Две трети от Светия синод - доносници

Две трети от Светия синод - доносници

11 митрополити са работили за Държавна сигурност

Йово Николов
6969 прочитания

© Красимир Юскеселиев


Цели 11 от общо 15 члена на Светия синод на Българската православна църква са били доносници на Държавна сигурност. Това стана ясно от изнесените данни от Комисията по досиетата днес.

Русенския митрополит Неофит е бил сътрудник на Шесто управление, трети отдел, от 1983 година. Тогава той е бил на 38 години. Трети отдел е този, който се е занимавал с църквата в Шесто управление на Държавна сигурност.

Западно и средноевропейски митрополит Симеон е бил последователно агент "Торис" и "Христов", вербуван от майор Христо Маринчев, който по-късно става и зам. шеф на Комисията по вероизповединята по времето на социализма. Вербуван е през 1964 година, а през 1967 година е назначен за оперативен работник в суперсекретния щат на Първо главно управление на ДС.

Неврокопският митрополит Натанаил също е бил вербуван от вече полковник Христо Маринчев. Той е бил секретен сътрудник Благоев и работил за 14 отдел на Първо главно управление - Културно - историческото разузнаване. В този смисъл той се явява и колега на Георги Първанов- агент "Гоце", който също е доносничил за същия отдел. След това Натанаил е бил прехвърлен във Втори отдел на разузнаването - Гърция.

Варненския и великопреславски митрополит Кирил, станал особено популярен с последната си придобивка луксозен автомобил "Линкълн", е бил агент "Ковачев" и "Владислав". Първоначанлно той е бил сътрудник на ПГУ, а след това са го прехврълили в Шесто управление-Трети отдел, който се занимава със църквата. Кирил също е вербуван за разузнаването от полк. Христо Маринчев, двамата имат и роднинска връзка.

Врачанският митрополит Калиник е бил регистриран като агент "Рилски" първо в окръжното управление на ДС в Русе, след това в Сливен и накрая в Шесто управление на ДС. От него се пазят собствено написани сведения.

Митрополит Йосиф, който е шеф на паството в САЩ, Канада и Австралия, е бил агент и секретен сътрудник на Първо главно управление, а след това и на Шесто, след това отново на Четвърти отдел на разузнаването - вражеската емиграция. Преди няколко години митрополит Йосиф написа отворено писмо, в което обяви своета съпричастност към органите на Държавна сигурност. Той се е подписвал под разходни документи с псевдонимите "Николов" и "Зографов".

Великотърновския митрополит Григорий е бил агент "Ваньо" за Шесто управление на ДС още от 1975 година. Сливенския митрополит Йоаникий също е бил доносник на Шесто управление. Той е бил агент "Кирилиевич".

Плевенския митрополит Игнатий също е преминал първо през Първо главно управление - Четвърти отдел, а след това е бил преквалифициран към Трети отдел на Шесто управление. Той е бил агент "Пенев" и агент "Германски".

Видинският митрополит Дометиан също е бил сътрудник на Шесто управление. От Дометиан има запазени собственоръчно написани сведения и други документи. Той е сътрудничил на ДС още от 1972 година, когато е бил на 40 години.

За старозагорския митрополит Галактион се знаше, че е бил сътрудник на ДС. Галактион беше обявен като народен представител от СДС, че е сътрудничил на Шесто управление, в 36-то народно събрание. Той стана особено популярен с обявяването на евродепутата Слави Бинев за "архонт" на Българската православна църква.

И русенския митрополит Неофит се е кланял на ДС и на вездесъщото Шесто, той е бил агент "Симеонов".

Цели 11 от общо 15 члена на Светия синод на Българската православна църква са били доносници на Държавна сигурност. Това стана ясно от изнесените данни от Комисията по досиетата днес.

Русенския митрополит Неофит е бил сътрудник на Шесто управление, трети отдел, от 1983 година. Тогава той е бил на 38 години. Трети отдел е този, който се е занимавал с църквата в Шесто управление на Държавна сигурност.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  kons avatar :-P
  Viscount Ganyo

  Русенският митрополит е бил доносник на квадрат :)

 • 2
  peshokev avatar :-|
  peshokev

  Питам се, има ли нещо в тази държава, до което да се е докоснала държава и да не не червиво?

 • 3
  febra avatar :-(
  febra

  А патрирха не?

 • 4
  gospodin avatar :-(
  Г-н D

  Хайде сега с рейсчето към манастира за доживотно покаяние...
  Ама надали. Това са толкова духовни пастири, колкото аз съм маор. Митрополитите отдавна са нещо като феодали, които от софра на софра прекарват времето си. А, да - и летят с мощните си и скъпи автомобили и за срещи с паството...
  Срам, попове! Съсипахте и искрицата вяра, която комунистите не можаха да задушат!

 • 5
  registr_cenzura avatar :-|
  registr_cenzura

  Без тях църквата няма да загине, нито правослвието, ното вярата. Медийната кампания за запазване на топлите местенца е в пълна сила. НЕ ВЯРВАЙТЕ как християнството ще загине без 10тина чиновници.

 • 6
  veny_g avatar :-|
  Вени Г.

  Грях дълбок е извършен. Което го знаят отдавна всички, които ги е болка за църквата. Но сега с изкарването на този грях вършат друг - де пробутат Николай Пловдивски. Тие ченгета са боклуци, но и Николай е боклук.

  http://semkiibonbonki.blogspot.com/2012/01/blog-post_3888.html

 • 7
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  До коментар [#6] от "Вени Г.":

  Прав сте, че митрополит Николай не е алтернатива. И той е срам, нищо че не е агент. Най-младият митрополит, подводницата на патриарх Максим и особа, за чието патриаршество работи агентурнито минало (и отзвука му в обществото) на останалите синодални старци е странно за духовник зависим от скъпи играчки. Автопаркът му е като на олигарх. И още - номерата на колите му са еднакви: 38 38. Защо? Защото на тази възраст бил станал митрополит?!...
  Мислите ли, че Иисус се е интересувал от името на магарето, което го е въвело в Йерусалим? Едва ли, водели са го по-важни неща.
  Не допускайте един вманиячен митрополит (макар и без обвръзка с ДС), да стане новият български патриарх!

 • 8
  barcelonski avatar :-?
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG

  мутра до мутра до мутра

  ЗАТОВА е цялото р'иване .....

  Мутрата Първанов затова ги котка.

 • 9
  asentanev avatar :-|
  asentanev

  все пак не мога да разбера защо сега се поставят тези въпроси. те са били ясни и по време на ракола, но не се изнесоха. на всички трябва да е ясно, че комунистите /бивша ДС/ никога не пускали властта в българия. сега тази постановка е тяхна. беше останала една институция в българия и те трябва на свяка цена да я унищожат и разбира се успешно ще се справят с нещата. какъв агент е дядо натанаил и дядо кирил, били се опълчили на гърците и затова били лоши, по тази логика и иларион макариополски, авксентий велешки и пайсий пловдивски са предатели. не бива да расъждаваме така, при така изнесените обстоятелства, аз се прекланям пред дядо натанаил, че е защитавал българската кауза па макар и в съюз с богоборците. като толкова обичате гърците защо величаете възрожденците ни стойте си при гърците и ако зависеше от тях нямаше още да бъдем признати като отделна поместна църква, а щяхме да се схизматици.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход