Един закон, моля
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Един закон, моля

Един закон, моля

Поправката "Витоша ски" е удобна на няколко фирми, но със сигурност не решава проблемите със строителството в планината

16173 прочитания

© Надежда Чипева


Един законопроект попадна в парламента в последните часове на миналата година. Дни преди Коледа кабинетът пусна за обществено обсъждане проекта за промени в Закона за горите, а два дни преди Нова година той беше внесен в Народното събрание, след като беше приет от правителството на последното му заседание за годината.

Поправките, които кабинетът предлага, решават много проблеми на сегашния собственик на ски съоръженията на "Алеко" - "Витоша ски". Предложенията предизвикаха яростна реакция от различни екологични организации. Спорът в случая е познат от години, само обектът му е различен. От едната страна стоят интересите на компаниите, които искат да развиват ски туризма, като това включва изсичането на гори за прокарването на нови писти. Те смятат, че по този начин се дава възможност не само за по-големи печалби за тях, но и се развива сектор, който носи ползи - създават се работни места, привличат се туристи и съответно пари от чужбина. Срещу тях се изправят интересите на хора и екологични организации, които смятат, че по-голямата ценност е опазването на природата и че конкретните поправки обслужват тесните интереси на собственика на "Витоша ски". Държавата, в случая зае изцяло страната на компаниите, прие техните аргументи и предложи чрез промените в закона решение на проблемите им.

"Мисля, че това беше и крайно време да се направи, защото има маса спекулации по тази тема затова е най-добре да има закон, който да регламентира териториите, където са ски пистите, да не се получават такива проблеми като тази година и се надявам, че на Витоша ще продължат хората да карат и тази година ски и в същото време, вижте конкуренцията в Европа е огромна в зимния туризъм", каза тогава премиерът Бойко Борисов. После той си помечта за "хиляди писти, хиляди хотелчета, хиляди работни места, милиарди и милиарди евро приходи". Имало обаче, казва пак премиерът, група еколози, които взимали пари от алпийски държави, за да пречат на българските курорти да се развиват.

Да изпързаляш Витоша

Проектът на правителството за промени в Закона за горите е известен в публичното пространство като поправката "Витоша ски", защото носи името на фирмата, която оперира повечето лифтове и влекове на едноименната планина. В края на миналия ноември от компанията изпратиха писмо, с което заявиха, че е взето решение тази зима съоръженията в планината да не работят. "Основната причина за това са проблемите, възникнали от приетия нов Закон за горите, както и очертаването на перспективи за по-нататъшното развитие на "Туристическа и ски зона "Алеко", се казва в него.

Според фирмата тя не може да пусне лифтовете и влековете, защото това би било незаконно. "Витоша ски" твърди, че тъй като нямала сервитут върху земята, тя не може да почисти просеките. В същото време законът за туризма забранявал на фирмата да предоставя туристически услуги на некатегоризирани обекти, а на Витоша само пистата "Витошко лале" била категоризирана. Отговорът на всички ресорни институции беше, че няма законови пречки за откриването на ски сезона, пистите се използват от 80 години, а горското стопанство дори може да помогне за почистването на просеките. "Витоша ски" обаче твърдо остана на позицията, че ако работи, това ще е незаконно, както и че настоява за дългосрочно решаване на проблемите си в планината. Компанията от години иска да получи по-големи права за разпореждане със съоръженията и разрешения за мащабния си проект за зимен спортен център, чиято екологична оценка все още не е окончателно одобрена.

"Новият" закон за горите всъщност действа от началото на миналия април. Оттогава досега съоръженията на Витоша работеха. Следователно, ако твърдението на фирмата е вярно (а държавата приема, че е така), в продължение на повече от шест месеца "Витоша ски" е нарушавала законодателството и би следвало да бъде санкционирана.  И обратната хипотеза - ако "Витоша ски" не е нарушила закона, не би следвало да се налагат и законодателните промени.

В същото време "Витоша ски" има задължение с приватизацията на общинската компания "Въжени линии" през 2007 г. в срок от 25 години да продължи "превоза на пътници с изградените кабинкови и седалкови лифтове", става ясно от регистъра за слеприватизационен контрол. Фирмата има и задължение да поддържа определен брой служители. През 2009 г. "Витоша ски" са принудени да платят близо 100 хил. лв. неустойки, тъй като са наели по-малко служители от договореното.

@@galwidg:[email protected]@

Юристи коментираха за "Капитал", че отказът на "Витоша ски" да пусне съоръженията може да се тълкува като нарушение на изискването в приватизационния договор.

"Ние сме в практическа невъзможност да изпълним поетия от нас ангажимент по причини, за които ние не отговаряме. Считаме, че сме пред хипотезата на "непреодолима сила", тъй като въвеждането на законово изискване, за което не е даден достатъчен срок на субектите да отговорят на новите изисквания, ни принуждава да спрем работа", коментират от "Витоша ски." Адвокатът на "Витоша ски" Петър Петров коментира, че знае наизуст всички задължения по приватизационния договор и те се изпълняват. Според него задължението да не се променя дейността по договор се отнася за предмета на дейност на фирмата, който не бил променян.

"Те имат ангажименти по договор и трябва да ги изпълняват", коментира изпълнителният директор по следприватизационен контрол към Столичната общинска агенция по приватизация Любка Ганева. Тя уточни, че при проверката през 2010 г. не са открити нарушения, но предстои нова ревизия, която ще се проведе този или следващия месец. Тя е наредена лично от кмета на София Йорданка Фандъкова.

Така се стигна до промените в Закона за горите. Тази седмица от "Витоша ски" казаха, че приетият от правителството законопроект решава проблемите и когато бъде приет от Народното събрание, курортът щял да заработи и "децата на София" отново да карат ски. Преди това правителството вече започна обсъждане на промени в закона за концесиите, с които вероятно ще се решат други проблеми на свързани с "Витоша ски" компании.

От рекет до всички на шейната

"Имам чувството, че се отнасяте с някакво недоверие към това, което правим", коментира Красимир Каменов, зам. изп. директор на Изпълнителната агенция по горите към Министерство на земеделието, на един от въпросите на "Капитал", касаещи промените в Закона за горите. А причините за съмненията са много.

Законопроектът е предоставен за обществено обсъждане на 21 декември, а е приет седмица по-късно от кабинета. Каченият в интернет текст обаче няма мотиви (според Закона за нормативните актове всеки законопроект трябва да има такива). Това е по-малката беда. Текстът, приет от Министерския съвет, се различава от този, който е публикуван предварително, което на практика обезсмисля т.нар. обществено обсъждане.

По поправките се работи от август, обясниха от агенцията по горите. В едно от писмата на "Витоша ски" става ясно, че също през август компанията е информирала премиера Бойко Борисов за проблемите си. А новите текстове станаха факт две седмици след като "Витоша ски" официално обяви нещо като стачка и заяви, че спира да работи.

Въпреки че отказът на "Витоша ски" да пусне лифтовете беше окачествен като "нахален рекет" от Десислава Танева, председател на земеделската комисия в парламента, и "психологически натиск" от страна на главния архитект Петър Диков, Столичната община все още не е проверила дали компанията трябва да плати неустойки за спирането на база приватизационния договор на общинската "Въжени линии". Нещо повече. Преди дни Изпълнителна агенция по горите е изпратила писмо до екоминистерството с питане дали планът за управление на природен парк Витоша може да бъде актуализиран и дали това може да стане с евросредства. Планът за управление на парка изтича през 2013 г. и към момента е основната пречка пред бизнес намеренията на "Витоша ски".

Бързите поправки в закона и реакциите на различните министри пък ясно показват твърдото намерение монополът в зимните курорти да бъде гарантиран за десетилетия напред.

Вечни права

Юристи коментираха, че в момента действително липсва ясно решение на статута на ски пистите и съоръженията в планините. "Най-лошо е положението, когато нещо не може да стане законно, да става незаконно", коментира за "Капитал" министърът на икономиката Трайчо Трайков.

Проектът явно цели узаконяване на статуквото, като идеята на правителството е това да стане чрез учредяване на вещни права  - на собственост, ползване и строеж. Сега пистите се отдават под наем всеки сезон на цена от 12 лв. на декар месечно, като при няколко желаещи се минава през търг. С поправките компаниите получат право да ползват прилежащата на лифта им писта за какъвто срок пожелаят, като цената ще бъде определена от оценител.

Мотивите към законопроекта не дават ясен отговор на въпроса защо решението на проблема става по този начин, а не чрез концесия, която дава много повече възможности на държавата да упражнява контрол върху дейността на концесионера. Горите са публична държавна собственост (Витоша е природен парк, защитена територия), всичко, построено върху нея, трябва също да е публична държавна собственост, освен ако не се учреди ограничено вещно право в полза на друг (право на строеж или право на ползване). Следователно, ако законът бъде приет, "Витоша ски" ще притежават икономически съществените права (на ползване), а за държавата остава голата собственост (на земята). Или както казва Мирослав Найденов: проектът ще позволи "да се извършат промени, свързани с провеждането на административните процедури по промяна на предназначението и учредяването на ограничени вечни права и управлението на горските територии", според стенограмата на правителството." Дали става дума за грешка на езика, грешка на стенографите или грешка по Фройд не е ясно, но вещните права, които се подготвят за "Витоша ски", наистина могат да се приемат като вечни.

Заместник изпълнителният директор на агенцията по горите Красимир Каменов обоснова промените с аргументите на инвеститорите: "Кой инвеститор иска да няма сигурност? Той има сигурност за лифтовете, но няма сигурност за пистите. Той няма сигурност дали и следващия сезон ще получи наем. Всеки иска дългосрочност." Този аргумент обаче трудно издържа - навсякъде по света тя се осигурява чрез концесии.

С промените се елиминира и възможността да има конкуренция между фирмите, наддаване и съответно пазарна цена всяка година. Аргументите на агенцията са, че ако има независим оценител, той най-вероятно бил определил по-висока цена от 12 лв. на декар, която се плаща при наем. Друг е въпросът, че държавата винаги би могла да увеличи цената, на която отдава пистите си, и така няма да се стига до "внушителни" суми като 5-те хиляди лева, платени от "Витоша ски" за 2011 г. Промените не предвиждат и как ще се процедира в случаите, в които има два паралелни собственика на съоръжения, какъвто е случаят на Ветровала. "Не мога да ви кажа сега, не ме питайте. Ние в момента не можем да ги предвидим тези казуси, когато се стигне до процедурата, тогава ще решим", заяви Каменов.

Предназначението е ясно

Един законопроект попадна в парламента в последните часове на миналата година. Дни преди Коледа кабинетът пусна за обществено обсъждане проекта за промени в Закона за горите, а два дни преди Нова година той беше внесен в Народното събрание, след като беше приет от правителството на последното му заседание за годината.

Поправките, които кабинетът предлага, решават много проблеми на сегашния собственик на ски съоръженията на "Алеко" - "Витоша ски". Предложенията предизвикаха яростна реакция от различни екологични организации. Спорът в случая е познат от години, само обектът му е различен. От едната страна стоят интересите на компаниите, които искат да развиват ски туризма, като това включва изсичането на гори за прокарването на нови писти. Те смятат, че по този начин се дава възможност не само за по-големи печалби за тях, но и се развива сектор, който носи ползи - създават се работни места, привличат се туристи и съответно пари от чужбина. Срещу тях се изправят интересите на хора и екологични организации, които смятат, че по-голямата ценност е опазването на природата и че конкретните поправки обслужват тесните интереси на собственика на "Витоша ски". Държавата, в случая зае изцяло страната на компаниите, прие техните аргументи и предложи чрез промените в закона решение на проблемите им.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

57 коментара
 • 1
  gnidka avatar :-|
  Serios

  Банката може да купи всичко и всички до степен, че защитниците на държавните интереси да правят всичко възможно да ощетят държавата, природата и гражданите.

 • 2
  gl_avatar avatar :-|
  gl_avatar

  Не е добре когато в малка/ средно голяма държава се кроят закони за олигархията.
  Ако се приеме, сериозните политици и финансисти ще си направят сметките и ще продължат да отбягват България.

 • 3
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  А докато спорите колко закона трябва да има, айде пешком до Витоша, тамън гимнастика, чист въздух и по малко гмеж по планината....

 • 4
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  Поправките ще унищожат планината! В резерватите ще се сече заради писти и лифтов през зимата, а през останалото време кросови мотоциклети и АТВ-та ще газят всичко наред.
  Така грозно и откровено лобираше за олигархията и правителството на Станишев!
  Борисовците, нали щяхте да браините обществения интерес, а не Цеко Миневия!?
  В отоговор на репликата за платените екоактивисти, защо пък да не допуснем, че ГЕРБ така се отплаща за финансова подкрепа от Цеко Миневата банка?

 • 5
  moreni avatar :-|
  moreni

  Както вече имах повод да кажа, България е държавата на Цеко Минев и на овластените простаци, а българското правителство е регистрирано на Вирджинските острови.
  Нямам друго обяснение за унищожаването на най-ценната българска природа - парковете.
  Овластените простаци които ни управляват пък със сигурност нямат обяснение защо Вазов е пожелал на гроба му да бъде поставена една витошка морена, без надпис, без нищо. Нито защо потомците са изпълнили волята му и няколкотонната морена е докарана от Витоша, колкото и трудно да е било това.
  Защото овластените простаци които ни управляват разбират само от неща дето са от кръста надолу. Нагоре е терра инкогнита, нЕма никой.

 • 6
  moreni avatar :-|
  moreni

  До коментар [#3] от "boby1945":

  [quote#3:"boby1945"]А докато спорите колко закона трябва да има, айде пешком до Витоша, тамън гимнастика, чист въздух и по малко гмеж по планината.... [/quote]
  И благодарете на другаря цеко минев, че ви е пораздвижил малко

 • 7
  pen4o avatar :-|
  Daniel Ivanov

  Природен парк Витоша е публична държавна собственост, а публичната държавна собственост НЕ може да се обременява с вещни (или вечни) права. Идеята на концесиите е точно да се регулират подобни възможности за икономическа активност чрез детайлно дефиниране на правата и задълженията на концесионера спрямо държавата, за да се избегнат своеволия от страна на цекоминевците.

 • 8
  pen4o avatar :-|
  Daniel Ivanov

  Българската политика ми прилича на кладенец, в който хората от едно село хвърлят болните от чума, а след това това използват водата от кладенеца, за да утолят жаждата си.

 • 9
  kilmer avatar :-|
  kilmer

  софия е единствената стоилица в европа която е в непосредствена близост до ски курорт. до сега с предимство бяха хората, които не карат ски, а просто искат да се разхождат из планината... резултата - реално една единствена щогоде нормална писта, соц облик на ''курорта'', и съораженията, които са абсолютно остаряли и несигурни за всички които когато работят ги ползваме... и пренебрежимо малко писти. Еми аз казвам СТОП на псевдо еколозите!!! сигурен съм, че хората, които искаме да имаме модерен средно голям ски курорт на 20 мин от орлов мост са в пъти повече от малка дружинка еко фанатици!!!

 • 10
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#6] от "moreni":Именно, "Който е слаб в главата е силен в краката..." Така казват по нашият край....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK