Post mortem* ІІ: Мъглата около случая "Мирослава" се сгъстява

Post mortem* ІІ: Мъглата около случая "Мирослава" се сгъстява

Време е прокуратурата да започне да отговаря на растящия брой въпроси

Петя Владимирова
25986 прочитания

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


"Колегите бяха много изтощени, от изчезването на момичето бяха работили денонощно."

Цветан Цветанов пред ТВ7
"Казвано му е, че ще е защитен свидетел, но това не значи, че отговорността му ще отпадне, а че ще му се смекчи вината и ще получи по-малка присъда." (...) Почти наполовина сме наясно какво се е случило тези два месеца."

Станимир Флоров пред "Нова телевизия"

"Ако тази сутрин министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов не е поискал поне три оставки на висши полицейски началници, имам основания да не вярвам на нито дума от официалните обяснения на МВР по случая с отвличането и убийството на Мирослава от Перник и събитията от вчера. Нито на личните обяснения на министъра."

Това написах в петък, часове след като от МВР обявиха, че е разкрито отвличането и убийството на 17-годишната Мирослава от Перник и че единият от двамата задържани - Стойчо Стоев, е направил признания, а малко по-късно се самоубил по време на повторното претърсване на апартамента му с пистолет, който бил предварително скрит в жилището.

Сега, два дни по-късно, след като изслушах говоренето по случая на самия вътрешен министър Цветанов и на директора на Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) Станимир Флоров по две  телевизии, не получих основания да променя мнението си от петък . Напротив, мъглата се сгъстява.

Мирослава Николова, на 17 г., от Перник, изчезва на връщане от тренировка вечерта на 7 ноември 2011 г. Още тогава сестрата Елеонора твърдеше, че Мирослава е отвлечена за откуп и че в деня на отвличането е получила обаждане с гласа на Мирослава, което гласяло:

"Отвлечена съм, замесени полицаи, спаси ме".

От МВР мълчаха. Естествено. Да се потвърди и дори да се работи по версия за отвличане с цел откуп, означаваше да се хвърли сянка върху успехите на Цветанов срещу отвличанията, нали приключихме с тях и предадохме "Наглите" на съда, ама той, съдът, нали го знаете ...

На 29 декември шефът на ГДБОП Станимир Флоров заяви: "Не говорим за отвличане независимо от това какво се тиражира. Версията, която желаем да бъде вярна (!?), е, че тя не е харесвала начина си на живот и е решила да живее извън пределите на България."

След ареста на Марио Любинов и Стойчо Стоев вторият е откаран за повторно претърсване и когато поискал да отиде до тоалетната, той макар и с белезници, взел пистолет, "укрит предварително в килер", влязъл в тоалетната и се застрелял. Това обясниха същия ден от пернишката полиция. Как в белезници е могъл арестантът да се застреля полицейският шеф обясни с това, че ръцете му били закопчани отпред, за да може да иде до тоалетната. Междувременно в четвъртък премиерът Борисов, явно неосведомен за самоубийството, призова близките на Мирослава да се извинят на полицията. От последвалите уточнения и извинения на премиера не се разбра защо трябва да се извинят и какво е имал предвид той, вметвайки, че "близки са участвали в този процес", тоест в престъплението.

Какво се разбра от петък насам

1. Без да бъде потвърдено официално, се разбра, че претърсването е предприето от ГДБОП. Нещо повече - с групата антитерористи, тръгнали с Чочо да претърсват повторно жилището му, е бил не кой да е, а шефът на отдела им, който е и зам.-директор на ГДБОП!

2. Без да бъде потвърдено официално, се разбра и нещо още по-знаменателно: че с тях е имало и прокурор! И не кой да е, а самият шеф на окръжната прокуратура в Перник!

3. В събота министър Цветанов информира, противно на внушенията на психолозите на МВР от петък, че Стоев-Чочо не е физическият убиец на Мирослава. Това  казал той при разпитите. И посочил за извършител на убийството съучастника си Марио. Който междувременно е откаран в психиатрична клиника за експертиза по друго дело.

Въпросите без отговор са разгромяващи за МВР

- Как полицията разбра веднага след откриването на тялото, че Мирослава е убита "час след отвличането", като това може да каже само съдебен лекар?

- Щом е убита "веднага", защо похитителите са продължили да искат откупа? Нима са очаквали да го получат, без да я върнат жива? Щом са били неподготвени аматьори, както обясняват от МВР, това не трябваше ли да улесни максимално полицията да открие и спаси момичето?

- Коя точно служба е проследявала електронните съобщения на Мирослава до сестра й и е прослушвала телефоните, но не технически, а като поръчител, запазени ли са съобщенията и кой ги пази?

- Работено ли е по версия "замесени полицаи"?

- Защо оръжието  в апартамента на Стоев не е открито при първото претърсване?

- Как се връзват изводите на психолозите на МВР, че Стоев е садист, който не съжалява за извършеното, с факта на самоубийството му?

- Знаят ли в МВР, че НПК не  позволява да правят някого едновременно свидетел и обвиняем, което означава, че "стъкмяването" им ще рухне тутакси щом излезе от полицейската палата и тръгне към съдебната?

- Как въобще е възможно антитерористи да допуснат арестант да се разхожда из жилището си без надзор, да намери оръжие, да го зареди с вързани ръце и да се застреля. Обяснението на Цветанов и Флоров, че прчина е изтощението,  не заслужава коментар.

Продължава да се налага онзи извод: Или втрещяваща некадърност и безхаберие,  или ... някой е "подал пистолет" на Стоев... Последното мнозина си го мислят, но никой не смее да го изрече.

Версията на един софийски прокурор: Не е бил с белезници

Потърсих мнението на софийски прокурор с дългогодишна практика. Цитирам  го дословно:

"Допускам, че се е самоубил. Другата версия... да му подаде някой пистолет ... в присъствие на прокурор... види ми се литературно... Е, има значение къде точно е стоял прокурорът и журналистите... но все пак... Проблемът е, че практиката не показва случаи на самоубийство с белезници. Убеден съм, че той е конвоиран без белезници, но МВР не може да го признае, защото прокуратурата ще има тогава всички основания да ги подведе под отговорност за престъпна непредпазливост. Та той е можел да хване волана и да обърне колата, или с оръжието да пробие през групата полицаи и да побегне, можел е  да застреля някого ... Те са го убеждавали цяла нощ, че ще бъде само свидетел, само  да им покаже първо къде е заровено тялото. И, второ, тръгнали са за повторно претърсване с него, защото той пък ги е уверявал, че ще намерят там нещо извънредно важно като доказателство, примерно някаква вещ на момичето... И те са се хванали, защото към онзи момент нямат нищо извън признанията му, които нямат и процесуална стойност, тъй като не са дадени пред съдия, дори прокурор не е имало когато се е пречупил.  И са се нуждаели от нещо, което да закрепи обективно неговите твърдения... Затова не му слагат белезници, внимателни са, да не го разколебаят...  Силно са се надявали, че ще намерят нещо, затова са извикали прокурор и журналисти –  да излязат после заедно с колегата пред публиката, той да потвърди разкритията им и да ознаменуват шумно успеха!...  Ами... така работят, непрофесионално...открай време... Пернишкият рокурор още не се е присъединил към агитката на МВР, която оправдава гафа с умора на полицаите, и това може  да е знак за оптимизъм,че истината ще излезе наяве, но може и да не е.... Може да се е покрил колегата от страх и сега да излезе в болнични..."

Ако цитираната версия е вярната, вече се видя кой кого е успял да заблуди – МВР Чочо или той МВР.

Случаят илюстрира безпощадно какво представлява тъй нареченото ни досъдебно производство, конкретно в ГДБОП -  службата гордост на МВР, заради която ДАНС беше осакатена  откъм правомощия, за да се съсредоточи цялата информация под шапката на вътрешния министър: Убеждаване, заблуждаване, натъкмяване... И обявяване за главен успех намирането на... труповете.

При този начин на работа естествено беше разследването на случая "Мирослава", доколкото можем така да го наречем, да се озове пред един мъртъв и един намиращ се в психиатрия съучастник! Или извършител... Както и да го наречем, профанщината, некадърността и произволът на "елитните ни служби" лъснаха с целия си блясък. Остава да благодарят на късмета си, че се отърваха с "малкия дявол".

* Петя Владимирова публикува в петък в Dnevnik.bg анализ със заглавие Post mortem, термин от римското право - "след смъртта"

"Колегите бяха много изтощени, от изчезването на момичето бяха работили денонощно."

Цветан Цветанов пред ТВ7

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


63 коментара
 • Мария

  "Ами така работят, непрофесионално"...

  Иска ми се да вярвам, че този път, макар и доброзорно, ще валят оставки. Ако ли пък не, жалко за почти четвъртвековната ни "демокрация".

 • 2
  potoche avatar :-|
  Лора

  Нищо няма да вали бъди сигурна mimi_pm.Нали днес при Борисов е била сестрата на убитото момиче..Стремежа е да се замажат нещата и да не се шуми повече.
  ...и практиката всяко чудо за 3 дни и този път да остане в сила!

 • 3
  shagg avatar :-|
  shagg

  Говоренето по случая от полицейските началници е крайно непрофесионално. При образувано досъдебно производство информация трябва да се изнася само след съгласуване и разрешение на наблюдаващия прокурор. Освен това за краткото време след разкриване на убийството истината все още не беше и очевидно не е разплетена докрай. Обаче всички почнаха да изнасят пресконференции.
  Затова и въпросите в статията вероятно ще намерят отговор на по-късен етап, в края на разследването, в прокурорския или съдебен акт.
  Госпожо Владимирова, досъдебното производство не приключва толкова бързо и с изводите за него също не прибързвайте. Прокурорът, който е говорил с Вас, също не е постъпил етично, като е правил коментар за случай, който не познава. Директно е нарушил Кодекса за етично поведение.
  Изчакайте разследването да приключи и бъдете настойчива в търсенето на истината, тя не може и не бива да бъде укрита в този случай. Но помнете, че случаят не приключва сега, а напротив.

 • Jordan

  " Или са втрещяващо некадърни, или ... някой е подал пистолет на Стоев. Последното мнозина си го мислят, но никой не смее да го изрече."

  1. Което и от твърденията да е вярно трябва незабавно да завалят оставки. Да се изгонят всички участници в тази нелепица задно със шефовете им (тези от НСБОП, шефа на МВР Перник и т.н.)! Защото никой не им вярва.

  2. Проблема е че и двете твърдения са верни. Ченгетата начело с малоумния им министър отново се опитват да замазват всичко и да хвърлят прах в очите на обществото. ТОЗИ министър да си заминава веднага, не бих го сложил за портиер на входа си! Защото не му вярвам.

  3. НО истинския, големия проблем е че цялата правосъдна система действа и се чувства напълно безнаказана, мутрите също. Не носят отговорност пред никого. Не зачитат никого. Манталитета им е от средата на миналия век. Обаче той отдавна свърши.

  Нужна е цялостна промяна в законите и конституцията относно носенето на отговорност от магистрати, съдии, прокурори, ченгета.

  Това е. И докато не се случи всичко ще бъде напразно.

 • 5
  tj avatar :-|
  Kiro

  И аз това предположих - някой му е помогнал да приключи земния си път, за да се олесни живота на някой друг, или за да се прикрие нещо?

 • 6
  kpucu avatar :-(
  kpucu

  момичето е казало "Замесени полицаи",
  задължително трябва да се работи и по тази следа

  в такива случаи трябва да се вика помощ от полицаи от чужбина, ясно е че нашите всичко ще искат да замажат

  некадърници as usual

 • 7
  stoner_boner avatar :-|
  Damyan Ganchev

  [quote#6:"kpucu"]момичето е казало "Замесени полицаи",
  задължително трябва да се работи и по тази следа

  в такива случаи трябва да се вика помощ от полицаи от чужбина, ясно е че нашите всичко ще искат да замажат [/quote]
  тва последното приемам че от възпитание си го добавил

 • 8
  vassilev12 avatar :-|
  Стефан Василев (vassilev12)

  Този случай е зенита на 60 годишния опит на службите! Надявам се да е и началото на фалита им...

 • 9
  g.kuchukov avatar :-|
  g.kuchukov

  тъжно неприятно вярно
  ОСТАВКА!!!

 • 10
  1951 avatar :-|
  1951

  Първо и най-важно, лека му пръст на горкото дете.
  Второ, колкото и да си приказваме, това убийство може да го сложим до убийството на Яна в Борисовата. Ще минат месеци и сигурно години и случая ще потъне в дебрите на българската правораздавателна система. Дори и да осъдят някой, сянката на съмнение след, като основния заподозрян се гръмна, ще си остане.
  А още по-лошото е, че все пак живеем в България и всяко чудо ще бъде за точно три дни. В края на седмицата вече никой няма да помни случая.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход