"Витоша без ски" АД
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Витоша без ски" АД

"Витоша без ски" АД

Тактиката на компанията явно работи, тъй като бяха обещани законови промени

Калина Горанова
6355 прочитания

© Надежда Чипева


Ако погледнете официалните отчети на "Витоша ски" АД за последните години ще видите, че оперативните приходи винаги са по-малко от оперативните разходи. Компанията все е на загуба. Но не заради неизгодния бизнес на Витоша, "Витоша ски" заяви, че няма да работи този сезон. Поне така казва...

От години фирмата (виж карето) да има по-големи права за разпореждане със съоръженията, както и да получи разрешение да разработи мащабния си проект за зимен спортен център на Витоша. Той предвижда трасетата за пистите и лифтовете да се увеличат и съоръженията да се подновят. Екологичната оценка на проекта все още не е получила окончателното си одобрение и от няколко години се лута между софийската екоинспекция, Върховния административен съд и Министерството на околната среда и водите. Последно на 3 август министърът на екологията Нона Караджова отново връща проекта на "Витоша ски". 

Действията на "Витоша ски" бяха окачествени с мекото "психологически натиск за постигане на дългосрочни цели" на главния архитект на София Петър Диков по време на срещата, до "това е изключително нахален рекет" от страна на Десислава Танева, председател на парламентарната комисия по земеделие и гори. В крайна сметка явно тактиката на компанията (пак - според властта състояща се от "психологически натиск" и "нахален рекет", последното престъпление от Наказателния кодекс) работи, тъй като бяха обещани законови промени на "Витоша ски". Промяната ще засегне процедурите за застрояване във всички зимни курорти.

Незаконни сме, точка

Твърденията на компанията са, че заради промените в Закона за горите от пролетта те не могат да почистят просеките под лифтовете, тъй като нямат сервитут за тях. Законът за туризма пък забранявал да се предоставят туристически услуги на некатегоризирани обекти, а само "Витошко лале" е категоризирана като ски писта и така останалите не можело да се вземат под наем. Срещата между компанията и представителите на различните институции преминава в стила на дребното заяждане.

Частната компания упорито твърди, че няма право да работи, докато държавата всячески я уверява, че законови и административни пречки за нея няма. Дружеството дори беше информирано, че горското стопанство може да почисти просеките, за да се гарантира безопасността. На това обаче от "Витоша ски" отговориха, че ще бъдат обвинени пред Европейската комисия от "приятелите ни еколози" в получаване на нерегламентирана държавна помощ за това, че някой друг ще чисти.

Колкото до пистите, според дирекция "Парк Витоша" към Изпълнителната агенция по горите безлесните територии над хижа "Алеко" се използват вече повече от 80 години за каране на ски и могат да продължат да се ползват като такива и през настоящия период след заплащане на дължимия наем за ползване на държавна собственост. За сключване на договор за наем не се налага търг, ако срокът за ползване е под 1 година. През изминалите сезони пистите са ползвани по този начин и от "Витоша ски" и други училища и ползватели, уточняват от дирекцията.

Така обективните причини за незапочването на работата на "Витоша ски" през този сезон се изчерпват. От компанията обаче не искат временни решения, а от думите на управителя на "Витоша ски" Георги Бобев става ясно, че истинската причина за отказа от работа е сега действащият забранителен режим за изграждане на нови съоръжения в планината. "Трябва да се върви към промяна на закона, с търсене на всички подводни камъни, които касаят развитието на ски център "Алеко", казва той на срещата.

Ски център, та ски център

Въпреки недоволството от страна на Десислава Танева по повод "нахалния рекет" на компанията комисията, на която тя е председател в парламента, по всяка вероятност много скоро ще трябва да се занимае със законови промени по отношение на горите. Те ще предвиждат право на строеж да може да се получава и без да е променено предназначението или без територията да се изключи от горския фонд. "Така ще се спести заплащането на такса, която се дава, за да се възмезди държавата, която впоследствие може да залеси същата площ", обяснява Тома Белев, директор на природен парк "Витоша". Според сега действащия план за управление на парка е забранена промяната на предназначението на горите, като със законовите промени тази пречка просто ще бъде заобиколена.

Планът за управление на природния парк е и основната пречка пред проекта на "Витоша ски" за нов ски център. Проектът на компанията за специализиран подробен устройствен план предвижда трасетата за пистите да се увеличат от 45 на 125 ха, а за лифтовете - от 14 на 27 ха. Всички съоръжения трябва да бъдат подновени, някои ще променят трасетата си, други ще бъдат удължени. Дължината на пистите от 11 ще стане близо 20 хил. м. Общият капацитет на ски съоръженията трябва да достигне близо 8 хил. души. През 2009 г. инвеститорът направи публично обсъждане на докладите за екологични оценки. Регионалната дирекция по околната среда и водите (РИОСВ) в София съгласува екологичните доклади с редица забележки. Нона Караджова обаче отмени разрешението на РИОСВ. Последва обжалване на решението на министъра във ВАС, но Караджова пак върна проекта на "Витоша ски". "Започва изработването на нов план за управление на планината, който ще бъде подложен на широка дискусия и едва след неговото приемане ще се мисли в детайли как и под каква форма ще се привличат инвестиции", заяви преди време Караджова.

Дотогава най-потърпевши ще са скиорите, които ще трябва да ползват (ако бъдат пуснати, разбира се) стари и много опасни съоръжения, тъй като инвеститорът не иска да инвестира в тях, без да е сигурен дали ще се реализират мащабните му планове. Другият проблем е, че на сезон по пистите на Витоша минават над 10 000 деца, които се учат да карат ски. Е, тази година няма да се учат, ако противоречията не бъдат отстранени.

Кои са "Витоша ски"

"Витоша ски" е собственост на офшорната и регистрирана на Вирджинските острови "Елора мениджмънт лимитид". "Витоша ски" поетапно купи съоръженията за ски от предишните им собственици, които бяха австрийската "Ферайнигте Бергбанен България" и "АКБ корпорация" на Николай Банев, както и общинската "Въжени линии". След това фирмата нае и влека "Заека" от министерството на спорта и стана пълен монополист на "Алеко".

В приватизационния договор с общината е записано, че дружеството трябва да запази предмета на дейност - превоз на пътници с изградените кабинкови и седалкови лифтове, 25 години.

"Витоша ски" беше глобена от Комисията за защита от дискриминацията, тъй като миналия сезон продаваше на ски учителите карти за лифтовете 4 пъти над определената цена за обикновени скиори. Глобата беше потвърдена от петчленен състав на ВАС.

В управлението на "Витоша ски" са Георги Бобев и Петър Петров. Петров е в управата на концесионера на ски зоната в Банско "Юлен", която също е собственост на офшорна компания, регистрираната в Кипър, "Мренго трейдинг". Бобев пък е вицепрезидент на Българската федерация по ски, президент, на която е Цеко Минев, главен акционер на Първа инвестиционна банка.

Ако погледнете официалните отчети на "Витоша ски" АД за последните години ще видите, че оперативните приходи винаги са по-малко от оперативните разходи. Компанията все е на загуба. Но не заради неизгодния бизнес на Витоша, "Витоша ски" заяви, че няма да работи този сезон. Поне така казва...

От години фирмата (виж карето) да има по-големи права за разпореждане със съоръженията, както и да получи разрешение да разработи мащабния си проект за зимен спортен център на Витоша. Той предвижда трасетата за пистите и лифтовете да се увеличат и съоръженията да се подновят. Екологичната оценка на проекта все още не е получила окончателното си одобрение и от няколко години се лута между софийската екоинспекция, Върховния административен съд и Министерството на околната среда и водите. Последно на 3 август министърът на екологията Нона Караджова отново връща проекта на "Витоша ски". 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

13 коментара
 • 1
  moreni avatar :-|
  moreni

  Защо не казвате нищо за вредата, която скизоната ще нанесе на най-стария и най-посещаван парк в България - Витоша, белият дроб на София, унищожавайки 1000 дка от купола му около Черни връх, между двата вододайни резервата?
  http://forthenature.org/news/2225
  "Фарсът с лифтовете на Витоша цели промени в Закона за горите и държавна помощ за ски инвеститорите
  08.12.2011
  Фарсът с лифтовете на Витоша цели промени в Закона за горите и държавна помощ за ски инвеститоритеСофия, 8 декември 2011 г. – Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” се противопоставя на опитите да бъде променен Закона за горите, за да може инвеститорите в ски съоръжения да ползват безвъзмездно държавни горски територии, върху които да строят лифтове и писти.
  Фарсът, че тази година на Витоша няма да се пускат лифтовете и влековете, цели единствено промяна в Закона за горите. Идеята е в държавните гори на Природен парк Витоша, но и навсякъде другаде, да се допусне да се строят ски лифтове и влекове, като изсечените и застроени терени да продължат да се водят гори “на хартия”, предупреждават природозащитниците.
  Това ще позволи по-лесно застрояване на защитените природни територии и ще спести на инвеститорите милиони левове от административни процедури, които сега ограничават безразборното унищожаване на българската гора. Строителството на ски лифтове и влекове не е дейност, присъща на горското стопанство. Бетонираната земя и изсечената гора няма как да е горска територия, припомнят от коалицията „За да остане природа в България”.
  Подобна възможност, заложена първоначално в проектозакона за горите, отпадна. Ангажимент срещу нея тогава поеха както министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, така и председателят на парламентарната комисия по земеделие и гори Десислава Танева. Отмяната на този ангажимент, без да има каквато и да е било необходимост затова, ще бъде голяма крачка назад от страна на управляващите и ще породи съмнения за защита на частни интереси за сметка на обществените, казват от „За да остане природа в България”. "

 • 2
  ana_ni avatar :-|
  ana_ni

  петър дикови десислава танева кво се прават на артисти, те са дали обещания на цеко минев ,че ще му дарат Витоша да си препира ,

  ако бяха честни и заинтересовани да се запази планината нямаше да преговарят с изнудвачи

  а защо мълчат водачката на гражданското общество Миглена Кунева, опозицията, никой от народните трибуни неще да застане на страната на беззащитната Природа ,отдалите време и сили за отечеството хич ги не е еня, само се вълнуват от комисионните на цеко

 • 3
  gorskia avatar :-|
  gorskia

  има и други оператори на влекове на Витоша, освен Витоша ски АД - Мотен, Мачирски спорт, МИнистерство на младежта и спорта, МАрина и т.н. и те ще работят. За децата има решение, за възрастните - няма.

 • 4
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  Извиването на ръце от страна на Цеко Миневата дружина цели не само слагане ръка на Витоша, а с промените на Закона за горите, до които няма как да не се стигне, ако че управниците маркират реакции, ще се завладеят от ски-октопода и Банско, и Боровец, където офшорките му са се настанили.
  Държавата се развива като латиноамериканска латифундистка република.
  А, и докога офшорни компании ще продължават да приватизират? Не е ли време да се покажат на светло актьорите в тая комедия и да започнат да си плащат данъците?

 • 5
  sir_humphrey avatar :-|
  Sir Humphrey

  "Тактиката на компанията явно работи, тъй като бяха обещани законови промени"

  Ти да видиш.... Милото то.

 • 7
  ppopov_67 avatar :-|
  ppopov_67

  А някой може ли да ми каже, какво става с лятната къпалня Мария Луиза в Борисовата градина, която вече години наред стои

 • 6
  ppopov_67 avatar :-|
  ppopov_67

  А някой може ли да ми каже, какво става с лятната къпалня Мария Луиза в Борисовата градина, която вече години наред стои

 • 8
  thermobee avatar :-|
  Thermobee

  Свещ на Цеко за Алеко!

  Публикувано през m.capital.bg

 • 9
  sofia avatar :-|
  София

  До коментар [#7] от "ppopov_67":
  Приватизирана е по времето на софиянски. Нещо неясно?

 • 10
  hrist0 avatar :-|
  Hristo Hristov

  Аз само бих искал да попитам така наречените еко организации, може ли да ни посочат един проект, който те одобряват? Иначе всички съм сигурен, че искат да се развива туризмът в България, но всеки път когато някой се опита да направи нещо почват да критикуват. Вече си мисля, че просто не остана срещу какво хората да протестират и за това са решили да станат "еко активисти". Утре сигурно и срещу земеделците ще се протестира, че обработват земята с машини, защото някой ще е казал, че така ... не е хуманно или нещо друго. Та да се върна в началото на коментара си, моля покажете ми туристически проект, срещу който не се протестира от еко - активисти и организации.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK