Завод винаги в бъдеще време

Обявяването на нов търг за завода за боклук в София отлага откриването му за 2015 г. Забавянето дотук струва на данъкоплатците над 100 млн. лева

Общината вече е изградила пътища до площадката, на която ще бъде изграден заводът край с. Яна
Общината вече е изградила пътища до площадката, на която ще бъде изграден заводът край с. Яна    ©  Георги Кожухаров
Общината вече е изградила пътища до площадката, на която ще бъде изграден заводът край с. Яна
Общината вече е изградила пътища до площадката, на която ще бъде изграден заводът край с. Яна    ©  Георги Кожухаров
Инж. Георги Станилов, собственик на "Станилов" ЕООД:

Ще участваме и в новата процедура

От вас разбирам, че процедурата ще бъде прекратена. Столичната община не ни е блокирала пари като депозит или гаранция за изпълнение. Ние сме в добри отношения с нея. Ще участваме и в новата процедура пак с немския си партньор "Хайлит Умвелтехник" ООД. С него вече сме изградили три сметища, отговарящи на европейските изисквания – в Русе, Силистра и Созопол, към тях има и пречиствателни станции за инфилтрата (течността, която се утаява от отпадъците). Каквито и срокове да се предоставят от общината за кандидатстване, ние ще се справим с подготвянето на офертата. Предишния път имахме около 2 месеца срок да подготвим техническата и ценовата си оферта.

Столичната община ще обяви нова процедура за избор на строител на завода за отпадъците, съобщи заместник-кметът по екологията Мария Бояджийска. Най-вероятно обществената поръчка ще бъде обявена през януари. Това означава, че най-рано през есента на следващата година ще има избран изпълнител и обжалванията на процедурата ще бъдат минали. Планирано е строителството на завода да продължи 2.5 години, така че да бъде готов чак през 2015 г. Това е точно 10 години след като бившият кмет Стефан Софиянски обяви, че до две години столицата ще има свой завод за боклук пред протестиращите жители на Суходол, които настояваха сметището край квартала им да бъде затворено. Проектът е на стойност 183.7 млн. евро (358 000 лева), но цената за данъкоплатците всъщност ще бъде значително по-висока. Причината е, че през последните години столичното кметство вече похарчи 110 млн. лв. за балиране, складиране и транспортиране на отпадъци до други общини, а в това време заводът оставаше в бъдеще време. 


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се