Данъчна полиция или суперагенти в НАП
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Данъчна полиция или суперагенти в НАП

Rеuters

Данъчна полиция или суперагенти в НАП

Министерството на финансите прави пореден опит да вземе от МВР разследването на данъчни престъпления

Стефан Антонов
7536 прочитания

Rеuters

© Rеuters


"Колкото до данъчната полиция, тя съществува в 18 държави от ЕС. Ние искаме да станем 19-ата държава с фискална полиция"

Симеон Дянков, министър на финансите

"МВР искат да подслушват всички и никой - тях, затова ще драпат данъчна полиция да не се създаде" 

Георги Кадиев, бивш заместник-министър на финансите

Националната агенция за приходите (НАП) може също да получи полицейски правомощия, както това стана с митниците. Идеята се обсъжда от 2 месеца между НАП и Министерството на финансите (МФ), а във вторник публично за нея съобщи и финансовият министър Симеон Дянков. "... Колкото до данъчната полиция, тя съществува в 18 държави от ЕС. Ние искаме да станем 19-ата държава с фискална полиция", каза той в интервю за вестник "Стандарт".

Източници на Capital.bg уточниха, че Министерството на финансите сериозно е възприело идеята за създаване на такава структура и тя може да бъде сформирана още следващата година. Слабост на сегашната нормативна уредба е, че само административните мерки не възпират некоректните компании, заключенията на данъчните ревизии нямат доказателствена стойност и това не помага на наказателното преследване. В момента инспекторите на НАП изпращат ревизионните си доклади на прокуратурата, която ги дава на полицията и едва при започване на дело данъчните инспектори се призовават като свидетели.

Двата варианта

Според източници от МФ и НАП първата възможност е да се обособи специално звено от данъчни инспектори или агенти, които да се водят към териториалните дирекции на приходната агенция. Те ще бъдат подготвени за борба с данъчни престъпления (бивши експерти на НАП и бивши полицаи) и ще оформят ревизионните актове така, че да имат доказателствена стойност и на тяхна база прокуратурата директно да може да повдига обвинения.

Задълженията им ще са подобни на дознателите в полицията с тази разлика, че данъчните няма да имат звено за арести, обиски и други неспецифични за тях дейности. Ако този вариант бъде възприет, и в бъдеще данъчните инспектори ще разчитат на МВР, когато има нужда от подобни действия.

Другият обсъждан вариант е да бъде създадена напълно самостоятелна структура, която да разполага с експерти за разследване на данъчни престъпления, с юристи, които да оформят резултатите, и със специализиран отдел, който да ръководи използването на специални разузнавателни средства, арести, обиски и т.н.

Този вариант означава държавата да се сдобие с напълно самостоятелна институция, която да има паралелни на полицията функции, но ще преследва само данъчните престъпления.

Предисторията

Проект за подобна нова структура данъчните са разработили още по времето на тройната коалиция и работното име на звеното е било "Агенция за фискални разследвания". Управляващите тогава не са обсъдили идеята. Ако това сега се случи, данъчната полиция ще получи пълни полицейски правомощия при разследване на евентуални данъчни престъпления и властта й ще бъде много по-голяма от тази на митниците.

Опити за създаване на подобна структура имаше още и по времето на кабинета на Симеон Сакскобургготски. Тогава основен застъпник беше заместник финансовият министър Стамен Тасев. След това при тройната коалиция тези идеи получиха подкрепа от Георги Кадиев, който също бе заместник-министър на финансите, отговарящ за приходите.

"Ако се създаде финансова полиция, тя ще контролира дейността на митничари, данъчни и обикновените полицаи и контрабандата ще спадне", заяви Георги Кадиев и допълни: "Когато аз бях заместник-министър, пращахме хиляди страници към МВР със сигнали, те ни връщаха по една две страници. Проблемът е, че те искат да подслушват всички и никой - тях, затова ще драпат данъчна полиция да не се създаде".

Тогавашният министър Пламен Орешарски и политическото ръководство на коалицията бяха против данъчните да получат извънредни правомощия.

Опасенията

Депутати от ГЕРБ са резервирани към идеята за извънредни правомощия на НАП или създаване на отделна данъчна полиция. Още когато митничарите получиха подобни права, народен представител от ГЕРБ в бюджетната комисия заяви, че се притеснява същото да не поискат и данъчните. Опасението му беше, че така бизнесът ще е заплашен от множество дублиращи се проверки и вместо приходите да се увеличат, само дейността на фирмите ще се затрудни.

Пред Capital.bg обаче експерти от НАП изказаха притеснения да не бъде направен компромис и те да не получат всички искани правомощия или пък да бъде свит кръгът от престъпления, в които те имат право да се намесват. "Ако ни позволят да разследваме само измами с ДДС, ще е най-голямата глупост.

Акцизните и ДДС схемите винаги са свързани и освен това водят до начисляване и корпоративен данък, затова трябва да получим пълните права за всички данъчни нарушения", коментира един от експертите, пожелали анонимност.

Според няколко източника предложението не се приема и от представители на МВР. Подобни спорове с вътрешното министерство имаше и шефът на митниците Ваньо Танов, чийто екип още през 2009 г. поиска връщане на полицейските правомощия за митничарите. Идеята им обаче беше забавена именно заради тези разногласия и чак тази пролет беше предложена на парламента, който я прие през октомври.

Бизнесът е "за" идеята на Дянков

Бизнесът също подкрепи идеята за финансова полиция. Изпълнителният директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Евгений Иванов припомни, че организацията неколкократно е предлагала създаването на данъчна полиция като средство за борба с данъчните измами и контрабандата. "Данъчната полиция ще прилага закона по бързата процедура, защото при нея няма да има недосегаеми. В момента има едни фирми, които постоянно са ревизирани и практически след приключването на една проверка започва нова, а други са недосегаеми. Това трябва да свърши и вярваме, че данъчната полиция ще помогне", каза той.
"Колкото до данъчната полиция, тя съществува в 18 държави от ЕС. Ние искаме да станем 19-ата държава с фискална полиция"

Симеон Дянков, министър на финансите

"МВР искат да подслушват всички и никой - тях, затова ще драпат данъчна полиция да не се създаде" 

Георги Кадиев, бивш заместник-министър на финансите

Националната агенция за приходите (НАП) може също да получи полицейски правомощия, както това стана с митниците. Идеята се обсъжда от 2 месеца между НАП и Министерството на финансите (МФ), а във вторник публично за нея съобщи и финансовият министър Симеон Дянков. "... Колкото до данъчната полиция, тя съществува в 18 държави от ЕС. Ние искаме да станем 19-ата държава с фискална полиция", каза той в интервю за вестник "Стандарт".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  hi_hi avatar :-|
  Хи-хи

  Следва здравна полиция, социална полиция и всякаква друга ненормалност.....

 • 2
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Обяснението е много просто - като не може да се разбере с Цветанов и да го накара да си върши работата (и намалали персонала) Дянков просто лека-полека му отнема правомощията. Пряко следствие от създаването на данъчната полиция е, че звената в МВР разследащи икономически престъпления или ще бъдат съкратени или ще минат на подчинение на Дянков. А Дянков не си поплюва с рязането.

 • 3
  valentinvidolov avatar :-|
  valentinvidolov

  Има фактологически и терминологически грешки в частта за предисторията. В ЦУ на НАП все още има останали малко от "старите вълци", които работиха по проекта за "Служба за фискални разследвания", разработен като законопроект, но останал на "трупчета" още по времето на правителството на Симеон Сакскобурготски - питайте ги.
  Комплексността на данъните нарушения (ДДС, корпоративни данъци) е свързана тема, но е периферна относно целесъобразността на идеята.

 • marijadimitrova

  тази държава не мисли за нас как да оцелееме а прави всичко възможно да ни ликвидира и да ни вземе всичко което сме постигнали.

 • 5
  asen56 avatar :-|

  Не данъчна , а тАкава НИ ТРЯБВА:
  Дейността на финансовата гвардия в Италия е регламентирана със закон от 1998 година и поправки в него от 2002. Това каза Антонио Карели, генерал от финансовата гвардия на регион Вале Д`Аоста, по време на семинар “Разкриване и борба с измамите в регион Вале Д`Аоста, Италия и България”, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Около 60 000 са служителите на гвардията, разделени на 20 регионални звена, уточни генералът. Финансовата гвардия на Италия е военизирана структура със специфични правомощия, особено във връзка с всички икономически и бюджетни въпроси. Друга задача на звеното е контрол на приходната и разходната част на националния бюджет, както бюджетите на регионите и средствата от Европейския съюз.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK