Дойде ред и за отлаганите сделки
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Дойде ред и за отлаганите сделки

Дойде ред и за отлаганите сделки

Държавни активи в енергетиката и имоти ще са основният източник на приходи от приватизация

4657 прочитания

© ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА


"Не е изключено листването на Е.ОН да стане до края на януари. Проспектът вече е готов и трябва да бъде одобрен от АПСК и Е.ОН, след което ще бъде внесен в Комисията за финансов надзор и трябва да бъде одобрен от нея."

Георги Койнов, управител на ПФБК

- Сред набелязаните за раздържавяване още от началото на мандата са компании от сектора на енергетиката

Втората половина от мандата на кабинета "Борисов" има всички шансове да се окаже ударна за приватизацията. След като този процес в голямата си част приключи още преди десетина години, сега се очаква дълго пазени държавни активи да намерят нови собственици.

За 2011 г. правителството успя да изпълни значителна част от плановете си и събра почти 350 млн. лв. от раздържавяване от очаквани 450 млн. лв. Напълно реалистично е през тази година кабинетът да успее да вкара в бюджета подобна, а дори и по-голяма сума пари.

ЕРП серията продължава

С най-големи шансове да бъде първата продажба за годината е приватизацията на остатъчния държавен дял от 33% в електроразпределителните дружества на Е.ОН. Когато в средата на 2011 г. започна процедурата за приватизацията на всичките ЕРП, предварителните, макар и никъде не обявени планове, бяха тя да приключи до края на годината.

Това обаче се случи само за ЕВН. Сега на дневен ред е продажбата първо на Е.ОН. За нея в интервю за в. "Труд" изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов определи като срок края на януари.  

"Този срок е наистина малко амбициозен, но не и невъзможен", коментира пред "Капитал Daily" управителят на посредника по раздържавяването Първа финансово-брокерска къща Георги Койнов. По думите му проспектът за листването е вече готов и трябва да бъде одобрен от АПСК и Е.ОН, след което ще отиде в Комисията за финансов надзор (КФН).

Докато проспектът не бъде одобрен от комисията, не може да се говори и за цена на сделката. Само преди броени седмици в Е.ОН бе сменен мажоритарният собственик, като чешката "Енерго ПРО" плати 133 млн. евро за 100% от "Е.ОН България". Това оцени  държавния дял в двете дружества на около 60 млн. евро, но според повечето анализатори такава цена е непостижима.

Най-вероятно държавните акции ще бъдат купени на цена с 40-50% по-ниска, тъй като при нея няма да има премия за мажоритарен пакет. За същия дял в дружествата на ЕВН държавата вече получи 93 млн. лв. След Е.ОН наред идва и продажбата на дружествата на ЧЕЗ, където също предстои одобряване на проспекта и продажба през борсата.

Забравените имоти

Отложена от миналата година остана и вече историческата сделка по продажбата на сградата и терена на ИПК "Родина" на "Цариградско шосе" в София. Началната тръжна цена на имотите ще е между 12 и 15 млн. лв., а досега само чуждестранни инвеститори са проявили интерес за участие в търга. Освен сградата на ИПК "Родина" ще бъдат продавани и имоти в Шумен, Бургас и Силистра.

Сградата на ИПК "Родина" си търси собственик още от времето на правителството на Симеон Сакскобургготски, а тройната коалиция беше "решила проблема" чрез процедура по замяна на собственост, но сделката пропадна. Сега сред условията по продажбата ще е за една година сградата или да се въведе в експлоатация, или да се разруши.

Компании

До края на 2011 г. трябваше да приключи и приватизацията на най-голямото държавно строително дружество - "Техноекспортстрой". Това не се случи и така то също остана за 2012 г. Наддаването за него ще започне от около 60 млн. лв., а по вече наложила се форма ще могат да участват стратегически и финансови инвеститори. При подобна формула най-вероятно ще се продава и "БДЖ Товарни превози".

Това каза за "Капитал Daily" в края на миналата година министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Най-вероятната форма на продажба ще бъде открит конкурс, което означава, че ще бъде използван моделът за продажба на "Булгартабак холдинг". В конкурса ще има отделни критерии за финансовите и стратегическите инвеститори.

Държавната енергетика

Сред набелязаните за раздържавяване още от началото на мандата са и компании от сектора на енергетиката. Тяхното време така и не идваше, но през 2012 г. очевидно ще се стигне и до приватизация на дялове от този сектор. Пакет от 15% от "Български енергиен холдинг" (БЕХ) може бъде продаден през Българската фондова борса. Все още не е ясно дали ще се листва целият енергиен холдинг или отделни компании от него.

Според вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков на борсата ще излязат Електроенергийният системен оператор (ЕСО) и газовият оператор "Булгартрансгаз", които в момента са в структурата на енергийния холдинг. Колегата му Трайчо Трайков пък има визия за раздържавяване директно на част от БЕХ. Това впрочем е дружеството, което беше нарочено за разформироване веднага след встъпване в длъжност на кабинета "Борисов".

Сделките с енергийните компании са очакваният сигнал и за раздвижване на капиталовия пазар. Самият капиталов пазар - Българската фондова борса и Централният депозитар, също са на изходна позиция за раздържавяване. Макар и тези планове да нямат конкретен срок, очакванията за тях са също през 2012 г. да преминат изцяло в частни ръце.

Необходимостта от свеж финансов ресурс улесни правителството да тръгне в посока на завършване на отдавна очаквани приватизационни сделки. Ако кабинетът изпълни плановете си и по-голямата част от тези сделки бъдат сключени, тогава получените пари може и да надхвърлят приходите от миналата година.

Източник: Капитал Daily
"Не е изключено листването на Е.ОН да стане до края на януари. Проспектът вече е готов и трябва да бъде одобрен от АПСК и Е.ОН, след което ще бъде внесен в Комисията за финансов надзор и трябва да бъде одобрен от нея."

Георги Койнов, управител на ПФБК

- Сред набелязаните за раздържавяване още от началото на мандата са компании от сектора на енергетиката

Втората половина от мандата на кабинета "Борисов" има всички шансове да се окаже ударна за приватизацията. След като този процес в голямата си част приключи още преди десетина години, сега се очаква дълго пазени държавни активи да намерят нови собственици.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  barcelonski avatar :-?
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG  - Посоката е вярна !!!

  - Успех !!!


 • 2
  vuzmuten avatar :-P
  vuzmuten

  Новина от кабинета: Вече са известни и част от спечелилите кандидати, за все още необявените конкурси :)

  Корпоративна търговска банка
  Централна кооперативна банка
  Химимпорт
  Първа инвестиционна банка
  Нове Холдинг

  Всички сделки ще бъдат реализирани чрез специално създадени инвестиционни дружества с участието на чуждестранен финансов посредник, действащ от името на свой клиент :)

 • 3
  plamitus avatar :-|
  plamitus

  Разпродайте всичко българско и после какво ще правим !? Меката Китка и Трай Коньо за зелена трева ще хванат първите полети и ще се изнесат, а ние ще им сърбаме попарата. Одрусайте мафиотите, върнете подоходния данък, всеки който има натрупани средства или имати и автомобили, яхти, самолети и т.н., да докаже произхода на парите си поне през последните 30 години и ако не може - конфискация в полза на бюджета. Изтеглете военният контингент от Афганистан и спрете да ближете американски подметки и ще спестите още пари. Във връзка с кризата изискайте от Брюксел преразглеждане на въпроса за затварянето на 3 и 4 блокове на АЕЦ"Козлодуй" и ги пуснете в действие. Енергоразпределителните дружества са на голяма печалба, защо тя да отива в чужди ръце - изкупете ги обратно.

 • 4
  merkel avatar :-|
  merkel

  Ето една тема за която си заслужава да се направи журналистическо разследване! Не пари няма НЕКАДЪРНОСТ И НЕКОМПЕТЕНТНОСТ ИМА!!!

  Огромни военни имоти пустеят, държавата губи милиони


  Военни имоти за милиони в центъра на София пустеят с години. Заради тромава бюрокрация или заради началническо безхаберие държавата пропуска огромни ползи.

  Челно място в дългия списък на безотговорността държи Националният армейски комплекс, повече известен като Военното НДК. Почти готовият обект бе замразен през 2008 г. от тогавашния министър на отбраната Николай Цонев. Той намери 13 млн. лв. за абсолютно ненужната фабрика за хангари, но не откри 2-3 млн. да довърши луксозната сграда. Ако това бе станало, концертната зала, подземният паркинг и хотелската част отдавна да носят солидни приходи на ведомството.

  Новото правителство уж взе проблема присърце и още през септември 2010 г. отпусна едни 10 млн. лв. за довършване на скандалната постройка. Решено бе хотелската част да се преработи за нуждите на правосъдното министерство, а залата и паркингъг да останат за МО.

  Годината мина, но гласуваните пари така и не дойдоха. Затова с ново решение на МС №131 от 12 май 2011 г. бяха дадени отново 10 млн. лв. за довършване. Според постановлението МО трябваше да завърши вертикалната планировка, подземния паркинг и киноконферентната зала. За тази цел бяха предвидени 35% от общата сума или 3,5 млн. лв. Другите 65% трябваше да отидат за превръщането на хотелската част в административна.

  В отговор на пресцентъра на МО след питане на "24 часа" от септември м. г. се казва, че "реално се очаква строителството да стартира в края на есента".

  Есента отдавна мина, дойде зимата, но Военното НДК продължава да пустее.

  Ако бяха пуснали поне паркинга, 12 млн. лв щяха да влизат в бюджета само за година. С тези пари сградата отдавна да е довършена, смятат експерти.

  И ако забавянето на ремонта на хотелската част е обяснимо - там се налага тотално препроектиране, не е ясно защо нищо не се прави по залата и паркинга. Тяхното довършване е по съществуващите инвестиционни проекти, тъй като не се променя предназначението им.

  По този въпрос военното ведомство мълчи. Което навежда на мисълта, че правителството отново не е изпълнило собственото си решение и е препратило въпросните 10 млн. лв. някъде другаде.

  Така Военното НДК поема пътя на емблематичната за държавническото безхаберие сграда на бившия вестник "Работническо дело" срещу Окръжна болница в София.

  Но ако бездействието в този случай е породено от липса на пари, то няма обяснение защо суперимоти като двата бивши гарнизонни стола с години стоят заключени.

  Двуетажният стол на ул. "6 септември" е на супермясто срещу хитовото заведение "Червило", също собственост на МО. Но докато "Червило" всеки месец носи пари в касата на министерството, то бившият гарнизонен стол с всеки изминал ден губи от стойността си.

  В момента никой не се наема да каже откога на вратата му виси катинар. Със сигурност - от 2008 г. Тогава ексминистър Цонев бе обявил намерението да го продаде. Ако бе реализирал операцията, сигурно ведомството щеше да прибере прилична сума.

  По неофициални данни, докато обектът е бил под юрисдикцията на бившата изпълнителна агенция "Военни клубове и информация", е бил подготвен договор за отдаване на цена многократно по-висока от цените на съседните заведения.

  Още по-шокираща е историята с другия гарнизонен стол - на ул. "Черковна" №75В - точно срещу входа на бившата ДАНС. Според справка на пресцентъра на МО през юни 2010 г. Мария Димчева, бивша шефка на изпълнителна агенция "Военни клубове и военнопочивно дело", е дала имота срещу месечен наем от 4400 лв. без ДДС за срок от 10 години.

  Наемател е известна верига ресторанти. Според договора наемателят се задължава да извърши инвестиции в обекта в размер на 500 000 лв.

  Дори и известният ресторантьор да вложи тези пари в ремонта, остава съмнението за крупна държавна минавка. Защото де факто в касата на МО ще влязат единствено мизерните 4400 без ДДС. Ведомството няма нищо общо с т.нар. инвестиции, защото когато някой ден фирмата си тръгне, най-малкото ще си прибере оборудването и обзавеждането. И за министерството ще останат само голи стени.

  По неофициални данни само преди 4-5 г. тогавашната агенция "Военни клубове и информация" е била дала същия стол под наем за сумата от 50 000 лв., което означава - 10 пъти повече.

  Когато потърсихме потвърждение на тази информация обаче пресцентърът на на МО обяви, че "в счетоводството на агенцията не бил открит предходен договор за наем на същия обект на по-висока наемна цена."

  Ситуацията е доста съмнителна. Как така изчезва документ, подписан само преди 4-5 г.?

  Дали пък някой не го е унищожил, за да не се правят неизгодни сравнения?

  Навикът на МО да отдава суперимоти за смешни цени не е от вчера. Ексминистър Цонев например прекрати договорите за наем на едни от най-скъпите заведения на пъпа на София като "Червило", "Блек лейбъл" и "Виктория", след което всъщност ги намали?! Няма грешка. В една чисто лична война със Стоян Стоянов, тогавашен шеф на агенция "Военни клубове и информация", министърът отмени всички договори за наем. Аргументът му бе повече от абсурден: те били невалидни, защото шефът на агенцията не е оглавявал лично нарочните комисии за отдаване под наем.

  По тази логика Стоянов трябваше целогодишно да обикаля страната, за да участва като начало в отдаването под наем на имоти във всичките 52 военни клуба в различни градове. Да не говорим за имотите, които са извън клубовете.

  В крайна сметка наемите на повечето имоти бяха намалени. Така например - парите заемблематичното заведение "Червило" - паднаха 3 пъти, от още по-скъпото "Блек Лейбъл" 2,5 пъти. Наемът на собственика на пицария "Виктория" бе свален от 34 000 на 12 000 лв, което си е почти 3 пъти.

  Заради тези крайно неизгодни договори бившата шефка на агенция "Социални дейности" Мери Саханджиева, вече е изправена пред военен съд.

  Тя вероятно ще понесе някакво наказание, защото е подписала договорите. Но Николай Цонев - човекът, който отмени старите договори за отдаване налуксозните имоти и нареди нови конкурси, излиза сух от батака.

  Според юристи обаче е твърде странно как правната дирекция на военното ведомство е одобрила отмяната на договорите!?

  Защото дали един договор е валиден или не може да обяви само съдът.

 • 5
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#3] от "plamitus":

  Не е работа на държавата да произвежда, да печели или да губи каквото и да е. Държавата събира данъци и с тях финансира разходите по ОБЩИТЕ интереси на обществото - армия, полиция, съд, социалнослаби. И основната работа на държавата е да определя правилата и да налага ред.
  И следователно всяка държавна собственост, която не е свързана с общите интереси на обществото трабва да бъде продадена - енергетика ( включително АЕЦ), цялото БДЖ ( без самата инфраструктура разбира се), здравеопазаването (без няколко болници за бедни) и всичката друга ЧАСТНА държавана собственост.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK