Дянков разпореди проверка на Българската православна църква

Ревизията ще покаже как е била харчена държавната субсидия

   ©  Николай Дойчинов
   ©  Николай Дойчинов

Министърът на финансите Симеон Дянков съобщи пред журналисти в Министерския съвет, че ще разпореди проверка в Българската православна църква за това как са раздавани субсидии, предаде БТА. Вчера ръководството на КТ "Подкрепа" съобщи, че е поискано от вицепремиера да бъдат проверени субсидиите, които държавата и общините са дали на вероизповеданията през последните години.

Синдикатът иска и проверка дали се плащат социални осигуровки на хората, които работят за църквата. Министърът съобщи, че вече е предал в НАП материали по случая, предадени му от синдиката преди месец и половина.

Скандалите в църквата започнаха преди две седмици, когато варненският и великопреславски митрополит Кирил се появи на литургия по повод Никулден с нов автомобил "Линкълн Хибрид" модел 2012 г. Той обясни, че автомобилът, какъвто по думите му притежава американският президент Барак Обама, му е предоставена за ползване от компания, търгуваща с автомобили. Заради скандала, митрополит Кирил обяви, че е "заявил оставката си" пред Светия синод.

Паралелно с това тече дебат за отварянето на досиетата на служителите в Българската православна църква. Светият синод трябва да изпрати списък с данни на ръководителите в църковните органи в  Комисията по досиетата. Срокът за това изтича в началото на януари, обяви вчера председателят на комисията Евтим Костадинов. До момента Светият синод не е изпратил данните, а част от владиците са предложили да се потърси помощ от президента Георги Първанов, за да се предотврати отварянето на досиетата в църквата.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


23 коментара
 • 1
  nspirov avatar :-|
  Ники

  Сегашната църква в лицето на св. Синод е съучастник на комунистите в дългосрочния и успешно осъществен план за безбожието на българите. Нека се види най-после кой за кого е работил - защото работата на Църквата е да служи на хората, не на господар.

 • 2
  merkel avatar :-|
  merkel

  Оставете мижавите държавни субсидии църквата върти стотици милиони на година! Къде им са касовите апарати? Аз досега не съм видял касова билежка нито за свещички нито за кръщене нито за нищо! А даренията къде се отчитат???? ЗА МВР даренията се вдигна толкоз шум а за църквата?

  НАП да въведе моментално касови апарати и да започне реалното отчитане на финансовият ресурс!

 • 3
  birdman avatar :-|
  birdman

  Втора добра новина за днес ,хм абе преди Коледа да не стават чудеса в правителството ?

 • 4
  song avatar :-|
  Song

  Не само какви как са харчили субсидиите ,а и как стопанисват имотите на църквата ,имат ли приходи от тях и какви данъци плащат. Но преди всичко трябва да се отворят досиетата на отчетата за да лъсне голата истина ,че повечето от тях са комунистически агенти и протежета начело с патриарх Максим ,които толкова милеят за църквата колкото най-върлия атеист. Там цари някакъв комунизъм - едни се возят в скъпи лимузини накичени със злата като някои мутри, а други едва свъртат двата края за да изхранят бедното си семейство в бедните си църквички.

 • ace

  Църквата подкрепи и братя Галеви - били дарители. Такива са и повечето крупни мафиоти. Нека изчакаме и резултатите от проверката.

 • 7
  nik666 avatar :-|
  Strygalldwir

  До коментар [#1] от "Ники":

  Когато една лъжа се повтори 1000 пъти, тя може да се приеме и за истина. "Комунистите са се борели за безбожие" е класически оксиморон, тъй като режимът се е опитвал да подмени една религия с друга. Между двете религии няма съществени функционални разлики.

 • 8
  onia_s_konja avatar :-|
  onia_s_konja

  Алилуя!

 • 9
  anastas_kar avatar :-|
  anastas_kar

  До 1944г. църковните настоятелства във всички селища са се отчитали ежегодно на заседания на общинските съвети.Отдаването на търг на църковните имоти също се осъществявало чрез тръжни комисии,одобрени от общинския съвет...Църквите в селата имали и ниви от порядъка на 50 – 200 дка.,които също се отдавали на аренда.
  Тези ниви би следвало да се върнат на църквите по места и да се контролира тяхното ползване чрез църковните настоятелства и общинските съвети.

 • 10
  sasvirco avatar :-|
  sasvirco

  Не че съм фен на БАН, но все пак...държавна субсидия за БАН се орязва, а за синода НЕ. Чак сега се присетиха да ги проверяват. Сега по Дянковски искам за синода, субсидия срещу резултати. Да видим какви точно са техните резултати и за какво?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход