отрови подпочв ените води и като следствие цялата природа там). Тия трябва да се разкарат от властта възможно най-бързо! Ако не бяхме толкова загубени - сега щеше да има предсрочни избори.

  http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK