Масови протести срещу шистовия газ, депутати обещават мораториум

Хиляди българи на шествия в 12 града и европейски столици

Над 1000 души са се включили в протестите в София
Над 1000 души са се включили в протестите в София    ©  Красимир Юскеселиев
Над 1000 души са се включили в протестите в София
Над 1000 души са се включили в протестите в София    ©  Красимир Юскеселиев

Шествия, в които се включиха хиляди българи, се проведоха днес при най-масовия досега протест с искане за забрана на проучванията за добив на шистов газ в Североизточна България. Протестите се проведоха в 12 града, започвайки по различно време между 11 и 14 часа. Най-много подкрепили инициативата имаше в София и Варна, където се включиха по над 1000 души. За днес са организирани и протести на българи, живеещи в Лондон и Копенхаген. В понеделник пък на извънредно заседание комисията по икономическа политика и енергетика ще разгледа въпроса като на този етап вече има обещания за забрана на технологията "хидравлично разбиване".

Шествия в 12 града

Протестиращите  в 12 града днес настояваха парламентът да гласува мораториум върху проучванията за шистов газ в страната, при които се използва технологията " хидравлично разбиване", а на по-късен етап да приеме и законодателство, което да я забрани изцяло. Паралелно с протестите неправителствените организации събират и подписки в цялата страна.

В София около 1000 души се събраха пред паметника на Патриарх Евтимий, откъдето шествието премина по ул. Граф Игнатиев, ул. Алабин, бул. Витоша, ул. Дондуков и площад "Независимост". Протестиращите носеха плакати "Не на шистовия газ", "Не ни ГАЗете водата", "За чиста Добруджа" и др.

Около 1000 души взеха участие и на протеста във Варна, който тръгна от площад "Независимост" и стигна до сградата на общината. Протестиращите носеха плакати "За чиста България", "Шистовият газ убива" и др.

Около 200 души протестираха и в Пловдив, където шествието тръгна от подлеза до аптека "Марица" и стигна до площада пред Централната поща. Протестиращите обявиха и че са събрали над 1000 подписа през последните дни.

За първи път шествие срещу шистовия газ имаше и в Бургас, където инициативата събра около 50-60 души на центалната улица "Александровска".

Протести срещу шистовия газ се проведоха още в Добрич, където се включиха зърнопроизводители и колоездачи, в Шумен, където шествието беше водено от кукерски състави, в Плевен, Казанлък, Велико Търново, Русе и Благоевград. Протести срещу използването на метода "хидравлично разбиване" по-късно ще организират и българи, живеещи в Лондон и Копенхаген.

Извънредно обсъждане в парламента в понеделник

Междувременно стана ясно, че в понеделник комисията по икономическа политика и енергетика ще заседава извънредно, за да разгледа въпроса. Организаторите на протеста в София съобщиха, че депутатите от парламентарната група на ГЕРБ ще подкрепят забрана на технологията "хидравлично разбиване". Според информацията обещанието е дадено вчера от председателя на парламента Цецка Цачева на среща с инициативния комитет, организиращ протестите.

В парламента има внесени три законопроекта за налагане на мораториум срещу добива на шистов газ - от председателя на БСП Сергей Станишев и група народни представители, от лидера на "Атака" Волен Сидеров и членове на парламентарната група, както и от лидера на РЗС Яне Янев.

"Капитал" организира дебат за или против проучванията за шистов газ. Можете да се включите с мнение във форума и анкетата.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


55 коментара
 • 1
  kableshkov avatar :-|
  kableshkov

  Капитал, оправете си началото, какви са тези стотици, 4 хиляди стотици ли са?

 • 2
  capital avatar :-|
  capital

  Поправено!

 • 3
  jordangv avatar :-?
  Jordan

  "Организаторите на протеста в София съобщиха, че депутатите от парламентарната група на ГЕРБ ще подкрепят забрана на технологията "хидравлично разбиване". Според информацията обещанието е дадено вчера от председателя на парламента Цецка Цачева на среща с инициативния комитет, организиращ протестите.

  В парламента има внесени три законопроекта за налагане на мораториум срещу добива на шистов газ - от председателя на БСП Сергей Станишев и група народни представители, от лидера на "Атака" Волен Сидеров и членове на парламентарната група, както и от лидера на РЗС Яне Янев."

  Интересно, излиза че този казус ще обедини (почти) всички парламентарно представени партии.
  Остава да видим на чия страна ...

 • tigerdragon

  Аз бях на протеста в София.
  Не бяхме хиляда души, а много повече!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Не искам да ви давам приблизителни данни в момента, за да не бъда и аз като манипулативните медии, но съм 100% сигурен за над 1000!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Капитал, дори Бат Бойко ще се откаже от Шеврон, но излиза, че вие ще продължавате да си защитавате някаква ваша корпоративна позиция. Поправете си и тая информация, моля!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • 5
  atropin avatar :-|
  atropin

  Поздравления за всички участвали в протестите!

 • 6
  schlupf avatar :-|
  Нищо лично

  Всички участници в протестите заслужават адмирации! Определено съм много приятно изненадан! БРАВО!

  Между другото сега гледах разни снимки на мои приятели, които са били на протестите и ми се струва, че участниците са повече от хиляда.

 • 7
  kolcho_slepetza avatar :-|
  kolcho_slepetza

  Лявото движение на БСП, зелените на Каркачанов, Атака и Янев - това са хората които подкрепят и организират протестите - Вие бихте ли искали да бъдете част от група, чиято цел е единствено да гарантира газовия монопол на Газпром. И да ни убеди, че целият свят е оглупял, а от България ще започне контрареволюцията срещу шистовия газ.

 • 8
  schlupf avatar :-|
  Нищо лично

  Ако разрешат на Шеврон, ще дойдат и Газпром да добиват шистов газ бе глупак! Какъв монопол какви пет стотинки? Газпром печелят и в двата изхода от ситуацията, затова си и траят!

 • 9
  kolcho_slepetza avatar :-|
  kolcho_slepetza

  Делта, не смятам да отговарям на вашата нискокултурна база. Газпром ако не знаеш е вече тук, и досега винаги е бил тук. За да контролира пазара си, и го прави още по успешно чрез такива като Вас - за да може българските му потребители да плащат най-скъп газ. Газпром не си траят, може би не знаеш защото то теб пари не стигат, но сегашните протести се финансират за цяла Европа. Да си сметка колко струва един протест. Плакати, разрешения, филми, преводи, материали и т.н. - сред вас има професионални "революционери" - ще вдигнат всяка революция. След което ще отидат на друга кауза, а ние с Вас тук ще плащаме.

 • 10
  gia avatar :-|
  Гергана

  Капитал - Имаше протест и в Силистра! Събраха се малко хора 30-40, но бяхме ефектни и шумни! Имаше питка с надпис "С брашно от Франция - 200 лева", две бутилки с вода - едната с мръсотия, другата чиста с надпис "вода от Америка". И скандирахме "Граждани присъединете се към нас, НЕ на шистовия газ", "НЕ на фракинга". И минахме през целия център! Все пак това пряко засяга именно този район - Добруджа!

  Може да сме малко, ама в този случай всеки човек е важен!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход