Окрупняването ще прави земята по-скъпа
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Окрупняването ще прави земята по-скъпа

Капитал

Окрупняването ще прави земята по-скъпа

Сделките по концентрация на площите са новият метод за повишаване на цените на земеделската земя

6169 прочитания

Капитал

© Надежда Чипева


Доскоро цената на земята вървеше нагоре независимо от големината на продаваните площи, защото целта на инвеститорите беше да купят колкото се може повече на колкото се може повече места. Започналата обаче още през миналата година тенденция играчите в този бизнес да концентрират собствеността си с приоритетни землища е на път да се превърне в основния фактор, който движи пазара, съответно и цената на земеделската земя. 2012 г. ще бъде годината на окрупняването и на още по-скъпата земя.

По-скъпо, но не навсякъде

"Очаквам цената на земята да се повиши с около 10% на доста места, на много обаче тя няма да се промени, а на някои ще има и поевтиняване, където купувачите ще се пробват да натиснат цената надолу", прогнозира пазара за 2012 г. председателят на управителния съвет на Българската асоциация на собствениците на земеделска земя (БАСЗЗ) Борислав Петков. По думите му традиционно най-търсени са земите в землищата на Добруджа, Плевен, Враца, Монтана, затова и очакванията са в тези области поскъпването да продължи.

Любимите региони

Специализацията по региони сред големите собственици е новият тренд в агросектора, който диктува и пазара. "Окрупняване на портфейла от земеделска земя в приоритетните региони и землища е една от основните цели на дружеството", пише в редовния месечен бюлетин на един от водещите публични фондове за земя - "Агрофинанс". Концентрираната на едно място земя е по-ефективна за обработка и с по-голяма стойност като актив.

В края на ноември 2011 г. дружеството притежава 130 827 дка земеделска земя, като в това количество не влиза сделката за други 9930 дка в Северозападна България, за които съветът на директорите на "Агрофинанс" обяви наскоро, че е взел решение да купи. От тях 4500 дка са разположени в едно землище. Приоритетният регион за компанията е северозападният и голяма част от земята й е концентрирана там.

"Фондът притежава 49 000 дка в региона, който се характеризира с високо качество на земеделската земя и потенциал за развитие на земеделието", обясниха в съобщението за сделката от дружеството. Близо 89% от портфейла със земя на дружеството са разположени в трите северни района на България, а над 37% са в северозападния.

"Булленд инвестмънтс" също отчете по-голяма концентрация на притежаваните земи в рамките на едно землище за сметка на райони, в които има по-слабо присъствие. Според изпълнителния директор на фонда Валентин Карабашев тенденцията на окрупняване на активите на земеделските фондове ще продължи, като купуваната земя ще е основно в приоритетните райони.

Вторичният пазар

Концентрацията на земеделски земи се превръща във водещ метод за повишение на стойността й за сметка на по-агресивното първично изкупуване на площи, което беше типично за последните няколко години. Това води след себе си и засилване на вторичния пазар на земята.

"За миналата година близо 40% от сделките със земеделска земя бяха на вторичния пазар", обясни Петков. А според статистиката сделките през миналата година са се повишили с над 20% до 124 000 (виж графиката). Прогнозите за следващата година са, че вторичният пазар ще заеме повече от половината сделки и като брой, и като обем продадена земя.

Освен обичайните български големи играчи на пазара се очаква да навлязат и големи чужди играчи. Това е и вторият фактор, който ще движи вторичния пазар, тъй като инвеститорите ще предпочитат големи окрупнени парцели. "Очаквам навлизането не само на стратегически, но и на портфейлни инвеститори от чужбина, които идват с цел покупка и отдаване под аренда на придобитата земя", каза Петков.

Още придобивания

През пазара вече премина първата вълна на придобивания и консолидация, но ако прогнозите на специалистите от бранша се сбъднат, това ще е само началото. Освен че започват да продават земеделски площи помежду си, големите фондове все по-активно сключват сделки и с арендатори, които през 2011 г. навлязоха агресивно на пазара на земя. Причината е, че за наемателите на земя (арендатори) е много по-лесно и удобно да обработват близки и окрупнени площи. Заради натрупаните финансови възможности у тях пък сделките с покупки се засилиха.

Придобиванията преминаха и на ниво компании, което допълнително ускори консолидацията. Едно от големите публични дружества, занимаващо се със зърнопроизводство, "Агрия груп холд", например обяви, че ще придобие 100% от дяловете на "Тони-М" ЕООД, което развива агропроизводство в Североизточна България и по-конкретно на територията на община Генерал Тошево в област Добрич.

Тя е титуляр на право на собственост на активи и права на арендуване, или наемане, на близо 8000 дка земеделски земи. "Със сигурност ще наблюдаваме такива сделки и занапред, защото стратегията на големите компании, които разполагат с 80 - 100 хил. дка обработваема земя, включва придобиването на земя и в други землища", коментира тогава изпълнителният директор и един от водещите акционери в "Агрия груп холдинг" Емил Райков.

Новите играчи

В края на септември известният дялов инвеститор Светослав Божилов също окрупни бизнеса си със земя. След сделка на извънрегулирания пазар на борсата контролираното от него дружество "Вентчър екуити България" АД първоначално повиши до 90.59% участието си във фонда за земеделска земя "Мел инвест". След проведеното търгово предложение делът се повиши до над 95%. В края на юни на земеделския пазар навлезе и Димитър Желев чрез "Индустриален холдинг България".

Холдингът участва в увеличение на капитала на компанията "Агроменидж", която от своя страна изкупи близо половината от капитала (49.5%) на "Еларг фонд за земеделска земя" АДСИЦ. "Еларг" обаче се превърна в първата компания, която може да бъде ликвидирана и активите й разпродадени. По предложение на борда на директорите акционерите ще гласуват за ликвидацията й, което означава на пазара на земя да излязат стотици хиляди декари.

Само месец по-рано от земята беше изкушен и представителят на "Пежо" за България Стоян Желев. "София Франс ауто" придоби 99.98% от дъщерното дружество на "Енемона" "Агро инвест инженеринг". Към момента компанията обработва 20 хил. дка собствена земя, а до 2012 г. планира да увеличи площите си до 24 хил. дка.

Изкупуването на конкурентни - или не толкова - компании дава възможност на инвеститорите да навлязат на нови територии и да диверсифицират портфейлите си. Сделките с цели компании правят този процес значително по-кратък и по-лесен, защото придобитите дружества са ползвали изминалите 4-5 години за изкупуване на земя на дребно и вече са структурирали собствеността си. Затова участниците на пазара очакват повече придобивания, което заедно със започналия процес на окрупняване ще доведе до поскъпване на земеделската земя в очерталите се вече като приоритетни региони.

Блиц

Борислав Петков, председател на управителния съвет на Българската асоциация на собствениците на земеделска земя: 2012 г. ще е годината на концентрацията на земеделската земя

Г-н Петков, какво очаквате да се случи на пазара на земя догодина - нов скок на цената или по-слаб интерес след силната 2011 г.

 - Трудно е да се обобщи целият пазар, защото знаете колко индивидуална е оценката според отделните землища. Очаквам цената на земята да поскъпне с около 10% на доста места, на много обаче тя няма да се промени, а на някои ще има и поевтиняване, където купувачите ще се пробват да натиснат цената надолу. Традиционно най-търсени са земите в землищата на Добруджа, Плевен, Враца, Монтана. Аз обаче очаквам да има интерес и към Хасково - предимно от чужди инвеститори.

Очаквате навлизането на повече инвеститори от Турция?

 - Не само от Турция, но може би и от Гърция. И досега те бяха доста активни главно по наемането на земеделска земя. Очаквам навлизането не само на стратегически, но и на портфейлни инвеститори от чужбина с цел покупка и отдаване под аренда на придобитата земя.

Говорите за поскъпване, но на пазара е много вероятно да излезе целият портфейл на "Елараг фонд за земеделска земя" АДСИЦ?

- Не мисля, че продажбата на земите на "Еларг" ще натежи на пазара. Нека видим все пак какво ще е решението на акционерите в дружеството. Предложението за ликвидация обаче няколко пъти беше обявявано като добро инвестиционно решение, защото дава увереност на инвеститорите, че има възможност за печалба от подобен род вложение.

През тази година имаше немалко сделки по окрупняване на земя, какво очаквате за догодина?

- За мен 2012 г. ще е годината на концентрацията на земеделската земя. Оттам ще дойде добавената стойност на земята. Аз очаквам тази сделки да бъдат основни през първата половина на годината, а след това вече ще се види и ефектът от добавената стойност. И през 2011 фондовете за земя участваха активно на вторичния пазар на земя и около 40% от всички сделки са на вторичен пазар. Не само фондовете за земя, но и арендаторите купуват земя, и то не само в техните землища, но и в други, с цел размяна и концентрация. Това ще продължи и догодина.

От БАСЗЗ вече обявихте няколко проекта за комасация, ще продължите ли да инициирате?

- Да, стартираме 5 проекти за комасация. Следващата година те ще са 15, а след това други 25. Ние имаме възможност и 200 да започнем, но знаете каква административна тежест ще бъде това - такава, каквото е непосилна за момента.

Комасацията

Двигател за повишение на производителността, а оттам и на цената на земята ще бъде и комасацията. През следващата година ще бъдат изпълнени 5 проекта по комасация. Те ще са в селата Момина църква в община Средец (обл. Бургас), с. Студена, община Свиленград, Смядово (обл. Шумен), с. Друмево (община Шумен) и с. Раздел, общ. Елхово (обл. Ямбол), с около 33 хиляди декара земи. В тези землища членовете на БАСЗЗ имат между 16% и 25% от общия обем на земеделската земя. "Комасационните проекти ще продължават и занапред и ще са все повече, като през 2013 г. ще са 20, а през 2014 г. - 25", каза Борислав Петков. По думите му организацията може да стартира комасационни проекти в още 200 землища, но засега няма административен капацитет за това.

Доскоро цената на земята вървеше нагоре независимо от големината на продаваните площи, защото целта на инвеститорите беше да купят колкото се може повече на колкото се може повече места. Започналата обаче още през миналата година тенденция играчите в този бизнес да концентрират собствеността си с приоритетни землища е на път да се превърне в основния фактор, който движи пазара, съответно и цената на земеделската земя. 2012 г. ще бъде годината на окрупняването и на още по-скъпата земя.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
 • 1
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'

  Голяма лудница на границата с безобразие.
  Едните (АДСИЦ) - спекуланти. Купуват и продават земя, сякаш е сирене или дялове в някакъв си завод.
  Другите (арендаторите) - мошеници. Щом е за евро-субсидии и въздуха да има как, и него ще изкупят. Вместо да си погледнат производството, трупат земя и неусетно я унищожават с примитивната си практика и от алчност.
  Третите (т.н. БАСЗЗ) - самозванци. Никой не знае каква е тази асоциация, кой и защо я е създал, кого ползва и т.н. Обаче се обаждат и получават медийно внимание, ясно в чия полза.
  Странно е, че в тази пиеса държавата е страничен наблюдател. Вместо да размаха камшика и да наложи демикрация...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK