Българската емиграция не зависи от отварянето на пазарите в Западна Европа
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Българската емиграция не зависи от отварянето на пазарите в Западна Европа

За повечето български емигранти налагането на ограничения за достъп до пазара на труда в приемащите държави означава само че по-дълго време ще работят незаконно

Българската емиграция не зависи от отварянето на пазарите в Западна Европа

С разрастването на кризата в страните от ЕС привлекателността им за българите намалява и темповете на емиграцията се забавят

14734 прочитания

За повечето български емигранти налагането на ограничения за достъп до пазара на труда в приемащите държави означава само че по-дълго време ще работят незаконно


Трансфери

596.8

млн. евро са изпратили емигрантите в България през първите девет месеца на годината

 

Инвестиции

534.5

млн. евро са инвестирали чуждестранни компании в България от януари до септември 2011 г. според предварителните данни на БНБ

 

Българската емиграция не зависи толкова от формални пречки като отказа на някои държави от Европейския съюз да отворят трудовите си пазари, а от икономически фактори. Това е един от основните изводи в доклада "Българската трудова миграция: Има ли смисъл от ограниченията в ЕС?" на институт "Отворено общество".

Решението на българските граждани да заминат в чужбина се мотивира от вътрешни за България показатели като безработица, икономически растеж, производителност на труда и др. За повечето български емигранти налагането на ограничения за достъп до пазара на труда в приемащите държави означава само че по-дълго време ще работят незаконно, посочват от "Отворено общество". С разрастването на кризата и увеличаването на безработицата и в останалите страни от ЕС привлекателността им за българите намалява, което е и причината за забавяне темповете на емиграция.

Най-предпочитани места за емигриране

Според доклада Испания, Германия, Италия, Гърция и Великобритания са страните, които привличат най-много българи. Испанският трудов пазар е отворен за българи още от 2007 г., докато Германия използва възможностите за отлагане и все още е затворен пазар. Статистиката обаче не показва различия в динамиката на българската миграция към двете страни в периода след присъединяването на България към ЕС на 1 януари 2007 г. Данните на Евростат показват, че в периода 2006 – 2010 г. българите в Испания са се увеличили с 64.6% (вж. таблицата).

За същия период в Германия те са станали с 69.2% повече. След отварянето на испанския пазар увеличението на мигрантите там не е по-голямо от това в Германия, чийто трудов пазар все още е затворен. Освен Испания още 15 страни са отворили трудовия си пазар за българи - Дания, Естония, Кипър, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словения, Словакия, Финландия, Швеция, Унгария, Гърция, Португалия и Чехия. Това обаче не довежда до по-голям поток от българи там.

Всички печелят от миграцията

"Колкото по-лесно се придвижва човешкият капитал, толкова по-добре е за всички страни – тези, които изпращат, и тези, които приемат работници", коментира икономистът Красен Станчев. "Нашите наблюдения в момента показват същото – българските граждани, които работят в чужбина, са много съществена част от икономиката ни", обясни той.

По думите му в абсолютно измерение преводите от чужбина са равни на около 80% от всички трансфери от централния бюджет към НОИ и около 60% от разходите на бюджета за образование. Страните, в които отиват българските граждани, обаче също печелят от тях, тъй като много често те заемат такива сегменти от трудовия пазар, които са свободни и много трудно се набират от местен ресурс.

Емигрантите - най-големият инвеститор

Данните на БНБ показват, че за първите девет месеца на 2011 г. трансферите на българи от чужбина са на стойност 596.8 млн. евро. Парите, които постъпват в страната от емигрантите, са повече, отколкото чуждите инвестиции. Предварителните данни за преките чуждестранни инвестиции на БНБ показват, че за същия период от януари до септември чужди компании са инвестирали в България 534.5 млн. евро. Освен това трансферите от емигранти се запазват относително постоянни през последните години за разлика от чуждите инвестиции, които от години намаляват. През миналата година българите в чужбина са изпратили близо 760 млн. евро.

Какво работят българите в чужбина

Характерът на емиграцията на българите остава преобладаващо временен и сезонен, което ясно се вижда от секторите на икономическа заетост на българските работници, посочва "Отворено общество". Основните отрасли, в които работят българските емигранти, са хотелиерство, почистване, строителство и търговия. От 2009 г. важен начален сектор става и земеделието във Великобритания.

Нови мотиви за напускане на страната

През миналата година като допълнителни мотиви за емигриране от България се очертават и причини, свързани с трайни дефицити на системата за социална подкрепа и предоставяне на обществени услуги, показват данните в доклада на "Отворено общество". По-конкретно това са страх от бедност и безработица, заплаха за физическото оцеляване, несигурност, липса на ред и задлъжнялост.

България обаче бавно променя профила си от изпращаща, през транзитна към приемаща емигранти държава. През последните няколко години се наблюдава значителен спад на емиграцията от България, докато имиграцията към страната се увеличава. Все още нетната емиграция е отрицателна и страната остава основно износител на човешки ресурси, макар и това да намалява.

Процедура за отваряне на трудовите пазари

Максималният срок за ограниченията за трудовите пазари е 7 години след присъединяването на новите страни към ЕС, като това подлежи на предоговаряне през три фази от 2+3+2 години. За България и Румъния втората фаза на преходните периоди изтича на 31 декември 2011 г. и ограниченията могат да бъдат удължени само с още 2 години. Към момента 10 държави прилагат ограничения за българи, като изискват основно разрешително за работа. До края на тази година тези държави трябва да изберат или да не предприемат никакви действия и ограниченията да паднат автоматично, или да се обърнат към Европейската комисия с мотивирано искане за удължаване на преходните периоди.

 

Трансфери

596.8

млн. евро са изпратили емигрантите в България през първите девет месеца на годината

 

Инвестиции

534.5

млн. евро са инвестирали чуждестранни компании в България от януари до септември 2011 г. според предварителните данни на БНБ

 

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  stratsimir6 avatar :-|
  step_by

  Не съм сигурен , но се чува ,че Белгия ще отвори трудовия пазар за българи през 2012 г. .

 • 2
  ninkaminka avatar :-|
  ninkaminka

  ..."За повечето български емигранти налагането на ограничения за достъп до пазара на труда в приемащите държави означава само че по-дълго време ще работят незаконно, посочват от "Отворено общество"...

  Много хора си го говорят това, ей така, с лека ръка, и си работят на черно без да им пука. И това няма да се промени, като отворят пазара, повечето пак ще си работят на черно. Егоистично е и е необмислено - за какво им е да плащат данъци и осигуровки в някакво си там солидарно общество, какво им пука, като ги сгащят и имиджът на България страда? След време ще си намерят нова работа на черно и така... Мащабен проблем е това - хайде да работим на Запад, ние сме по-тарикати от тях.

 • 3
  koala avatar :-|
  piano_lady

  Горното мнение за работата на черно и тарикатлъка е дълбоко невярно.Много българи в необходимостта си да оцелеят и наложителността да имат работа са поставени в положение на липса на избор.Не малка част от работодателите,особено в Испания и Италия се въползват от факта,че си чужденец и направо отказват да ти направят договр,знаейки,че притиснат от нуждата,няма да откажеш.Контрола в тези страни не е на ниво и това,както и многото вратички в законите позволяват разнообразни рокади от този тип.
  Хората имат желание да са в системата,да са осигурени,да имат регулярен договор.В най-добрия случай обаче им се прави временен,в който социалните осигуровки например не покриват много неща,като майчинството е едно от тях.

 • 4
  director_general avatar :-|
  Генерален Директор

  Епа, то и у американско има люде дека радят по 15-20 годин и нямат грам документ за имиграция, но съгласно закона за Човешките права имат Соушъл Сикюрити номера и задължително Driver License /Am.E./ (Driving License Br.E.), отдавна си купиха къщи и апартаменти, разни "евтини" Лексъси, Шевита, че даже и капиталистически Баварски Машини и Мерседеси.

  Благодарение на нас, българските Емигранти, Имигрирали на запад, българската икономика и движение на капитали се запазват на задоволително ниво.

 • 5
  t avatar :-|
  т

  1. Научете се най-накрая, че общият трудов пазар обхваща освен страните от ЕС, още Исландия, Норвегия, Лихтенщайн и Швейцария. За сега всички те налагат ограничения, дори Исландия, която е страна кандидат за членство в ЕС.

  2. Ограниченията се налагат единствено от популистки подбуди. Всеки политик е на ясно, че като работят на черно имигрантите хем не плащат данъци, хем наистина нарушават баланса на пазара на труда, като се съгласяват да работят за по-ниска от нормалната заплата. А те уж точно това се опитват да избегнат.

 • 6
  finland avatar :-|
  Finland

  До коментар [#5] от "т":

  Исландия се кани да ги маха http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/11/01/1193737_islandiia_se_gotvi_za_bulgarski_rabotnici_ot_2012_g/

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Готините, това не е емиграция, от стотици години се нарича ГУРБЕТ..... масово практикувано от българите от векове.... от Монпелие на Дапад до Фергана на Изток.... все е имало българи гурбетчии...

 • 8
  t5eyes avatar :-|
  t5eyes

  светът е жесток!
  ако останеш в страната - умираш борейки се за промяна
  ако напуснеш - губиш Българското и идните ти поколения няма да са Българи
  ако напуснеш - един по-малко за когото мафията да се чуди как да го подтиска
  емиграцията е добре за мафията и добре за индивида в мизерия (даже и простите необразовани кокошкари в чужбина имат повече за крадене)
  емиграцията унищожава България
  умните бягат
  крадците бягат
  простите разбиращи 2 чужди думи на кръст бягат
  остават турците (защото са роби на ДПС) и новите нации, коити ще имигрират от още по-голямата мизерия (Сирия)
  това важи и за Сирия напр. ако избягат няма кой да доведе промяна, ако останат ще се лее повече кръв
  трябва да се борим срещу всякаква емиграция със всякакви средства


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK