Пазарният режим на тока

Споровете за достъпа до евтиното производство на АЕЦ "Козлодуй" са симптом за бъдещото увеличение на цените

Последната истерия на пазара за електроенергия едва ли ви е засегнала - нито Държавната комисия за енерго и водно регулиране е обявила повишение на цените, нито премиерът Бойко Борисов го е орязал до политически приемлив процент.

Спорът за това кой да има достъп до най-евтиния производител на електроенергия в България - АЕЦ "Козлодуй", който започна още в последните дни на декември и изглежда, че засега ще бъде потушен през тази седмица, беше изцяло между производители, търговци, големи консуматори и регулатори. А проблемите на тези играчи по-скоро предизвикват злорадство у масовия потребител.

Под повърхността обаче започна леко повишение на цените на електроенергията за бизнес потребителите. Заедно с това се размениха удари под кръста и публични обвинения между търговците на електричество за това кой е отстранен от посредничеството между производителите (основно АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2") и двете дузини големи потребители, които купуват на т.нар. свободен пазар. Този пазар позволява на големите компании да взимат електроенергия без посредничество то на НЕК, а причината за напрежението е странно появилият се дефицит.

Разместванията първоначално няма да се усетят, но ако цените трайно продължат да се движат нагоре, ще пострадат основно големите фирми износителки, които в момента поддържат крехката икономическа стабилност в България - каквито и илюзии да си правим, евтината енергия и работна сила са основни предимства на страната. Впоследствие те ще се прехвърлят и на домакинствата, тъй като бизнесът няма да може до безкрай да обира увеличението.

Един търг, който разтърси търговците

В края на миналата година АЕЦ "Козлодуй" провежда традиционния си търг за продажба на електроенергия за свободния пазар за следващото шестмесечие. Той е ключов за централата, тъй като цените, които АЕЦ-ът получава на него, са с над 50% по-високи от тези, на които продава на НЕК. Общественият доставчик ползва много ниските регулирани от държавата цени на "Козлодуй", за да постига социално приемлива себестойност на електричеството.

Търгът обаче е само за 250 мВт, което е едва половината от необходимото за задоволяване на свободния пазар. Така доста от търговците, които участват на него, остават зад борда - включително трите търговските поделения на електроразпределителните предприятия (E.oN, EVN и ЧЕЗ). За сметка на това други компании успяват да вземат доста сериозен дял, а някои от тях - доста над потреблението на крайните си клиенти. Поне в един случай е ясно, че компаниите на един от големите посредници, който доскоро е работил основно за външния пазар, е взел доста голямо количество ток, който сега се опитва да препродаде. Повечето търговци имат дългосрочни договори, така че, за да не ги нарушат, трябва да купят от конкурентите си, естествено на по-висока цена. Един от малките участници на пазара, останал на сухо, казва, че при максимално постигната цена на търга от 72 лв., той е трябвало да плаща 75 лв. Друг, по-голям търговец, споделя, че надценката е била малко над лев. За да не излязат на загуба те, или трябва да се откажат от клиентите си, или да повишат цените.

Заплахата от последното предизвика миналата седмица остра реакция на Българската федерация на индустриалните консуматори, Българската стопанска камара, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България... "Неможе, когато България има излишък на електроенергия, на вътрешния пазар да има недостиг", коментира пред "Капитал Daily" Политими Паунова, изпълнителен директор на Българската асоциация на металургичната индустрия. Ако предприятията, които са подписали дългосрочни договори за 69-70 лв. за мВтч, трябваше да купуват през двама посредника, цената за тях щеше да скочи с близо 10%.

Кризата в крайна сметка беше потушена тази седмица, след като за търговците без електричество беше намерен допълнителен капацитет от АЕЦ "Козлодуй". За централата обаче това означава, че едва ли ще има достатъчно количества за износ, с които да спечели повече пари.

Картел срещу картела?

Сред спечелилите фирми на търга от 12 декември има само една с чуждестранно участие - "Ател - България", местното дружество на "Алпик Сентръл ЕРП-тата. След публичния натиск АЕЦ "Козлодуй" се видя принудена да осигури електроенергия и за тях. Тя е относително голяма компания, базирана в Швейцария. Трите ЕРП-та не са успели да вземат количества електроенергия, нещо, в което представители на някои от тях видяха нечестна игра. За ЕРП-тата участието на свободния пазар е важно, тъй като с печалбите на него те покриват липсата на до бра възвращаемост от предоставянето на мрежови услуги.

Споровете между местни и чужди компании в България набраха сила в последните две години, а електроразпределителните дружества са една от любимите мишени на политиците. В момент, когато държавата се оттегля от миноритарните си дялове в тях, а Е.oN продаде местното си дружество на чешката Energo-Pro, те изглеждат удобни мишени. В потвърждение на това представители на ЕРП-ата посочват подозрително близките цени на конкурентите им – с по-малко от един процент.

Някои от загубилите търговци купуваха скъпа енергия от други производители само и само да не се обърнат към конкуренцията с идеята, че фирмите без клиенти трябва да клекнат. И завинаги да се откажат от спекулации. "Но ако до края на тази седмица нямаме количества от АЕЦ "Козлодуй", няма дa издържим", коментира високопоставен служител на едно от ЕРП-тата. След публичния натиск АЕЦ "Козлодуй" се видя принудена да осигури електроенергия и за тях.

Другото подозрение за манипулиране на търга е много малкото количество на отпусната енергия от АЕЦ "Козлодуй", по-малко от половината, необходимо за свободния пазар. Впоследствие обаче се оказа, че централата е разпределила 330 мегавата и допълнително ги е увеличила до 400. Всички те обаче са били поделени между първоначално спечелилите фирми. Владимир Дичев, шеф на "ЧЕЗ трейд България", коментира, че ако целта е била да се постигне по-висока цента, то "Козлодуй" просто е можел да поиска по-висока първоначална цена, а не да създава изкуствен дефицит.

Обяснението на АЕЦ "Козлодуй" е, че две фирми са имали еднакви ценови оферти и централата е била принудена да избира дали да реализира по-малки от обявените товари, или да класира и двете оферти. След това е била прибавена и държавната "Трен" (собственост на НКЖИ) и така се е стигнало до почти двойното увеличаване на количеството предлаганата електроенергия. От централата допълват, че ако бяха пуснали нов търг, освен че е щяло да се изгубят две седмици за неговата организация, и цените вероятно щяха да скочат още повече. Факт е обаче, че още преди търга поне двама търговци са предупреждавали централата, че липсват алтернативи и ще се стигне до недостиг.

"Терминът картел е безсмислен, когато си дал най-добрите цени", отговаря собственикът на "Енерджи МТ" Румяна Георгиева (тя участва в борда на директорите на "Соларпро холдинг АД", в който дял има и съиздателят на "Капитал" Иво Прокопиев).

Причината за високите цени, които спечелилите са дали, била тенденцията към нарастване на себестойността на електроенергията, процес, който тече от няколко месеца. В края на ноември цените, които ТЕЦ "Марица-изток 2" постигна, бяха 75 лв. за мВтч. Други търговци посочват, че дори "Трен" е дала доста високи цени. Близкият ценови марж пък се обяснявал с това, че всички са играли до цените за износ - никоя компания няма да ги надскочи, но пък не иска да рискува да предложи много по-ниска цена, за да не остане без енергия.

Кой създаде дефицита?

Най-странното е, че дефицит наистина има, но той не е предизвикан от недостиг на енергия. А най-вероятно от лошо планиране.

ТЕЦ "Марица-изток 2", другата централа с ниски цени в България, е пуснала цялото количество електроенергия, което не е предвидено за регулирания пазар, за износ. По този начин търговците в България няма към кого да се обърнат освен към ядрената централа. От АЕЦ-а обаче казват защо само ние трябва да задоволяваме вътрешния пазар, а не да печелим от износа. Износът носи средно около 6 лв. за мегават час по-високи приходи за централата (т.е. около 9%). С него и с продажбите на свободния пазар се компенсират ниските цени, на които АЕЦ-ът е принуден да продава на обществения доставчик – НЕК. Те позволяват по-приемливи цени за домакинствата, но задържането на нарстването им от ДКЕВР кара централите да влизат в остра конкуренция за свободния пазар. И увеличава цената за бизнеса. 

Това била причината АЕЦ "Козлодуй" да пусне толкова малко количество от произвежданата енергия за свободния вътрешен пазар. По същото време АЕЦ-ът се опита да продаде електричество и на външния пазар. Търгът обаче пропада, като от предложените 120 мВт са заявени само 20. Причината според търговци са намалените капацитети за износ, дадени от Енергийния системен оператор (ЕСО). Така износът става нерентабилен. Поради тази причина впоследствие и АЕЦ-ът предостави и значително повече енергия от първоначално предвиденото.

Неофициално един от големите независими износители на електроенергия коментира, че причината се крие в НЕК. В началото на миналата година държавната компания продава за износ голямо количество електроенергия, при това на доста ниска цена. НЕК (която на свободния пазар работи като нормален търговец) обаче не е закупила количествата и за да ги осигури, е трябвало да се включват от студен резерв по-скъпите ТЕЦ-ове. За да не претърпи загуби НЕК, ЕСО се вижда принуден да ограничи капацитетите за износ и така да осигури по-евтина енергия на вътрешния пазар. ТЕЦ "Марица-изток 2" вече е успяла да продаде свободните си количества и единственият възможен социален уравнител се оказва АЕЦ "Козлодуй". Действително централата произвежда с около 6% повече електроенергия за регулирания пазар за последното шестмесечие на 2011 г. от първоначално отпуснатата й квота от ДКЕВР.

Свободен монопол

Ситуацията с т.нар. свободен пазар на електроенергия в България, разбира се, е абсурдна – два държавни производителя доставят на двадесетина големи компании с посредничеството на няколко търговеца. Причината за наличието на посредниците са колкото европейските изисквания за либерализация на пазара, толкова и гъвкавостта им да осъществяват износ.Поради тази причина те имат инфраструктурата да търгуват и в България, нещо в което големите фирми не искат да влагат. Компаниите могат да купуват директно от АЕЦ "Козлодуй", както посочват и от централата и от министерството на икономиката и енергетиката, но малко от тях го правят, именно заради нуждата от допълнителни инвестиции.

Начинът на провеждането на търговете обаче още обърква ситуацията. Ако АЕЦ-ът бива критикуван в непрозрачност, то ТЕЦ "Марица Изток-2" е пълна тъмница. От ядрената централа поне споделят търговците, които взимат електроенергията, докато най-големият ТЕЦ в България изобщо няма такава практика. АЕЦ "Козлодуй" провежда търговете си за свободния пазар поотделно за износ и за вътрешно потребление. ТЕЦ-ът не прави такава разлика, което през последната година натовари колегите им да работят основно за местните клиенти. При условие че за индустриалните потребители е по-добре да има годишни търгове за електричество (което и за двете централи е допустимо, тъй като работят с ресурси, които малко се влияят от международните цени на горивата), те предлагат само шестемсечни търгове. Последното невинаги води до по-високи цени за тях, но пък позволява спекуланти да се намесват по-лесно на пазара. И накрая, въпреки че по време на търговете компаниите се състезават само по цена и количество на закупуваната електроенергия, офертите им се отварят при закрити врата. Според едни това позволява манипулации, според други, така се запазвала търговската тайна. От АЕЦ "Козлодуй" коментираха, че преди да се отворят ценовите оферти, трябва да се проверят документите на фирмата (например дали има просрочени задължения към централата). Това обаче не е ясно по какъв начин пречи на публичното отваряне на офертите - в крайна сметка целта е един ден в България да има и енергийна борса.

В интервю за "Капитал Daily" министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков каза, че смята да въведе единни правила за търговията. До момента той успя да принуди централите поне да обявяват публично търговете си и да ограничи пракитката на двустранно договаряне. Но, както се вижда от последния търг на АЕЦ "Козлодуй", това не е достатъчно. Оказа се, че има дупки в цялостната ергегийна политика на страната.

Кой кой е сред спечелилите

АВВ Електрифициране ЕООД и "Енерджи маркет" АД общо взеха 100 мВт. Те се управляват от Бистра Стилянова Акова и Илко Стилянов Аков съответно. Втората фирма е отдавна на пазара, като интересен факт при нея е, че един от бившите й управители - Мартин Тафров, сега е в тръжната комисия на АЕЦ "Козлодуй". В периода, в който Тафров е бил във фирмата, за нея е работил Константин Сирлещов, бившият началник на кабинета на министъра на енергетиката и енергийните ресурси Милко Ковачев. Без да имат формална връзка, двете фирми се свързват с Борислав Лоринков, който през 2002 г. закупи "Видахим". През миналата година се оказа, че той е бил сътрудник на депутата от ГЕРБ Пламен Тачев.

"Енергийна финансова група" получи 50 мВт. Тя се управлява от Николай Вузев, като преди това в нея е бил съдружник Богомил Манчев. Към групата трява да се прибави и "Аркадия сървис", управлявана също от Николай Вузев и Александър Николаев Вузев, която този път не получи квота. Вузев е бил кметски наместник през 1991 г. в столичната община "Триадица", по-късно е главен секретар в министерството на търговията в кабинета на Любен Беров. След като напуска политиката, влиза в бизнеса с горива, а през 2004 г. основава с Богомил Манчев "Енергийна финансова група", която е първият енергиен търговец в България. Богомил Манчев е по-известен с дейността си като консултант на АЕЦ "Белене", както и редовен участник в ремонтите и модернизациите на АЕЦ "Козлодуй". Той обаче има и бизнес в други сектори на енергетиката. Двата енергийни търговеца, с които Манчев е свързан, са едни от най-големите на свободния пазар със значително количество реални клиенти.

"Енерджи МТ" и "Си енерджи груп" са втората двойка фирми, които взеха 100 мВт. Те са собственост на Румяна Георгиева, която е един от първите играчи на пазара. Двете фирми също са с доста крайни клиенти, а доскоро активно играеше на енергийния пазар в Гърция. Преди Георгиева беше в съдружие във "Вивид пауър" заедно с Иво Прокопиев, издател на в. "Капитал".

"ДАНС енерджи" успя да спечели 50 мВт. Фирмата е от малките на пазара, като според другите търговци основно е в бизнеса с нефтопродукти.