Държавата: Няма законови пречки за откриването на ски сезона на Витоша

Въпреки това "Витоша ски" отказа отново да пусне лифтовете и другите съоръжения

Към момента от "Витоша ски" отказват да пуснат съоръженията в планината, тъй като не желаят да работят "незаконно"
Към момента от "Витоша ски" отказват да пуснат съоръженията в планината, тъй като не желаят да работят "незаконно"    ©  ВАЛЕНТИНА ПЕТРОВА
Към момента от "Витоша ски" отказват да пуснат съоръженията в планината, тъй като не желаят да работят "незаконно"
Към момента от "Витоша ски" отказват да пуснат съоръженията в планината, тъй като не желаят да работят "незаконно"    ©  ВАЛЕНТИНА ПЕТРОВА
"Tова е изключително нахален рекет, който не съм очаквала и не знам какво се цели"

Десислава Танева,

депутат от ГЕРБ

"Няма да пристъпим към експлоатиране на съоръженията, което за нас към този момент е незаконно"

Георги Бобев,

член на ръководството на "Витоша ски"

"Tова е изключително нахален рекет, който не съм очаквала и не знам какво се цели." Това заяви депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по земеделие и гори Десислава Танева по повод отказа на "Витоша ски", компанията - собственик на лифтовете и съоръженията на Витоша, да ги пуснат и да открият пистите за настоящия зимен сезон. Няма никаква законова пречка ски сезонът на Витоша да не бъде открит, а съоръженията да не работят, заяви и зам.-председателят на Изпълнителната агенция по горите Красимир Каменов след среща с ръководството на "Витоша ски".


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.

7 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  volrath avatar :-?
  volrath
  • - 5
  • + 2

  Е, то ако Витоша отвори за скиори и сноубордисти, кой ще пълни гушите на тия от Банско?

  А така както е сега положението - няма Витоша, ама имаш екипировка за близо 1500 лева и тези спортове те влекат? Заповядайте в Банско (където кожите се смъкват!)

  Нередност?
 • 2
  andrea33 avatar :-(
  andrea33
  • + 9

  Банско вече има доста алтернативи, а ако Витоша не открие сезона смятай че цяла София ще псува Цеко Минев и компания! Аз лично директно зачерквам Банско от списъка с места за каране, и без това ми писна да се прескачам с дезориентирани гърци по пистите...

  Нередност?
 • 3
  ana_ni avatar :-|
  ana_ni
  • + 6

  ще бъде ужасно ,ако витоша ски постигне намеренията си,
  макар ,че колкото и да се пънат дори и да направят огромен луна-парк в планината, след това да променят статута на земята ,както стана със София ленд,след това да натъпчат с казина и хотели, с всевъзможни комерсиални ирапшании, Цеко Минев и компания не са вечни, нито разсипиите им ще векуват./То на Банско му требва едно 5-6 по Рихтер и е довиждане/

  Витоша е била толкова красива и преди два милиона години и ще бъде и след алчняците дето са и хвърлили око за инвестиция.

  Нередност?
 • 4
  pravets82 avatar :-|
  pravets82
  • + 8

  Еми да се откажат от концесията и да си ходят.
  Ама надали...

  Нередност?
 • moreni
  • + 7

  Погледнете какво са обещали депутатите от герб Танева и Татарски на "Витоша ски":
  "фирмата издейства съгласието на двамата депутати за промени в Закона за горите, които да дадат възможност за строителство на нови ски-курорти в природните паркове като "Витоша", в която земята е публична държавна собственост."
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/12/07/1347118_durjavata_dade_kart-blansh_na_vitosha_ski_za/
  Тоест, обещали са на Цеко Минев да му пуснат плана за унищожаване на 1000 дка от парк Витоша!!!!

  Нередност?
 • 6
  andrea33 avatar :-|
  andrea33
  • + 3

  До коментар [#4] от "pravets82": Само че те не са концесионери, а собственици на лифтовете...

  Нередност?
 • 7
  moreni avatar :-|
  moreni
  • + 5

  И не е вярно твърдението на "Витоша ски", че не могат да подменят лифтове, защото в плана за управление на парк Витоша дори е включена подмяна на Романския лифт!
  "Витоша ски" просто искат да построят други лифтове на други места, а старите ще ги оставят като купчини боклук и съборетини по планината, каквото в момента представлява изоставеният Княжевски лифт!
  Ето какво замисля офшорката с устройствения план, който иска да прокара със шантаж (Нона Караджова ненапразно два пъти връща този план. Той нарушава няколко закона!): http://forthenature.org/news/1496
  "За да покаже реалното въздействие, което разширяването на ски зоната ще окаже върху природата в парка, ДПП „Витоша” възложи извършването на експертна оценка за реализацията на проекта на база наличната информация. Предварителните резултати от оценката показват, че при изпълнение на проекта ще бъдат засегнати над 215 ха гори и земи от горския фонд, от които 35 ха вододайни зони и 180 ха защитени местообитания по Натура 2000. При реконструкцията или изграждането на нови съоръжения се очаква да бъдат изсечени над 42 ха гори, 10 200 куб. м. дървесина или 44 000 дървета, голяма част от които засадени през последните години (на мястото на унищожените от корояда гори) с труда и средствата на доброволци, екологични организации и частни компании.
  Повече информация относно усилията на ДПП „Витоша” и нуждата от подкрепа на тяхната работа можете да намерите на: http://www.vitoshagroup.org/index.php?page=10&sid=3&rid=15."

  Нередност?
Нов коментар

Вход

Още от Капитал

Подкаст: Война на хоризонта

Подкаст: Война на хоризонта