Комисия за безконфликтност на интересите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Комисия за безконфликтност на интересите

Владимира Янева

Комисия за безконфликтност на интересите

Вежди Рашидов и Петър Диков са последните, изчистени от съмнения

5552 прочитания

Владимира Янева

© Капитал


- Уличените се броят на пръсти и не заемат високи постове във властта

По високите етажи на властта липсва конфликт на интереси, ако се съди по решенията на едноименната централна комисия, която съществува от четири месеца и има за задача да разчисти незаконните обвързаности по високите етажи на властта.

От август досега органът се е произнесъл по 23 казуса, като е оневинил всички известни публични лица, за които е подаден сигнал за неприемливи зависимости. Досега наказаните се броят на пръсти и сред тях няма заемащи високи постове в администрацията.

Законна несъвместимост

Последното решение на комисията е от 15 декември и изчиства от съмнения министъра на културата Вежди Рашидов и главния архитект на София Петър Диков. Поводът е сигнал, че Диков съвместява едновременно качеството на председател на съвета на директорите на "Метрополитен" ЕАД – "възложител" на подобект комплекс "Сердика", и качеството на административен орган, одобряващ инвестиционните му намерения.

За Рашидов се твърди, че е едновременно възложител на комплекс "Сердика" и административен орган, съгласуващ инвестиционните намерения и осъществяващ контрол върху изпълнението му.

Комисията е установила, че министърът наистина упражнява правомощия като възложител и съгласуващ, но не може да формира частен интерес, който да доведе до конфликт на интереси. Главният архитект пък бил в борда на обществени начала и не бил в икономическа зависимост.

Той не взимал хонорари, а и по традиция главният архитект на София заемал и двата поста.

И за двамата комисията се съгласява, че съвместяват несъвместими длъжности, но намира оправдание за това в законите за администрацията и за държавния служител.

"Къса клечка"

През последния месец и половина единствено бившият директор на Националното училище за танцово изкуство се е провалила при проверката на комисията. Тя е назначила на трудов договор като преподавател съпруга си - известен балетист в пенсия, а на негов племенник е отдала мазе от 5 кв.м под наем.

Органът е единодушен, че независимо че Денева е декларирала частния си интерес, тя е създала недопустими привилегии и е нарушила закона, за което следва да бъде глобена. В същото време в други случаи, свързани със семейни обвързаности, комисията не е открила проблем.

На лов - частно лице, в останалото време - президент

На 1 декември президентът Георги Първанов беше разтоварен от отговорност за обстоятелствата, при които упражнява хобито си да ловува. Комисията беше сезирана да провери с какви средства държавният глава отстрелва скъпи ловни трофеи и кой плаща разходите за ловните му излети. Сигналът е подаден от природозащитника Стефан Аврамов, според когото президентът е отстрелял в с. Долнище глиган, за който не е платил, ловувал е елени в Тервел и е отстрелял дива свиня в Попово извън ловния сезон.

Г.С.П. отрекъл

Комисията е изслушала президента, записан в решението като Г.С.П, който отрекъл всички обвинения, и събрала доказателства: постановление за отказ за образуване на досъдебно производство от 29.06.2010 г. на Районна прокуратура – Попово, разплащателен протокол от Държавно дивечовъдно стопанство (ДДС) – Тервел, от 16.06.2006 г. и разплащателен протокол от ДДС - Балчик, от 7.05.2006 г. Установено било, че на ловен излет с негово участие в с. Долнище (край Балчик) е отстреляна мъжка дива свиня, а на подобен в ДДС - Тервел - "мъжка сърна".

Ключов пропуск

Комисията обявява, че не е компетентна за стойността на ловните трофеи и оръжия на лицата, заемащи публична длъжност. Органът изследвал само дали в сигнализираните случаи лицата, заемащи публична длъжност, имат частен интерес, който може да повлияе на безпристрастното им и обективно изпълнение.

"В конкретния казус не се установи Г.С.П. да е упражнявал властнически правомощия в сферата на лова и ловните стопанства, което изключва наличие на конфликт на интереси.

Участието му в ловната дружина следва да се възприема в качеството му не на президент, а на физическо лице", заключава комисията и постановява, че ловните излети и трофеи не са облага на президента.

За да обоснове такъв извод обаче, комисията трябва да посочи кой е платил разноските по ловните занимания на Първанов, за което се настоява и в сигнала. В публикуваното на сайта й решение точно тази информация липсва.

Лъчезар Иванов - свързано лице без облага

След серия разкрития в медиите депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов сам сезира комисията по повод консултантския му  договор със застрахователя "Евроинс" АД.Несвързани обяснения

Комисията установи, че докато е взимал пари като консултант, Иванов е внесъл законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване и освен това не е декларирал тази си зависимост. Предметът на договора, сключен между народния представител и застрахователната компания, обаче бил "такъв, че не може по никакъв начин да се свърже с предложения законопроект и не може да формира частен интерес за свързаното лице – застрахователна компания".

Комисията е заключила, че Лъчезар Иванов наистина е свързано лице, тъй като депутатът се намира в зависимост от договора  си с дружеството, но пък внесеният от него законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване, който засяга и уредбата на доброволното здравно осигуряване, "не може да повлияе върху дейността на застрахователните дружества".

Така органът налага извода, че депутатът, известен с прозвището "Мозъка", е предложил напълно безсмислени законови изменения, и признава единствено, че трябва да бъде глобен между 1000 и 3000 лв., тъй като не декларирал договора си в задължителния 7-дневен срок.

Прощъпалник с Владимира Янева

Комисията, чието сформиране беше дълго отлагано, дебютира с благоприятно решение за новоизбраната шефка на Софийския градски съд и близка приятелка на вътрешния министър Владимира Янева по делото за безстопанственост срещу ръководството на "Софийски имоти", което тя прекрати след голямо забавяне, както и фактът, че през 2002 г. от името на фирмата на баща си е купила от фирмата два магазина на изгодна цена.

Изгодна безкористна сделка

Комисията обясни, че за да има конфликт на интереси, придобиването на имотите трябва да е облага, която "следва да повлияе върху безпристрастното и обективното изпълнение на служебните задължения", и че не вижда връзка между изгодната покупка от съдията на магазини от дружеството и прекратяването на процеса срещу шефовете му.

"Твърдяното забавяне на наказателното дело през 2010 г. по никакъв начин не може да се свърже с придобиването на имота през 2002 г.", твърди комисията. Затова сделката не можела да се приеме за облага, която е повлияла върху безпристрастността на съдия Янева.

В същото време в решението се посочва, че законът за конфликт на интереси, влязъл в сила на 1 януари 2009 г., действа само занапред, докато "предполагаемата облага" е от 2002 г. От което излиза, че конфликт всъщност има, но е "морално остарял".
- Уличените се броят на пръсти и не заемат високи постове във властта

По високите етажи на властта липсва конфликт на интереси, ако се съди по решенията на едноименната централна комисия, която съществува от четири месеца и има за задача да разчисти незаконните обвързаности по високите етажи на властта.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  moreni avatar :-|
  moreni

  "Той не взимал хонорари, а и по традиция главният архитект на София заемал и двата поста."
  Ами и по традиция пистите и лифтовете на Витоша се наемат и чистят, ама тая година нещо не можело така, та трябва да се промени законът, нали?
  Защо тогава махнахте от земеделието зам.- министър Георги Костов, Защото заемал две длъжности едновременно или защото миналата година защити падането на лобистката поправка, че писти и лифтове магат да се строят в горите и парковете без изключване от горския фонд ли?
  Диков е едно от нещата, които трябва да се разкарат, за да се оправи София. Но няма да стане, не и при тези овластени простаци, които ни управляват.

 • 2
  naturisten avatar :-P
  naturisten

  Ние Ви вЕрваме, госпожо, малко повече от рекламие на ТъпШоп...

 • 3
  phips avatar :-|
  Phips

  Действително може би би било абсурдно, да глобиш общински служител, че е разрешил на "публично общинско дружество" (засега; макар обяснението на Диков да не е правно коректно).
  Законодателят е определил, че конфликт на интереси има <- при частен интерес, <- т.е. облага за свързано лице, <- т.е. за лице, с което си в икономическа зависимост, пораждаща съмнение за безпристрастността - чл. 2 и § 1 ЗПУКИ. Комисията счита, че като не получава пари, -> няма иконом. зависимост, -> не е свързано лице и следователно -> няма частен интерес. Не съм напълно съгласен -- икономическата зависимост може да се изрази например и в носената от членовете на съветите отговорност пред дружеството за лошо управление. Друг е въпросът, дали тя поражда съмнение за безпристрастността, след като предпоставка за отговорността ще бъде нарушение на управителската грижа, каквото не може да има със законен отказ в качеството на общински служител.

 • 4
  kumalisa avatar :-|
  kumalisa

  Според мен трябва да се поканят високоуважавани чужди юристи, които да дават мнението си и мнението им да е със стойност на закон. Една подобна инициатива ще срещне огромен отпор от "хората на високите етажи на властта", което поне ще покаже кои са гузните патки още преди да е гръмнала и една пушка. И без да съм лош пророк - гузните патки ще са абсолютно мнозинство. Сладури пълни.

  Но нали сме тръгнали към Европа уж..

 • 5
  philip avatar :-P
  Philip

  Ама наистина е "Комисия за безконфликтност на интересите"...
  А наглото лобиране и променяне на закони, в полза на фирми - спонсори ще си остане запазената марка на ГЕРБ.

 • 6
  weinlock avatar :-|
  weinlock

  Внесеният закон нямал нищо общо с предмета по който вносителят му консултира бенефициента? Следователно - конфликт няма. Ами той и фактури ли трябва да пази за "законодателните" си услуги, че да може да се докаже коннфликта за интереси?

  Същото беше с Доган - не бил гласувал в полза на дружеството, което му плащало "безпричинно" милионите.

  Дали с заради тези идиотски съображения нямаме основание за изпращане членовете на комисията в лудница?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK