Мултимедиа: Попове с досиета

Вижте имената на хората в расо и техните агентурни псевдоними

Една от най-дълбоко прикриваните тайни в държавата беше разбулена днес - Комисията за досиетата огласи имената на висшите духовници от Българската православна църква, които са сътрудничили на "Държавна сигурност".

Макар че отдавна се говореше за досиетата на членовете на Светия синод, разкритите данни са фрапиращи по две причини. Първо, защото повечето висши духовници се оказаха агенти на ДС - 11 от общо 15 членове на Светия синод имат досиета.

Второ, защото повечето от митрополитите са доносничили на Шесто управление на ДС. Това е политическата полиция, която следеше навремето кой ходи в църква за Великден и Коледа, тъй като партията не толерираше официално религията. Оказва се, че ДС е имало внедрени шпиони дори зад амвона. 

Любопитно е и отсъствието на патриарх Максим от списъка, въпреки че през годините неговото име е било спрягано най-много от всички духовници за връзки с ДС.

Вижте имената на хората в расо и техните агентурни псевдоними.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  alex052 avatar :-|
  alex052

  И какво от това?Те са свещенници смятате ли че ДС щеше да ги остави като такива ако бяха отказали сътрудничество?
  Това което се публикува е публична тайна,чии интереси са намесени че чак сега се раздухва.И какво следва сега след няколко дни статия със заглавие"ходжи с досиета"
  Какво сега ще търгуваме натиска за даници на храмовете ли?От известно време това се прокрадва и рисува в медииното пространство.
  Стига вече не мисля,че е нужен скандал в църквата или и там гласим "наши хора".За посланниците лесно-Р.Плевнелиев ще ги отзове,ама в църквата как ще ги сменят.

 • 2
  chaosfire avatar :-P
  chaosfire

  [quote#1:"Николай Александров"]И какво от това?Те са свещенници смятате ли че ДС щеше да ги остави като такива ако бяха отказали сътрудничество? [/quote]

  А Христос дали щяха да го разпнат ако си беше сътрудничил с римляните? Де да имаше накой от нашите попове да му даде акъл тогава...

 • 3
  ned_red avatar :-?
  ned_red

  В православието има ли "изповед"?

 • 4
  ned_red avatar :-?
  ned_red

  И какво следва сега? Всяко чудо за 3 дни, другата седмица всичко това ще е забравено. Пък и на кого му пука за БПЦ.

 • 5
  zaniza avatar :-?
  ЗаНиЗа

  Кои не са?! Ведоми са пътищата ...

 • 6
  mark_os avatar :-P
  marc_Us

  До коментар [#2] от "chaosfire":

  Да ама на Христос татко му е Бог!
  А Бог никога не оставя сина си.Разпънаха го ама възкръсна!
  А дядо поп няма тате Бог!

 • 7
  ventsy avatar :-P
  ventsy

  До коментар [#6] от "bau-bau":

  Връзкар викаш тоя Христос от всякъде ??

  Не ти ли се струва че може би малко изпускаш поуката - че всички сме деца на Господ Бог, и ще възкръснем в Рая ако следваме учението Му?

 • 8
  mark_os avatar :-P
  marc_Us

  До коментар [#7] от "ventsy":


  Мислех че в Дневник пишат по- образовани хора,не такива дето ще възкръсват!?!
  Довиждане в Рая!/за мене шанса е по-голям,като баутисиран и приел първата комунион като католик/макар и авто-ех-комулгиран!/ винаги ми остава шанса за изповед в последната минута,а тя е равна на прошka!/

 • 9
  ventsy avatar :-|
  ventsy

  До коментар [#8] от "bau-bau":

  Въпроса изобщо не е дали съм образован или не, дали съм религиозен или не. Въпроса е че тези хора които са посветили живота си на Християнската религия, не следват неговата философия, а се отдават на доносничество, сребролюбие и жажда за власт.

  Това че "такива са били времената" не е никакво оправдание.

 • 10
  mark_os avatar :-P
  marc_Us

  До коментар [#9] от "ventsy":

  Църквата е най-големия бизнес от Римската Империя до днес!А бизнес без власт не става.Не вярвям булгаринските попове да са изключение.
  Поповете са лицемерни и сребролюбци?Тези от първия ред на неделната миса да не са по-малко такива?

  По невероятно е, че такова внимание на религията може да се отделя в 21 век!??А да не говоря за безумни твърдения които съм чел по бг.форумите, че който не вярва е комунист????/Който не е католик е мормон-ха-ха-ха!/95% от научния свят се обявяват за агностици и атеисти/не говоря за булгаринския!/

  А колкото за донесенията и агентите-не съм съвременник на такива времена.Гледах един филм!Препоръчвам го-Oscar 2006?/може да бъркам годината!/Das Leben der Anderen на Florian Henckel von Donnersmark!Ако съм поставен при онези условия бих ли бил герой!?

  Поздрави!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход