Не ми се мисли...

Как най-черните сценарии за изход от кризата биха се отразили на България

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На фона на апокалиптичните картини за съдбата на еврото, които чертаят международните медии и анализатори напоследък, българските политици и бизнес все още са на вълна "не ми се мисли какво ще стане ако...".

Правителството в момента се е вглъбило в потушаването на надигащата се вълна от стачки и протести срещу иначе нужните промени в БДЖ и пенсионната сфера. Липсата на ясна комуникация от страна на управляващите може да е съвсем съзнателна – защото не искат да преекспонират темата и да създават излишна паника. А и очакванията са през следващите две седмици в Брюксел да се вземат координирани решения, които може да върнат надеждата, че апокалипсисът все пак ще се избегне. От опит обаче сме по-скоро подозрителни към заравянето на главата в пясъка плюс монотонно повтаряне колко сме добре.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

16 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  nikolai_petrov avatar :-|
  FanFan - la tulipe
  • - 1
  • + 12

  Най ми е интересно какво ще стане с кредитите в евро ???
  А с депозитите???
  Банките дали са залагали клаузи в договорите за подобни сценарии ????

  При хиперинфлацията през 97-ма спестяванията на хората се стопиха, но и задълженията им.

  Като се има предвид, че депозитите в банките не спират да се увеличават от както е започнала кризата, маи ще е по-добре хората да си пренасочат спестяванията в недвижимо имущество или комодитис.

  Нередност?
 • 2
  rapidfire avatar :-?
  gigabyte
  • - 6
  • + 25

  Много ясно какво ще се случи! От 20 години обикновеният човек е прецакан, каквото и да се случи... Докато преобладаваше държавната собственост, държавата ограничаваше нарастването на работната заплата до размера на инфлацията, после дойде кризата от 1997 г. и ръст на безработицата - пак няма! После дойде оживлението покрай "царя" и следващите с широки пръсти - банките си пуснаха въдиците ... Вечната игра - на работодателя все не му достигат пари за най-новата лимузина, а на работещия все не му плащат достатъчно.
  Селяните ще оцелеят най-лесно, за другите - който както свари да се скрие, когато мине торнадото

  Нередност?
 • 3
  zumz avatar :-|
  zumz
  • + 5

  Някой има ли представа какво ще стане с депозитите в евро ако нещата изгърмят? Най-вероятно ще се изработи някаква система за обръщането и в други валути, но как точно и кой ще е прецакан - нямам представа. Ако може смислени отговори, благодаря.

  Нередност?
 • 4
  diablo avatar :-|
  diablo
  • - 1
  • + 10

  До коментар [#3] от "zumz":

  Честно казано този вариант ми изглежда абсолютно нереален, но ако се случи, със сигурност не е добре да си държиш спестяванията в евро! Евентуалното разпадане на еврото няма да се случи за един ден, ще има поредица от обезпокоителни новини за Европа преди тоталния крах. Имам предвид изявления на водещи политици и икономисти, тревожни новини за състоянието на икономиките в южна Европа и т.н.т. След всяка от тези новини цената на Еврото ще пада, и когато се стигне до реална катастрофа със своите Евро ще можеш да си купиш поне двойно по-малко долари или каквато и да е друга валута! Лошото е, че заради обвързването на лева с еврото абсолютно същото важи и за спестяванията в левове! А най лошото е, че лично аз далеч не съм убеден, че доларите са добра инвестиция, защото всеки момент е възможно да започне печатане на долари, за да се изплащат задължения, а това разбира се ще намали цената им спрямо останалите валути. Предпоръчвам ви да си държите спестяванията в Британски паундове през следващите 4-5 месеца, а ако е възможно и в японски йени (това е по сигурно!), но трудно осъществимо, а и не съм чувал за депозити в йени в български банки.

  Нередност?
 • 5
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • - 7
  • + 23

  Ако не "пипат" валутният борд в България, нищо няма да ни се случи, намалява търговията с ЕС, ий къде е Русия и Украйна, а и се познаваме от 133 години, имаме и търговски практики, а и ни знаят и още помнят...... червената капия на руски се казва "болгарский перец".... !! А и казахстан, Китай са на 5 часа полет със самолет от Истанбул..... забравих Турция, с турците сме аркадаши от 1396 година, така че ще поминем.... но не пипайте борда .....

  Нередност?
 • 6
  forumer avatar :-|
  forumer
  • - 1
  • + 9

  Еврото няма да се разпадне стихийно, ако се стигне до там. Ще има период на обмяна на валути по фиксиран курс и после ще започнат да плават

  Нередност?
 • 7
  ariman_info avatar :-?
  Ariman
  • + 21

  Дръжте се за лева, борда е стена и в двете посоки, при добро управление не би трябвало да девалвира левчето, дори при крах на еврото, защото ние сме свързани с валутата на Германия, а тя с нейната икономика няма да има слаба валута в краткосрочен период.

  Нередност?
 • 8
  pogled avatar :-|
  Григор Лилов
  • - 7
  • + 8

  1. Проблемът у нас не е единствено в еврото. Валутният борд по формулировка се крепи на достатъчно налични пари и доверие. Рецесията у нас заедно с намалелия приток на капитал го подяждат. Резултатът ще е ясен. Дори да направят корекция на курса, на практика ще е рухнал.
  2. Между другото, нито един валутен борд по света не е оцелял повече от 14 години. Естествено, изключенията като Хонконг не влизат в сметката, защото е ясно за какъв постоянен приток от капитали иде реч.
  3. Практически страната ни от няколко години не е в режим на валутен борд, а на привързване на лева към еврото. Мотиви:
  а) с наредби беше разрешено БНБ да отпуска кредити на банките срещу залог на активи без рейтинг ААА - вкл. български държавни ценни книжа, облигации и др. Законът за Борда го забранява, но се върши.
  б) чрез операциите с банките в действителност БНБ кредитира, макар и през две ръце и косвено и бюджетът на държавата, което погребва смисъла на Борда.
  в) активите на борда се изчисляват по номинал (за ценните книжа) или по пазарна стойност - за златото, т.е. според случая и по-високата стойност. Понякога тази стойност е илюзорна. Например за облигации с отстъпка от номинала, където той се изплаща изцяло на падежа след еди-колко си години. Т.е. активите вероятно не покриват пасивите.
  г). и досега е мътен въпросът със златото. Хем е на депозит, хем няма данни за никакви приходи от него, хем Виденов е продавал немалка част от резерва, хем Костов е продал също, макар само три и половина тона от него (операциите са отразени в балансите и счет. отчетност на БНБ, вкл. и в таблиците, поместени в годишните отчети - годините са 1996 и 1998)
  д) паричното обръщение в страната е 8.219 млрд. лева. Стокооборотът е спаднал с една-трета според статистиката, безработицата официално е над 10%, неофициално - към 20%, чуждите инвестици са намелели с пъти, прането на пари, което преминаваше и през лева, се е свило драстично. А сумата на банкнотите стои на същото равнище, както от времето преди кризата. Какви нужди обслужва тази маса пари, след като нуждите са намаляли?!
  Т.е. искам да кажа, че се печатат пари, за да се плащат например пенсиите. Т.е. Борда е прегазен катос валяк.
  4. При това положение е въпрос на време левът да инфлира - може би съвсем скоро. При ниско равнище на активите сметките в евро ще останат без покритие. Не е и важно в каква валута са - банките ще отгърмят. Според мен най-добре е да се инвестира в имоти - сега цените са на дъното, но след 3-4 години ще потеглят нагоре.

  Нередност?
 • 9
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев
  • - 19
  • + 1

  Кризата е налична, заради конкретна причина.

  Стопанската същност на кризата е трудна разрешимост на съответно противоречие.

  Успешно спасение от кризата е възможно, чрез прекратяване на причината която я създава.

  Необходимо и достатъчно е причината да се преустанови и стопанската криза в съответна страна през второто десетилетие на XXI-ви век ще е успешно премахната.

  Същността на особено важната причина за сегашната криза е прилаганият начин на държавно финансово управление, което е НЕСЪОВМЕСТИМ със стопанство с „Незлатни пари”.

  Ликвидирането на причината на сегашната световна стопанска криза и съответно премахване на кризата може успешно да се осъществи чрез усъвършенстване на съответно държавно финансово управление, след което същото вече е ГОДНО за стопанство с „Незлатни пари”.

  При запазване на причината за криза не е възможно нейно успешно неутрализиране и за достатъчно време ще се развие хиперинфлация, чрез която ще се възстановят съответни равновесия.

  Нередност?
 • 10
  peaspiring avatar :-|
  peaspiring
  • + 6

  До коментар [#8] от "pogled":

  Това, което рисувате, е доста апокалиптичен сценарий. Не съм съгласен с тезата ви за имотите. Ако сценарият, който описвате, се случи, то имотите ще дръпнат още надолу, поради същата причина, поради която вървят и сега надолу - няма пари и търсене.

  Сигурните инвестиции са в две насоки - депозити в чуждестранни банки, активи извън България и злато.

  Нередност?
Нов коментар