Здравната каса ще сключва договори с ограничен брой болници

Д-р Стефан Константинов, министър на здравеопазването, пред "Капитал Daily"

Д-р Стефан Константинов - министър на здравеопазването
Д-р Стефан Константинов - министър на здравеопазването
Д-р Стефан Константинов - министър на здравеопазването    ©  Красимир Юскеселиев
Д-р Стефан Константинов - министър на здравеопазването    ©  Красимир Юскеселиев

Доктор Константинов, защо, след като съдът отмени изискванията в Наредба 49 за броя на леглата в болниците, включихте тези изисквания в Закона за лечебните заведения?

- Съдът ги отмени с мотив, че не може с наредба да се въвеждат изисквания, които не съществуват в закона, и така ни показа правилния път. Опасявам се, че държавата ни е твърде малка и твърде бедна, за да си позволи неефикасни структури, които да лекуват ограничен кръг заболявания. Кажете ми една многопрофилна болница с 30 легла колко специалисти и отделения може да има? И ако човек отиде с множество заболявания, как трябва да бъде лекуван? Започват да го прехвърлят от болница в болница. Освен това всички големи външни експерти ни съветват да имаме големи болници, които да предлагат комплексно лечение.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  bobsyn avatar :-|
  Batezuzi
  • + 1

  Дали пък така в някои области няма да се ограничи на практика конкуренцията, като се облагодетелстват посредством критерии за избор играчите и никой няма да гледа, че в едната болница за лечение на едно и също заболяване харчат много повече пари или пък, че има повече последващи усложнения на състоянието на пациентите

  Нередност?
 • 2
  mechopuh avatar :-|
  mechopuh

  "Целта е да се даде пълна прозрачност на процеса на използване на медицински изделия, които са извън заплатените от НЗОК. Когато човек отива в болница, той е осигурен и му се предлагат определен пакет дейности."

  Идеята на пръв поглед е чудесна, защото ще пресече комисионните в настоящия им уродлив вид и от друга страна, ще предпази пациентите от произвола на фирмите и селективен подход.

  Като (пре)родена от администратор, идеята е непазарна и автоматично става лоша.

  Така болницата е принудена от министерството да поеме пазарен риск за изделия, които НЗОК не заплаща. Ако пациентите откажат да ги купуват, това облагодетелства фирмите за сметка на болницата.
  Би следвало болниците да определят надценка, която да компенсира подобни рискове и административните им разходи, съхранението и т.н.

  Много по-елементарен е консигнационния механизъм. Фирмите предоставят на склад на територията на болниците свои изделия, които се заплащат на касата на болницата от пациентите. Така пазарния риск остава във фирмата, която си и ценообразува, и контролира. Прозрачност също има.

  Няма я само далаверата с търговете.

  Нередност?
 • 3
  greco_jlt avatar :-|
  greco_jlt
  • + 1

  Над 2 млрд. лв. годишно са нерегламентираните плащания в здравеопазването, които пациентите дават от джоба си. Първи вариант - двустълбова система с първи стълб НЗОК и 8% вноска, като касата покрива основния пакет услуги, а фондовете формират втори стълб.
  Втори вариант – тристълбова система с първи стълб НЗОК и 8% вноска; втори стълб – задължителен допълнителен с 2% вноска от работодателя, като този стълб бъде управляван от здравните фондове и трети стълб – доброволен, управляван отново от частните дружества.
  Третият вариант е т.нар. социално-пазарен модел, прилаган от Холандия. При него има два вида вноски - задължително участие на гражданите в осигуряването с гарантиран пакет от услуги, и доброволно участие на гражданите на свободния конкурентен пазар за покупка на допълнителни осигуровки извън гарантирания пакет. Фондовете се конкурират по размера на втората вноска и допълнителните услуги, които предлагат.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал