Още не е просветнало
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Още не е просветнало

Интересът от страна на фирмите към светлините на града е голям

Още не е просветнало

Общината трябваше да реши как да обнови осветлението на София. Миналата година

Калина Горанова, Десислава Николова
4356 прочитания

Интересът от страна на фирмите към светлините на града е голям

© ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА


Ако всички договори се спазваха буквални и нямаше защитни клаузи, през октомври миналата година София трябваше да потъне в мрак. Недопустимото неудобство за жителите на града щеше да хвърли светлина върху основните проблеми в управлението на столицата. Бавна работа, вървене след събитията и прилагане на краткосрочни решения за дългосрочни проблеми.

Този добре познат сценарий сега се разиграва в полето на уличното осветление. Мрежата е от 60-те години на миналия век, работи се неефективно и на парче. С поддръжката на мрежата и пускането и гасенето на осветлението се занимава приватизираната през 2007 г. "Улично осветление", която става собственост на икономическата група "Геотехмин". "Мрежата на София е изключително амортизирана, в определени райони даже липсва" Не само осветителните тела, но и кабелната мрежа, стълбовете, електрическите табла са в окаяно състояние - наложително е да се инвестира в обновлението им и това да стане с дългосрочен договор, за да може операторът да бъде изплати инвестицията си", коментира Ангел Терзиев, изпълнителен директор на "Улично осветление" .

Договорът на компанията изтичаше през октомври 2011 г. и общината видя възможност да изгради по-дългосрочна визия при избора на следващия осветител. Още през пролетта на 2011 г. след месеци работа на работни групи идеите на общината за светлините на града придоби реални измерения. Намеренията тогава най-общо звучаха така - следващата фирма оператор ще трябва да разработи интелигентна система на управление, да намали разходите, като използва по-ефективни технологии и да изгражда нови мрежи, там където е необходимо. Оставаше да бъде обявен и търгът. И след това да се намерят пари.

Това обаче не се случи. Вместо това в края на юли с решение на кмета на столицата Йорданка Фандъкова е обявена поръчка за избор на изпълнител за "техническа поддръжка, ремонтно - възстановителни дейности, изграждане и основен ремонт на уличното и художествено осветление на територията на Столична община", но за срок от една година. Обявената поръчка обаче е моментално обжалена от фирма "Асеновци", която развива дейност в сферата на промишлените, гаражните, дворните и т.н. врати. Търгът е блокиран месеци наред, докато се произнесат всички инстанции.

Сега общината отново ще избира. Оттам обясниха за "Капитал", че са в етап на разглеждане на офертите, които били повече от една. На общински съветници пък било обяснено, че до 23 януари фирмите ще могат да закупуват документация, а подаването на офертите ще е до 2 февруари. От общината отказаха да отговорят, каква точно е причината дългосрочната им концепция за осветлението да се бави, при положение че преди повече от половин година декларираха, че са близо до търг. На общинските съветници дори било обяснено, че разработването на такава предстои да се случи тази година. Явно отново.

От цялата светнала каша, едно е ясно със сигурност. Осветлението на София няма скоро да претърпи големи промени, а средствата, предвидени за него през тази година, са както през предходната - 16 млн. лв. Битката за голямото осветяване на София малко се отлага във времето. Тя обаче има всички изгледи да е сериозна, като вече започнаха да се сблъскват концепциите на трите големи международни играчи в бизнеса - General Electric, Philips и Siemens. От сегашния опертатор "Улично осветление", коментираха, че със сигурност биха участвали в търга за обновлението на осветлението в София, но формата ще обсъждат, когато видят условията в тръжната документация.

Пари за крушки

Основният проблем в случая със София е да се избере модел на управление. Според източници от общината осветлението през следващите години има риск отново да се управлява на парче. Според запознати един от обсъжданите варианти е София да бъде разделена на четири части. Така всяка от големите фирми ще получи възможност да участва, да подменя телата и да освети града. Въпросът обаче е, че това пак ще бъде половинчат, т.е. четвъртинест проект. Според представители на компании в сектора би трябвало осветлението на София да бъде единен проект - да бъде проектирано от една компания, да бъдат подменени поетапно или наведнъж стълбовете и телата, а след това цялата система да се управлява също от една компания. Смисълът е градът да има единно енергийно ефективно осветление и да е ясно кой носи отговорност за него.

Другият основен въпрос е каква сума е готова да даде общината за модернизирането на осветлението й. Към момента общината плаща по 16 млн. лв., в което влизат разходите на "Улично осветление", цената на тока, и капиталовите разходи за изграждането на нови мрежи в новите квартали например. Парите обаче не стигат, тъй като амортизираната мрежа дава все по-чести и все по-сериозно аварии. Достолепната й възраст не позволява и т.нар. планово управление или крушките да се подменят по график още преди да са изгорели, а не тогава, когато изгаснат, тъй като подмяната им една по една води до в пъти по-високи разходи за "Улично осветление". Основните начини на финансиране пред общината са два. Първият е със средства от европейските фондове и банки, които финансират дългосрочно проекти за енергийна ефективност. Така към края на миналата година от общината заявиха, че имат намерение да кандидатстват за средства по фонд "Козлодуй". Такава готовност обаче към момента няма, като от администрацията отказват да кажат на каква сума се надяват. Според източник от общината през цялата минала година предишният председател на общинския съвет Андрей Иванов не подписал писмо, с което да попита ЕБВР какъв грант би отпуснала за модернизирането на столичното осветление, а такъв вариант е имало. Писма за намерение и допитване до потенциални кредитори така и не са писани.

Вторият вариант е да се заложи изцяло на публично-частното финансиране. Там изборът на партньор ще бъде решаващ.

Сблъсъкът на титаните

Концепцията на Philips Lighting включва най-съвременната им иновация - системата за управление на осветлението на градовете CityTouch. Проектът наскоро беше представен и на конференция в България. Това е единна система с LED осветителни тела, която работи в няколко европейски града, например Прага и Лондон. CityTouch е от т.нар. интелигентни системи. Това означава светлината да се регулира в зависимост от конкретния час и климатичните особености - при мъгла и дъжд да има повече светлина, при светло време автоматично да изгасва, с помощта на светлината да се пренасочва уличният трафик при движение на линейки или при катастрофа, паметниците на културата да имат художествено осветление и т.н. В България компанията е осветила центъра на Ловеч, паметници на културата в София и Русе, както и основни пътни артерии в столицата.

По най-груби изчисления LED осветлението и компютърна система за управление на светлините във всяка точка на града би струвало 200 до 400 млн. евро.

Красимир Димов, чиято компания "Лайтинг къмпани" е официалният дистрибутор за България на General Electric, обаче смята, че не е необходимо общината да търси допълнително финансиране, както и че не е необходимо да се инвестира в скъпата система на т.нар. интелигентно управление и в повсеместната употреба на LED крушките. Предложението му е общината да продължи да плаща същата сума в продължение на 20 години, а компанията инвеститор да си възвърне инвестицията в обновяването на мрежата, която ще струва около 100 млн. лв., от спестената сума за електричество и намалените разходи за смяна на осветителните тела. Моделът изисква ударни инвестиции през първите няколко години и поддръжка на обновената мрежа през следващите. "Ние гарантираме крайния резултат и разходите на общината за срок от 20 години. Цената за града ще е около 100 млн. лева", отбелязва Красимир Димов. GE чрез своите дистрибутори е разработила проекти за осветление в редица български градове като Каварна, Балчик, Кърджали, Димитровград, Нова Загора, печелила е подмяната на осветлението със средства от еврофондовете в общо около 20 общини.

Цялостно решение предлагат и от Siemens, чиято дъщерна компания Osram е специализирана в осветлението. Представителят на Siemens, който се занимава с проекта за осветление на София, през седмицата беше зает с делегация от Германия и не успя да коментира решението на немския концерн. Изпълнителният директор на "Улично осветление" Ангел Терзиев коментира, че моделите за осветление, които компанията би предложила не се различават от останалите работещи модели в останалите европейски страни.

Така пред общината стои въпросът как и с какви средства да подобри светлините на града.

"Много е важно да се ползват както възможностите за финансиране, така и технологичният потенциал. Умната и дългосрочна инвестиция в улично осветление може да доведе до положително развитие в много разнородни сфери като енергийна ефективност, намаляване на разходите за поддръжка, намаляване на престъпността и дори развитие на туризма, а оттам и откриване на нови работни места", обобщава Радмила Филева, изпълнителен директор на "Филипс България".

"Проблемът на София е, че е тъмно", шегува се Красимир Димов.

Бавните действия на администрацията към момента не показват общината да има големи стремежи да промени сегашното състояние.

Ако всички договори се спазваха буквални и нямаше защитни клаузи, през октомври миналата година София трябваше да потъне в мрак. Недопустимото неудобство за жителите на града щеше да хвърли светлина върху основните проблеми в управлението на столицата. Бавна работа, вървене след събитията и прилагане на краткосрочни решения за дългосрочни проблеми.

Този добре познат сценарий сега се разиграва в полето на уличното осветление. Мрежата е от 60-те години на миналия век, работи се неефективно и на парче. С поддръжката на мрежата и пускането и гасенето на осветлението се занимава приватизираната през 2007 г. "Улично осветление", която става собственост на икономическата група "Геотехмин". "Мрежата на София е изключително амортизирана, в определени райони даже липсва" Не само осветителните тела, но и кабелната мрежа, стълбовете, електрическите табла са в окаяно състояние - наложително е да се инвестира в обновлението им и това да стане с дългосрочен договор, за да може операторът да бъде изплати инвестицията си", коментира Ангел Терзиев, изпълнителен директор на "Улично осветление" .


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
 • 1
  tucker_case avatar :-P
  tucker case

  точно големите комплексни решения в градското осветление не са нито оптимални, нито икономични... да не говорим, че създават маса предпоставки за корупцийки и прочее мътни практики...
  щото съществуващите днес технологии са много и разнообразни и в различен етап на съществуване... живачните и натриевите лампи, дето сега светят вече умират... металните халиди, особено керамичните са много добре разработени и имат поне още 30-ина години бъдеще... за малки квартални улици много подходящи са безконтактните индукционни флуоресценти - много икономични, евтини и с 20-30 хиляди часа живот... и разбира се много модерните и тренди светодиоди, дето има още поне дестина години да търпят радикални промени дорде се доразработват и изкусуряват...
  ако туриш един тип осветление в целия град, как може да знаеш дали нема да остарее морално за 10-ина години или пък да наплатиш маса кинти за технология дето е била ногу куул за времето си, ама е вървяла в нежелана посока и индустрията я е зарязала по некаква причина...
  най е добре... наместо да се правят измислени търгове, дето нашио човек нема как да не ги спечели... да се направи стратегия за градското осветление за следващите 50-100 години... със сичките му изисквания и спецификации... за осветеност, цветна температура, ефективност, контрол, светлинно замърсяване, поддръжка, инфраструктура и прочее... дето да бъде като закон и стандарт за всички бъдещи проекти и търгове... :)
  _____


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK