Уроците след властта за ДПС

След местните избори Ахмед Доган ще трябва да взема тежки решения за партията

Уроците след властта за ДПС

Ахмед Доган започва чистка в движението. Мишена са нелоялни към статуквото местни лидери

Велина Господинова
7462 прочитания

След местните избори Ахмед Доган ще трябва да взема тежки решения за партията

© Георги Кожухаров


Може да ви прозвучи неочаквано, но ДПС е пред сериозна дилема въпреки сравнително добрия резултат на местните избори. Партията или трябва да се реформира, или да предприеме изпитаната отпреди десетина години тактика за оцеляване в опозиция - снишаване и окопаване по места на верни към  централата политически функционери. Вторият вариант обаче неминуемо ще доведе до загуба на още позиции, но пък ще гарантира оцеляването на партията като ефективна структура.

За разлика от други политически сили на последните избори ДПС не загуби властови позиции в местната власт, но и не прибави нови. "На някои места имахме отстъпление, на други обаче завоювахме нови позиции", коментираха от ръководството на ДПС след изборите. Представянето на формацията на последния вот в сравнение с предишния според данните на партийната централата изглежда така: около 320 000 гласа срещу 353 000 през 2007 г. Тоест говорим за сравнително малка загуба от около 30 хил. избиратели.

Въпреки това в движението нямат много поводи за спокойствие. Местните и президентските избори извадиха наяве част от иначе старателно прикриваните проблеми на партията – вътрешнопартийни конфликти по места, еманципация от централата на местни активисти с власт и финансов ресурс, както и загуба на контрол върху част от електората на движението.

"Благодаря на избирателите и на Всевишния, че ни даде възможност да бъдем в опозиция, защото иначе бяхме свършили", заяви Ахмед Доган през декември 2009 г., на националната конференция на движението. С това обаче лидерът на ДПС всъщност назова само симптомите на заболяването, което е резултат от осемгодишно присъствие в изпълнителната власт. Те според него включват "политически синдром за увличане по инвестиционни проекти", "намаляване на имунната система на партията" и "задръстване на каналите за автентичното възприемане на живия живот". Три години по-късно местният вот само потвърди това и даде няколко урока на ДПС, които със сигурност Доган е разчел.

Урок №1: "Респектирането" на електората вече не печели избори

Силистра и Смолян се оказаха най-сериозното поражение за ДПС. Движението загуби кметските избори в ключовите общини – Дулово и Главиница в крайдунавската област. От години тези райони се управляват от представители на движението, като голяма роля за това играеше дългогодишният областен председател на партията в Силистренско и настоящ депутат Гюнай Сефер. Освен партийната власт Сефер има и икономическо влияние в региона, която досега гарантираше безпроблемна победа на избори. Депутатът притежава фирми за дърводобив и дървопреработка, както и заведения в Дулово, които осигуряват работа на мнозина.

По време на настоящия вот обаче беше направен пробив в двата бастиона на ДПС. В Дулово кметската надпревара спечели независим кандидат, подкрепен от ГЕРБ и изключения от движението бивш зам.-председател Касим Дал. В Главиница кмет също стана човек, номиниран от Дал. В ДПС определят загубата като "сериозен провал" и казват, че проблемът не е партиен, а в компрометираните лица на ДПС. Срещу Сефер и бившия кмет на Дулово Митхат Табаков има внесени обвинения в съда за документни измами, свързани с две обществени поръчки за построяване на път и присвояване на близо 350 000 лв. "Не трябва да бягаме от търсенето на отговорност, защото не може на парламентарните избори там ДПС да има 17 хил. гласа, а малко след това на частичния вот те да са 7 хиляди", казва организационния секретар на движението Рушен Риза.

Зам.-председателят на ДПС Алиосман Имамов признава, че за Силистра трябва да се вземат "тежки решения". Дали обаче ще се стигне до отстраняването на Сефер, никой не се наема да прогнозира. Решението ще трябва да вземе лично Ахмед Доган, чийто близък приятел всъщност е силистренският лидер.

За разлика от Силистра загубата на кметските постове в двете общини в Смолян – Доспат и Девин, не се възприема в ДПС така болезнено, въпреки че Доган обича да парадира с "милионите инвестиции", които е осигурил за Девин. По думите на депутати загубата там се компенсира от победата в други две общини – в Мадан и Рудозем.

Урок №2: Концентрацията на финансов и властови ресурс води до еманципация

Случаят с общинския председател на ДПС във Варна и дългогодишен общински съветник Янко Станев е много поучителен. Малко преди началото на предизборната кампания той влезе в противоречие с депутата от Варна Йордан Цонев по отншение на кандидатурата за кмет, зад която ще застане ДПС. Станев обяви подкрепа за номинацията на ГЕРБ Кирил Йорданов. Цонев от своя страна заяви, че движението застава зад Борислав Гуцанов от БСП.

Това разминаването не беше никак случайно. От известно време двамата са в личен конфликт, а след изборите стана ясно, че в ромските секции във варненските квартали "Аспарухово", "Владиславово" и "Младост", върху които Станев има контрол и заради което всъщност бившият активист на СДС беше привлечен във формацията на Доган, гласоподавателите на ДПС са подкрепили Йорданов. Освен това "самостоятелната акция" на Янко Станев получи и съвсем прагматично изражение – той беше избран за зам.-председател на варненския общински съвет и председател на ключовата комисия по бюджет и финанси.

Урок №3: Прекалената власт води до апетит за още власт

Убедителната победа на ДПС в Кържали още на първи тур и запазването на кметските позиции във всичките седем общини в областта би трябвало напълно да удовлетворява движението. Повод за радост обаче няма. До номинирането на Хасан Азис за трети кметски мандат се стигна трудно и след вътрешнопартийни скандали в местната структура на партията, които продължиха и след вота.

ДПС - Кърджали, е разделено на два лагера, които воюват по между си. Според депутати от региона "битката е за власт". Конфликтите излязоха наяве миналата седмица, когато групата общински съветници на ДПС в Кърджали се раздели на две при избора на председател на общинския съвет. Оказа се, че девет от общо 26  съветници са бойкотирали при гласуването предложения за поста Ниязи Шакир. Причината – мястото било обещано на бившия зам.-министър на вътрешните работи от правителството "Станишев" Раиф Мустафа.

Мустафа, който има двегодишна условна присъда за предлагане на подкуп от 100 000 лв. първоначално беше претендент за кмет. В последния момент беше решено ДПС да заложи отново на Азис. Депутати от ДПС твърдят, че Мустафа се ползва с подкрепата на областния председател на движението в Кърджали Бахри Юмер. В битката за влияние в местната власт зад това крило стои и зам.-председателят  Лютви Местан. Миналата седмица конфликтът стигна и до Доган, когато двете крила бяха привикани на среща в София. Депутати от ДПС твърдят, че ще се направи опит противоречията да бъдат туширани, като Мустафа получи партийния пост на Азис и стане общински председател на движението в Кърджали.

Реформа или запазване на статуквото

От двете възможности за решаване на проблемите в партията – реформа или запазване на статуквото, Ахмед Доган пак избра втората. Миналата седмица ръководството на формацията отстрани от партийния му пост председателя на общинската организация във Варна Янко Станев и го наказа с лишаване от право да заема постове в движението за срок от три години. Той е подал молба да бъде освободен и като член на централния съвет на ДПС. Причината – на местния вот той не се съобразил с решението на централния предизборен щаб на ДПС да не се подкрепят кандидати на ГЕРБ и застанал зад издигнатия за четвърти кметски мандат (този път от управляващите) Кирил Йорданов. Съдбата на Станев ще последват още двадесетина общински председатели на партията, които не са се представили добре на местните избори и са наложили "грешните кандидати" (по думите на организационния секретар Рушен Риза). Заедно с тях още 10 кметове ще напуснат партийните си постове в общините. Това става на базата на решението на централния съвет на ДПС от юни, което изисква разделяне на партийната от местната власт.

Започналата чистка в редиците на движението след местните избори би могла и да мине за някакъв опит от страна на ръководството да реши проблемите в партията. Няколко неща обаче будят съмнения.

Първо – решението за отстраняването на Янко Станев щеше да е похвално, ако в ДПС нямаше и друг прочит на крайната мярка. Според депутати целта е по-скоро да се покаже на останалите функционери, че ръководството няма да толерира и ще наказва всеки опит от страна на местен лидер да демонстрира неподчинение. Подозренията за отстраняването на 20-те общински пък лидери са, че всъщност става дума за активисти, близки до бившия зам.-председател на ДПС Касим Дал. Тъврди се, че махането им е по-скоро превантивна мярка с цел пресичане на евентуални опити за разцепление на движението.

Съмнения буди и решението за разделяне на кметската от партийната власт. Освен кмета на Кърджали Хасан Азис то ще засегне още няколко негови колеги от областта. В същото време обаче санкцията не се отнася за областните председатели на движението, които са и кметове. Какъвто например е лидерът на ДПС в кърджалийска област Бахри Юмер – кмет на Джебел. Като оправдание за това депутати от движението посочват, че понеже областните председатели имали само координиращи функции, не се налага да напускат партийния си пост. Според други пък от ръководството на партията обмислят на националната конференция на ДПС в края на следващата година да приемат промяна в устава и тази партийна длъжност вече да не е избираема, а областните председатели да се назначават. Ако това се случи, Доган и ръководството му ще имат в ръцете си абсолютен контрол върху партията.

Може да ви прозвучи неочаквано, но ДПС е пред сериозна дилема въпреки сравнително добрия резултат на местните избори. Партията или трябва да се реформира, или да предприеме изпитаната отпреди десетина години тактика за оцеляване в опозиция - снишаване и окопаване по места на верни към  централата политически функционери. Вторият вариант обаче неминуемо ще доведе до загуба на още позиции, но пък ще гарантира оцеляването на партията като ефективна структура.

За разлика от други политически сили на последните избори ДПС не загуби властови позиции в местната власт, но и не прибави нови. "На някои места имахме отстъпление, на други обаче завоювахме нови позиции", коментираха от ръководството на ДПС след изборите. Представянето на формацията на последния вот в сравнение с предишния според данните на партийната централата изглежда така: около 320 000 гласа срещу 353 000 през 2007 г. Тоест говорим за сравнително малка загуба от около 30 хил. избиратели.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход