Фотогалерия: Как се усвояват парите от еврофондовете

Няколко примера от проекти в Смолян и Асеновград, финансирани от ОП "Регионално развитие"

9870 прочитания
Рехабилитация на пътя, който свързва курорта Пампорово и Смолян.
Участъкът е част от мащабен проект за рехабилитация на три третокласни пътища в Смолян, който е на стойност от над 32 млн. лв.
Демонтрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради на МРРБ и Програмата на ООН за развитие. В рамките на проекта са обновени 47 многофамилни жилищни сгради. На 27 от тях са изградени околоблоковите пространства, като предстои това да се направи и за останалите. Общатата стойност на обновителите дейности към момента възлиза на близо 10.5 млн. лв. В ход е и обновяването на още 3 сгради. Проектът трябва да завърши до края на 2011 г.
В рамките на проекта в Смолян са обновени 8 многофамилни жилищни сгради за близо 1.3 млн. лв., от които малко над 311 хил. лв. са платени от собствениците на жилищните сгради. Средната стойност, платена от собственик на жилище е 2510 лв. От проекта са се възползвали 350 жители в 124 домакинства.
Подобрената щилищна инфраструктура е 11200 кв. м РЗП. Спестените емисии на парникови възлизат на 0.533 kt/средногодишно. Икономията на потребление на енергия е 862 MWh/годишно.
Дневен център за деца и възрастни "Звънче" – гр. Смолян Ремонтът и реконструкцията на центъра възлиза на 584 хил. лв. Дейностите са част от мащабен проект за близо 5.4 млн. лв., по който се финансира и модернизацията на дома за стари хора в с. Фатово и домовете с психически разстройства в селата Ровино и Петково
Дневният център се посещава от деца и възрасти до 50-годишна възраст. Капцитетът му е 48 места, а персоналът – 18 души.
В центъра се извършва двигателна и речево-говорна рехабилитация, арт и игрова терапия, психологически консултации, работи се по програми за социална интеграция и др.
Благоустройство на уличната мрежа – ул. "Боровец" и ул. "Станковица" в смолянския кв. "Райково". Стойността на проекта е малко над 5 млн. лв., от които 4.7 млн. лв. са безвъзмездна помощ, а около 248 хил. лв. е приносът на община Смолян. Предвиден е и допълнителен собствен финансов принос в размер на близо 61 хил. лв.
Близо 30 години тази улица в Смолян тънеше в кал, но благодарение на помощта от Оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР), тя вече е асфалтирана, отчита експерт от общината. Пътят е само на няколко месеца, а все едно е на 5-6 години, отбелязва обаче проверяващият представител на Европейската комисия (ЕК) Реналдо Мандметс.
Укрепено свлачище на пътя за с. Яворово до Асеновата крепост. Проектът за укрепване на свлачището в района на Асеновата крепост е на стойност от 836 хил. лв. При провеждането на конкурса за избор на изпълнител обаче реално договорената цена е с 400 хил. лв. по-малко. От общината обръщат внимание, че докато е укрепвано свлачището пътната настилка на места е била повредена.
В края на 2010 г. общината е получила одобрение и на друг европроект свързан с развитието на Асеновата крепост като туристическа атракция. Стойността му е малко над 3.2 млн. лв. От тях близо 100 хил. лв. са за сметка на общината, а останалата част са субсидиите по ОПРР.
По проекта е заложено разширяване на паркинга пред крепостта, изграждане на културно-информационен център, в който ще има и 3D визуализация на крепостта. Предвидено е още да бъдат поставени парапети по маршрута към крепостта, както и тургайд система на 7 езика. Очаква се проектът да приключи към края на 2012 г.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  mahito avatar :-P
  mahito

  Като влязох за първи път в страницата мислех, че ще е нещо негативно от сорта - нищо не се прави, али бали, но това ми изглежда всъщност добре и хората като да са се постарали :))

 • 2
  pirocorp avatar :-P
  Piroman

  Да им е честито и да си пазят направеното.

 • 3
  num8 avatar :-(
  Николай Христов

  [quote#1:"mahito"]хората като да са се постарали[/quote]
  Съжалявам, че изглеждам негативно и критикар, но погледнете описанието на снимки 10 и 11...
  Може би просто целта е да се усвоят средствата, сега, на момента, без много ясен поглед в перспектива...
  Всичко свежо от мен


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход