LIVE: Среща на бизнеса с правителството
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

LIVE: Среща на бизнеса с правителството

LIVE: Среща на бизнеса с правителството

Следете на живо чрез блога на Capital.bg какво се случва на 6-тата годишна среща на бизнеса с правителството

10933 прочитания

© Капитал


15:00 Годишната среща приключи

Шестата годишна среща на бизнеса и правителството, организирана от "Капитал", приключи. Допълнителни коментари и анализи след нея, както и блиц анкета сред представителите на бизнеса, които присъстваха на конференцията, четете малко по-късно на Capital.bg.

14:54 Московски ще настоява за повече разрешителни за превоз в Русия

Транспортният министър Ивайло Московски обеща, че ще настоява за повече разрешителни за превоз в Русия и по-справедливото им разпределяне. Той заяви, че ще има разделение между тези, които се дават за износ на български стоки и лицензите, които се ползват само за транзит на чужди производители. По този начин трябва да се получи по-справедливо разпределение между тях.

Разрешителните свършиха още през октомври и в момента български производители трупат загуби и пропуснати ползи, защото не могат да изпълят поръчки и да изпратят стоките си в Русия и съседни на нея страни. Последното е възможно, но оскъпява много транспорта.

14.30 Трайков: Държавата не насърчава взривното развитие на ВЕИ

Държавата не насърчава взривното развитие на централите, използващи възобновяеми енергийни източници, каза министърът на икономиката Трайчо Трайков в отговор на въпрос от залата. По думите му изкупната цена за тока от малките инсталации до 200 киловата е значително по-висока от тази за по-мощните, като така се стимулират местни инвеститори. "Истински желая компонентите в централите да са български", коментира Трайков по повод конкуренцията от азиатски компании.

14:24 Още няколко конкретни предложения към правителството

Бизнесът има няколко конкретни искания към държавата, съобщи генералният директор на "Майкрософт България" Георги Ранделов. Според него е важно да се изгради система за подаване на годишните отчети на едно гише, вместо на 3, както и такава за електронни призовки. По този начин ще се спестят и време, и освен това пари на администрацията, която сега плаща за куриерски услуги.

Друго улеснение ще е общ документооборот, в който да са включени и общините. По думите на Ранделов Добрич, Бургас и Стара Загора имат готовност. Друга мярка за улеснение е подаването на документи за всички оперативни програми на ЕС по електронен път. В отговор министърът по еврофондовете Томислав Дончев каза, че управляващото звено на всяка оперативна програма решава дали да се включи в готовата вече система за електронно подаване. Досега в нея са включени три. От началото на следващата година със системата ще работи и "Конкурентноспособност", каза Дончев.

Другите предложения на бизнеса, представени от Ранделов, са изграждане не на един, а на повече технологични паркове заедно с университетите, както и отваряне на средните професионални училища към бизнеса. Печалбата от съвместни проекти да се връща обратно към учебните заведения, предлага Ранделов.

Фотогалерия: Бизнесът среща правителството

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Цялата галерия

Какво поиска бизнесът от правителството?

(в скоби е отбелязана позицията на правителството по някои от предложенията) 

1.     Свързване на Националната агенция за приходите с касовите апарати на търговските обекти - първо на бетонови възли, а след това и на автосервизите, зърнопроизводителите, търговците с храни и всички останали (изпълнява се);

2.     Данъчен кредит за всички леки автомобили и разходите за тяхната поддръжка (до сега е отхвърляно неколкократно);

3.     Силен контрол на автосервизите, които не начисляват ДДС за услугите си и авточастите, които продават;

4.     Да се включи еврокомпонент в данъците върху моторните превозни средства и при изчисляването им да се вземе предвид замърсяването, което причиняват;

5.     Данъчни и осигурителни ревизии по аналог в туризма, текстилния сектор, охранителните фирми. Глоби за работниците, когато приемат да работят в сивия сектор с ниски официални заплати и осигуровки (изпълнено);

6.     Фирми, които използват нелицензиран софтуер, да не се допускат до обществени поръчки за определен период от време;

7.     Еднократна амнистия на лихви по бюджетни плащания;

8.     Данъчни облекчения за млади семейства (частично изпълнено)

9.     Еднократно узаконяване на незаконно строителство срещу еднократна такса в размер на10% от стойността на сградата (премиерът Бойко Борисов отхвърли предложението)

10.   Преглед на ефективността на всички концесии (частично изпълнено)

11.   Модерна регулация на отношенията между производителите и хипермаркетите, които изкупуват продукцията им;

12.   Разпоредбите на европейската директива, която налага бързи разплащания между всяка държава  от ЕС и фирмите на които  е възлагала поръчки, да бъдат въведени още преди тя да влезе в сила;

13.   Златен регистър на коректните фирми, които да получават ускорено възстановяване на ДДС;

14.   Възстановяване на ДДС в рамките на един месец при износ за Европейския съюз (НАП и Министерство на финансите са против);

15.   Наказателната лихва за всички просрочени задължения към държавата да се фиксира на сбор  от основния лихвен процент и добавка от още 10 процентни пункта;

16.   Улесняване на транспортните връзки с Русия, касаещи превозите с камиони. 

 

14:10 Оперативните програми ще бъдат по-малко

Броят на оперативните програми през следващият програмен период 2013 - 2020 г. ще бъде намален, съобщи министърът по еврофондовете Томислав Дончев. По думите му програмите най-вероятно ще станат 5, а по време на сегашния период те са 7. Дончев говори за обединяване на инфраструктурните инструменти, така че европейските средства по-бързо да достигат до бизнеса.

13:46 Московски: Реформите в БДЖ трябва да се случат

Транспортният министър Ивайло Московски заяви, че обемите в железниците в сегашния си вид едва ли са необходими и едва ли държавата може да ги поддържа. Той изказа личното си мнение, че реформите в БДЖ са дори закъснели и правителството е трябвало да ги започне по-рано, а те вече не могат да се отлагат.

На критиките, че след като планира приватизация на "Товарни превози", маха печелившо звено, министърът не се съгласи. Той посочи, че ако влезе сериоен чужд оператор той ще плаща и таксите на държавната компания, която поддържа линиите - "Национална компания Железопътна инфраструктура". В момента държавната превозна фирма не плаща пари, посочи Московски.

13.35 Павлова: Общините трябва да разработят планове за развитие

Общините трябва да разработят планове за развитие, така че да има зони за социално-икономическа активност и за публични услуги, препоръчва министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. "Има случаи нов път да бъде разкопан няколко месеца, след като е открит, за да бъде положена подземна инфраструктура. Това трябва да бъде избегнато", каза тя. Според министъра интегрираността на програмите трябва да проличи при усвояването на евросредства. 

13:32 Окрупняване на ВиК

Не страдаме от късогледство, не правим реформата за година и половина, тя е дългосрочна, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. През 2012 г. важна ще е реформата във водния сектор. "От 2012 г. ще окрупним начина на управление в този сектор и ще дадем възможност за публично-частно партньорство. Ще има окрупняване на териториален принцип", съобщи Павлова. Ще бъде направен анализ на ценообразуването на водната услуга и наличните активи на дружествта.

13.26  Реформи в  енергетиката

На въпрос какви реформи ще направи в следващите 2 години, министърът на икономиката Трайчо Трайков посочи, че енергетиката трябва да стане прозрачен отрасъл .По думите му предстои изваждане на ЕСО от структурата на НЕК и либерализация на газовия пазар чрез интерконекторите и местния добив.

13.10 Посланикът на Дания: Иновациите са жизненоважни за растежа

Иновациите в бизнеса са жизненоважни за растежа, коментира посланикът на Дания в България Коре Янсон, който говори преди откриването на втория панел. От 1 януари Дания поема ротационното председателство на ЕС и ще работи по свои приоритети за общността. Според Янсон особено важна е и ролята на зелените технологии и зелената енергия. "Трябва да конструираме превозни средства, които се захранват с чиста енергия", обясни дипломатът.

12:50 След почивката предстои...

Вторият панел на Шестата годишна среща на бизнеса с правителството, който ще започне след малко, е озаглавен "България 2012: стратегии за успех". Акцентът на предстоящата дискусия са идеите на правителството за засилване на икономическия ръст на страната. Ще се обсъждат кои са секторите с потенциал за развитие и двигателите за регионален растеж. На фокус ще бъдат и проблемите на малкия и средния бизнес в България, както и конкретните искания на бизнеса от правителството. Ще се обсъждат и новите предложения на ЕК за кохезионна политика и стратегията "Европа 2020".

12:40 Край на първи панел

С обявяването на почивка между първия и втория панел от Шестата годишна среща на бизнеса с правителството премиерът Бойко Борисов напусна срещата, прегръщайки на излизане еврокомисар Кристалина Георгиева.

12:37 Българският бизнес зависи от това как гласуват германците и гърците

Българският бизнес вече не зависи само от това как гласуват българските избиратели, но и от това как гласуват германските или гръцките избиратели. Това посочи председателят на Центъра за либерални стратегии Иван Кръстев. Според него правителствата са изправени пред тежка задача - да кажат на пазара, че кризата не е толкова тежка, от една страна, а от друга да кажат на хората, че кризата е много по-тежка, за да разберат, че трябва да бъдат готови да жертват нещо.

Имам своите притеснения за политическата стабилност на създадения пакт за финансова стабилност, заяви още Кръстев и отбеляза, че приема опита за дисциплинирането на Южна Европа подобно на акта на демократизиране на Източна Европа. Разликата в двата процеса обаче е в няколко посоки, например в позитивните очаквания, които имаше Източна Европа от демократизацията, казва той. В Източна Европа получихме неща, дори на ранен етап като свободно пътуване, свободна преса, а Южна Европа на този етап не получава нищо, освен готовността на другите да разделят риска от собствените им проблеми, посочи политологът.

По думите му това, което се наблюдава в ЕС, е като преминаване от католицизъм към протестантство – досега можеше да се живее и с разкаяние, а сега вече ще има и наказание.

12:35 За медиите, новините, еврото и Веселин Маринов

"Опасявам се, че ако еврото се разпадне и в същия ден Веселин Маринов се събере с жена си, ние няма да разберем". Това коментира политологът Иван Кръстев по повод на това, което отразяват медиите.

12:30 За селското стопанство с уважение

Премиерът Бойко Борисов обясни, че в Германия стопанин със 500-600 дка може да си помисли за купуване на трактор и да предлага окрупняване на съседите си. "500 декара срещу милиони. Веднага схемата отива наобратно и парите, които вадим и дотираме, отиват в няколко човека, които след това дават кюфтета и кебапчета на производителите и ги настройват да ходят да протестират, за да отпуснем още 100 милиона за онези големите", заяви премиерът.

След това допълни: "Моите уважения към трактористите и комбайнерите. Искаме да осигурим пари за тях".

12:25 Ще има повече европейски субсидии за селското стопанство

В следващия програмен период за България ще има повече европейски пари за селско стопанство, съобщи еврокомисарят Кристалина Георгиева. 70% повече пари могат да вземат фермерите, затова трябва да сме готови да ги усвояваме, добави тя.

12:21 За доставките на газ до България

Транскаспийският газопровод ще даде възможност за доставка на газ от Южния газов коридор, каза икономическият министър Трайчо Трайков по повод енергийната диверсификация. По думите му България е активен участник в проекта на BP за "мини Набуко". Според министъра в бъдеще газ може да се доставя от Кипър и Израел, в чиито води наскоро бяха открит залежи.

12:16 Първата копка на газовата връзка с Гърция ще е през март 

През март 2012 г. правим първа копка на газовата връзка с Гърция, съобщи премиерът Бойко Борисов. По думите му строителството се е забавило, защото по трасето са намерени много паметници на културата. Основният приоритет е "Набуко", но там нищо не се случва, допълни Борисов.

12:07 Закуска за шампиони

В залата се чу подмятане, че има и друга заблуда - че ЕС ще забрани шкембе чорбата, на което премиерът Бойко Борисов отвърна: "Левон си закусва всяка сутрин с шкембе чорба". (бел. ред. Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк)

12:05 Две заблуди за Пакта

Много се спекулира с две абсолютно погрешни заблуди за Пакта за финансова стабилност. Не е вярно, че пактът ще доведе до изравняване на данъците, заяви еврокомисарят Кристалина Георгиева. И тя, и премиерът подчертаха, че влизането ни в пакта няма да бъде свързано с вдигане на данъци. Георгиева отбеляза, че втората напълно погрешна спекулация е, че България трябва да плаща от джоба си за 500 млрд. евро за пакта и още 200 млрд. евро за фонда за стабилност. Тя припомни, че плащат страните от еврозоната.

11.59 Промяна на данъците не се обсъжда, заяви премиерът 

За да не се налага едни да живеят на гърба на другите...се прави Пакта за финансова стабилност, в който в момента, в който започнеш да нарушаваш - "глоба", заяви премиерът. Той посочи, че за промяна на данъците изобщо не се говори и призова хората да "не плачат" за това.

В отговор на въпрос от участник дали България ще се задължи да вдигне корпоративния данък, като ангажимент от присъединяването си в новия фискален пакт на ЕС Бойко Борисов заяви: "Това е намеса в суверенитета на държавата и щом е намеса, ние сме против. Ако дойде след 100 години да имаме единна полиция и съд, както е в САЩ, можем да говорим на такава тема, но аз това не го виждам да се случи в близките 50-100 години. Данъците са приоритет на местната власт на съответната държава и нейните закони", коментира премиера.

11:50 Колко мандата има ГЕРБ?

"Тези, които са спечелили втори мандат са Полша, Швеция, Финландия, Естония, Латвия, Германия и бих казал и България заради решителния успех на президентските и местните избори" - Симеон Дянков, вицепремиер и министър на финансите.

11:49 Реформите в държавната администрация ще бъдат продължени

Продължаваме и с реформите в държавната администрация, така че държавните служители да са стимулирани да работят за нещата, които днес обсъждаме, каза вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.

"Ако има пенсионна реформа, печелят всички. НОИ от пенсионната. От концесиите печели икономическото министерство и бизнеса. Това дава перспективи за растеж", коментира той. Но и добавя: "Важното, което  често се забравя, е, че популизмът никога не печели от реформите".

"Ако през 2010 г. трябваше да докажем, че това, което става в Европа, при нас няма да стане, сега ние имаме луксозната възможност да мислим какви са характеристиките и перспективите за българския бизнес", коментира финансовият министър.

11:44 Контрабандата на цигари е намалена наполовина

"Контрабандата на цигари е намалена наполовина - от 43% през 2010 г. до 25% през тази година. Има разбира се и много още какво да се направи", съощби финансовият министър Симеон Дянков. Близо двойно се е увеличила събираемостта на акцизите от алкохол от началото на мандата ни до сега, добави той.

11:40 За реформите на Дянков от първо лице

"Ние като правителство на ГЕРБ осъзнаваме нуждата от реформи. Когато те се правят навреме, ползата от тези реформи са много явни. Първата реформа, която направих като финансов министър, освен да съкратим разходите с 15%, бе да реформираме митниците. Всички митничари минаха през тест. Оказа се, че голяма част не си знаят каква им е работата и за това днес митниците са с 1000 човека по-малко" - Симеон Дянков, вицепремиер и министър на финансите.

11:39: Дянков: България води последователна данъчна, фискална и макроикономичека политика

"България е една от трите държави в ЕС, която е водила най-последователната данъчна, фискална и макроикономическа политика. България с Финландия и Швеция е от 3-те държави в ЕС, която не вдигна данъците", каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. "Ние решихме, че е важно за конкурентоспособността ни да запазим ниско данъчно бреме и от 1 януари тази година станахме държавата с най-ниско данъчно бреме в Европа", допълни той.

11:38 Пактът "Евро+" и електронното правителство са на фокус

Борисов заяви, че приоритетите на Европейската комисия, които вчера са му посочени от председателят й Барозу, са пактът "Евро +" и електронно правителство. Тези приоритети са и наши, каза Борисов. По думите му България за пръв път е в такава историческа ситуация: "За пръв път сме в ролята не някой отвън чичко да ни казва какво да правим, а ние сами да си заложим приоритетите."

11:30 Борисов: 2012 г. трябва да е годината на Трайков

Според премиера Борисов приоритетите на ЕК, издигнати от президента на Комисията Жозе Мануел Барозу, са и български. Това са пактът за финансова стабилност и електронно правителство.

Той изрази надежда до 7-8 месеца правителството да има какво да покаже в сферата на електронното правителство. "Всичко между министерствата вече минава по електронен път. Министър, който работи срещу това, няма да се колебая и ще го освободя", каза премиерът.

Той отбеляза, че следващата година трябва да е на министър Трайков, защото е "важно да покажем, че не сме добри само в икономиите". 2011 година беше годината на Дянков – да се гарантира финансовата  стабилност. 2012 трябва да е годината на Трайков. 2010 беше годината на Плевнелиев, но той излетя, подчерта Борисов.

11:26 Предложение и отговор

В отговор на предложението на Огнян Донев за узаконяване на незаконни строежи срещу 10% такса от данъчната им оценка коментарът на премиера Борисов бе: "Абсурд!". " Има морал, обществото трябва да знае, че нещо е забранено, законът не го позволява и не трябва да се строи, не ни трябват 10% от данъчната оценка на една незаконна сграда", коментира още той.

11:25 Създадена е експортна асоциация  

Председателят на КРИБ Огнян Донев съобщи, че преди две седмици 10 компании са учредили Българска експортна асоциация, която е отворена за още фирми. Тя ще има за цел да бъде "гласът на износителите".

11:24 Борисов: И опозицията трябва да ни подкрепи

Опозицията трябва да ни подкрепи, защото и те ще имат полза в бъдеще от нашите непопулярни мерки, каза премиерът Бойко Борисов. Той отбеляза, че непопулярните мерки на сегашното управление не се харесват на хората, защото те искат обещание, че ще работят по-малко и ще почиват повече. Борисов сравни ситуацията с дете, което трябва да си учи уроците - вместо това то предпочита да играе навън. Премиерът отбеляза, че сегашните трудни мерки изяждат от популярността на правителството.

11:23 Плевнелиев: Трябва да има стимули за експортните сектори като земеделие и производство на храни

Новоизбраният президент Росен Плевнелиев даде заявка, че ще работи за насърчаване на инвестициите в сектори с висока добавена стойност, образование, инфраструктурата и енергийната ефективност. "Ако се санират панелните жилища, половината от сметките за парно ще намалеят, тези пари ще се налеят в потреблението", смята Плевнелиев.

Той се обяви и за стимули за експортни сектори като земеделието и производството на храни. По думите му обаче всичко това е възможно, ако се подобри репутацията на страната. "Според ОЛАФ оценката за грешката при усвояването на еврофондовете на България е 3.5%, при Италия и Испания е 15%", коментира Плевнелиев несъответсвието между имидж и дисциплина.

Административната реформа трябва на всяка цена да доведе до предоставяне на електронни услуги на всички български граждани, което може да се случи през 2013 г.

11:20 Плевнелиев обеща на бизнеса работещи институции, по-добра бизнес среда

Работещи институции, подобряване на бизнес средата, стимулиране на двигателите на растежа и   насърчаване на инвестициите в инфраструктура и енергийна ефективност. Това са националните приоритети за бизнеса, по които ще работи новоизбраният президент Росен Плевнелиев, обясни самият той по време на Шестата годишна среща на бизнеса с правителството.

"Инвеститорите отделят държавите, които са готови на смели решения, от тези, които са харчили много", каза Плевнелиев. По думите му кризата дава шанс на България да направи ключови реформи така че да изпревари други държави в класациите за правене на бизнес. "Ако сега сме на 74-то място в Doing Business, през 2020 г. спокойно може да сме на 50-то", каза бившият министър на регионалното развитие.

11:10: Борисов: Приоритетите на президента, са приоритети и на правитлството

"Приоритетите на новия президент, са приоритети и на правителството. Не виждам причина да ги повтаряме. Това са нещата, които най-много подхождат на България и смятам, че ще се справим в рамките на мандата", заяви премиерът Бойко Борисов по време на Шестата годишна среща на бизнеса с правителството. "Мисля, че най-сетне някой може да замълчи, защото по-шумните се чуват повече, но графиките на госпожа Георгиева красноречиво показват работата, която вършим", коментира още премиерът.

10:40 Българският еврокомисар: Трябва да се гордеем, че имаме положителна перспектива за икономиката

"Трябва да се гордеем с нашето постижение да сме в сандвича между Румъния и Гърция, все пак имаме позитивна перспектива за икономиката през 2012 г.", коментира еврокомисарят Кристалина Георгиева. Тя посочи, че другите държави с подобни перспективи са Полша, Естония и Швеция, Словакия, Латвия и Литва.

10:35 Кристалина Георгиева: Трябва да се простираме според чергата си

В тези времена на криза държавите трябва да се научат да харчат според приходите си и да управляват добре разходите, каза еврокомисарят Кристалина Георгиева при откриването на Шестата годишна среща на бизнеса с правителството. В България имаме добра поговорка за такива случаи - "да се простираме според чергата си", отбеляза тя.

Ние сме един съюз, но имаме съвсем различни проблеми. За чест на България ние сме една от трите страни, които имат най-малка нужда от фискална консолидация, защото имаме нисък бюджетен дефицит и малък външен дълг, добави Кристалина Георгиева. Другите две страни в подобна ситуация са Естония и Люксембург.

В Европа трябва да се научим или да работим повече, или да живеем с по-малко, каза Георгиева. Според нея обаче това не важи с такава сила за новите страни членки, каквато е и България. 

Усвояването на еврофондовете е изключително важно, животоспасяващо да усвояваме тези пари, подчерта тя.

10:30 КРИБ предстви пакет от 16 искания на бизнеса към правителството 

Пакет от 16 искания на бизнеса към правителството представи Огнян Донев, председател на конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Те са подбрани сред допитване между 12 хиляди фирми членове и селектирани от управителния съвет. Исканията на бизнеса бяха представени на шестата конференция "Бизнесът среща правителството", организирана от "Икономедия".

Само преди месец на общото събрание на КРИБ премиерът Бойко Борисов призова бизнесът да подготви своите искания, за да може след това те да бъдат обсъдени с правителството. На днешната среща участват премиерът Борисов, както и всички министри, отговарящи за икономическата политика на страната. 

Шестата годишна среща на бизнеса с правителството

За 6-та поредна година "Капитал" организира среща на бизнеса с правителството. Тази година тя е под надслова "Презареждането на Европа". Основната тема ще са трусовете в еврозоната и как Европа (и конкретно България) може да се "презареди" след тях. Ще търсим отговори на въпросите какво точно се случва с икономиките на държавите от Европейския съюз, как България може да бъде засегната и какви са перспективите пред българския бизнес.

Конференцията ще протече в два панела – "Растеж по време на криза – на коя скорост се движи България" и "България 2012: стратегии за успех" (вижте пълната програма тук).

В първата част ще бъдат очертани проблемите, а във втората ще се търсят конкретните решения.  Събитието ще бъде открито от премиера Бойко Борисов, а сред гост лекторите са още еврокомисар Кристалина Георгиева, новоизбраният президент на България Росен Плевнелиев, вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Своята гледна точка по темата за мястото и ролята на България в Европа и политиките за постигане на растеж ще споделят и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, министърът отговарящ за управлението на фондовете от ЕС Томислав Дончев, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на транспорта Ивайло Московски и др.

Събитието се провежда в х-л "Шератон" и започва от 10 ч. Capital.bg ще ви информира за всичко по-интересно от събитието.

15:00 Годишната среща приключи

Шестата годишна среща на бизнеса и правителството, организирана от "Капитал", приключи. Допълнителни коментари и анализи след нея, както и блиц анкета сред представителите на бизнеса, които присъстваха на конференцията, четете малко по-късно на Capital.bg.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  newmind avatar :-|
  newmind

  Чудовищните посегателства и рекет от страна на държавата към бизнеса!


  1.Такса смет за бизнеса рекетираща! Връзката на такса смет с данъчната/отчетна стойност? Пример за малоумие и рекет!

  2.Новите касови апарати - поредния рекет на държавата!

  3.Отворените електронни търговски регистри - източник на лични данни и престъпни посегателства върху фирми и семействата на управителите и собственици!

  4.Администрациите по общини и министерства - върхът на корупцията.

  5.Закони като ЗУТ правят немислимо без да си платиш да стигнеш до законно въвеждане в ескплоатация на търговски обект.

  6.Поставянето ДОРИ на една рекламна табела на магазин или офис 10х15 см. изисква разрешително за строеж и арх.проект и одобрение от общината - РЕКЕТ НА КВАДРАТ!

  7.Никакви стимули за изрядните фирми и граждани! В същото време Бойко иска от Евр.съюз да стимулира и поощрява дисциплинираните държави! Виждате ли какви двойни стандарти и демагогия има в отношението към фирмите и в очакваното отношение към държавата от Европа?

  8.Двойственост в прилагането на законите. Едни за бизнеса съвсем друго третиране относно държавата и нейните ангажименти! Масово законите не се спазват от държавата!

  9.Кога ще има Публичен регистър на всички незаконни и без акт 16 държавни фирми и инфраструктура? Какво ще се прави с незаконните обекти на държавата като Хаинбоаз, като почивната станция на министерски съвет в чашката на яз.Искър и хиляди други ?

  10. Кога държавата ще разбере,че докато тя рекетира бизнеса и тя не спазва законите и тя е некоректен партньор няма как да очаква коректност от страна на фирми и граждани. Държавата трябва да си признае,че некоректността и беззаконието тръгва от самата нея!

 • 3
  newmind avatar :-|
  newmind

  Росен Плевнелиев каза отново ,че хората трябвало да си санират жилищата и какви милиарди левове щяли да бъдат спестени :-) и ОТНОВО ЗАБРАВЯ, че докато не се разреши проблемът остъклените балкони в цяла България няма как законно да се прави саниране по праграми ПРООН,няма как законно да се издават Технически паспорти!

  Проблемът е,че точно Плевнелиев беше обещал на 18 декември миналата година,че до 1.1.2011г. негова работна група към МРРБ ще излезе с работещо решение по проблема остъклените! Беше обещал,че ще се интегрират правилата, защото се оказва,че и правилата в момента са невъзможни за изпълнеие и затова си имаме 1 000 000 незаконни остъклени/усвоени балкони!

  До кога демагогия г-н Плевнелиев все едно до вчера не сте били в управлението?

 • 5
  greco_jlt avatar :-(
  greco_jlt

  Фактите са:
  Според данни на Евростат България е на последно място в ЕС по минимална работна заплата и на последно място по кредитиране на малки и средни предприятия; според доклад на Еврокомисията за конкурентоспособността на отделните страни-членки България е на последно място по производителност на труда. България е на последно място по донори на органи в Европа (според директора на Изпълнителната агенция по трансплантациите); България е на последно място по износ на иновативни стоки; България е на последно място по ползване на противогрипни ваксини (според националния консултант по епидемиология); България е на последно място по управление на отпадъците (според министъра на околната среда и водите); България е на последно място по качествено лечение на болните от диабет (според председателя на Националната асоциация на децата с диабет). България е на последно място и по усвояване на средства от ЕС, според проучване на KPMG; България е на последно място по качество на здравните услуги; на последно място по продажба на музика в Европа и на последно място в ЕС по свобода на словото (според международната организация “Репортери без граници”). България е освен това на последно място по енергийна ефективност и използване на зелена енергия (според изследване на фондация “Фридрих Еберт”); на последно място в ЕС по конкурентоспособност на висшето образование и на последно място по интернет достъп в ЕС, според проучване на Евростат.
  Според годишния доклад „Индекс за възприятието на корупцията“, изготвен от неправителствената организация „Прозрачност без граници“, който бе огласен на 1 декември в целия свят, България достигна дъното на Европейския съюз по ниво на корупцията.

 • 6
  borabora54 avatar :-P
  borabora54

  Поредната среща на бизнеса с лъжльовците и шмекерите, като последните ще се опитат да представят желаното за действително, а поредните си скудоумия, за някакъв епохален принос в неясно бъдеще, което им е абсолютно неясно ... освен на Премиера разбира се, който като намали заплатите и пенсиите в Европа и автоматично ще реши проблема с кризата...

 • 7
  georgi2025 avatar :-|
  georgi2025

  Дали ЕК и ЕЦБ контролират съзнанието на важни политици, чрез нови конвергентни технологии, в периферните страни от Европа, което обяснява театъра на кризата?
  http://convergingtechnology.eu/threats-for-developing-countries/


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.