Кой тласка ГЕРБ към политическо самоубийство
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кой тласка ГЕРБ към политическо самоубийство

Ако ГЕРБ тръгне на предсрочни избори, мнозинството трябва да гласува заедно с БСП оставката на премиера Бойко Борисов

Кой тласка ГЕРБ към политическо самоубийство

Предсрочен вот ще е ход в услуга на част от бизнеса, но той автоматично ще лиши управляващите от от подкрепата на българските граждани

11714 прочитания

Ако ГЕРБ тръгне на предсрочни избори, мнозинството трябва да гласува заедно с БСП оставката на премиера Бойко Борисов

© Надежда Чипева


Идеята за предсрочни парламентарни избори се появява периодично в медийното пространство, обикновено в началото на годината като новогодишно поздравление. Това не е първият публичен съвет за предсрочни избори, който правителството на ГЕРБ получава. И кабинетът на Бойко Борисов съвсем не е първият кабинет, разполагащ със стабилно парламентарно мнозинство, който бива посъветван от социолози и политолози да насрочи предсрочни избори.

Може би в логиката на много хора предсрочните избори имат някакви магически качества, които могат да влияят върху променящите се рейтинги на управляващите. Неизвестно защо социолозите доста лесно аргументират тезата си, че предсрочните избори са механизъм за ефективно противодействие за очакван срив в подкрепата за кабинета. За мен дори коментирането публично на възможността едно правителство само да предизвика предсрочни избори автоматично понижава доверието и подкрепата на гражданите за него. Отвъд краткосрочния ефект, който със сигурност се търси чрез медийните коментари на тази тема, е хубаво да се коментира както институционалната система, в рамките на която трябва да се реализира подобен съвет, така и краткосрочните и дългосрочни политически последствия от неговата реализация.

Процедурата е унизителна за премиера

Българската конституция в максимална степен ограничава и прави почти невъзможно извличането на полза от целенасоченото предизвикване на предсрочни избори. Дори в случаите, когато парламентарното мнозинство разчита на президент, избран с подкрепата на управляващата партия. В основния закон има две разпоредби, които правят процедурата унизителна за действащия премиер. Едната е гласуването на вот на недоверие на правителството, а другата е трикратната номинация на премиер от три различни парламентарни групи, по време на която действащия министър-председател трябва да е в оставка. Тези две конституционни разпоредби дават възможност на опозицията и медиите остро и аргументирано да критикуват правителството, което се опитва да предизвиква предсрочни избори. Особено важно е да подчертаем, че втората номинация ще трябва задължително да направи БСП, а от процедурата по формирането на кабинета Беров си спомняме, че в парламента винаги има депутати от групата на независимите, а от "задните банки" (този път на ГЕРБ), които знаят, че повече няма как да влязат в партийни листи. За тях кабинет с "неясно мнозинство" е добро решение. Също така си спомняме, че третият проучвателен мандат може да се реализира успешно за изненада на управляващите.

Кой има интерес от предсрочен вот

Подобен опит за предизвикване на предсрочни избори ще даде възможност на БСП да излезе от глухата защита след доста неадекватните опити на лидера Сергей Станишев да организира остра политическа атака при гласуването на бюджета. Такъв опит ще даде и блестяща възможност на Георги Първанов да излезе на политическата сцена със собствена тема и с доста силна позиция поради моментната си необвързаност с конкретна институция. Не би имало по-удобен повод за Георги Първанов да се върне в центъра на политическия дебат от подобен злощастен опит на ГЕРБ за предизвикване на предсрочни избори. С други думи – ако има социолози и политолози, които мислят за политическото бъдеще на БСП и на Първанов, най-добрият възможен сценарий е кабинетът "Борисов" да се опита да предизвика предсрочни избори.

Що се отнася до дясната опозиция, ясно е, че едни предсрочни избори биха предоставили възможност на дясното да се мобилизира и биха увеличили чуваемостта на критиката, която десни политици правят за некомпетентността и неефективността на управлението на ГЕРБ. Защото сините убедително могат да твърдят, че за разлика от Борисов Костов е имал мъжеството да изкара мандата си докрай и плати цена за реформите. Въпросът е дали десните партии ще съумеят да извлекат полза от подобна критика, но със сигурност ще нанесат осезаеми щети на електоралната подкрепа за ГЕРБ. Със сигурност едни предсрочни парламентарни избори ще бъдат удобни за проекта "нова политическа формация". Той автоматично се свързва с името на Меглена Кунева и почти с рефлекс се търси в политическия център, най-вече в профила на дясно-либералните политически среди. Независимо от дежурните оценки, че евентуални предсрочни избори ще сварят неподготвени тези политици или кръгове, които са готви да застанат зад нова формация, по силата на своята извънредност, такива избори биха направили поредната поява на нова партия естествена и нормална. Гражданите започнаха да гледат на новите партии като на нежелана патология в българската политика – екстази или трева, която те ентусиазира, но и замайва, но при резки движения по-често се посяга към такива стимуланти.

Предсрочните избори отново ще повишат авторитета на Ахмед Доган и ДПС, защото те ще бъдат напълно в унисон с направената от лидера и ръководството на движението прогнози, че правителството на ГЕРБ няма на изкара пълен мандат.

Избори в полза на бизнес кръгове

Разбира се, освен политическите опоненти на ГЕРБ има още една голяма група политически активни хора, които с голямо нетърпение и много силно желаят предсрочни избори. Те наричат себе си "българския бизнес". Всички приемаме констатацията, че голяма част от бизнеса не харесва този кабинет и управлението на ГЕРБ. Но ако ГЕРБ публично направи стъпка, която е в услуга на "българския бизнес", партията ще загуби и малкото разумни основания за подкрепа, която имат от българските граждани. Защото бизнесът може да не харесва управлението на ГЕРБ, но българските граждани много повече не харесват "българския бизнес". С други думи, голяма част от хората одобряват управлението на ГЕРБ именно защото голяма част от българския бизнес не го харесва. Затова, ако политиците от мнозинството вземат решение за предсрочни избори,  еднозначно ще бъде в услуга на част от бизнеса, но то автоматично и точно толкова еднозначно ще ги лиши от част от подкрепата на българските граждани, на която ГЕРБ разчитат.

Малко история

Всички си спомняме зимата на 1997 година, когато процедурата по предизвикване на предсрочните избори беше силно съкратена и това беше договорено от две противопоставени политически сили в името на социалния мир. Но това стана възможно в условията на остра политическа и икономическа криза. Да успееш да убедиш ръководството на ГЕРБ, че може да договори съкратена процедура с БСП, ДПС и "Синята коалиция" други обстоятелства, означава да мислиш, че сега управляващата партия има изключително нисък политически и интелектуален капацитет.

Другият ни познат сценарий за предсрочен вот е краят на правителството на Любен Беров, където също процедурата беше относително ускорена. Но там трите парламентарни партии – СДС, ДПС и БСП, активно си съдействаха в предизвикването на предсрочни избори. Тогава постигането на съгласие за бърза процедура и предсрочни избори беше представено като консенсус в името на национално спасение. През 2012 г. търсенето на консенсус за предсрочни избори в условията на икономическата и политическата криза, зададена ни от ЕС, граничи с политическо безумие. Затова постигането на консенсус днес би се оценило като обединение за национално предателство.

Подобни ходове като стратегия на една партия да търси втори мандат преди да е приключил първият, са оправдани и печелят подкрепата на избирателите единствено и само когато те са част от политическата традиция. Да се дава на българските политици за пример Англия е изключително неудачно. Трябва също да сме наясно, че освен традиция всеки опит да бъдат предизвикани предсрочни избори от управляващите изисква също и високо ниво на политически умения на управляващи и опозиция, от една страна, както и висока ефективност при функционирането на политическите институции от друга. В България всичко това очевидно го няма и едва ли скоро ще се появи.

Само минуси

Пределно ясно е, че надеждата за стабилизиране на сегашната подкрепа за управляващите и успешните избори за ГЕРБ изисква изпълнението на две обещания, които вече са втръснали на българските избиратели. Първото е да приключи строителството на магистрала "Тракия". Преди успешното приключване на нейното строителство насрочването на извънредни избори би било пълна катастрофа. Второто обещание е за реални резултати от реформата в поне една от четирите ключово важни сфери, като сред тях на първо място е съдебната система. Очакването, че ще получим позитивна оценка и видим резултат от реформата в съдебната система, в здравеопазването, образованието или социалното осигуряване преди година и половина е пълна утопия. Затова всеки съвет към ГЕРБ да предсрочни избори е съвет към сегашните управляващи съзнателно да изберат своето политическо самоубийство.

Всяко едно политическо решение е баланс от плюсове и минуси, от печалба и загуба. В решението за предсрочни избори обаче няма никакви политически плюсове за партията ГЕРБ. То може да има само много финансови и икономически изгоди за определени фигури и кръгове, които активно влияят върху вземането на политически решения. Но пък в България от много отдавна политиката се прави в ущърб на партиите и на политическата рационалност. Няма да се изненадам, ако станем свидетели на поредното решение в духа на наложилата се традиция.

* Авторът е политолог и преподавател в Софийския университет

Идеята за предсрочни парламентарни избори се появява периодично в медийното пространство, обикновено в началото на годината като новогодишно поздравление. Това не е първият публичен съвет за предсрочни избори, който правителството на ГЕРБ получава. И кабинетът на Бойко Борисов съвсем не е първият кабинет, разполагащ със стабилно парламентарно мнозинство, който бива посъветван от социолози и политолози да насрочи предсрочни избори.

Може би в логиката на много хора предсрочните избори имат някакви магически качества, които могат да влияят върху променящите се рейтинги на управляващите. Неизвестно защо социолозите доста лесно аргументират тезата си, че предсрочните избори са механизъм за ефективно противодействие за очакван срив в подкрепата за кабинета. За мен дори коментирането публично на възможността едно правителство само да предизвика предсрочни избори автоматично понижава доверието и подкрепата на гражданите за него. Отвъд краткосрочния ефект, който със сигурност се търси чрез медийните коментари на тази тема, е хубаво да се коментира както институционалната система, в рамките на която трябва да се реализира подобен съвет, така и краткосрочните и дългосрочни политически последствия от неговата реализация.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

42 коментара
 • 1
  forumer avatar :-|
  forumer

  Каква искрена загриженост за правителството има в тези редове. Направо е умилително да ги чете човек.

 • 2
  veny_g avatar :-|
  Вени Г.

  Безумно ме дразни Помпиера-слънце и милиционерското му управление, но анализът е точен. И ще добавя - не мисля, че предсрочните избори ще са добри за България.

 • 3
  45iv avatar :-|
  45iv

  Това може би ще е нормална развръзка на 2.5 год. агония. ГЕРБ и вожда им са искали навярно да правят десни реформи, но виждат 4е за това трябват топки, и избори се губят.Просто пове4е немогат. Ако е да се режат ленти да.

 • 4
  dorn avatar :-|
  dorn

  Скоро не бях чел толкова точен и обективен анализ от български автор.Добре е всички от ГЕРБ да се запознаят със статията !

 • 5
  igr81 avatar :-|
  antropos

  Добър анализ, но мисля, че приказките за предсрочни избори започнаха още месец-два след конституирането на правителството и то от самия ББ. Тогава така плашеше опонентите си, но днес едва ли има смисъл от такъв ход. Най-малкото заради цената! Правителството има огромни недостатъци, но наистина ще бъде откровена глупост да се предизвикват избори, които ще легитимират натиканите днес в ъгъла предишни управляващи. Пък и защо да се налива вода в мелницата на Първанов - той трябва да потъне в политическото небитие.

 • 6
  krummm avatar :-|
  krummm

  Избори не трябва и няма да има, но ново правителство - задължително.

 • 7
  dr_t avatar :-|
  dr_t

  Нищожни са шансовете за предсрочни избори, въпреки насаждането на такова мнение от срана на политолози и социолози.
  Въпросът е, кой плаща на тези политолози и социолози за да говорят и пишат за предсрочни избори???

 • 8
  kilmer avatar :-|
  kilmer

  браво! ясна, прагматична и споделена от мен позиция на автора. да си пожелаем капитал да ни предлага повече икономико-политически интерпретации на трезво мислещи, що годе уравновесени и здраво стъпили на земята, хора като автора на тази статия през 2012.

 • 9
  juliano95 avatar :-|
  Julian Mall

  Много точна статия. Най-вероятният резултат от предсрочни избори е патова ситуация и още една изгубена година. Никой не може да каже какъв ще бъде рейтинга на правителството в края на мандата но предизвикването на предсрочни избори не носи никакъв позитив.

 • 10
  nestorova.a avatar :-|
  Анита Несторова

  "Защото сините убедително могат да твърдят, че за разлика от Борисов Костов е имал мъжеството да изкара мандата си докрай и плати цена за реформите."

  Костов имаше мъжеството, защото имаше достатъчно гръб и под(земен свят)...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK