С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
24 6 яну 2012, 16:56, 9273 прочитания

В мен са и хлябът, и лифтът

Подпомагането на ски туризма е похвално. Но каква е цената?

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
1800 лв. за упражняване на търговска дейност искат "Бороспорт" АД от ски инструкторите в Боровец.
Ски курортите са със скрити зад офшорни фирми собственици на съоръженията, а на практика зад тях стоят едни и същи хора. 
Ако нямаше лифтове, пистите щяха да са празни, а хотелите – пусти. Затова във всички ски курорти по света собствениците на съоръженията са най-важните фирми, от които зависи развитието на цели региони.

Тази зависимост понякога може и да е опасна, ако стане неконтролируема. В големите европейски курорти това като че ли не е тема, защото са успели да намерят баланса между свободния пазар и регулирането на ски дейността. По пистите в Италия, Франция или Австрия скиорите си карат на воля, доволни са от услугата, която получават, и плащат без проблем исканата цена.


България за момента върви в обратната посока. Планинските блага, вместо да са разпределени между различни субекти, които да се конкурират помежду си и в борбата за клиенти да предлагат по-добра услуга, стават все по-концентрирани в ръцете на едни и същи фирми.

Това е лошо не само за бизнес средата, но и за самите скиори. Когато една фирма не усеща нервно дишане зад врата си, тя няма стимул да оправи паркинга, да пусне лифта на по-висока скорост, за да извозва опашките, или да смени старите ски в гардероба си с нови. Липсата на конкуренция се вижда и в политиката по ценообразуване на картите за лифтовете, които от години са на едно и също високо ниво. Високо не като абсолютна сума, а като качество на услугата в сравнение с всички други европейски писти.

Бизнес средата също страда и последните спорове между някои ски училища и собственици на съоръжения го доказа (виж "Учителите са ни скъпи"). Днес ски инструкторите плащат по-скъпо за лифт картите от обикновените клиенти с аргумента, че извършват търговска дейност. Практика, която звучи нелепо, ако бъде разказана в някой европейски курорт.Както е тръгнало развитието на ски бизнеса, скоро може да се оформи още по-голям монопол. Ски курортите са със скрита зад офшорни фирми собственост (с изключение на Пампорово), а на практика зад тях стоят едни и същи хора и интереси. Банско и Витоша са в пряка зависимост на собствеността, а сега към тях може да се добави и Боровец. Дружеството, което стопанисва лифтовете, е заложено в банка, която има пряка връзка с другите два конкурента... (виж малките текстове).

Кой кой е в зимните курорти

Банско

В Пирин концесията за 30 години на ски зона Банско е дадена на "Юлен" АД. Договорът е подписан през 2001 г. от екоминистъра в правителството на НДСВ Долорес Арсенова.

Фирмата може да използва 995 дка земя изключителна държавна собственост. Акционер в "Юлен" АД е регистринаната в Кипър фирма "Маренго трейдинг лимитид". Тя притежава 46 422 акции от 1000 лева едната. Другият крупен акционер също е офшорен: Това е "Т.А.К. сървисис лимиитид", регистрирана на Британските Вирджински острови. Тя е собственик на  20 741 акции. Община Банско и фирма "Алпенвалд турсти" ЕООД притежават съответно 9177 и 123 акции.
Концесионната такса е процент от продадените карти и билети от ски съоръженията. Към 2010 г. "Юлен" са платили 200 хил. лв. такса. В годишния отчет на компанията за 2010 г. пише, че приходите са 17 644 хил лв, като 11 420 хил. от тях са дошли от продажба на карти за лифтовете, а 889 хил. лева - от услуги като ски гардероб и ски училища.

През 2010 г. стана ясно, че "Юлен" незаконно са ползвали още 650 дка писти (което фирмата оспорва), но санкция не последва, тъй като нямало отбелязана такава в концесионния договор.
Пак в годишния отчет на фирмата пише, че основни клиенти на "Юлен" АД са "Болкан холидейз сървисиз" ООД, Българска федерация по ски, "Първа инвестиционна банка" АД. Управител на "Болкан холидей сървисиз" е Радка Минева, съпруга на председателя на българската ски федерация и основен акционер в Първа инвестиционна банка Цеко Минев.
Витоша

"Витоша ски" АД е фирмата, която контролира планината, защото е собственик на по-голямата част от ски съоръженията. Фирмата купи общинското предприятие "Въжени линии" ЕАД за 8.5 милиона лева през 2007 г.

В това дружество влизат седалковата линия Драгалевци - Голи връх, по-известна като "Бай Кръстьо", строена през 1956, кабинковата линия Княжево - Копитото, която от 20 години не работи, кабинката Симеоново - Алеко, строена през 1983.

"Витоша ски" купи за 3.35 милиона евро и фирма "Алеко спорт 99", която беше собственик на лифтовете "Витошко лале" 1 и 2, "Романски", "Помагалски", "Резен" 1 и 2, както и останалите съпътстващи влекове на територията на Природен парк "Витоша".

В конкурса за общинското "Въжени линии" ЕАД участваха две фирми. Едната е "Витоша ски", другата е "Юлен". В управата и на двете присъства адвокат Петър Петров, а разликата между офертите на двете фирми е едва 100 000 лева в полза на "Витоша ски".

"Витоша ски" АД е заложено в Първа инвестиционна банка срещу 2 612 000 евро през октомври 2011 г.
Според справка на Агенцията по горите "Витоша ски" са заплатили за три години 33 739 лева за използвани площи за ски писти. През 2009 г. дружеството е използвало 306 дка от горския фонд в продължение на три месеца и половина, през  2010-652 дка за три месеца, а през 2011 за януари - 267 дка, а за февруари и март - 184 дка.

Според сайта Bivol.bg акционерите и на "Витоша ски" и на Юлен са регистрирани на един и същ адрес в Британските Вирджински острови. Ellora Management limited, която е собственик на "Витоша ски" е регистрирана на адрес "Трайдънт тръст къмпани", пощенска кутия 146, "Роуд таун", Тортола. Основен акционер в Ellora е Стела Гергиу. Фирмата е регистрирана от името на кипърски агент - Счетоводна къща от Никозия "Г. Паподопулос".

Един от основните акционери в Юлен АД - "Т.А.К. сървисис лимитид" също е регистрирана на този адрес на Британски Вирджински острови. Според Bivol.bg на адреса на Вирджинските острови има регистрирани още две фирми - Domenico Ventures Limited и Rafaela Consultants Limited. Те са сред основните акционери на Първа инвестиционна банка. А директор на Rafaela е отново Стела Гергиу, която е официално лице, което представлява собственика на "Витоша ски" Еллора.
Сред акционерите на ПИБ, които притежават голям дял акции, е и регистрираната в Никозия, Кипър, Legnano Enterprises Ltd, тя е собственик на 8 450 млн. акции. Фирмата се представлява от Ления Паподополу. Същата е директор на двете офшорки, които притежават основните акции на "Юлен" АД.

Боровец

"Бороспорт" – компанията, която е собственик на основните ски съоръжения и инфраструктура в курорта Боровец, хотели, ски гардероби, заведения и училище, беше включена в първата вълна на масовата приватизация с 25% от акциите.

Те бяха придобити от "Мултигрупелит" - 13.99%, Българо-холандски приватизационен фонд - 8%, граждани и преференциални акции за колектива - 3.01%. Малко по-късно капиталът беше увеличен с влизането на нов акционер – уж чуждия инвеститор "Мегават инвест". Зад него реално стоеше убитият създател на "Мултигруп" Илия Павлов, който в продължение на една година неправомерно контролираше дейността и печалбите на туристическата компания. Съдът обяви сделката за нищожна, а частният дял беше сведен до 25%.

През 2000 г. започна вторият опит за раздържавяване на зимния курорт, като този път на пазара бяха пуснати 60% от акциите. Интересът беше голям, а за купувач беше избрано РМД "Самоков Боровец 21" - собственик на хотел "Самоков". Сделката беше за 4.9 млн. долара, а зад нея реално стоеше Славчо Христов (който по времето на Иван Костов се превърна в голям инвеститор в курортите). Това се потвърди, след като негови хора влязоха в ръководството на "Бороспорт". Малко след това Христо продаде участието си в Боровец на уж италианска компания, зад която се оказа, че стои самият Илия Павлов. При откриването на зимния сезон през 2002 г. все още живият тогава собственик на "Мултигруп" се похвали пред журналисти, че вече владее целия курорт, включително и частта на спортното министерство и СБА.

В момента "Бороспорт" е собственост на регистрираното в Лихтенщайн "Пи Еф Ейч Си лимитид" (83.76%) и на "Зайт гайст венчърс" (15.62%). Дружеството притежава кабинковата линия в курорта, два четириседалкови лифта и девет влека. Има договор с Министерството на спорта да експлоатира новопостроения седалков лифт на Ястребец. През последните години компанията инвестира в съоръжения за изкуствен сняг. Част от групата е и хотел "Рила" в курорта.
През 2010 г. приходите на компанията са малко над 7 млн. лв., а загубата – близо 4.5 млн. лв. Дружеството е заложено пред Първа инвестиционна банка за обща сума на заеми в размер на над 20 млн. евро.
 
Пампорово

Компанията "Пампорово" АД, която е собственик на съоръженията и някои хотели в едноименния родопски курорт, беше приватизирана през януари на 2001 г.

Купувач тогава беше регистрираната в Швейцария Tourist Invest, която придоби от Министерството на икономиката 215220 броя акции, или 60% от дружеството. На последния трети кръг от наддаването за курорта избраният по-късно за купувач беше останал заедно с другия кандидат – "Петрол холдинг груп". Регистрираното в Цюрих дружество придоби курорта срещу 11 млн. долара.

Още тогава неофицилните информации свързваха избрания за купувач със Славчо Христов и СИБанк, а по-късно стана ясно, че сделката е била направена с кредит, отпуснат от банката на Христов.
През годините дружеството беше преструктурирано, с което реалните собственици станаха явни. После банката беше придобита от фирми на Цветелина Бориславова. В момента 48.76% от акциите на "Пампорово" АД са на дружеството "Сиесайеф" (CSIF). Това е инвестиционният фонд на бившия акционер в СИБанк Цветелина Бориславова. Други 40.04% са на "Перла мениджмънт" – отново дружество от групата на Бориславова. Останалото е свободно търгуван дял.
"Пампорово" АД притежава инфраструктурата в зимния курорт, както и няколко хотела: "Перелик", "Орловец", "Перун лодж" и "Вила Арфа". Последната голяма инвестиция на дружеството беше изграждането на модерен шестседалков лифт от Стойките до връх Снежанка. Комбинацията от безснежие и криза направиха това вложение неуспешно. През 2007 г. е учреден залог на цялото дружество пред Корпоративна търговска банка за заем от 7.5 млн. евро.
През 2010 г. дружеството има приходи от продажби в размер на 5.7 млн. лв. и е на загуба от 2.6 млн. лв.
За три години назад "Пампорово" АД е заплатило общо 18 670 лв. за наем на горски площи на Агенцията по горите. През 2009 година дружеството е използвало 161 дка от публичната държавна собственост, през 2010 и 2011 - 100 дка.
 
Учителите са ни скъпи

От монополното положение на собствениците на съоръженията в последно време най-много се оплакват ски училищата. Проблемът е, че фирмите таксуват по-скъпо картите на ски училищата. Сдружението на Витошките ски училища вече осъди във Върховния административен съд фирма "Витошка ски" АД заради дискриминационно отношение. Решението беше взето през ноември миналата година от петчленен състав на ВАС и е окончателно. Фирмата искаше ски инструкторите да плащат четири пъти по-висока цена за лифт картите, защото извършвали търговска дейност. Сдружението на ски училищата води и друго дело, чието решение се очаква всеки момент - то е за злоупотреба с господстващо положение на "Витоша ски" АД.

Всъщност по всички ски курорти в България ски училищата са принудени да плащат по-високи цени на лифт картите. В Боровец "Бороспорт" АД изисква заплащане на търговско право от 1800 лв. плюс цената на картата за сезон. В Банско миналата година лифт картата за инструктор струваше 3000 лева. За тази година "Юлен"АД е въвел и още едно ограничение - лимит от 250 ски учители в курорта, като 170 от тях са на свързаното с фирмата ски училище. Ограничение е наложила и "Бороспорт" АД. Тя е взела решение само ски училища на постоянно живеещи в Самоков да могат да упражняват тази дейност на пистите на Боровец - действие, което може също да бъде окачествено като дискриминационно.

"Пампорово" АД също изисква инструкторите на ски училищата да плащат допълнително за извършване на търговска дейност, макар там цената да е по 1200 лева на инструктор. Всички тези действия на собствениците на въжени линии в зимните курорти са доста спорни от гледна точка на антимонополното право и дискриминационните наредби.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Решения за софийските проблеми 2 Решения за софийските проблеми

Какво предлагат кандидатите за кметския пост по ключови за града въпроси

18 окт 2019, 1101 прочитания

Лесният паник бутон на гетата Лесният паник бутон на гетата

В ромската "Надежда" в Сливен почти всички са във фейсбук, а евангелски църкви заместват държавата срещу 10% "плосък данък"

18 окт 2019, 962 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Всички след Прасчо

Как Мирослав Найденов прокара ловджийските си страсти покрай облекченията за зимните курорти

Още от Капитал
Втори живот за старата техника

Къде се приемат електроуредите и как става рециклирането им

Истерията за Стратегия за детето: С нами и Бог, и руската пропаганда

Интересите на ултраконсервативни "християнски" организации, руски хибридчици, "патриоти" и политически опортюнисти са прикрити зад огромния шум в социалните мрежи

Лесният паник бутон на гетата

В ромската "Надежда" в Сливен почти всички са във фейсбук, а евангелски църкви заместват държавата срещу 10% "плосък данък"

Нобел за икономика: Как да се правят ефективни реформи

Тазгодишните лауреати намират начин да използват полеви изследвания, за да избегнат политиките тип "проба-грешка"

Спорният Петер Хандке

Нобеловата награда за литература за 2019 г. предизвика възмущение и полемика относно ролята на писателя

20 въпроса: Даниела Костова

Тя претворява различни житейски ситуации в работата си като художник, а най-амбициозният й проект беше реализиран това лято във Виена

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10