Светият синод заклейми сурогатното майчинство
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Светият синод заклейми сурогатното майчинство

Капитал Daily

Светият синод заклейми сурогатното майчинство

Договорите за "производство на деца" срещат отпор и от църквата, и от юристите

4695 прочитания

Капитал Daily

© Анелия Николова


"Методите на асистираната репродукция и заместващото майчинство горделиво се опълчват срещу премъдрия Божи промисъл."

От становището на Светия синод

"Ако някоя от страните оспори изпълнението, какво ще се случи? Как ще стане предаването на вещта, искам да кажа, детето?"

Фани Давидова, "Програма Достъп до информация"

"Методите на асистираната репродукция и заместващото майчинство са израз на безразсъдно противопоставяне и усъмняване в Божията премъдрост, блага воля и спасяваща любов към нас, човеците. С тяхното прилагане донорите на човешки биологичен материал, лекарите и най-вече бездетните съпрузи показват, че не са познали или че са изгубили християнската надежда, което представлява тежка форма на безбожие, униние или богохулство."

Това се казва в становище на Светия синод на Българската православна църква (БПЦ), поискано от депутати във връзка с предстоящото обсъждане на второ четене на измененията в Семейния кодекс, уреждащи заместващото майчинство. Законопроектът е внесен от Калина Крумова от "Атака".

Моралните аспекти на проблема

Според ръководството на БПЦ методът на асистираната репродукция и заместващото майчинство сериозно нарушават "благословената среда и богоустановените форми на човешкото зачатие, чадорождение, отглеждане и възпитание".

"Тези методи заедно с участващите в тях съпрузи, донори, заместващи майки и лекари нямат каквото и да било основание да претендират, че изчерпателно познават самите начала на живота и че извършваните лабораторни манипулации еднозначно са най-доброто и полезното за бъдещето на цялостната детска личност и за съдбата на семейството, пожелало да придобие дете чрез "ин витро оплождане", "ин виво оплождане" или заместващо майчинство.

Напротив, единствено Бог е този, който задава физическите и духовните измерения на човешкото съществуване", се посочва в документа.

Светият синод предупреждава, че семейната радост може да бъде помрачена, когато детето се сблъска с факта, че "не произлиза от самите съпрузи", а единият от родителите "може да изпита мъчителна непреодолима ревност", защото "в зачеването се е намесил друг човек", както и ревност между бъдещата и сурогатната майка. Затова призовава семействата с репродуктивни проблеми да пренесат копнежите и любовта си върху деца, лишени от родителска грижа.

Юридическите неясноти

Преди църквата да изложи богословските си аргументи, юристи обърнаха внимание на някои неясноти от правна гледна точка. Адвокат Фани Давидова от "Програма Достъп до информация" първа припомни, че сурогатното майчинство започва с подписването на договор, в който се описват права и задължения и се посочва как се предава вещта, тоест детето.

В контекста на заместващото майчинство това означава, че кредитор възлага с договор на длъжник да зачене, износи и роди дете с генетичен материал на кредитора или генетичен материал на трето лице донор.

Според Давидова е възможно точно изпълнение на договора. Възможен е обаче и отказ от страна на длъжника да изпълни или да изпълни точно. Възможно е кредиторът също да се откаже от сделката. "Тогава каква е отговорността му? Кой ще следи за изпълнението през пълните 9 месеца? А кой ще удостовери и как ще се отчете точното изпълнение?", пита тя.

Според юристката предлаганият законопроект не отговаря и на въпроса какви са родствените връзки между заченатото дете, износващата майка и нейните роднини преди самото раждане, какъв се явява например съпругът на износващата майка по време на самата бременност и какво ще се случи с наследствените права на още нероденото дете в случай на откриване на наследство.

Леви интелектуалци подкрепиха БПЦ

Писатели, учени и хора на изкуството, някои от които осветени като сътрудници на бившата Държавна сигурност, днес разпространиха позиция в подкрепа на Българската православна църква. Поводът вероятно е в предстоящото отваряне на досиетата на свещениците и разпоредената данъчна проверка на Светия синод.

"Има православие, има България. Без Българската православна църква българският народ и българската държава нямат бъдеще", се казва в изявлението, цитирано от "Фокус".  Авторите му се определят като "огорчени и възмутени от интригите и нечистоплътните атаки срещу светата Българска православна църква". Според тях "набира скорост зловеща тенденция – да се обругава всичко, което е изконно българско, всичко, което напомня за великите традиции на националната ни идентичност и култура".

"Отродителската психология се прокламира като едва ли не първо условие за приобщеността ни към Европейския съюз от политици и за жалост от някои медии. С отблъскващи манипулации се прави опит да се подменят фундаментални ценности, каузи и национални цели. Преследва се подлата цел достойните архиереи, които защищават православието и отечественото достойнство и чест, да бъдат принизени в очите на паството", се казва още в изявлението. Сред подписалите го са Антон Дончев, Андрей Пантев, Венцеслав Кисьов, Георги Бакалов, Георги Марков, Иван Юхновски, Иван Маразов, Иван Гранитски, Любомир Левчев, Хайгашот Агасян.
"Методите на асистираната репродукция и заместващото майчинство горделиво се опълчват срещу премъдрия Божи промисъл."

От становището на Светия синод

"Ако някоя от страните оспори изпълнението, какво ще се случи? Как ще стане предаването на вещта, искам да кажа, детето?"

Фани Давидова, "Програма Достъп до информация"

"Методите на асистираната репродукция и заместващото майчинство са израз на безразсъдно противопоставяне и усъмняване в Божията премъдрост, блага воля и спасяваща любов към нас, човеците. С тяхното прилагане донорите на човешки биологичен материал, лекарите и най-вече бездетните съпрузи показват, че не са познали или че са изгубили християнската надежда, което представлява тежка форма на безбожие, униние или богохулство."


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

39 коментара
 • 1
  glas_na_vikast avatar :-|
  Глас на викащ в пустинята

  Един важен въпрос е: трябва ли на жена, желаеща да стане сурогатна майка, задължително да й се вържат маточните тръби?

 • 2
  alex_a avatar :-|
  Ослик, суслик, паукан

  А кога ще заклеймят присъствието на леви интелектуалци (пардон ченгета) в ранговете си?

  То бива толкова народен опиум, ама май си направиха сурогатен Отец.

 • 3
  bondinio avatar :-|
  bondinio

  До коментар [#2] от "Ослик, суслик, паукан":
  И Бентлитата, и бентлитата...

 • 4
  arsen avatar :-|
  arsen

  Според мен църквата, както впрочем и останалите религиозни общности, има абсолютното право да изкзазва своето мнение и да участва във всички обществени дискусии по каквито и да е било проблеми. Това, че мнението на църквата няма да се хареса на разни войнстващи либерали-фундаменталисти или атеисти няма никакво значение. По същия начин и православните християни сами трябва да решат дали е нормално епископи, които са сътрудничели на комунистическите служби да продължат да заемат митрополитски катедри.

 • 5
  birdman avatar :-|
  birdman

  И кой го е грижи кво мисли бившия отдел на ДС подкрепен от колеги от ДС ? БПЦ отдавна е маргинализирано понятие съставено от хора със скъпи коли , с хотели и търговия с имоти , и с агентурни минало ! Да вярваш в Господ, не означава да имаш доверие и в безличните и аморални лица на представящата го институция !

 • 6
  aussie avatar :-|
  aussie

  Тези има няма и все вземат да кажат някоя глупост. Въобще в този случай не мисля че трябва да се пита една компрометина група. Откъде накъде някакъв скапан пенсионер (поп) ще решава какво е семейно щастие, изневяра и тем подобни чужди нему неща :)

 • 7
  weinlock avatar :-|
  weinlock

  Поредната мизерия на народните храненици в расо - очевиден опит да се отвлече вниманието на обществото от ужасяващия скандал с попските досиета.

  Тези ли хора ще ни учат на добро, човещина и любов? Самозабравени узурпатори на "духовни ценности"! Та нали точно тези хора изгони от храма Този, Комуто уж те служат - търговците. Продавачите на Божия любов, законодателите на Божия воля, която те от 2000 години вече капитализират в личното си материално добруване!

  Логично е, защо винаги са и са били против всичко, което човечеството постига за да се пребори с ужаса на своето битие. Къде им е Любовта, на която ни учат? Бездушни са те към страданието на десетките хиляди бездетни хора, за които вече е намерено спасение! Но спасение без старовремски шаманизъм, овнешко песноблеене и без презряната песен на Мамона, благочестиво звучаща в църковните хазни!!!

 • 8
  radef avatar :-P
  рад

  и на кой му пука ? :))

 • 9
  thermobee avatar :-|
  Thermobee

  Договорът за сурогатно найчинство ще противоречи на добрите нрави, което е основание носещата плода жена, или нейният съпруг например да го атакуват в съда. И ако теоретично съдът обяви договора за нищожен, но съдебното решение влезе в сила след раждането, какво се случва,ммм? Ако жената, която не носи плода, не изпълни задължението си по договора към сурогатната майка, може ли последдната да абортира или да упражни право на задържане и да не предава детето до изпълнение на задължението???

  Публикувано през m.capital.bg

 • 10
  tsonkooo avatar :-|
  Тsonkooo

  И аз мисля така.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.