Кабинетът обърна гръб на Chevron за шистовия газ (обновена)

Правителството реши американската компания да проучва за нефт и газ, но без спорното хидравлично разбиване

Дневник
Дневник    ©  Красимир Юскеселиев
Дневник
Дневник    ©  Красимир Юскеселиев

Правителството няма да разреши на американската компания Chevron да проучва за шистов газ край Нови пазар, като за целта въведе забрана. Причината е в оспорваната технология, която предизвика серия от протести в страната.

"Проучванията ще могат да се правят само за конвенционален газ и нефт. Мотив за решението е липсата към момента на достатъчно данни за осигуряване на безопасността за околната среда при използването на метода на хидравлично разбиване при проучването и добива на шистов газ", поясниха в съобщение от Министерския съвет.

Първоначално информацията беше съобщена от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и по-късно потвърдена от Министерския съвет.

Не е ясно обаче как на 16 юни 2011 г. при липса на достатъчно данни за безопасността правителството даде разрешение на Chevron. От съобщението МС се разбира, че това решение днес е било оттеглено.

Компанията ще може да търси природен газ и нефт, но без да използва хидравличен удар (фракинг), съобщи след заседанието на кабинета министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, цитиран от БТА. Решението позволява конвенционален метод за проучване за синьо гориво, стана ясно от изказването на министъра.

По думите на Трайков технологията на фракинга ще може да се използва в бъдеще, "ако имаме допълнителни доказателства или начини за контрол, че тя няма да нанесе вреди върху околната среда".

"Днес им казваме (на Chevron - бел. ред.), че когато изготвят работната си програма да имат предвид, че не могат да използват тази технология, каза още Трайков.

Според решението от 16 юни 2011 г. американската фирма разполага с 5 години да проучва за нефт и газ в участък от близо 4400 кв. км. До днешните изявления от кабинета се стигна след няколко месечни преговори между Chevron и икономическото министерство, които трябваше да подпишат договор.

ГЕРБ отново обеща пълна забрана

Депутатите от ГЕРБ ще предложат в сряда парламентът да одобри пълна забрана за прилагане на хидравличен удар в България. Това е заявил пред "Фокус" Валентин Николов, зам.-председател на парламентарната група на управляващата партия.

Миналата седмица под натиска на протестните и обществените настроения срещу добивната технология депутати от ГЕРБ се ангажираха да гласуват по-строги гаранции срещу екологичните и здравните рискове на метода.

Вчера парламентарната комисия по икономика и енергетика гласува мораториум върху проучванията и неконвенционалния добив на нефт и газ (в т.ч. шистов газ), който самите депутати обезсилиха минути по-късно. Те приеха мярката да важи до приемане на поправки в закона за опазване на околната среда, което се очаква да стане в близките седмици.

Валентин Николов обясни, че това се наложило, защото всеки мораториум трябва да бъде ограничен във времето. "Тъй като срокът не беше изяснен, имаше два варианта – до ОВОС (оценка за въздействието върху околната среда - бел. ред.), или до пълна забрана на тази методика чрез закон", каза депутатът.

Днес след партийно заседание и консултации с премиера Бойко Борисов е било решено мораториумът за фракинга да бъде въведен чрез закон и да е "абсолютен, безсрочен, тази технология да не се използва на територията на Република България и в акваторията на Черно море".

Казусът досега

За интереса на Chevron към проучванията за природен газ в шистови скали в България се заговори през април 2010 г. Тогава на среща с министър Трайчо Трайков вицепрезидентът на американската компания Ян Макдоналд е обяснил, че страната разполага с "много добри възможностите за добив на алтернативното гориво" и "има идея къде биха могли да се открият залежи, като вече са направени и геоложки проучвания".

Миналия май икономическото министерство обяви, че след конкурс е избрало дружеството "Шеврон България Експлорейшън енд Продакшън", дъщерно на Chevron, да търси природен газ и нефт в "Блок 1 Нови пазар". В конкурса са участвали още тексаската Integrity Towers и калифорнийската BNK Petroleum.

На 16 юни Министерският съвет одобри избора на Chevron. Трайчо Трайков съобщи, че при подписване на договора с компанията, държавата ще получи бонус от 30 млн. евро, независимо от резултатите от газовите проучванията. Американската фирма планираше да вложи 50 млн. евро в подготвяне на работната си програма, като само в опазване на природата трябваше да бъдат инвестирани около 4 млн. евро.

През ноември министърът на околната среда Нона Караджова обяви, че е поискала становище от Европейската комисия дали при проучванията за шистов газ може да се приложи ОВОС. Брюксел отговори, че е право на всяка държава членка да прилага процедурата.