Това не е конкурс за красота

Как ВСС може да провали правораздаването за следващите 15 години

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

Наскоро New York Times писа, че юристите, предложени от Барак Обама за постове в съдебната система, които са получили негативна оценка от Американската асоциация на юристите (ABA), са в пъти повече, отколкото тези в администрациите на Буш и Клинтън. Независимо че са негова лична номинация, Барак Обама се съобразява със становището на асоциацията и оттегля номинацията си.

От 1948 г. ABA изготвя становища за кандидатите за назначения в съдебната система на САЩ. Става дума за тежка процедура, през която се провеждат интервюта с хиляди юристи и магистрати, които са имали допирни точки с кандидата през целия му професионален път, събират се и се анализират всичките публикации, изказвания, съдебни актове. Становището не ангажира по никакъв начин президентската администрация или Сената, но историята не познава случаи, в които то да е било пренебрегнато. Причината е проста: ако бъде избран, кандидатът получава доживотен мандат. В случай че не е подготвен и почтен, от това страда цялата система на правораздаване, а оттам върховенството на закона и демокрацията.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  red.mary avatar :-|
  red.mary

  "Контрапункт - оценката на номинираните за съдебни назначения в САЩ се прави от юристи, които абсолютно про боно отделят над 1000 часа годишно, за да проведат задълбочено проучване върху всеки кандидат. А членовете на ВСС получават заплата за това да провеждат качествена кадрова политика."

  Най-важното нещо, което трябва да притежава човек в тази професия е достойнство, а тук това е последното нещо, което може да бъде видяно у повечето издигнали се, именно заради "качествата" необходими за издигане - да са удобни, да са услужливи, да са "играчи" и т.н.
  А сега, оказва се, че са и мързеливи. При положение, че работата им е да подберат кадри, тях ги мързи да прочетат едно дело, та затова и лесно и удобно да си събеседват. Възмуитително просто. Или пък просто искат да покажат, че и да четат дела и да не четат - значение няма, защото изборът така или иначе се прави може би на бели покривки някъде...

 • 2
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  Това определя едно от условията дали ще живеем като германци или като гърци !

 • 3
  izabell avatar :-|
  izabell

  Справедливо ли е някой да говори като знаещ нещо,което не знае
  или смятаме, че е желаещ да изкаже това което мисли,следва ли че всички мнения са негодни,а най-добрите от тях са слепи.Бихме ли искали да съзерцаваме негодното,сляпото, когато имаме възможност да научим за светлото и прекрасното.Нали Слънцето без да е зрение, но бидейки причина за него бива виждано от самото зрение.Същото е и с душата.Когато тя се насочва към това, което истината и съществуващото озаряват тогава тя го разбира и опознава,
  а от това става ясно че тя има разум.Ако пък тя се насочва към това което е размесено с мрака,което се ражда за да погине,тя се замисля и става тъпа.

 • 4
  apollo avatar :-|
  apollo

  Тежко и горко на върховенството на закона,предоставено в ръцета на колективната безотговорност на такива чиновнически формирования,като Висшия съдебен съвет.

 • 5
  pen4o avatar :-|
  Daniel Ivanov

  Страхотна статия. Капитал, продължавайте в този дух!

 • 6
  lorem_ipsum avatar :-|
  lorem_ipsum

  Сериозно ли давате за пример кадруването на Обама? Изборът на висшите съдии в САЩ е пример единствено за корпоративен лобизъм. Резултатите от него са съдийски решения, които неглижират правата на индивидите за сметка на корпорациите и правителството, увеличаване на подслушването на комуникациите дори спрямо годините на Буш, цензура в интернет и прочее мракобесничество.

 • 7
  shagg avatar :-|
  shagg

  Както е казал прочутият гражданин Мърморов - Подайте си оставката господин Югов!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход