Държавната енергетика държи 630 млн. лева в Корпоративна банка (Обновена)
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Държавната енергетика държи 630 млн. лева в Корпоративна банка (Обновена)

Преди дни собственикът на "Корпоративна" Цветан Василев получи награда "Мистър Икономика" за цялостен принос.

Държавната енергетика държи 630 млн. лева в Корпоративна банка (Обновена)

Това са 77% от наличните пари на Българския енергиен холдинг, показа справка, публикувана от сайта Livebiz

Десислава Николова
7792 прочитания

Преди дни собственикът на "Корпоративна" Цветан Василев получи награда "Мистър Икономика" за цялостен принос.

© Надежда Чипева


Преди дни собственикът на "Корпоративна" Цветан Василев получи награда "Мистър Икономика" за цялостен принос.
Фотограф: Надежда Чипева

Българският енергиен холдинг държи 637 млн. лева на разплащателни сметки и депозити в Корпоративна търговска банка (КТБ). Това е 77% от всички средства на държавния холдинг в банковата система, които са 826 млн. лева към 1 ноември. Това пише в справка, изготвена на тази дата за министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, която тази сутрин публикува сайтът LiveBiz.

"Капитал" също се сдоби със справката, чиято автентичност все още не е потвърдена от институциите.

Държавният енергиен холдинг е шапка на АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица изток" 2, Националната електрическа компания, Електроенергийния системен оператор (ЕСО), "Мини Марица изток" и трите фирми от групата на "Булгаргаз" - "Булгаргаз", "Булгартел" и "Булгартрансгаз". Това са държавните фирми в енергетиката, които според аналогична справка към февруари тази година, публикувана от в. "Сега", са държали в тази банка 285 млн. лв. Това са били към 70% от наличните тогава пари на енергийния холдинг.

Както LiveBiz посочва, сумата значително се различава от посочената от премиера Бойко Борисов наскоро пред вестник "Труд" и спомената от самия мажоритарен собственик на банката Цветан Василев пред "Медиапул".

В интервюто си пред "Труд" Бойко Борисов посочва, че в тази банка има "някъде около 20% и то по различни енергийни проекти". Той казва още: "Банковата система е такава, че всяко движение в нея, особено при наличието на гръцки банки у нас, може да повлече цялата система. Тези пари са си били там, ако тръгнем да ги вадим, ще фалираме банката и тя ще повлече всички останали".  

Няколко дни по-късно, самият Цветан Василев заяви пред "Медиапул", че става въпрос само за около 200 млн. лв. "Повтарям, банката се е фокусирала върху енергетиката, което никога не съм крил. Банката работи с тези фирми, но парите им са краткосрочни, и който ги обслужва, знае какъв риск е това. Това са сериозни движения на средства. На определени дати те получават средства от свои клиенти, а на следващия ден, да кажем, те извършват разплащания. И повечето от тези компании не само имат средства при нас, но и са активно кредитирани от нас. Мога да кажа, че пряката експозиция на фирми с държавно участие към банката е от порядъка на 200 млн. лева. Тоест, те ни дължат също тези пари", казва Василев в интервюто, припомня пред "Медиапул".

От справката, която е изготвена седмица-две преди тези изказвания, излиза, че става въпрос за далеч по-крупни суми, посочва LiveBiz. Към 1 ноември в КТБ е имало само на разплащателни сметки 145.3 млн. лв., 36.5 млн. щатски долара, 18 млн. евро. Отделно от това е имало на депозити 156.5 млн. лева, 162.6 млн. долара и 15 млн. лв. в доверителна депозитна сметка.

Според отчета на банката към третото тримесечие тези суми представляват 32.8% от  привлечените от банката средства от институции, различни от кредитни, което означава компании и кредитни линии от международни финансови институции (например ЕБВР, ЕИБ и др.) и освен това е 18.5% от всички привлечени средства на банката. От цялата сума 36.8% или 231.5 млн. лв. са на разплащателни сметки, при които лихвите са изключително ниски.

БЕХ има сметки в общо 21 банки, като в някои от тях сумите са изключително малки. Например 2000 лв. по разплащателна сметка в Българската банка за развитие, която е държавна собственост. Втората предпочитана обслужваща банка на държавните енергийни фирми е Инвестбанк, в която БЕХ държи над 30 млн. лв., според справката, публикувана от Livebiz.

Допълнено в 16.57 ч.

Capital.bg се обърна към Корпоративна банка с молба да потвърдят истинността на публикацията на livebiz и данните за депозитите и разплащателните сметки. От кабинета на Цветан Василев приеха въпросите ни, но до този момент нямаме получен отговор. Неофициалният коментар от банката беше, че едва ли биха нарушили банковата тайна за който и да било клиент. Председателят на

надзорния съвет на КТБ Цветан Василев не вдигаше мобилния си телефон.

Все още нямаме отговор и от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, което е принципал на БЕХ, нито от самия холдинг. Бившият председател на Борда на директорите на БЕХ, Мая Христова също не пожела да коментира защо 70% от средствата на държавните енергийни дружества в холдинга са в КТБ и насочи въпроса към сегашното ръководство на структурата.

Допълнено в 17.42 ч.

Икономическият министър Трайчо Трайков коментира пред журналисти изнесената информация, че подчиненият му "Български енергиен холдинг" държи в Корпоративна търговска банка над 630 млн. лева. "В отговор на въпрос защо парите на държавните дружества в България са концентрирани в Корпоративна търговска банка Трайков коментира, че МИЕТ не определя къде дружествата да държат парите си, а само дава насоки съгласувани с МФ за това какво трябва да се съблюдава при избор на обслужващи финансови институции. Според Трайков тези изисквания са спазени, а финансовите резултати на държавните дружества в енергийния сектор се подобряват", съобщава БТА.

Преди дни собственикът на "Корпоративна" Цветан Василев получи награда "Мистър Икономика" за цялостен принос.
Фотограф: Надежда Чипева

Българският енергиен холдинг държи 637 млн. лева на разплащателни сметки и депозити в Корпоративна търговска банка (КТБ). Това е 77% от всички средства на държавния холдинг в банковата система, които са 826 млн. лева към 1 ноември. Това пише в справка, изготвена на тази дата за министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, която тази сутрин публикува сайтът LiveBiz.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

30 коментара
 • 1
  philip avatar :-|
  Philip

  Много чудно - никой не коментира Мистър икономика и Футболиста на годината. А нещата са направо страшни...Извършва се подмолна "приватицаия" на национални ресурси.

 • 2
  barcelonski avatar :-|
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG


  Пишете и >

  кога и кой проведе конкурса

  кога и кой го спечели


  Преди 4-5 години сте мълчали по въпроса.


 • 3
  barcelonski avatar :-?
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG  То така беше и с Белене.

  Когато Цара правеше "конкурс" - мълчахте

  сега пишете в неудържимо.

 • 4
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  И къде да си държи паретата холдинга, ако не в банка, може би в БУРКАНБАНК, в буркани в мазата?????

 • 5
  cobourga avatar :-|
  cobourga

  БОЙКО - футболист на годината !!!! Дочакахме ....
  Дождали !!! Честито, поданици на червената мутро-держава Болгария !!!
  Не само Футболист №1 е Бойко Борисов, но и :
  Също и Красавец №1
  Също и Тенисист №1
  Също и Художник №1
  Също и Пазвантин №1
  Също и МУТРА №1 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Да сме честити, че живеем в такая сторона…..
  Откакто Бербатов падна на второ място, вече не го пускат често в МЮ…. Дано Фергюсън види тази класация и вземе по-добрия, поне ДВА пъти – иначе МЮ ще закъса окончателно….. В същото време, изграейки там, Бойко Борисов може набързо да им спретне и една пенсионна реформа…. Горкият Бербатов, горките англичани......

 • 6
  ivan.angelov22 avatar :-|
  Ламинат Латексов

  Ще ги държат естествено, защото там е най-сигурната банка в България. Неслучайно се казва Корпоративна Търговска Банка.

 • 7
  robbie_williams avatar :-|
  robbie_williams

  Пак говорите глупости, говорите догадки. Цветан Василев е най-заслужилият приза "мистър икономика" на пук на всички, които се опитват да му чернят името, както и на банката! Държавата си държи парите, където има най-добри условия за това. Това се отнася и за всички дружества. Всеки сам избира къде да си държи парите. Това е както с мобилните оператори - ползваш услугите на този.

 • 8
  brizeidas48 avatar :-|
  Nataliya

  Г-н Василев е бил три пъти награждаван като "Банкер на годината" и бих казала че признанието "Мистър Икономика" го е заслужил много отдавна.

 • 9
  monika_ avatar :-?
  monика

  Какво се захванаха с КТБ изведнъж, не знам? А и като са тръгнали да правят такива "безпристрастни журналистически проучвания", нека направим дисекция и на споменатите в последния абзац банки - Инвестбанк и Българска банка за развитие..Или те са следващите? :) Явно все още всеки ден и всеки час, навсякъде има матр'иал.

 • 10
  carrie_bradshaw avatar :-?
  Carrie Bradshaw

  А всички интриги, които се въртяха покрай Общинска банка къде ги забравяте? След като не са потвърдени фактите и справките, няма какво да коментираме. Публикувайте това, което имате, да го видим и ние с очите си?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK