Естонски експерти съветват България за е-правителството

До края на декември чуждите специалисти ще анализират ситуацията в държавния ни апарат и ще предложат конкретни мерки

Естонски експерти по е-управление ще предложат конкретен план за ускорено въвеждане на е-правителството в България. Това стана ясно по време на започналите днес разговори между български и естонски експерти по е-управление.

От българска страна днес се включиха представители на министерствата, агенциите и браншовите организации, които участват в процеса по въвеждането на електронни услуги у нас.

"След като направят анализ на спецификите на българската законодателна рамка и технологичен капацитет, естонските експерти ще предоставят през декември анализ на стъпките, които според тях българската администрация трябва да предприеме за ускоряване на въвеждането на е-правителството", твърди ръководителят на естонската делегация Кеит Касеметс. 

Чуждестранната делегация ще остане в България три дни, а в нея участват представители на Министерството на икономиката и съобщенията, правителствения център за електронно управление, държавната информационна система, както и организации и компании, които разработват електронни услуги в Естония.

Посещението на естонските експерти беше договорено по време на официалната визита на министър-председателя Бойко Борисов в Естония през септември тази година.

Малко по-късно лично премиерът смени заместник министъра с ресор ИТ и съобщения в МТИТС Първан Русинов, аргументирайки се с недостатъчен напредък в сферата на електронното управление в България.

Новият зам.министър с ресор ИТ и съобщения Валери Борисов коментира по време на проведените днес срещи, че "до 2015 г. се очаква България да има напълно функциониращ модел за обмен на данни между администрациите и център за съхранението им".

"До 2013 г. европейските фондове ще бъдат основен източник за развитие на електронното управление в България", каза още Валери Борисов и припомни, че за този период приоритетни за развитие ще бъдат административните услуги за централната и местна администрация, които ще бъдат финансирани чрез ОП "Административен капацитет".