Кабинетът прие поправката "Витоша ски"

Тя ще разреши безпрепятствено застрояване на природните паркове

Капитал Daily
Капитал Daily    ©  Юлия Лазарова
Капитал Daily
Капитал Daily    ©  Юлия Лазарова
"Даваме възможност за развитие на ски туризма. В конкурентна среда, в която се намираме, трябва да направим нещо, с което да подпомогнем този бизнес"

Мирослав Найденов, министър на земеделието и горите

На последното си заседание за годината правителството одобри промени в Закона за горите, които предвиждат възможност върху горски територии без промяна на предназначението им да се учредява право на строеж за изграждане на ски писти, стълбове за лифтове и влекове или за стълбове за други съоръжения за транспорт, без контакт с повърхността на терена.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  moreni avatar :-|
  moreni

  "Левски и Ботев останаха само на камък, славеят на Славейков паниран е по-сладък, а вашто сърце се разтваря в чиния за сръбско, хеви метъл и гроздова ракия" - Нова генерация

  А помните ли го това?:
  Покана
  Умоляват се софийските любители на българската природа да заповядат в неделя, на 27 август, на Черни връх на Витоша, гдето точно в 12 часа през деня ще се открие заседание за състоянието на един клуб на българските туристи. Поканата се отнася до всички любители, навършили 20-годишна възраст.
  От няколко любители пешеходци
  - Глупости! - ще кажат някои наши велемудри държавници и политикани, привикнали да се движат само в сферата на висшата политика и да вършат само велики дела.
  - Луди хора! - ще кажат разкисналите и преждевременно сбабените вечни посетители на кафенетата и академиите.
  - Блазе им! - ще рекат с въздишка тия, на които природен недостатък, болест или нещастен случай е подкосил нозете или е разклатено общото състояние на здравето им.
  - Браво! - ще извикат всички жизнерадостни сили на българската столица, всички тия, които са умели да се ползуват най-добре от свободното си време и са търсили душевен покой и чисто наслаждение в дивата прелест и поражающето величие на нашата чудна природа.
  Не помня Вазов ли или друг някой е написал: "Господа, изучете България, за да я обикнете." Е, вярвайте бога, няма по-света истина от изразената в тези думи.
  Изучете България! Но богатствата и хубостите на България не се изучават по географическите карти, нито с разходки на фаетон по гладките шосета, нито от прозорците на железничните вагони. Тия пътища са опитомени, те са вече изучени и по тях се движи вече от запад към изток цивилизацията с всичките й прелести и мерзости. Не тук, не, а в девствените лесове, в едва пристъпните скали, в дооблачните върхове, около вечните снегове, при горните езера, до островърхите тронове на дивите кози, при жилищата на сърните и елените, около кристалните потоци със сребриста пъстърва, в царството на орлите и многократните екове - там, там е хубавата, дивната омайната майка България. Там замират страстите и тревогите, там се успокоява душата и едно нямо съзерцание пълни с блаженство сърцето ти. От върховете на Мусала, на Попова шапка, на Еленин връх, на Черни връх иска ти се да имаш един гръмотевичен глас, па да викнеш: "Братия, напуснете навреме вашата жажда за злато, вашата жажда за власт, вашето суетно стремление за първенство, вашето ядовито перо, напуснете меките постелки, излезте из димните кафенета, из прашните улици, напуснете за няколко дни града и дойдете тука, на тази височина от 2500 метра, изпитайте поне за кратко време едно истинско чисто наслаждение и вий ще се преобразите, вий ще станете по-добри, по-здрави, по-уравновесени, по-жизнерадостни."
  С радост посрещаме инициативата на няколко любители на българската природа за основаването на един туристически клуб. Ползата от такъв клуб е очевидна: членовете му, сгрупирани в дружество, ще възбуждат и поддържат взаимно любов към обиколки на живописните местности из България; ще се запознават със страната; ще се правят описания на разходките и местностите; между членовете, без съмнение, ще има лица научно подготвени, за да могат да изследват флората, фауната, минералните богатства, етнографията, геологията, географията; ще се държат сказки за български или иностранни интересни пътувания между членовете; клубът може да дава сведения и да бъде полезен на тия, които желаят да посетят някои места, за да добият право и те да станат члинове. Клубът, като се усили, може да има свой орган, в който ще се описват пътуванията и изследванията на членовете му и ще се пропагандира отварянето на клонове или отделни такива клубове и из другите градове на България. Клубът ще може да препоръчва на правителството някои мерки за улеснение на пътуванията и предупреждение на заблудяванията из непроходими и непристъпни места. Ще се устройват конкурси и общи разходки и прочее.
  Малко оригинална наистина, но е прекрасна идеята на инициативите да свикат заседанието на Черни връх на Витоша. Който не може да се покачи поне на Черни връх, той не заслужава да бъде член на клуба. Този клуб ще има за образец алпийските клубове. За такива опитни пешеходи като г.Ив.Вазов, Ив.Грозев, д-р Моллов, д-р Мирков, д-р Данев, Ем.Иванов, д-р Ив.Шишманов, д-р Кръстев, д-р Ив.Георгов, д-р Георгиев, д-р Червениванов, Вл.Селджобалиев и за всичките почти членове на ловчийското дружество ще бъде една играчка да се изкачат на Витоша и на тия почтени господа преди всичко прилича да се явят като основателни членове на този клуб, който ще принесе голяма полза и удоволствие не само за членовете му, но и за цялото общество.

 • 2
  gilermos avatar :-|
  gilermos

  Как не ги е срам тези нещастници?! Що за алчност?! Има ли граници алчността човешка?!

  Пожелавам на всички замесени в тази долна интрига да останат без пари и влияние. Понеже нямат други ценности в опосканата си ценностна система, това ще ги приземи най-много. А иначе - да пропуснем Витоша по повод карането на ски /що се отнася до ползването на съоръженията имам предвид/. Това май ще е най-ефективно. Не мислите ли?

 • 3
  gospodin avatar :-(
  Г-н D

  Черноморието го бетонираха от Каварна до Синеморец само със затваряне на очите. Сега планините ще ги изсекат и бетонират със закон.
  И това ако не е отстояване на върховенството на закона!

 • 4
  marin avatar :-|
  Марин

  Аз не ходя на ски на Банско, явно че няма да ходя и на Витоша.

  Миналата година бяхме на ски на един глетчер в австрийските Алпи. Там имаше подземна железница, която преминаваше под гористия пояс, за да излезе директно горе на високото (където няма нужда нещо да се сече).

 • 5
  aussie avatar :-|
  aussie

  Бързат понеже не остана време. Още има-няма два месеца и край със снега :)

 • 6
  daks avatar :-|
  ДАКС

  Безочливи нагли лъжци. Не били продавали собствеността, а само правото на ползване. Ми то това е достатъчно. То си е вещно право на ползване, а не наем. И отгоре на всички правото на ползване, ако не учредено със срок е пожизнено, но ако е в полза на фирма - ами фирмите не умират :) така че ще е докато фирмата съществува.

  Инак както бях казал - що да плащат такса за промяна на предназначението на земята. Та държавата пари има бол. Не й трябват пари нито за залесяване на нови територии, ното за реформа на пенсионната система, нито за реформа в здравеопазването, нито за да плаща субсидира други социално значими проекти, било железници, било образование, било друго.

  И аз искам да си променя предназначението на земята, ама трябва яки такси да платя. Ама ако е за лифтове - няма да плащам. Е това ако не е помощ държавна за лифтаджиите, какво да е? Защо на мен не ми разрешат да си строя без да променям предназначение, или да ми учредт право на ползване?

 • 7
  daks avatar :-|
  ДАКС

  И съм почти сигурен, че Гоцето нема да наложи вето на таз промяна. Нищо, че се прави на голем борец за общественото благо.

 • 8
  nshopov avatar :-|
  Kobra

  Кочина!

 • 9
  gligi avatar :-|
  gligi

  Специално за Витоша - следва изсичане, строежи, ерозия на почвите по северния склон - от което първи ще писнат жителите на селата над околовръстното - Симеоново, Драгалевци. После и софиянци ще се чудят защо реките в града преливат при всеки дъжд, а при суша - пресъхват.

  Същото вече се случи в Банско. Да се готвят и "други градове".

 • 10
  julienne avatar :-|
  gergana staneva

  Еми така е- значи правната ни система следва да се характеризира вече като американската- "прецедентна". Имаме си "Ванко 1" в НК, сега и "Витоша ски" в ЗГ. Чудя се само дали в Австрия и Швейцария инвеститорите ( на които това им е бизнесът- да инвестират пари в нещо, в случая ски спорт и да го развиват) са освободени от държавни такси. Съмнявам се, въпреки че цените там са същите, каквито са тук, а условията - много по- добри. И това е само едната страна на проблема, да не говорим за опазване на околната среда. Ама България и в това е една полооотна държава. И ще си мине ей така м/у другото, няма да има дебат, няма да има обществена реакция, медиите ще го отбележат, ако им позволят да го за- бележат. Гадост. Държавата ли е зле или всички ние, които сме позволили толкова , ама ТОЛКОВА да ни се качат на главите.....Айде Весела Коледа!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход