Chevron: Достоверна информация ще успокои българите

Шистовият газ може да донесе огромни ползи за българския народ, казват от американската компания в отговор на запитване на Capital.bg

Не е ясно дали Chevron ще проучва за природен газ след забраната за използване на фракинг
Не е ясно дали Chevron ще проучва за природен газ след забраната за използване на фракинг    ©  reuters
Не е ясно дали Chevron ще проучва за природен газ след забраната за използване на фракинг
Не е ясно дали Chevron ще проучва за природен газ след забраната за използване на фракинг    ©  reuters

Природният газ, добиван от шистови скали, може да донесе "огромни ползи за българския народ и за регионалната и националната икономика", обяви компанията Chevron по повод драматичния обрат в позицията на кабинета "Борисов" по темата.

В отговор на запитване на Capital.bg от американската петролна фирма казаха, че са наясно с различните изявления относно шистовия газ в България. Заради екологичните рискове от хидравличното разбиване (фракинг) - метод, който се прилга при добива от шисти, вчера правителството оттегли решението си, с което шест месеца по-рано позволи на компанията да проучва за нефт и газ край Нови пазар.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


67 коментара
 • 1
  vnn avatar :-P
  vnn

  Газпром да почерпи :)

 • 2
  panik avatar :-P
  panik

  И този проблем послужи за отклоняване на обществото от злободневни и неудобни за правителството теми. Не че решението му е без значение - напротив важно е, но така класически се измества фокуса на обществото от неудобни въпроси. Сега като питат нещо журналистите, ТОЙ, освен за магистралите винаги ще отговаря и за шистовия газ, независимо дали го питат за цената на телешкия шол, или за самоубийствата на арестувани, или за председателството на СОС, или зам.министър на правосъдието или за административната реформа, която случайно ще подмине отново МВР, или за...- винаги ще имаме удоволствието да чуем за магистралите и шистовия газ!

 • 3
  jeg_er avatar :-|
  Тя

  Шеврон няма работа в България. Да си търсят шистовия газ където си искат!

 • 4
  ugi avatar :-|
  ugi

  Шеврон си подходиха по каубойски и загубиха, за наше съжаление, защото сега руснаците ще ни отрежат главата с новите договори и нищо няма да можем да постигнем в преговорите с тях и пак ще си ни доставят посредници и ще ни дуят цените, както си искат. Но и американците подходиха по типичния за тях начин - ние сме Шеврон, вие какво повече искате? В това отношение европейските фирми са къде по-деликатни и успяват повече.

 • 5
  hrisi avatar :-P
  Хриси

  Тия съвсем се оакаха с това изявление.
  Досега мълчаха и се криха, сега взеха да плачат.

 • 6
  jahpriest avatar :-|
  mahakalah

  Шеврон, предпочитаме пропуснати ползи, отколкото безвъзвратно изгубена земя, вода и природа!

 • 7
  dreamboxer avatar :-|
  hypercube

  Според мен трябваше да пробият една-две дупки на не много рискови места. Да обявят че има голям потенциал, за интригата и после да ударят папката с проучванията на масата на руснаците докато преговарят за цената на газа.
  Всъщност има и по-лесен вариант - да разнообразим доставките - през Гърция от Алжир, Туркменистан и от където другаде можем. Блъскаме Чиренското хранилище до горе и чакаме Газпром да ни приеме условията. Тогава и до домовете си можем да получим природен газ на достъпни цени и да не се налагат Беленета и димящи Марици ....
  Разбира се не съм експерт и това са само идеи....

 • 8
  any_74 avatar :-|
  any_74

  Нашите сега трябва да изискват от американската компания технологията за търсена на газа и да я пуснат за екологична експертиза, за да стане ясно точно колко е опасно или безопасно това проучване!

 • 9
  venelingeologia avatar :-|
  venelingeologia

  Много шумно и изкривено обсъждане на нещо, което неумолимо идва насреща. Полезната информация може да дойде от геолози и инженер-геолози по сондирането, но пък те не се появяват никъде... Защо ли? Политиката за местните енергийни ресурси и политиката на газо- и нефтопроводите е важната комбинация в играта. В това отношение Турция вади кент флош .... Българското правителство е за окайване.

 • 10
  anihilator_jack avatar :-|
  anihilator_jack

  До коментар [#7] от "dreamboxer":

  Е точно това е проблема бе пич - не щат дори да се разбере има ли там газ или не. Няма проучвания, няма ОВОС, няма нищо! Започвам да разбирам защо им викат екоталибани - ако зависи от тях ще се върнем в средните векове! И не на последно място, разнообразяване на доставчиците по никакъв начин не означава изключване на ползването на собствени енергиини източници.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата