Случаят "Мирослава" или кой зарови истината

Aко МВР не признае грешките си, случаят ще се повтори съвсем скоро

Неадекватните реакции на полицията разбуниха общественото недоволство
Неадекватните реакции на полицията разбуниха общественото недоволство    ©  Николай Иванов
Неадекватните реакции на полицията разбуниха общественото недоволство
Неадекватните реакции на полицията разбуниха общественото недоволство    ©  Николай Иванов

Един изстрел разцепва тишината около блок 13 на пернишката ул. Тунджа сутринта на 12 януари.

В апартамента на първия етаж вдясно се намират няколко души - зам. директорът на ГДБОП и полицай на 2011 година Валентин Цоновски, двама оперативни работници и разследващ полицай от същата служба. С тях са и задължителните две поемни лица (случайни граждани, които присъстват като гаранция по време на процесуално-следствените действия). На земята с рана в дясното слепоочие лежи собственикът на апартамента - 36 годишният Стойчо Стоев.

По данни на разследващите той се прострелял със собствения си "Глок 19" пред очите на полицаите, които са с него през последните повече от 24 часа. Той е задържан по разследването за отвличането и убийството на 17-годишната Мирослава от Перник. Часове по-рано Стойчо е завел полицаите на мястото, където е бил заровен трупът й. Дал е показания като свидетел по делото, с които се е самоуличил и е посочил съучастника си – 26 годишния Марио Любенов, който от седмица е настанен в пловдивската психиатрия.

Смъртта на Стоев е поредният гаф на разследващите, които работят по този тежък случаи. Станалите известни факти и обстоятелства, реакцията на правоохранителните органи показват остър дефицит на професионализъм, точно там, където управляващите твърдят, че са най-силни – в борбата срещу престъпността. Поредицата от явни грешки, противоречия и пропуски са симптоми на системни проблеми извън конкретното разследване. Отказът на полицията да признае грешките си, както сега, така и в други подобни случаи, е гаранция, че подобни инциденти ще има отново и отново.

Непосилната лекота на думите

Мирослава изчезва вечерта на 7 ноември миналата година, след тренировка по таекуондо. Месец и половина след изчезването й директорът на ГДБОП Станимир Флоров съвсем сериозно заяви: "Не говорим за отвличане, независимо от това какво се говори, какво се тиражира и т.н. Версията, която желаем да бъде вярна, е, че тя не е харесвала начина си на живот и е решила да живее извън пределите на Република България."

Две седмици по-късно ръководената от Флоров служба го опроверга, като показа, че Мирослава е отвлечена и убита. Впоследствие директорът на ГДБОП щеше да обясни, че това му подхвърляне е било тактика на разследващите. Григор Вълков, д-р по право и дългогодишен специалист по разследване на убийства, го опровергава задочно: "Според мен това е голяма грешка. Обществото се нуждаеше от информацията, че полицията едновременно работи по няколко версии, една от които, че сама е напуснала страната, но другата, че има отвличане с цел отмъщение, изнудване или че отвличането е извършено със сексуални мотиви. По този начин съответните органи имаха възможност да организират обществеността, да получават сигнали."

Думите на Станимир Флоров дават началото на поредица от изказвания – негови, на вътрешния министър Цветан Цветанов и служители на Института по психология на МВР, които седят в основата на създалото се напрежение по случая "Мирослава." Подхвърляните с лекота твърдения, които си противоречат едно с друго, показаха, че увереността на висшето ръководство на министерството, че случаят е разкрит, е по-скоро имитативна. Според Григор Вълков подобно поведение е фатално за доверието на полицията: "Нито министърът, нито директорът на ГДБОП трябва да се превръщат в говорители на институциите, затова защото, ако случаят остане неразкрит или разследването тръгне в друга посока, то тогава негативите на управлението и на работата по разкриването на случая ще се насочат срещу министерството и ГДБОП."

А освен това е и незаконно – Наказателно-процесуалният кодекс е повече от категоричен - само и единствено наблюдаващият прокурор може да разрешава изнасяне на данни от разследването. И още - изказванията на психолозите и Флоров са нарушение на Етичния кодекс на служителите на МВР – за презумпцията за невинност, за уважението към обществото и т.н. и т.н.

Разследване с краката на горе

От публично оповестените факти и тези, с които "Капитал" разполага, може да се направи извод, че тактиката на правоохранителните органи по случая е тотално сбъркана. По закон разследващият полицай е този, който събира доказателствата под надзора на прокуратурата. Оперативните работници се занимават с оперативно-издирвателната дейност, т.е. подпомагат разследващия в неговата работа. Психолозите пък от своя страна насочват със специалните си знания оперативните. Какво видяхме в случая "Мирослава":

- МВР психолози, които като профайлър от американски сериал се опитваха да обяснят кой какъв е и защо така е направил. Думите им нямаше как да имат стойност и да седят убедително, защото същите тези психолози въобще не се досетиха, че Стойчо Стоев може да посегне на живота си.

- Директорът на ГДБОП, който влезе в ролята на прокурор и започна да гради правни конструкции: "Казвано му е, че ще е защитен свидетел, но това не значи, че отговорността му ще отпадне, а че ще му се смекчи вината и ще получи по-малка присъда." И за първокурсниците по право е ясно, че един съучастник не може да бъде свидетел, а един свидетел не може да бъде съден нито малко, нито много.

Пред "Капитал" окръжният прокурор на Перник Пламен Найденов коментира лаконично изказването на Флоров: "Наказателно-процесуалният кодекс казва кой повдига обвинения (бел. авт. - прокуратурата)."

Словесната фриволност на Флоров щеше да е най-малката беда, ако зад него стояха безупречните действия на разследващите. "Стойко Стоев не е разпитан пред съдия", коментира Елена Николова, председател на Пернишкия окръжен съд. Според разпоредбите на НПК след смъртта на Стоев неговите показания, дадени пред разследващ полицай, могат да се прочетат само със съгласието на "подсъдимия и неговия защитник". Конкретно: Ако се установи, че Марио Любенов може да носи наказателна отговорност и бъде предаден на съда на базата на показанията на Стоев, те ще могат да бъдат приобщени към доказателствата по делото само ако Марио се съгласи за това.

Полицията я няма. Обадете се по-късно.

Според източник на "Капитал", запознат с разследването, Стоев е задържан сутринта на 11 януари. Той е бил заведен до Института по психология, където е бил подложен на тест с полиграфа (т.нар. детектор на лъжата), където се е провалил. Това изследване тест няма абсолютно никаква доказателствена стойност (по думите на полицаи с дългогодишен опит – човек може да се провали и на въпроса дали е бил на Луната и дали е участвал в убийството на Кенеди). Късно през нощта Стоев се е съгласил да заведе полицаите до мястото, където е бил заровен трупът на Мирослава – в околностите на пернишкото село Батановци. В тъмнината той не е могъл да се ориентира, което е накарало полицаите да отидат отново с него рано сутринта. Този път той е посочил мястото. Куче на Планинската спасителна служба е идентифицирало конкретното местоположение, където е бил заровен трупът. Веднага след изравянето Стойко е бил отведен в апартамента му, за да се извърши претърсване и изземване.

Информацията дали е бил с белезници е противоречива. Пред "Капитал" окръжният прокурор на Перник Пламен Найденов обясни, че претърсването е било рутинно. Тоест не са търсили конкретни улики. След отварянето на вратата се включва локална аларма. За да я спре, Стоев сам прерязва захранващия кабел. По думите на полицаите той пожелава да отиде до тоалетната. Посочва врата в тъмния коридор. Отваря я и отвътре взима законно притежавания пистолет "Глок 19" и се прострелва.

Дали Стойчо Стоев е бил с белезници тепърва ще се изяснява. Опитни криминалисти коментираха пред "Капитал", че няма пречка, ако ръцете на Стоев са били отпред, той да отвори вратата, после касата в килера да извади пистолета, да го зареди и да се простреля с него.

Независимо дали е бил с белезници или не, при всички положения полицаите (според Цветанов – най-добрите) са допуснали непростими грешки.

Григор Вълков е категоричен, че при огледа в апартамента на Стойчо са направени съществени нарушения на тактическите правила за работа със задържани лица. Според Вълков той е трябвало навсякъде, дори и в тоалетната, килера и на всяко друго място, ако е искал да отиде, до него да има двама оперативни работници. По думите на Вълков положителната практика налага, преди да се влезе в помещенията, "да се установи на кое място и какви оръжия има". Още повече след като пистолетът е бил законен, на полицията служебно е било известно, че той има оръжие. При това положение е още по-необяснимо защо след като има информация, че Стойчо притежава законно оръжие, той е пуснат сам да влиза в тоалетната или килера, откъдето е взел пистолета.

КОСвеният виновник

Два независими източника на "Капитал" потвърдиха, че в действителност Стоев е имал разрешение за оръжие. То обаче е издадено в пълно нарушение на закона. Според информация на източниците ни районният инспектор, който е направил проверката за надеждност на Стоев, е подписал докладна записка със заключение да не се дава разрешително за оръжие, защото той има няколко криминални регистрации. Въпреки това директорът на едно от двете пернишки РПУ-та е дал разрешение. Според юристи този полицейски началник е извършил длъжностно престъпление. До редакционното приключване на броя директорът на пернишката полиция Валентин Димитров не отговори на отправените въпроси дали въпросният директор на РПУ е отстранен от длъжност и дали има образувано разследване срещу него.

Проблемът с контрола над оръжията е много голям и явно остава нерешен. Преди време дългогодишен директор на РПУ в столицата беше преместен на друга длъжност, след като стана ясно, че е давал разрешения на десетки криминално проявени, които, знаейки за "либералния режим", променяли адресната си регистрация, само и само да са в този район.

Публично известните твърдения и факти около обстоятелствата, при които Мирослава е отвлечена и убита, не налагат коментар. Законовият и разумен срок разследването още не е приключил и анализът на доказателствата по никакъв начин не трябва да се случва в медиите. Единствено сигурно до момента е само, че има неразкрит случай и досъдебно производство без обвиняеми. 

Ако полицията не признае грешките си обаче, случаят "Мирослава" ще се повтори съвсем скоро. Историята го е показала.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


51 коментара
 • 1
  unknoun avatar :-(
  Чичо Ваньо

  За съжаление МВР никога не признава грешките си.А повтаряемостта им е налице от много отдавна.В момента се сещам за задушил се конвоиран,убито момиче което трябваше да бъде клошарка и купища непрофесионално събрани доказателства които няма как да бъдат валидни в съда.После не разбират защо хората не им вярват.

 • 2
  chichi01 avatar :-|
  Чичи (Ice Man's fan)

  Харесва ми статията. Много и разнообразни са проблемите в Полицията. Трудно ще се обърне тенденцията с настоящите мерки или по-скоро с липсата на всякакви адекватни такива от страна на всички досегашни и сегашни министри...

 • 3
  kak_taka avatar :-?
  kak_taka

  Що за некадърнике Флоров?
  Що за безделник е шефа му?
  Що ги търпим :) ?

 • volrath

  Най-голямата мафия, най-големият тумор в тая държава се нарича "полиция".Защитават престъпници, и мачкат онези, които не са виновни.

  Тия изроди, които само папкат и дебнат по завоите да изкарат някоя двайсетачка или повечко, като пуснат поредният шмъркан и пиян до козирката да си кара колата по улиците трябва да бъдат разстреляни, не да ги порицаваме и да им се караме!

  Колко още? Мирослава от Перник, Яна, катастрофата на булевард "България"? Още колко докато стигне до всеки един от нас?

  Ама карай! Нали Бойко е слънце, Цветанов си "вършел работата", магистрали има, а и в крайна сметка, нали не се случва на нас, а на някой друг, някъде другаде?

 • Angel Dobrev

  Не отстраняване от длъжност /вероятно временно!!!/, не да се чака уволнение или дисциплинарно производство, а ако един от тези "хора на пагона" поне беше и човек на честта, трябваше още през м. ноември или декември да си е подал оставката и повече да не припарва до полицейска длъжност. Но това да не английския парламент, където уволняват депутат, САМО ЗАЩОТО УЧАСТВУВАЛ В ШОУ МЕЖДУ КОЛЕГИ И ОТ ТЯХ 5 - 6 ДУШИ БИЛИ В НАЦИСТКИ УНИФОРМИ!?!?!? А това английската Конституция го забранява и се счита за престъпление, за което уволняват и глобяват солидно. А тука какво??? Ами нищо. Нали имаме бг пословица - всяко чудо за три дни. дано поне сега не е така, щото ако е замесена и полицията, явно случаят ще се потули. Ето за какво иде реч, когато се прогнозира, че след 3 - 4 - 5 десетилетия, няма да има държава с името България.

 • 6
  geordgeo avatar :-(
  geordgeo

  И им дават цял милиард пари годишно на тези бездарници? Е освен нас самите не знам кой друг е виновен за това положение. Пари за нищо друго няма, ама за търтеите (поне повечето), "работещи" в полицията все се намират...

 • yustal

  До коментар [#1] от "Чичо Ваньо":
  До коментар [#3] от "kak_taka":
  До коментар [#4] от "vojdek":
  Всичко което до сега се изговори и изписап от " ръководителите на разследващите" показва пълна безотговорност.
  Как можем да сме сигурни в опазването на гражданите и предивсичко на децата!
  Има едно бездарно мълчание и безотговорни изказвания от висок ранг.
  Някой съзнателно им надува несъществувашия рейтинг.
  От това губи цялото общество! Какво още ли ни чака!

 • 8
  ngyurov avatar :-|
  Никола

  Псувате ги тия "бездарници", с тях зле, ама без тях по-зле.
  Проблемът е в управлението, на всяка ръководна позиция в МВР са поставени не хората с опит и професионални качества, заслужаващи тази длъжност, а хората, които слушат. От там произтича целия проблем. И това не е само в полицията, във всяко едно държавно учреждение, ръководните позиции са заети от хора избрани по един нечестен и неправилен начин, използван за обслужване на собствени интереси, поставящ интересите на обществото на заден план. Не може министрите и зам. министри да са хора със съмнително минало и лошо образование, докато има кадри, които остават там - някъде, на средните и ниски етажи в държавните учреждения, заклещени там, принудени да търсят успеха някъде в частния сектор, понеже в обществения просто нямат шанс.

 • 9
  yewod avatar :-|
  yewod

  Странно,защо никой никъде не споменава вече грозното изказване на ББ ? Някой друг да е учуден?
  Все си мисля за старата поговорка" Рибата се вмирисва откъм главата" - нещо такова май се случва и сега......
  И още - " Кучетата си лаят- керванът си върви" .

 • 10
  tatkoruso avatar :-|
  tatkoruso

  Ако в България имаше гражданско общество, а не фенове на партии нямаше да се стигне до и гази в помията от непрофесионализъм и откровена простотия и къде са протестиращите за повече пари ченгета.Цъфти е основният некадърник.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход