В мен са и хлябът, и лифтът
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

В мен са и хлябът, и лифтът

В мен са и хлябът, и лифтът

Подпомагането на ски туризма е похвално. Но каква е цената?

Зорница Маркова, Йово Николов
9759 прочитания

© Надежда Чипева


1800 лв. за упражняване на търговска дейност искат "Бороспорт" АД от ски инструкторите в Боровец.
Ски курортите са със скрити зад офшорни фирми собственици на съоръженията, а на практика зад тях стоят едни и същи хора. 

Ако нямаше лифтове, пистите щяха да са празни, а хотелите – пусти. Затова във всички ски курорти по света собствениците на съоръженията са най-важните фирми, от които зависи развитието на цели региони.

Тази зависимост понякога може и да е опасна, ако стане неконтролируема. В големите европейски курорти това като че ли не е тема, защото са успели да намерят баланса между свободния пазар и регулирането на ски дейността. По пистите в Италия, Франция или Австрия скиорите си карат на воля, доволни са от услугата, която получават, и плащат без проблем исканата цена.

България за момента върви в обратната посока. Планинските блага, вместо да са разпределени между различни субекти, които да се конкурират помежду си и в борбата за клиенти да предлагат по-добра услуга, стават все по-концентрирани в ръцете на едни и същи фирми.

Това е лошо не само за бизнес средата, но и за самите скиори. Когато една фирма не усеща нервно дишане зад врата си, тя няма стимул да оправи паркинга, да пусне лифта на по-висока скорост, за да извозва опашките, или да смени старите ски в гардероба си с нови. Липсата на конкуренция се вижда и в политиката по ценообразуване на картите за лифтовете, които от години са на едно и също високо ниво. Високо не като абсолютна сума, а като качество на услугата в сравнение с всички други европейски писти.

Бизнес средата също страда и последните спорове между някои ски училища и собственици на съоръжения го доказа (виж "Учителите са ни скъпи"). Днес ски инструкторите плащат по-скъпо за лифт картите от обикновените клиенти с аргумента, че извършват търговска дейност. Практика, която звучи нелепо, ако бъде разказана в някой европейски курорт.

Както е тръгнало развитието на ски бизнеса, скоро може да се оформи още по-голям монопол. Ски курортите са със скрита зад офшорни фирми собственост (с изключение на Пампорово), а на практика зад тях стоят едни и същи хора и интереси. Банско и Витоша са в пряка зависимост на собствеността, а сега към тях може да се добави и Боровец. Дружеството, което стопанисва лифтовете, е заложено в банка, която има пряка връзка с другите два конкурента... (виж малките текстове).

Кой кой е в зимните курорти

Банско

В Пирин концесията за 30 години на ски зона Банско е дадена на "Юлен" АД. Договорът е подписан през 2001 г. от екоминистъра в правителството на НДСВ Долорес Арсенова.Фирмата може да използва 995 дка земя изключителна държавна собственост. Акционер в "Юлен" АД е регистринаната в Кипър фирма "Маренго трейдинг лимитид". Тя притежава 46 422 акции от 1000 лева едната. Другият крупен акционер също е офшорен: Това е "Т.А.К. сървисис лимиитид", регистрирана на Британските Вирджински острови. Тя е собственик на  20 741 акции. Община Банско и фирма "Алпенвалд турсти" ЕООД притежават съответно 9177 и 123 акции.

Концесионната такса е процент от продадените карти и билети от ски съоръженията. Към 2010 г. "Юлен" са платили 200 хил. лв. такса. В годишния отчет на компанията за 2010 г. пише, че приходите са 17 644 хил лв, като 11 420 хил. от тях са дошли от продажба на карти за лифтовете, а 889 хил. лева - от услуги като ски гардероб и ски училища.

През 2010 г. стана ясно, че "Юлен" незаконно са ползвали още 650 дка писти (което фирмата оспорва), но санкция не последва, тъй като нямало отбелязана такава в концесионния договор.

Пак в годишния отчет на фирмата пише, че основни клиенти на "Юлен" АД са "Болкан холидейз сървисиз" ООД, Българска федерация по ски, "Първа инвестиционна банка" АД. Управител на "Болкан холидей сървисиз" е Радка Минева, съпруга на председателя на българската ски федерация и основен акционер в Първа инвестиционна банка Цеко Минев.

Витоша

"Витоша ски" АД е фирмата, която контролира планината, защото е собственик на по-голямата част от ски съоръженията. Фирмата купи общинското предприятие "Въжени линии" ЕАД за 8.5 милиона лева през 2007 г.

В това дружество влизат седалковата линия Драгалевци - Голи връх, по-известна като "Бай Кръстьо", строена през 1956, кабинковата линия Княжево - Копитото, която от 20 години не работи, кабинката Симеоново - Алеко, строена през 1983.

"Витоша ски" купи за 3.35 милиона евро и фирма "Алеко спорт 99", която беше собственик на лифтовете "Витошко лале" 1 и 2, "Романски", "Помагалски", "Резен" 1 и 2, както и останалите съпътстващи влекове на територията на Природен парк "Витоша".

В конкурса за общинското "Въжени линии" ЕАД участваха две фирми. Едната е "Витоша ски", другата е "Юлен". В управата и на двете присъства адвокат Петър Петров, а разликата между офертите на двете фирми е едва 100 000 лева в полза на "Витоша ски".

"Витоша ски" АД е заложено в Първа инвестиционна банка срещу 2 612 000 евро през октомври 2011 г.

Според справка на Агенцията по горите "Витоша ски" са заплатили за три години 33 739 лева за използвани площи за ски писти. През 2009 г. дружеството е използвало 306 дка от горския фонд в продължение на три месеца и половина, през  2010-652 дка за три месеца, а през 2011 за януари - 267 дка, а за февруари и март - 184 дка.

Според сайта Bivol.bg акционерите и на "Витоша ски" и на Юлен са регистрирани на един и същ адрес в Британските Вирджински острови. Ellora Management limited, която е собственик на "Витоша ски" е регистрирана на адрес "Трайдънт тръст къмпани", пощенска кутия 146, "Роуд таун", Тортола. Основен акционер в Ellora е Стела Гергиу. Фирмата е регистрирана от името на кипърски агент - Счетоводна къща от Никозия "Г. Паподопулос".

Един от основните акционери в Юлен АД - "Т.А.К. сървисис лимитид" също е регистрирана на този адрес на Британски Вирджински острови. Според Bivol.bg на адреса на Вирджинските острови има регистрирани още две фирми - Domenico Ventures Limited и Rafaela Consultants Limited. Те са сред основните акционери на Първа инвестиционна банка. А директор на Rafaela е отново Стела Гергиу, която е официално лице, което представлява собственика на "Витоша ски" Еллора.

Сред акционерите на ПИБ, които притежават голям дял акции, е и регистрираната в Никозия, Кипър, Legnano Enterprises Ltd, тя е собственик на 8 450 млн. акции. Фирмата се представлява от Ления Паподополу. Същата е директор на двете офшорки, които притежават основните акции на "Юлен" АД.

Боровец

"Бороспорт" – компанията, която е собственик на основните ски съоръжения и инфраструктура в курорта Боровец, хотели, ски гардероби, заведения и училище, беше включена в първата вълна на масовата приватизация с 25% от акциите.

Те бяха придобити от "Мултигрупелит" - 13.99%, Българо-холандски приватизационен фонд - 8%, граждани и преференциални акции за колектива - 3.01%. Малко по-късно капиталът беше увеличен с влизането на нов акционер – уж чуждия инвеститор "Мегават инвест". Зад него реално стоеше убитият създател на "Мултигруп" Илия Павлов, който в продължение на една година неправомерно контролираше дейността и печалбите на туристическата компания. Съдът обяви сделката за нищожна, а частният дял беше сведен до 25%.

През 2000 г. започна вторият опит за раздържавяване на зимния курорт, като този път на пазара бяха пуснати 60% от акциите. Интересът беше голям, а за купувач беше избрано РМД "Самоков Боровец 21" - собственик на хотел "Самоков". Сделката беше за 4.9 млн. долара, а зад нея реално стоеше Славчо Христов (който по времето на Иван Костов се превърна в голям инвеститор в курортите). Това се потвърди, след като негови хора влязоха в ръководството на "Бороспорт". Малко след това Христо продаде участието си в Боровец на уж италианска компания, зад която се оказа, че стои самият Илия Павлов. При откриването на зимния сезон през 2002 г. все още живият тогава собственик на "Мултигруп" се похвали пред журналисти, че вече владее целия курорт, включително и частта на спортното министерство и СБА.

В момента "Бороспорт" е собственост на регистрираното в Лихтенщайн "Пи Еф Ейч Си лимитид" (83.76%) и на "Зайт гайст венчърс" (15.62%). Дружеството притежава кабинковата линия в курорта, два четириседалкови лифта и девет влека. Има договор с Министерството на спорта да експлоатира новопостроения седалков лифт на Ястребец. През последните години компанията инвестира в съоръжения за изкуствен сняг. Част от групата е и хотел "Рила" в курорта.

През 2010 г. приходите на компанията са малко над 7 млн. лв., а загубата – близо 4.5 млн. лв. Дружеството е заложено пред Първа инвестиционна банка за обща сума на заеми в размер на над 20 млн. евро.

 

Пампорово

Компанията "Пампорово" АД, която е собственик на съоръженията и някои хотели в едноименния родопски курорт, беше приватизирана през януари на 2001 г.

Купувач тогава беше регистрираната в Швейцария Tourist Invest, която придоби от Министерството на икономиката 215220 броя акции, или 60% от дружеството. На последния трети кръг от наддаването за курорта избраният по-късно за купувач беше останал заедно с другия кандидат – "Петрол холдинг груп". Регистрираното в Цюрих дружество придоби курорта срещу 11 млн. долара.

Още тогава неофицилните информации свързваха избрания за купувач със Славчо Христов и СИБанк, а по-късно стана ясно, че сделката е била направена с кредит, отпуснат от банката на Христов.

През годините дружеството беше преструктурирано, с което реалните собственици станаха явни. После банката беше придобита от фирми на Цветелина Бориславова. В момента 48.76% от акциите на "Пампорово" АД са на дружеството "Сиесайеф" (CSIF). Това е инвестиционният фонд на бившия акционер в СИБанк Цветелина Бориславова. Други 40.04% са на "Перла мениджмънт" – отново дружество от групата на Бориславова. Останалото е свободно търгуван дял.

"Пампорово" АД притежава инфраструктурата в зимния курорт, както и няколко хотела: "Перелик", "Орловец", "Перун лодж" и "Вила Арфа". Последната голяма инвестиция на дружеството беше изграждането на модерен шестседалков лифт от Стойките до връх Снежанка. Комбинацията от безснежие и криза направиха това вложение неуспешно. През 2007 г. е учреден залог на цялото дружество пред Корпоративна търговска банка за заем от 7.5 млн. евро.

През 2010 г. дружеството има приходи от продажби в размер на 5.7 млн. лв. и е на загуба от 2.6 млн. лв.

За три години назад "Пампорово" АД е заплатило общо 18 670 лв. за наем на горски площи на Агенцията по горите. През 2009 година дружеството е използвало 161 дка от публичната държавна собственост, през 2010 и 2011 - 100 дка.

 

Учителите са ни скъпи

От монополното положение на собствениците на съоръженията в последно време най-много се оплакват ски училищата. Проблемът е, че фирмите таксуват по-скъпо картите на ски училищата. Сдружението на Витошките ски училища вече осъди във Върховния административен съд фирма "Витошка ски" АД заради дискриминационно отношение. Решението беше взето през ноември миналата година от петчленен състав на ВАС и е окончателно. Фирмата искаше ски инструкторите да плащат четири пъти по-висока цена за лифт картите, защото извършвали търговска дейност. Сдружението на ски училищата води и друго дело, чието решение се очаква всеки момент - то е за злоупотреба с господстващо положение на "Витоша ски" АД.

Всъщност по всички ски курорти в България ски училищата са принудени да плащат по-високи цени на лифт картите. В Боровец "Бороспорт" АД изисква заплащане на търговско право от 1800 лв. плюс цената на картата за сезон. В Банско миналата година лифт картата за инструктор струваше 3000 лева. За тази година "Юлен"АД е въвел и още едно ограничение - лимит от 250 ски учители в курорта, като 170 от тях са на свързаното с фирмата ски училище. Ограничение е наложила и "Бороспорт" АД. Тя е взела решение само ски училища на постоянно живеещи в Самоков да могат да упражняват тази дейност на пистите на Боровец - действие, което може също да бъде окачествено като дискриминационно.

"Пампорово" АД също изисква инструкторите на ски училищата да плащат допълнително за извършване на търговска дейност, макар там цената да е по 1200 лева на инструктор. Всички тези действия на собствениците на въжени линии в зимните курорти са доста спорни от гледна точка на антимонополното право и дискриминационните наредби.

Фотогалерия: На Витоша без ски

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
Цялата галерия
1800 лв. за упражняване на търговска дейност искат "Бороспорт" АД от ски инструкторите в Боровец.
Ски курортите са със скрити зад офшорни фирми собственици на съоръженията, а на практика зад тях стоят едни и същи хора. 

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

24 коментара
 • 1
  moreni avatar :-|
  moreni

  Да. Така е. Хубава статия. Но чуйте как нашият собствен министър председател величае точно този уродлив, унищожителен, олигархичен ски курортизъм, когато буквално нарежда на министрите си да приемат поправката в закона за горите на министерски съвет в края на декември:
  Из стенограмата от заседанието на МС
  БОЙКО БОРИСОВ: Мисля, че това беше и крайно време да се направи, защото има маса спекулации по тази тема за това е най-добре да има закон, който да регламентира териториите, където са ски пистите, да не се получават такива проблеми като тази година и се надявам, че на Витоша ще продължат хората да карат и тази година ски и в същото време, вижте конкуренцията в Европа е огромна в зимния туризъм. Нашите курорти Боровец, Банско и Пампорово в момента са толкова атрактивни, в Стара планина започват да развиват по-малки, но достатъчно атрактивни ски писти с инфраструктура от хотелчета от семеен бизнес и вече тази конкуренция не им харесва на големите курорти в Европа. Виждате, втора, трета година правим финали на световни купи и на европейски купи за мъже и жени - две в Банско и една в Пампорово и нашите курорти дърпат много силно напред. Това е огромна реклама и във всички случаи това не им харесва на конкурентите. Между другото трябва да започнете да назовавате с истинските имена и някои, разбира се, еколозите са наши основни партньори, еко организациите, които са в подкрепа на това, че защитаваме природата и я развиваме и екологията толкова много през последните години, но там има такива сдружения, които биват финансирани именно от конкуренцията на българските курорти. Нека всеки да отиде в Австрия, да отиде в Швейцария и да види колко ски писти и лифтове има там и да ги съпостави с нашите. Значи там може, а в България не може. Така, че имайте го предвид, назовавайте ги тези неща, защото когато сме били в Разлог и Банско и сме казали, ето на 5 километра един от друг, единият град, който има възможност да развива туризма - Банско как изглежда, колко хора работят там и какви инвестиции са налети в строителство, колко бизнес е създал и от другата страна в Разлог. Можете да сравните и по никакъв начин природата не е увредена в Банско от инфраструктурата по планината. Тя е увредена от прекомерното строителство вътре в града, иначе е идеална. Така че понеже са кресливи някои от тях въобще няма да им се плашите и ще ги назовавате с истинските имена и най-вече когато говорят такива неща пратете да снимат как е в Европа. Колко километра лифтове има в Алпите, колко имат в Пирин, в Пампорово или колко имат в Боровец и ще видят разликата, защото ски спортът е скъп спорт. Туристите в тази дестинация са скъпи туристи. Те ползват скъпи хотели, СПА центрове и цял ден са на пистите, карти за лифтове и какво ли не. Екипировки, които се купуват там и това е много голям бизнес. Когато дойдат разхождат се, гледат старини, църкви, манастири и всичко това са допълнителни пари и България го развива много добре вече този туризъм и има много добри дестинации.
  Източник http://www.webcafe.bg/id_991741683

 • 2
  sofia avatar :-|
  София
 • 3
  sofia avatar :-|
  София
 • Г-н D

  Изненадващо грубо и с елементарни доводи властта лобира за една офшорка, която за последните три години е изплатила на държавата за ползваните имоти по 1 0 0 0 0 лв !!!! Та наема за гаража ми е повече! Срам! Срам! Срам!

 • 5
  grazhdanin avatar :-|
  гражданин

  А защо никой така не се грижи за безработните, които нямат пари да си платят здравните осигуровки. Тях ще ги даваме под съд, а на Цеко ще спестяваме милионите!!!

 • гражданин

  Индекса на бруталност на защита на личния срещу обществения интерес започва да се изравнява с този на Тройната коалиция.
  Само още няколко дребни стъпчици са нужни и няма да може да хранем разлика между това правителство и предишното :(:(:(:(

 • 7
  simbad avatar :-|
  simbad

  Зад уж голямата група еколози стоят нечий лични интереси на човек, който подклажда огъня и дърпа конците на стадото... Не мога да разбера какъв ви е проблема? Че ще се модернизират влековете и пистите? Ами погледнете в какво окаяно състояние са кабинковите лифтове, погледнете пистите, които не са реновирани от преди 30 години, а Витоша е най-изостаналия измежду останалите ни курорти Пампорово, Боровец, Банско...

 • 8
  yordanovg avatar :-|
  Georgi Yordanov

  Наглост, бруталност и увереност в безнаказаността си!
  Мутри-олигарси, крадци и убийци .... "управляват" бизнеси и България!!!

 • 9
  cveketo avatar :-|
  cveketo

  Стига с тия мутри, писна ми да си измивате ръцете с мутрите, мутренското времена бяха 94 и 97 г.... Я влезте малко в реалитета и най-вече в 21-ви век. Не можем да отричаме развитието на туризма и да правим крачки назад. За всички е очвевадно, че Витоша е соц курорт със соц лифтове и необновени писти. Трябва да се обновят, за да е по-атрактивна и за българските и за чуждите туристи. Явно опозицията на правителството има интерес да го омаскари и се чуди всячески как да го направи чрез различни средства и оръдия като платените еколози

 • 10
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  До коментар [#9] от "cveketo":

  Аз не съм еколог и никой не ми плаща за това, че не искам да виждам през прозореца си Витоша като пустиня! Елементарно е различна от вашата позиция да бъде обявявана за купена.
  Проблемът не е в това да се развива ли ски зоната или не. Въпросът е КАК да се развива!
  Досегашният модел с офшорките Витоша ски и Юлен, които правят каквото си искат и завземат държавна горска зона извън договорените територии, не работи. Трябва нов модел, но това, което предлага правителството е равносилно да се подари държавна (и моя!) собственост на същите тези офшорки. Аз не съм съгласен с това!
  А иначи ски карам!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK