Срещата Меркел-Борисов: комплименти без ангажименти
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Срещата Меркел-Борисов: комплименти без ангажименти

Срещата Меркел-Борисов: комплименти без ангажименти

България се ангажира да изплати кредита за мотрисите Siemens

Иван Михалев
8140 прочитания

България не е по-различна от Саксония

"От една страна - разбирам ситуацията на България – казва се, че този, който стопанисва добре и спазва критериите за дефицита, има по-лоши условия от този, който не го прави.

От друга страна - и ние можем да кажем, че спазваме критериите, но също не получаваме преференциални условия.

Например, ако новите федерални провинции, кажат – ние искаме същото третиране като България, ще имаме трудности в ЕС. Не може да кажем, че само защото България е по-близо до Гърция и Румъния, трябва да я третираме по друг начин отколкото Саксония или – Саксония Анхалт в Германия.

Трябва да обмислим това, мисля, че е много амбициозно, затова аз избрах формулировката - по-голяма гъвкавост и ще видим в консултациите какво ще излезе", заяви Ангела Меркел.

Дългоочакваната визита на премиера Бойко Борисов в Германия не произведе почти никакви новини. След срещата българският премиер получи комплименти, но не и конкретни ангажименти от канцлера Ангела Меркел. Двата най-важни въпроса за България - за размера на съфинансирането на европейските проекти и за по-бързото ни приемане в Шенген - не получиха категорична подкрепа от германския канцлер. Така единствената по-конкретна новина от срещата между Борисов и Меркел се оказа обещанието на българския премиер да изплатим кредита за прословутите мотриси "Сименс", купени от държавната компания БДЖ.

Комплименти, вместо ангажименти

До голяма степен Борисов сам е виновен за разочароващия край на германската си визита, тъй като подходи към нея с твърде високи очаквания. В навечерието на срещата си с Ангела Меркел българският премиер на няколко пъти заяви, че България ще иска нова формула за финансиране на европейските проекти. Идеята е България да осигурява 5% съфинансиране на проектите с европейски пари, вместо сегашните 20%.

"Ние сме една от трите финансово най-дисциплинирани държави. Искаме да бъдем подпомогнати поне по същия начин, по който и недисциплинираните, а именно – да се направи кофинансирането на европейски проекти 5% вместо 20%, както е досега, и това да продължи толкова, колкото за другите държави, които ще бъдат подпомогнати по този начин", заяви той пред журналистите, отразяващи визитата му в Берлин. Ден преди срещата си с канцлера премиерът заяви, че въпросът за кофинансирането е "най-важната тема", по която искаме да получим "нейната благословия" (на Ангела Меркел - бел.ред.).

"И с президента Барозу съм говорил – и той е съгласен това да бъде направено, ако разрешат тези държави, които участват в Пакта за подпомагане, и дават реално парите. Това ще ни освободи около 600 или 700 милиона лева от вътрешния бюджет, които сега даваме за кофинансиране, за да можем да ги вложим в други сфери – образование, иновации, които са ни изключително важни", посочи Борисов, цитиран от агенция "Фокус".

След срещата обаче Ангела Меркел отказа да поеме такъв ангажимент. "Българският министър-председател ми обясни своите специфични виждания. Ще разговаряме за по-голяма гъвкавост. Не можах да дам определени обещания, но ще видим какво може да се направи", заявила Меркел според "Фокус". Тя обясни, че ако се допусне различно третиране за България, същото може да поискат и други държави, както и отделни германски провинции (виж карето).

От своя страна Борисов заяви, че е доволен, защото "най-малкото се забеляза това несъответствие в принципите". "За мен е достатъчно, че ще се работи в случая, и съм убеден, че ще има добър резултат за България, продължавайки тя да бъде дисциплинирана", допълни той.

Шенген - разговорите продължават

Другата важна тема на днешната среща беше искането на България за по-бързо приемане в Шенген. Ако се съди по изказванията на Меркел и Борисов на съвместната им пресконференция, тук отново няма новина.

На уверенията на премиера Борисов, че "българо-турската граница е най-охраняваната в Европа" и че германските граждани трябва да спят спокойно за сигурността си, канцлерът Меркел отговори доста уклончиво.

"Изготвихме приемлив план – постепенно да въвеждаме критериите за летища и пристанища, ще продължим да обсъждаме това в ЕС. Мисля, че вече не е далеч денят, в който и България ще е член на шенгенската група. Не мога да говоря от името на Холандия или Финландия, говоря от името на Германия, но ние се опитваме да намерим начин, вярвам, че всички страни-членки искат да намерят такъв път. От друга страна – трябва да бъдем съвсем сигурни, че се полагат максимални усилия в борбата срещу организираната престъпност и миграцията. Нашите депутати се убедиха в постигнатия напредък в България и това ще се чуе в Европа", заяви тя.

Ще платим влаковете на Siemens

След срещата българския премиер заяви твърдото си намерение България да изплати кредита за влаковете "Сименс Дезиро". Разработен е погасителен план, според който до края на годината БДЖ ще плати 10 млн. евро за мотрисите, съобщи транспортният министър Ивайло Московски (виж карето по-долу).

"Преди години, когато е имало излишък в хазната, вместо да си платят, е взет кредит, и този кредит, започнахме да го плащаме и то във времето на финансово икономическа криза. И няма как да не го платим, в противен случай безграничното доверие на Германия ще бъде нарушено. Не бихме могли да го позволим това. Съжалявам, че не са платили влаковете, когато са имали милиарди излишъци, а са взели кредит, съжалявам, но ще изпълним нашия ангажимент, защото е правилен и задължителен да се изпълни", заявил Борисов, цитиран от "Фокус".

Това е промяна в позицията на Борисов, който доскоро твърдеше, че производителят трябва да си търси парите от германското правителство, което е гарант по заема. "Ами 150 млн. евро директно канцлерът Меркел трябва да ги предвиди в бюджета на германското правителство, защото ние няма да можем да ги платим", заяви в края на ноември заяви по bTV той.

Избрани цитати от визитата на премиера Борисов

"За разлика от много други премиери, когато канцлерът говори, аз слушам. След това – изпълняваме в България правилните решения, които те предлагат"

"България е готова да помага на закъсали държави в момента, когато техните заплати и пенсии станат по-ниски от българските или като тях"

"Има ли логика тези държави, които са слаби – допуснали са големи бюджетни дефицити, изхарчили са много повече пари, отколкото са произвели, сега да бъдат наградени от Европейската комисия"

"Казват ми: Защо сме финансово дисциплинирани, защо и ние не си направим така, че да ни подпомагат германците. Как да отговоря на опозицията защо сме дисциплинирани, а недисциплинираните получават повече пари"

"Българо-турската граница е най-охраняваната в Европа, можете да спите спокойно"

"Първенци сме в производството на зелена енергия, но всичко това отива на електромера на българския гражданин. Затова съм казал – до тук"

"Най-ниските данъци имаме в ЕС и ние на никаква цена няма да си ги променяме – аз съм поел такъв ангажимент пред българския народ"

Плащаме 10 млн. евро до края на 2012

Разработен е погасителен план, според който до края на годината БДЖ ще плати 10 млн. евро за мотрисите "Сименс Дезиро", съобщи транспортният министър Ивайло Московски. "Компанията много разчита на приходите от бъдещата приватизация на товарните превози като голяма част от тях ще отидат за погасяване на дълга към KFW BANK GROUP", каза министър Московски. Освен това се очаква скорошно решение за предвидения кредит от Световна банка, който също ще бъде използван за оздравяване на дружеството.

Договорът за кредит с германската държавна банка за развитие KFW BANK GROUP за купуването на 25 електрически мотрисни влакове "Дезиро" е подписан на през 2005 г.  Цялата сума на кредита е 143 млн. евро. До този момент БДЖ са платили 31 млн. евро главница и 17.7 млн. евро лихви. Общите просрочени задължения на БДЖ към KFW BANK GROUP са в размер на 35.6 млн. евро.

Германия ще ни подкрепи за земеделските субсидии

Министър-председателят Бойко Борисов и земеделският министър Мирослав Найденов са поискали от канцлера на Германия Ангела Меркел подкрепа за изравняването на земеделските субсидии за България със старите страни членки. Нашето искане е това да стане през 2014, вместо през 2016 г. Канцлерът на Федералната република Ангела Меркел е отговорила, че Германия ще подкрепи предложението в Европейската комисия, заявиха от пресслужбата на Мирослав Найденов в съобщение за медиите.

България не е по-различна от Саксония

"От една страна - разбирам ситуацията на България – казва се, че този, който стопанисва добре и спазва критериите за дефицита, има по-лоши условия от този, който не го прави.

От друга страна - и ние можем да кажем, че спазваме критериите, но също не получаваме преференциални условия.

Например, ако новите федерални провинции, кажат – ние искаме същото третиране като България, ще имаме трудности в ЕС. Не може да кажем, че само защото България е по-близо до Гърция и Румъния, трябва да я третираме по друг начин отколкото Саксония или – Саксония Анхалт в Германия.

Трябва да обмислим това, мисля, че е много амбициозно, затова аз избрах формулировката - по-голяма гъвкавост и ще видим в консултациите какво ще излезе", заяви Ангела Меркел.

Дългоочакваната визита на премиера Бойко Борисов в Германия не произведе почти никакви новини. След срещата българският премиер получи комплименти, но не и конкретни ангажименти от канцлера Ангела Меркел. Двата най-важни въпроса за България - за размера на съфинансирането на европейските проекти и за по-бързото ни приемане в Шенген - не получиха категорична подкрепа от германския канцлер. Така единствената по-конкретна новина от срещата между Борисов и Меркел се оказа обещанието на българския премиер да изплатим кредита за прословутите мотриси "Сименс", купени от държавната компания БДЖ.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

28 коментара
 • 1
  storm avatar :-P
  Storm Of Change

  И какво излезе? Отидохме да издействаме пари, а поехме ангежимент ние да плащаме... :Д

 • 2
  alex052 avatar :-|
  alex052

  "За разлика от много други премиери, когато канцлерът говори, аз слушам. След това – изпълняваме в България правилните решения, които те предлагат"
  И аз така правих като бях пионерче........иначе.....по възрасните си знаят

  А иначе нищо ново под слънцето.Максимата Отидох,Видях,....................се префразира и се прибрах.То като цяло нямаше и кой знае какви нишани за постигане на нещо сериозно де.Добре поразходиха се за наша сметка обещаха с данъците ни да платят за цирея БДЖ.............а защо не продаде БДЖ част о почивните си бази или терени около гарите и не си плати мотрисите?Има ли нещо по нормално от тпва според вас?А ако беше частна компания и държавата не се бъркаше нима нямаше да се случи точно това?Според мен компания която си има проблеми да си ги решава.
  Иначе във визитата на Б.Борисов няма лошо според мен.........да почти нищо не постигна но поне каза какво иска.Друг е въпроса дали това е правилният начин.

 • 3
  chara avatar :-P
  chara

  "Първенци сме в производството на зелена енергия, но всичко това отива на електромера на българския гражданин. Затова съм казал – до тук"

  Е това е върха!
  И нима той очаква адмирации?

 • 4
  shlosera71 avatar :-|
  shlosera71

  А по въпроса за данъчната хармонизация, какво са говорили?

 • 5
  ventsy avatar :-|
  ventsy

  Боко изобщо не трябва да излиза от България. Да праща външния министър че само говори глупости и се излага.

  България не е платила мотрисите, защото не България ги е купила а БДЖ. България е отговорна само ако има някаква държавна гаранция.
  БДЖ или да се стяга да си плаща вземанията, или да обяви фалит.

  Високия процент на съфинансирането е по-голям проблем според мен, защото може би влияе на скороста на усвояване на евро фондовете.
  Но пък от гледна точка на Германците, гарантира че парите се използват разумно, а не се харчат за глупости.

 • 6
  rozablue avatar :-|
  rozablue

  Е, все пак е казал. Какво друго може да направи. Не може да постави ултиматум

 • 7
  borabora54 avatar :-P
  borabora54

  ... ще вложим парите в образование, в иновации... - кой ще му повярва, като го гледат какви ги върши.
  Аз за повече пари в наука, образование и иновации, Дянков да е дал не съм чул...
  А за кофинансирането да не говорим. Знам поне 10 проекта, които няма да получат кофинасиране и поради това или няма да стартират или я карат някакси... Щото не са магистрали, нали!

 • 8
  yaga avatar :-|
  yaga

  Сагата БДЖ се разплита. Ще си платим като попове и понеже нямаме с какво, до края на 2012г. ще приватизират "Товарни превози", чиито активи са около 300 милиона лева - 150 милиона евро, колкото пък ни ,е заема към банката им. Направили сме първа вноска по мотрисите и германеца, е спокоен, че поне вече няма начин да се правим на ощипани моми.

 • 9
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  "Казват ми: Защо сме финансово дисциплинирани, защо и ние не си направим така, че да ни подпомагат германците. Как да отговоря на опозицията защо сме дисциплинирани, а недисциплинираните получават повече пари"
  Това е въпросът, който и аз искам да задам на канцлера. Ако искат Европа да преуспее трябва да накажат страните с крадливи социалистически власти а не да ги поощряват с нови пари. Това, което правят в момента, да финансират прахосниците е грешна стратегия и не предвещава нищо градивно и полезно. Винаги съм твърдял, че раздаването на пари за подпомагане на държави и бизнеси (например за земеделие) е грешно независимо от критериите. Само пазарът може да разпредели вярно (когато го има!) парите. Цялата тази дългова криза в Европа го доказа по безспорен начин. Ако искат може да продължат но в резултат положението ще стане още по-лошо от настоящето.

 • 10
  darkl1ng avatar :-?
  Венета Андреева

  Аз имам едно питане: Защо в другите медии навсякъде се говори за поет ангажимент и постигнати договорки, но "не по всички проекти"? И като цяло визитата се оценява като успешна..


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.