Симеон Дянков отново поиска банките да свалят лихвите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Симеон Дянков отново поиска банките да свалят лихвите

Симеон Дянков

Симеон Дянков отново поиска банките да свалят лихвите

Вицепремиерът обяви, че ще инициира дискусии с банкерите за намаляване на цената на кредитите

Мария Иванова
8079 прочитания

Симеон Дянков

© Надежда Чипева


"... една от първите ми задачи тази година ще е да поканим представители на банките и БНБ в тристранния съвет. В интерес на всички е лихвите да паднат, за да върви по-добре икономиката."

Симеон Дянков, вицепремиер и министър на финансите, пред в. "24 часа", 3 януари 2012 г.

Ако имате усещане за дежа вю, не е случайно. Идеята на правителството, че банките би следвало да намалят лихвите, съвсем не е нова. В края на 2009 г. министър Дянков дори беше поставил цел – спад от 3 процентни пункта за лихвите по банковите заеми за бизнеса и домакинствата. Дни преди края на 2011 г. темата отново влезе в ефира, след като в коментар за bTV вицепремиерът коментира, че правителството е свършило това, което е било поискано от финансовите институции, и призова банките да свалят лихвите по заемите.

"Като влязохме на власт, имахме този разговор и тогава търговските банки казаха: вие направете така, че да ни се вдигне външният рейтинг – Standard & Poor's и Moody's – това вече е факт. Оттам ще ни падне на нас цената на финансовия ресурс – ние как взимаме пари от други, по-големи финансови институции, и ще паднат лихвите. Ние си свършихме работата. Сега е ред вече те да си свършат работата", посочи пред bTV финансовият министър.

Рейтингът на България

През юли 2011 г. агенция Moody's повиши кредитния рейтинг на страната, заради стабилизирането на публичните финанси. В края на годината пък, Standard & Poor's потвърди кредитния рейтинг на България и запази оценката си за перспективата на "стабилна", като същевременно похвали благоразумната фискална политика на правителството. Няколко дни по-рано обаче третата голяма международна агенция – Fitch, понижи перспективата по рейтинга на страната, заради "понижаването на очакванията за икономически ръст и растящия финансов стрес в еврозоната", с която икономиката и финансите на страната са тясно свързани.

В интервю за "24 часа" днес вицепремиерът отново коментира темата за намаляването на лихвите, като посочва, че ще бъде по-настоятелен пред банките, тъй като правителството вече е постигнало поисканите "благоприятна финансова среда и подобрен кредитен рейтинг". "Външният финансов ресурс, който ползват нашите банки, вече е по-евтин, вземат го при по-ниски лихви. Следователно би трябвало и за крайните потребители парите да поевтинеят", изтъква Дянков.

На практика, според статистиката на БНБ, през последните две години в повечето сегменти средните ефективни годишни лихви по новоотпусканите заеми за бизнеса и домакинствата са намалели с по 1 до 2 процентни пункта (виж таблицата). По думите на вицепремиера обаче, макар и да е налице известно понижаване на лихвите, то не е достатъчно.

Лихвите по кредитите
 ФирмениПотребителскиЖилищни
 в левовев евров левовев евров левовев евро
Източник: БНБ      
ноември 20099.89%8.09%13.54%11.43%9.36%8.75%
ноември 20109.16%8.58%12.40%10.46%8.82%7.88%
ноември 20118.50%9.39%11.94%9.46%7.85%7.84%

"Нека банкерите направят анализ и кажат защо - може да има други причини, може да има структурен проблем", коментира той. Министърът посочва, че сред първите му задачи през 2012 г. ще е да инициира дискусия с представителите на банковия сектор и регулатора БНБ в рамките на тристранния съвет.

Сред идеите в плана на вицепремиера, посочени пред "24 часа" са още разширяването на възможностите за инвестиции на средствата от Сребърния фонд с цел повишаване на доходността им, предоставянето на възможност на пенсионните фондове да инвестират в имоти.

Първите реакции на банкерите

"Министър Дянков не е обсъждал с нас тезите в интервюто си", коментира председателят на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на "Уникредит Булбанк" Левон Хампарцумян. По думите му, сред засегнатите тези в интервюто на Дянков има "5-6, които заслужават професионално обсъждане, но надали медията е мястото, през което трябва да се обсъждат". "В никакъв случай обаче не приемаме ролята на негативния фактор в икономиката", изтъква той.

Според Левон Хампарцумян, към момента не се забелязва отчетлив положителен напредък по предложенията, които банките направиха преди две години и които биха допринесли за намаляването на лихвите. Сред тях бяха идеи като улесняване на процедурите по реализиране на обезпеченията по кредити, емитирането на еврооблигации и повишаване на ефективността при изплащане на средства от бюджета към бизнеса и др.

"Има един куп задачи, които заслужават обсъждане и намиране на решения, правителството трябва да реши редица важни проблеми, сред които например да излезе с ясно, разбираемо и предвидимо решение за това какво ще прави с външния дълг", посочва Хампарцумян.

Бележка на редактора: "Капитал" ще продължи да търси и други мнения от банковата общност по темата.

"... една от първите ми задачи тази година ще е да поканим представители на банките и БНБ в тристранния съвет. В интерес на всички е лихвите да паднат, за да върви по-добре икономиката."

Симеон Дянков, вицепремиер и министър на финансите, пред в. "24 часа", 3 януари 2012 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

32 коментара
 • 1
  bobacho avatar :-|
  bobacho

  А пък ние си мислихме, че живеем в пазарна икономика където лихвите се определат от търсенето и предлагането на паричен ресурс, конкуренция между банките и оценка на риска.

 • 2
  birdman avatar :-|
  birdman

  Не зная защо някои си мислят ,че евтините кредити са някаква мантра за растеж и просперитет . И се чудя при среден лихвен процент по едногодишни депозити 6% как някой очаква лихва за потреб. кредит 7% ? Лихвения марж на банките е около 5% т.е. табличката по-горе отразява пазара , друг е въпроса ,че в България няма практика за определяне на индивидуални лих.% според клиента и неговата кредитоспособност и минало ! При положение ,че банките в България разчитат изцяло на вътрешен ресурс т.е. скъпичък ! В по-високите лихви има и положителни неща - примерно спират балонизирането !

 • 3
  dggm avatar :-|
  dggm

  Би било хубаво.

  Но процентът на лошите кредити ми се струва много висок. Още повече, че дните за преминаване в следваща категория бяха удвоени още в началото на кризата от 30/60/90 дни на 60/120/180.


  До коментар [#2] от "ямболия":

  Цената на ресурса в БГ може да има пряко влияние върху ПЧИ.
  Ако аз правя инвестиция в чужда държава е най-лесно да я финансирам от местния пазар (където ще е обезпечението) и тъкмо и най-лесно ще видя изискуемата възръщаемост.

  Не е вярно, че лихвите не са индивидуални според клиента. Подвеждаш хората. Всяка една банка договаря индивидуални лихви и условия ако си заслужава.

 • 4
  45iv avatar :-|
  45iv

  Аман от популистика , може също да поиска и намаляне на цената на горивата, на парното , на хляба, бирата и ракията.

 • 5
  vuzmuten avatar :-?
  vuzmuten

  Правилно Дянков, това е така!

  Ето още какво трябва да направиш:

  1. Да забраниш офшорни фирми да имат собственост в българскте банки, обаче тогава ще се скарате сериозно с Бойко Борисов!

  2. Да покажеш каква е реалната собственост в българските банки и доколко чуждестранна е тя и доколко си е българска и на кого точно е!

  3. Да ограничиш произвола в изпълнителното производство (онези тлъстите съдии изпълнители със злия нрав и вълчите кожуси).

  4. Да промениш закона за Банките и при реализацията на обезпечението по кредитите, оценката при отпускането на кредити да бъде валидната за замяна на дълга срещу собственост, освен ако кредитополучателят изришно не желае да се използва инструментът на публичната продан.

 • 6
  popovski31 avatar :-|
  popovski31

  [quote#1:"bobacho"]А пък ние си мислихме, че живеем в пазарна икономика [/quote]


  Само дето не живеем в такава...

 • 7
  bobsyn avatar :-|
  Batezuzi

  Лихвите може да са високи или ниски, но е по-важно справедливото им разпределение, което за мен означава ако заемът е за 1000 лв и лихвите с 800 лв то при 10 равни вноски да се плаща 100 лв главница и 80 лева лихви, а в момента всички банки първо взимат лихвите, а после главницата, така че дори конкуренцията да предложи по-евтин ресурс е безпредметно да се погасява предварително. Освен това за бизнеса е много важно да има възможност за избор между променлива и фиксирана лихва. Определено мисля, че ако правителство, задължи банките да предлагат подобни схеми пък било и по-скъпи ефекта за икономиката ще е по-голям

 • 8
  raimond avatar :-P
  Meister Eckhart


  хаха,Симо май търси любовта на народа?
  Късно е чадо..

 • 9
  birdman avatar :-|
  birdman

  До коментар [#3] от "dggm":

  Аз не зная банка в която като влезеш и ти казва "нека да видим какъв лихвен процент можем да ви предложим" , ако знаеш такава банка поправи ме , има ли такъв продукт ? Влиянието върху ПЧИ и местните лихвени проценти е много слабо , инвестиции на зелено правят големи ТНК , които се финансират със собствени средства , а ако се финансират от България е логично да искат по -висок процент възвръщаемост , което е логично , но и лошо ...

 • 10
  greenswich.ct avatar :-?
  greenswich.ct

  същноста и съществуването на банките в българия е по скоро да събират и съхраняват парите от сивата икономика г-н Дянков
  това не ви ли беше известно много преди да бъдете избран за този
  пост?!
  Какво би ги очаквало тези банкери ако изгубят парите на ганстерите?
  Мислите ли че те ще им простят?
  Защото аз не мисля така.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.