Извинявайте, то като ГЕРБ всеки знае
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Извинявайте, то като ГЕРБ всеки знае

Извинявайте, то като ГЕРБ всеки знае

Сергей Станишев, временен президент на ПЕС, бивш министър-председател на България пред "Капитал"

Елена Старидолска
12270 прочитания

© Цветелина Белутова


Профил

Сергей Станишев е председател на БСП от 2001 г., народен представител. От ноември 2011 г. е президент на Партията на европейските социалисти на мястото на оттеглилия се Пол Нируп Расмусен и ще доизкара мандата му до края на 2012 г. Министър-председател на България (2005 - 2009), начело на правителство, съставено от коалиция между БСП, ДПС и НДСВ. През пролетта на 2012 г. социалистическата партия ще има конгрес, на който ще трябва да избира нов председател.    

Брат ви, архитект Георгий Станишев, в интервю преди дни открои интересна закономерност. Повечето, които са заемали пост от вашия ранг - президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС), са били впоследствие председатели на Европейската комисия? Стигат ли амбициите ви дотам?

Амбицията ми и главната кауза е БСП да спечели доверието на избирателите тук, в България. Това съм го казвал нееднократно, в това число, когато досегашният лидер на ПЕС, бившият датски премиер Пол Нируп Расмусен, ми отправи предложението да оглавя партията. Поисках време за размисъл, защото тази голяма чест и доверие предполага и отговорности, а аз не съм свикнал да си върша работата формално.

На БСП й предстои пълен цикъл отчет и избори, което е важно събитие за партията. Трябва да бъдем организирани и да говорим предимно за политика, а не да се занимаваме с някакви вътрешни боричкания. Трябва да се подготвим и за парламентарните избори, които никой не знае кога ще бъдат, защото могат да са редовни, но и предсрочни, и ние трябва да сме в кондиция.

Що се отнася до следващия председател на Европейската комисия - за пръв път ПЕС взе решение общо, по демократичен път, да бъде излъчен водещият кандидат на ПЕС за европейските избори, който ще бъде нашият кандидат за председателското място на комисията. Със сигурност има много ярки представители на европейската социалдемокрация - бивши премиери и председатели на партии, представители в Европейски парламент, аз не съм разглеждал тази перспектива. Искам да съм ясен.

Вярвате ли в бъдещето на еврото и ЕС и как го виждате - с по-тясно политическо сътрудничество или не?

Естествено, че вярвам в бъдещето на ЕС на първо място, иначе нямаше как да бъда избран за президент на ПЕС - тя е наднационална, общоевропейска партия с много ясна платформа.

По отношение на еврото трябва да се каже много ясно, че особено след евроизборите през 2009 г. доминирането на дясната политика в решаването на кризата води до задълбочаването й. Две години и половина като единствена универсална рецепта срещу финансовата, икономическа и социална криза се предлага балансиране на бюджетите и управление на държавните дългове.

Балансирането на бюджетите, без да има координирана от всички европейски страни и институции политика за икономически растеж чрез инвестиции на национално и европейско ниво, за създаване на работни места и за социална защита на европейските граждани - ще има краткосрочен ефект. След две години пак ще се окажеш в същата ситуация - трябва още да режеш, без да си намерил рецептата за икономическото възстановяване.

Това се отнася и за последния Европейски съвет. Когато имаш наводнение, което е пробило дига, първо правиш всичко възможно, за да запушиш пробойната, а след това мислиш за дългосрочното реконструиране на дигата, за да не се повтори. И ПЕС предлага много по-решителни мерки, които да включват и издаването на еврооблигации, и разширяването на ролята на Европейската централна банка в посока на кредитор от последна инстанция, както и други мерки, които да дадат успокоение, категоричност в позициите на ЕС. Няма да се допусне срив на еврото, ще има защита срещу финансовите спекуланти и страха на пазарите.

Каква би била ролята на независима Европейска кредитна агенция, каквато ПЕС предлага да бъде създадена?

Агенциите, които до последния момент даваха на Lehman Brothers рейтинг тройно А  (те така си и фалираха с тройно А), се превърнаха в политически фактор от първостепенно значение, който по никакъв начин няма демократична легитимност. Днес всяка държава и всяко правителство може една сутрин да бъде поставено пред факта, че някоя от агенциите е понижила рейтинга му с една или две степени, и това да влияе върху политиката му и живота на гражданите без достатъчно ясни аргументи и критерии. Има въпросителни. Затова предлагаме инициативата да е на европейските институции, а не на пазарен принцип, защото иначе всяка кредитна агенция може да действа субективно.

Има ли шанс агенцията да бъде създадена?

Всичко опира до политическа воля, защото трябва да се подходи разумно, да се намери подходящата форма и инициатори. Китай предприе такава стъпка. Мнението на агенцията им има значение, всички се съобразяват с нейните оценки. Кризата не е само финансова, икономическа, социална, но и политическа - на ЕС и на легитимността на европейските институции пред гражданите, които постоянно се оказват поставени пред свършен факт.

Важно е пазарите да имат доверие

А кой създаде кризата? Тя се появи от доминирането на неолибералната, неоконсервативната философия, която казва "няма нужда от регулации, пазарите са справедливи, пазарите са обективни", и в резултат на това се стигна до сливане на инвестиционно и търговско банкиране, до намаляване рязко на регулациите и деривати, които взривиха финансовата система в САЩ и в Европа. Затова трябва политиката да се върне на полето. Това го казват и десните лидери в Европа, но не го правят. Френският президент Никола Саркози например още от 2008-2009 г. атакува банките, че са се превърнали в самодостатъчни. Вижте г-жа Ангела Меркел, която казва ние не можем просто като политици и като държавници да следваме пазарите. Те са инструмент и те трябва да служат за общественото благо.

Защо тогава левицата търпи неуспех в Европа по време на криза, не би ли следвало да е обратното?

Първо - има политически цикъл. В редица страни в разгара на кризата на власт се оказаха социалисти и трябваше да предприемат непопулярни, но неизбежни мерки. В Гърция например г-н Папандреу спечели изборите през есента на 2009 г. Той получи в наследство 140% държавен дълг от БВП и бюджетен дефицит 15-16%. Кажете ми какво можеше да направи?! Нямаше друг начин, освен да се реже. Ситуацията беше абсолютно изпусната от предишното дясно управление. За съжаление ПАСОК сега плаща тежка цена. Ако Папандреу беше получил такова наследство, каквото беше получил Бойко Борисов през 2009 г., щеше да хвърля шапката си до небето, тъй като България благодарение на предишната "лоша тройна коалиция" е страната с един от най-ниските дългове. В Испания социалистите също загубиха, защото последните три години управляваха в разгара на кризата под огромен външен натиск за непопулярни мерки, които на тях не са им близки. Но наред с това в Италия правителството на Берлускони падна от власт. Във Франция има добри, много сериозни шансове след дълги години в опозиция социалист да спечели президентските избори.

Според прогнозите на МВФ от октомври месец за 2012 г. се очаква в Италия да има 140% от БВП дълг. Кой управляваше Италия в последните години - десни! Германия - 82%. Кой управляваше Германия и кой изпусна и там бюджетната дисциплина? Франция - 90% от БВП държавен дълъг, Ирландия - 150%. Колко оставиха социалистите преди две години в България – 14%.

Трябва ли България да се присъедини към новия финансов пакт и при какви условия?

Не виждам ясни причини БСП да подкрепи нещо, за което Бойко Борисов като премиер е поел ангажимент. Това институционализира политика, която се води вече три години в европейски мащаб и която доведе в крайна сметка до задълбочаване на финансовата криза, огромна безработица и рецесия в Европа.

България няма проблем с бюджетната дисциплина, и то не заради ГЕРБ, а защото тази политика я водиха и правителството на Иван Костов, и правителството на Симеон Сакоскборугготски и моето в най-ярка степен. Защото за пръв път постигнахме балансиран бюджет и бюджетни излишъци по 3% всяка година в моя мандат. Единственото нарушаване на 3-процентовия дефицит стана по времето на ГЕРБ в две последователни години.

В алтернативния бюджет за 2012 г., който БСП предложи, се говори за увеличаване на бюджетния дефицит.

Напротив. Предложенията ни са в рамките на бюджетния дефицит, който се предлага и от ГЕРБ. Само че ние първо предлагаме как да се съберат повече пари в бюджета и бюджетните системи, в това число и в осигурителните.

Като се увеличи максималният осигурителен доход?

Цял пакет от мерки - и да се вдигне максималният осигурителен доход. Това е социално справедливо. ГЕРБ натоварват най-бедните, а хората с най-високите доходи не участват в това, защото последното вдигане беше по време на тройната коалиция. Е нали трябва да има солидарност в обществото? Общият пакет от допълнителните приходи, който предлагаме и е абсолютно събираем, е за 500 млн. лв. Как в ГЕРБ решиха да спестят 30-35 млн. лв. и да вдигнат минималната пенсия от 136 лв. на 145 лв.? Измислиха да ударят тези, които трябва да се пенсионират през 2012 г. Извинявайте, то така всеки знае. Ти поработи, събери повече приходи.

Кажете конкретни мерки освен тази за максималния осигурителен доход.

Промяна на осигурителните вноски и за пенсии, и за безработица, защото безработицата в България нарасна два пъти и в съответния фонд е един от големите дефицити. В алтернативния ни бюджет мерките в разходната част бяха насочени в подкрепа на реалната икономика - предложихме 500 млн. лв. да бъдат насочени към банката за развитие, защото малкият и средният бизнес в България, който е масовият в България, се задъхва, няма оборотни средства, няма достъп до кредитиране.

Въпросът е да има откъде да се вземат, за да се пренасочат към банката.

Това е въпрос на техника. Да спрем с лаладжийските истории на ГЕРБ. През 2008 г. България има БВП 69 млрд. лв., събираемостта от данъци е около 23-24%. ГЕРБ са планирали за 2012 г. БВП 81 млрд. лв. и събираемост 18.5% от данъци. Ако се приложи процентът от 2008 г. на събираемост към БВП за 2012 г., би трябвало да съберат с 3.5 млрд. лв. повече приходи. И всичките им летежи със самолети, хеликоптери и ракети, снимки на незаконни имоти, проверки... водят до 1 млрд. лв. по-малко планирани приходи, отколкото през 2008 г. Разбираме, че са некадърни, разбираме ,че покровителстват контрабандата, има криза. Не искаме да залагат 3.5 млрд. лв., а 1 млрд. лв. повече да заложат. Нали са велики полицаи, да хванат престъпниците, които не плащат. Само че понеже навсякъде в държавата се подхожда рекетьорски от правителството, това тласка бизнеса в сивия сектор. Никой не вярва на държавата. Тя първа спря да плаща, когато дойде ГЕРБ.

Ако бяхте сега премиер, колко процента от БВП щяхте да настоявате държавата да преразпределя през бюджета?

Не може да има такива самоцелни тавани. За 2012 г. реално е планирано преразпределение през бюджета (като извадим европейските пари) около 30% и даже под 30% от БВП. В коя европейска страна това го има?! Това е преразпределение като в африканските държави. По време на тройната коалиция никога не сме прехвърляли 40%, но когато има криза, държавата трябва да покаже, че може да действа. Ако дойдете на власт сега, ще следвате ли различна фискална политика? Кризата доказа, че модел на харчене, неоснован на способността на държавата да расте, е нереалистичен.

Да видим източниците на икономически растеж. Инвестиции - преките чуждестранни инвестиции, които са източник на растеж и бяха най-много през нашия мандат - през 2008 г. бяха 6 млрд. евро, през 2009 г. - 3 млрд. евро, през 2010 г. - 1.2 млрд. евро, а сега се някъде около 600 млн. евро. Ясна тенденция надолу. Ако искаме да има растеж и постъпления в бюджета, да видим какво се прави. Правителството е заложило 4.5 млрд. лв. ръст на европейски средства за 2012 г. Според мен няма да стане, защото те бяха заложили 3 млрд. лв.  за 2011 г., но към края на октомври с всякакви допълнения взимат 1.5 млрд. лв. Скок три пъти за една година при състоянието на администрацията, при начина на работа, при бавните процедури - не е реалистично.

Вторият източник е вътрешното потребление - то се свива. Не се взимат мерки, защото правителството пази бюджетна дисциплина.

Третото е износът. Там имаше съживяване, но при рецесията, която се очаква в еврозоната, и при положение че над 60% от износа ни е за там, не можем да разчитаме на този ръст.

Когато говорим за дефицит трябва да правим разлика между дефицит, който се харчи ей така, без възвращаемост, и дефицит, който е инвестиционен и дава възможност на база на краткосрочно увеличение да се възстанови икономиката, да има постъпления в бюджета.

Заемите табу ли са?

Не са, стига да знаем за какво се ползват. Тук има резерв за държавата, защото имаме много нисък дял от държавен дълг, но трябва да бъдем много внимателни. Имаме поле, на което може да се действа именно за инвестиции. Освен това например предложението ни за 500 млн. лв., които да се пренасочат към банката за развитие, няма нужда да влизат в размера на бюджетния дефицит, защото те са еднократен инвестиционен разход и могат да влязат при държавния дълг, който и без това е нисък.

Какво ще направите на мястото на премиера, за да спрат протестите в страната?

Две неща - предсказуемост и диалог. Синдикатите и цялото общество проявиха невероятна търпимост към ГЕРБ две години и половина. Никое друго правителство не е получавало такава толерантност.

Правителството дойде на власт с огромна подкрепа - близо 2 млн. души гласуваха за него.

Колко?! 39%, 1.69 млн. от гласувалите български избиратели. Преди една година правителството каза, че е направило най-великата пенсионна реформа, която е правена в ЕС, и покани опозицията да се присъедини към нея. Вдигането на възрастта беше за след 2020 г. Бяха включени и синдикатите, и работодателите. Сега между две четения на бюджета за 2012 г. изведнъж - увеличение на възрастта!

Установиха, че има огромен дефицит в НОИ. Дупка...

Ама кога го установиха?! Дупка - добро утро! Да си гледат приходите. Дефицитът расте при тях. Те никога не са го обсъждали в тристранния съвет за социално партньорство до момента, в който го обявиха. Какво им остава на синдикатите, ако изобщо искат да ги има и хората да им вярват, че им защитават интересите?!

Намекнахте, че е възможно да има предсрочни избори.

Членовете на БСП трябва да са наясно, че както редовните избори са в средата на 2013 г., така не е изключено в ГЕРБ сами да преценят, че ще понесат твърде много негативи, изконсумирайки целия си мандат. И да предизвикат предсрочни избори, като разчитат на това, че всички останали не са подготвени, а и на подлите и незаконни изборни технологии, които приложиха на последните избори.

За две години и половина БСП беше единствената партия, която има ясна опозиционна политика, но ние имаме 40 депутати. Всички партии, които шикалкавеха - хем подкрепяха правителството, хем го критикуваха, хем го заплашваха, хем гласуваха за бюджетите му, хем удряха Цветан Цветанов, хем го подкрепяха, бяха наказани от хората на последните избори - "Синята коалиция", да не говорим за "Атака" и РЗС. Това е урок и за нас също. Сега ние трябва да предложим много ясна опозиционна и алтернативна линия на ГЕРБ без никакви задкулисни уговорки и игрички.

Профил

Сергей Станишев е председател на БСП от 2001 г., народен представител. От ноември 2011 г. е президент на Партията на европейските социалисти на мястото на оттеглилия се Пол Нируп Расмусен и ще доизкара мандата му до края на 2012 г. Министър-председател на България (2005 - 2009), начело на правителство, съставено от коалиция между БСП, ДПС и НДСВ. През пролетта на 2012 г. социалистическата партия ще има конгрес, на който ще трябва да избира нов председател.    


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

54 коментара
 • greco_jlt

  Реалната доходност на парите за втора пенсия от 2004 г. насам е отрицателна и надхвърля 27%. Според данните, оповестени от Комисията за финансов надзор, от юли 2004 г. до края на ноември тази година доходността, постигната от най-масовите универсални фондове, е 26.45%. Инфлацията с натрупване за същия период обаче е 53.9% Това означава, че реално парите за втора пенсия за въпросния период са намалели с 27%.

 • 2
  menkata avatar :-|
  menkata

  Много тенденциозно интервю, чак съм разочарован от Капитал. В момента, в който Станишев каза, че по време на техния мандат има бюджетен излишък, а след това по времето на мандата на ГЕРБ има дефицит ... защо веднага не се контрира с въпрос за промяната на международната икономическа конюнктура? Тези неща трябва веднага да се изясняват на място. Естествено, е че 2007 година ще сме били добре, всичко тогоава растеше - индехи, борси, БВП-та. И е нормално, сега да сме по-зле - пазара от 3 години не се е замогнал. Не че ГЕРБ правят чудеса, ама питайте точните въпроси, не може толкова тенденциозно да не се задават неудобните въпроси.

  В същото време обаче има и добри попадения, аз лично бих искал да видя официален отговор на ГЕРБ на това интервю, да се разбере най-накрая къде е истината - кой какво оставил, кой какво приел, кой какво откраднал и т.н.

 • 3
  menkata avatar :-|
  menkata

  До коментар [#1] от "greco_jlt":

  Тука си много прав. Някъде дори преди 1 година четох, че е правено изследване, че парите кои се управляват от държавата за пенсии, не съм сигурен вече колко стълба и различни пенсии има, колко фонда са, кой ги управлява и т.н, но идеята беше, че при средна работна заплата за 35 години получаваш от НОИ нещо от сорта на 250 000 и не е сигурно дали ще ги вземеш, че не е ясно как ще ти ги разпределят, може да умреш преди да си ги вземеш. В същото време, ако тези пари са били в частен пенсионен фонд, за същите години и същите осигурителни вноски, са щели да бъдат към 900 000, които общо взето ти си решаваш как да изхарчиш и са изцяло твои - може да решиш да ги изтеглиш и всичките наведнъж (с разни ограничения разбира се, но не съм запознат с детайлите).

  Извода обаче е ясен - в единия случай 3-4 пъти по-малко пари, които не е ясно дали ще вземеш, в другия случай пълната сума в кеш (образно казано).

 • 4
  peho avatar :-|
  peho

  Най-тъжното е, че Станишев използва език който никога няма да чуем от Бойко. Това ако се абстрахираме от това какво се е случвало по време на управлението на Тройната коалиция. Изглежда народа наистина има нужда от пъдар(чобан) и си го харесва.

 • 5
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • -42
  • +102

  БСП за 4ри години управление, направи един Цанков Камък и едно водно огледало. А имаше бюджетни излишъци всяка години по 2-4 милиарда. Къде отидоха тези пари? Защо вдигнаха пенсиите с 10% 1 месец преди изборите? Т.е. сегашното правителство да ги плаща? При положение, че вече бяхме в криза? Иначе сега се бият в гърдите, колко големи инвестиции и излишъци са имали. Дали имаш излишък или дефицит е все зле за държавата - значи, че в единия случай пари са задържани нарочно, а в другия, че изхарчени повече.

  Прословутите инвестиции на Станишев - къде са? каква икономика се построи с тях за тези 4ри години? това са 4*5 = 20 милиарда евро че и отгоре. Къде са фабриките, заводите? Или всичко отиде само за бетонни чудовища и вносни стоки като плазми и коли? Вярно накупиха се строителни машини и селскостопанска техника. Друго? Все пак това са 40 милиарда лева. Здравеопазването ли оправиха или образованието ли? Или оптимизираха бюрокрацията?

 • 6
  birdman avatar :-|
  birdman

  Гнус ме е дори да чета това интервю , а и ме е срам че тази безлична персона ми е била министър председател ! Според тази персона с десни мерки не се излизало от кризата , другарю Станишев с леви мерки Румъния и Унгария искат помощ от МВФ ! Ако имаше 1 милиграм срам Станишев след тройната коалиция трябваше да потъне в дън земя ! Историята ще дамагоса този човек като един от най-некдърните премиери които е имала България !

 • 7
  benkovski11 avatar :-|
  Бенк-Бенк

  Който и да е следващият кабинет, когато завари хазната и резерва празни, няма да е в комфортно състояние, както настоящето правителство. То завари 8 милиарда в БНБ, започнати всички оперативни програми, договорени 30% от средствата, в готовност за изпълнение. Каквото и да говорят – никое друго правителство е нямало този комфорт. Сега се хвалят с магистралите. Кое друго правителство имаше проектирана АМ “Тракия”, проектирана АМ “Марица”, готови два лота на АМ “Струма”, в голяма степен направени отчуждителните процедури. Само трябва да пуснеш процедурата. Оправданието с магистралите, че няма пари за друго, е цинично. Кофинансирането е 100 милиона на година, ако приемем, че всички магистрали ще се работят, това е стойността на 2 хляба и 2 кисели млека за един пенсионер. Това е несъществено. Големият проблем на това правителство е, че му изчезнаха приходите. Изчезнаха. То не е способно да събере адекватни приходи. За 50% от изчезването на приходите може да е виновна икономическата криза,но и за 50% е виновно правителството. То не е виновно от некадърност, то умишлено отклонява приходи. Контрабандата е умишлено отклоняване на приходи. Когато ти закриляш контрабандата, ти крадеш приходи.Беше ясно, че вдигането мизата на акциза, създава страхотен стимул за контрабанда.

 • 8
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  До коментар [#7] от "benkovski11":

  Защо предишното правителство само уж договаря а нищо не изпълни? То на приказки е лесно. Къде са 40 милиарда от инвестиции? И още 12-13 милиарда от излишъци при старото правителство? Можете ли да ми ги покажете - ето тука са заровени 10 милиарда, еди там други 5 и тн.н? Да знам като мина покрай тях да ги снимам ;)

 • 9
  hirschfeld avatar :-|
  hirschfeld

  Айде преди всичко да си спомним че и преди ББ се е строило. Да вземем магистралите - колко км се пуснаха по времето на тройната - говорим за отсечките от Бургас до Карнобат, както и за 20 км участък до Стара Загора. Не знам колко са общо, но е факт, че са поне 50км само по Тракия. ББ има да построи най-елементарните 120-130 км. по магистралата. Ако вземем оскъпената Люлин, пак голяма част бе построена при тройната. Изобщо крайно време е да се говори в числа. Апропо, за метрото в Сф, за което ББ се бие в гърдите - основна част от парите дойдоха пак от държавния бюджет. Изобщо когато ББ ходи да реже лентички на обекти, строени повече от мандата му на министър председател, хубаво е да се знае, че той няма основна заслуга за тях. Той има основна заслуга обаче за опустошаването на резервите и за куп малоумни неща. Някой вече спомня ли си, че първо щеше да сваля ДДС-то (след едно ходене в Израел) ? Само това малоумие да беше...

 • 10
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  Няма лоша да се дава думата и на политици извън властта. Лошото идва, когато се заслушаш в думите им. Като по калъп всички те са гении, непризнати в селото си.
  Аз помня управлението на г-н Станишев. Помня диктата на партията му в началото, когато не се допускаше друг вариант за министър-председател, освен него, а това щеше да е първата му работа в живота. Помня иронично стиснатите му устнички, когато отговаряше общо на неудобни въпроси. Помня заменките, диктатът на Доган и пълзящото му влияние. Помня несигурността на г-н Станишев, която прикриваше с високомерна агресивност.
  Няма какво повече да науча от него.
  Не приемам и антиподът му - г-н Борисов, но явно желаният от мен управленец не се е родил.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK