Естонски експерти разучават българското е-правителство

Създаването на защитен слой за обмен на данни между министерствата и въвеждането на документи с чипове са помогнали на естонците да въведат своето е-управление

   ©  Красимир Юскеселиев
   ©  Красимир Юскеселиев

Естонски експерти по е-управление ще предложат конкретен план за ускорено въвеждане на е-правителството в България, след като анализират информацията за състоянието на българските информационни системи, която ще получат по време на случващото се в момента тридневно посещение, чиито домакин е Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). 

Днес презентациите на естонската делегация продължиха в зала 503 на МТИТС, където отново присъстваха представители на администрацията и бизнеса.

"Целта на тази тридневна среща е да получим по-дълбоко разбиране за състоянието на българското е-правителство, да съберем необходимите за анализ данни, какви са вашите подходи и планове", коментира за "Капитал" Маргус Пуйя, директор отдел "Държавни информационни системи" в естонското Министерство на икономиката и комуникациите. "Вече имаме договорка за допълнителна среща или да изпратим чернови с нашите препоръки на българските ни колеги преди Коледа", добави Пуйя.

Естонската делегация идва в България, след като по време на посещение  в Естония, проведено през септември, премиерът Бойко Борисов се запозна с основните параметри на местното е-правителство.

"Тогава беше уговорено нашето посещение, чиято цел е на база на информацията, която ще получим, да направим определени препоръки относно посоката, в която България трябва да поеме по пътя към информационното общество", допълва Пуйя.

Естонският експерт на този етап не пожела да коментира конкретно какви са най-важните мерки, които българското правителство трябва да предприеме, за да задвижи по-бързо практически спрялото развитие на електронното управление в държавата.

Въпреки това той каза, че вече се е запознат с концептуалните документи в сферата и смята, че Стратегията за развтието на е-управление в България е стъпка в правилната посока.

"Всичко започва с малки стъпки. Ние в Естония например сме започвали технологични проекти без готова концепция. Естония обаче е много малка държава и, когато нещо се обърка, разходите не са чак толкова големи, за да отстраним грешката. Така че според мен е много добре, че вие имате подобен документ, такава концепция, която показва как да изградите държавните информационни системи и да заработят заедно", смята Маргус Пуйя.

На този етап естонската делегация е получила качествена информация за нивото на развитие на българското електронно правителство, която ще бъде анализирана в следващите седмици, посочва чуждестранните посетители.

Според Маргус Пуйя информационните системи не трябва да се разглеждат само като технически решения, а като съвкупност от три важни елемента: правна рамка, организационни механизми и технически решения. "Трябва да разглеждате тези системи от холистична гледна точка, без да подценявате важността на отделните елементи", коментира експертът.

Относно най-важните решения, които Естония е взела за успешното изграждане на своето е-правителство, това са най-вече две неща, обяснява Пуйя. "На първо място това, че не направихме една огромна и сложна информационна система, а оставихме всяко министерство да събира информацията, която трябва да получава по закон и след това създадохме т.нар. защитен слой за обмен на данни (X-Road)", казва Пуйя и допълва: "Днес всяко министерство е свързано към X-Road, всяка правителствена база данни е свързана и това прави създаването и използването на услугите много лесно."

Не по-малко важно е и интегрирането на чип за електронна идентификация в личните документи на естонците.

Много е важно да има и политическа воля за използването на инф. Изглежда, че в България има ясно разбиране за ползите от е-управлението, казва естонският експерт.