Новата карта на София

Продължаващите палежи на коли в столицата и неспособността на полицията да реагира започват да променят навиците на хората

Къде и колко автомобила горяха в София през последния месец
Къде и колко автомобила горяха в София през последния месец    ©  Мадлен Начева
Къде и колко автомобила горяха в София през последния месец
Къде и колко автомобила горяха в София през последния месец    ©  Мадлен Начева
ген. Васил Василев, бивш директор на Национална служба "Полиция"

"Законът трябва да е гъвкав и да отговаря на нуждите. Ако неговата промяна ще помогне за разкриване на палежите, аз съм за"

Въпреки усилията на столичната полиция, засилените патрули и арестите на заподозрени лица палежите на автомобили в столицата продължават, като в нощта на сряда срещу четвъртък изгоряха още три автомобила. Извършителите стават и все по-дръзки. Палежите в понеделник вечерта станаха на метри от сградата на Столичната дирекция на МВР, а във вторник автомобили горяха не в малките часове на нощта, а малко след 7 ч вечерта. При това на охраняем паркинг.

Дързостта и бързината, с която се извършват палежите, на фона на увеличената бдителност на полицията показват, че става дума за добре организирани акции. Кой и защо стои зад тях все още обаче е въпрос без отговор. Палежите вече намериха и политически отзвук - премиерът заговори за промяна в Наказателния кодекс, а депутатите от опозицията поискаха изслушване на вътрешния министър, което ще се случи идната седмица. В същото време расте и тревогата сред обществото - къде е "опасно и безопасно" да се паркира е тема в социалните мрежи, а хората все повече избягват да посещават с автомобили определени квартали с "гореща" слава.

Всяка нощ

Четири поредни нощи в столицата горяха коли, като последните случаи бяха в сряда след полунощ и само бързата реакция на полицейските патрули е попречила на един от тях да изгори съвсем. Общият брой на запалените автомобили в София от 23 ноември насам достигна 42, а броят на засегнатите квартали расте, като тенденцията е палежите да се изместват към централните зони (виж картата). Зачестяват и пожарите в други градове, макар че според полицията те не са свързани със случващото се в столицата или в най-лошия случай става дума за имитатори. Нещо като "заразна мода" между градовете.

Полиците задържаха и няколко заподозрени през седмицата. Тези арести обаче засега не водят доникъде. Засега ясно е само, че извършителят не е един човек, нито само една група. "Вероятно става дума за две или три групи ", каза шефът на СДВР Валери Йорданов. На тази мисъл навежда фактът, че има разлики в почерка на палежите, както и това, че в едни и същи вечери горят автомобили в отдалечени квартали.

Нужни ли са законови промени

Липсата на резултати провокира премиера да обяви, че се обмисля "адекватна законова промяна", тъй като в момента на практика нямало член в Наказателния кодекс, по който подпалвачите да бъдат задържани, ако не са заловени в момента на извършването на деянието.

"Законите трябва да са гъвкави и да отговарят на нуждите и очакванията на обществото. Аз бих подкрепил промяна, ако тя ще помогне да се сложи край на тази история", каза пред "Капитал Daily" ген. Васил Василев, бивш директор на Национална служба "Полиция". Той припомни, че преди време в Англия е бил променен закон специално заради масовата истерия от изпращането на пощенски пликове, заразени с болестта антракс.

На друго мнение е обаче бившият главен секретар на МВР Николай Радулов. Той смята, че законите дават на властите достатъчно варианти да действат, без да се налага да ги променят – чрез свидетели, наблюдения, СРС-та и други похвати.

Мнения и спекулации

Специалистите не отричат, че подобни престъпления се разкриват и доказват изключително трудно. Извън това обаче полицията няма или поне не е обявила да има една твърда версия, по която работи, а това води до широки спекулации в медиите и обществото – от пироман и опити за застрахователни измами до демонстрация, опит за дестабилизация на страната – според шефа на СДВР Валери Йорданов, или връзка с организираната престъпност в лицето на подсъдимите групи "Килърите", "Наглите" и "Октопод". За последното говори вътрешният министър Цветан Цветанов, макар че не стана ясно дали думите му се опират на някаква конкретна информация, която МВР има, или не.

Външните наблюдатели също не са на едно мнение. Според Николай Радулов това е акция на организирани престъпни групи, докато главният експерт на Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов вижда класическа демонстрация на превъзходство над полицията и предизвикателство към системата. Ако това е така, то столичната полиция, изглежда, го приема: "Ако някой търси предизвикателство с полицията, е попаднал на точните хора", каза шефът на СДВР Валери Йорданов.

Докато липсват конкретни резултати обаче - кой, защо и къде, притесненията на жителите растат и това вече започва да променя навиците им на движение. С колата в "Младост"? Не. По-добре с такси.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 1
  james2 avatar :-|
  Попов

  През "демокрацията" е така!

 • Г-н D

  "...Законите трябва да са гъвкави ... ", казал оперетния генерал от милицията В.Василев.
  На такива всезнайковци явно страшно им липсва и смъртната присъда.
  Гъвкави закони! Това да не са ти танцьорки, бе, генерале! Ако законите са "гъвкави", кое ще е "твърдото" в държавата? Нагайката ли?
  Милиционерите търсят причините за безпомощността си в законите и тъй като сме го докарали до там те да могат да правят закони с двата си пръста чело, нищо чудно, ако ти свърши горивото на колата, ченгатете да те застрелят до бензиностанцията, защото носиш гориво в туба! А и смятате ли, че някъде вече ще ви сипят бензин в туба?
  А когато на т.н. "пироман" му омръзне да пали, койи кога ще върне обратно текстовете в закона?

 • 3
  gligi avatar :-|
  gligi

  Преди 2000 години явно хората са се справяли с алалитичното мислене по-добре от сега и затова са ни оставили фразата "CUI BONO" или "в чия полза".

  Кой реално извлича най-голяма полза от палежите? Не са собствениците на паркинги, след като явно не се охраняват достатъчно добре, че да предложет защита. Не са застрахователните компании, защото не биха искали да изплащат много обезщетения. Май остана само мутро-милицията, нали?

  Милицията, защото има нужда да оправдае бюджета си. "Ще наблюдаваме всяка бензиностанция за подозрителни субекти с туби..." 1 млрд ви е сметката. А, и ако може - малко да ремонтираме законите, ама набързо.

  Кой още има полза? Онези, които имат полза от духовно беден и наплашен електорат! Онези, които приватизират каквото е останало държавно - под масата; и не искат много шум по темата! Онези, които одобряват публикациите в медийната свинска империя! Които имат силата да опошлят, лумпенизират и проконтролират граждански протести! Които тъгуват за властта отпреди 1989 и които милеят за тогавашните закони!

  А, ако сте били онзи ден в София: "Внимание! Провежда се техническа проверка..." ...проверяваме дали има останали мислещи и активни хора или само послушен електорат. Проверяват ни хората, нищо лично. Всеки на тяхното място би проверил, нали?!

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#1] от "Попов":

  Това е "демокрацията", отровена още някъде от 1985 г., когато ДС осъзна скорошния крах на комунизма и почна да се подготвя за времето "След". Да обучава средния ешалон слушалки за бъдещата си функция на мутри-рекетьори, кредитни милионери, фараони на пирамиди, директори на банки, които следва да източат, псевдо-приватизатори, подвластни прокурори и маргинални съдии, фалшификатори на документи за градската собственост на избитите от Народния съд,

  Като не разплетохме това кълбо още в началото, сега ще го страдаме още поне 50 години. Няма да се учудя, ако накрая излеят 30-40 цистерни цианкалий в язовир Искър. Нещо, на което безспорно са ги учили в КДС.

  ПС. Докато АЕЦ Козлодуй не е лустриран от ченгета, не мога да спя спокойно. Спомнете си как по времето на Филип Димитров реакторите почнаха да "аварират" през 2 седмици. Тези изпълнители още са там.

 • 5
  gyorev avatar :-|
  Емил Гьорев

  Инфографиката не се чете... прекалено е дребна и не може да се увеличи (браузър хром)

 • 6
  gyorev avatar :-|
  Емил Гьорев

  Инфографиката не се чете... прекалено е дребна и не може да се увеличи (браузър хром) - 788х561 пиксела ?!?

 • 7
  keipax avatar :-|
  keipax

  Тия да ги 'фанат и бой, секс и никва сръпска музика!

 • 8
  gope avatar :-|
  Gopeто

  Предполагам, че не е лесно да се разкрие или разбие група подпалвачи, с достатъчна хитрост и нямащата финансова мотивация. Но полицията ще носи негативи и недоверие заради досегашната си ленивост. Защото не може, като някой ми е изкъртил огледалото на колата, кварталния да ми казва "ние с такива дреболии не се занимаваме"

 • 9
  kaddisfly avatar :-|
  kaddisfly

  До коментар [#4] от "cinik":

  Гледаш много "Шменти Капели" :)

 • 10
  yurukov avatar :-|
  Боян Юруков

  Онзи ден ми хрумна да направя същата карта, но не намерих точните места къде са горели колите.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход