Ние ли ще черпим или вие?

Агенция "Митници" към "Лукойл" след съдебното споразумение

Капитал    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

- Терминалът "Росенец" получи удължена до 18 месеца отсрочка за монтиране на измервателни уреди "бряг - море"

"Митническата администрация ще продължи да полага всички усилия за прилагането на Наредба №3 като гаранция за прозрачна и конкурентна бизнес среда у нас"

От съобщение на Агенция "Митници"

"Ето, няколко месеца "Лукойл" работи без лиценз, докато не си постави всички измервателни уреди, за да е гарантирана прозрачността."

премиерът Бойко Борисов, пред в. "Труд" ноември 2011 г.

"Лукойл" са могли да изпълнят изискванията за 2-3 месеца. Но по-скоро са смятали, че и да не изпълнят изискванията, ще им се размине."

директорът на митниците Ваньо Танов пред в. "Дневник", септември 2011 г.

"Ние ли ще черпим или вие?" С този въпрос юрисконсулт на Агенция "Митници" се обърна към адвокатите на "Лукойл Нефтохим България" АД след съдебното заседание вчера. На него двете страни сключиха сделка и рафинерията си върна отнетия лиценз, а нефтеният й терминал в Росенец се сдоби с временен лиценз като "стратегически обект от значение за националната сигурност" и удължена на 18 месеца отсрочка за монтиране на измервателните уреди.

Двете дела бяха прекратени за по-малко от 10 минути. "Добре, че бързо свършихме", въздъхна с облекчение представител на вещите лица. "Когато си подготвен, бързо свършва", отговори му  юрист на "Лукойл", след което дамите, представляващи Агенция "Митници", бяха поканени на кафе. 

Казусът "Росенец"- потенциален "клиент" и на следващата власт

Според споразумението, което съдът потвърди, Агенция "Митници" връща лицензите на "Лукойл" с мотива, че вече има "достатъчно средства за проверка и контрол". Това било установено от две митнически проверки - на 16 и 23 януари, казаха за "Капитал Daily" юрисконсултите на митниците.

Те добавиха, че базата в Росенец получава нов 18-месечен срок, считано от 23 януари 2012 г., "да приведе дейността си в съответствие със закона". Това означава, че срокът, в който уредите трябва да са монтирани, е в края на юли 2013 г., тоест след следващите парламентарни избори. И ако по някаква причина срокът отново не бъде спазен, решението ще се взима от следващата власт.

Специфични привилегии

От митниците пуснаха съобщение, че "срокът отчита спецификата на данъчния склад и сложността на техническото изпълнение на монтирането на средства за измерване и контрол там". Източник от правителството заяви неофициално, че споразумението е сключено, защото "Лукойл" е щял да изгуби делото и да остане без лиценз, което било неприемливо предвид значението на компанията за икономиката.

Когато на 22 юли миналата година директорът на митниците Ваньо Танов отне лицензите на "Лукойл", мотивите му бяха, че всички вносители, преработватели и търговци на акцизни продукти са успели да монтират исканите уреди в срока по наредба номер 3 за контрола върху измервателните уреди на горивата.

От преходните й разпоредби става ясно, че той е изтекъл през май 2010 г. Само рафинерията не се е вместила нито в него, нито в отсрочката от още година и два месеца, направена специално за нея. По този повод Танов призна, че компанията се е ползвала с привилегии спрямо останалите играчи на пазара на течни горива.

"Лукойл" обжалва отнемането на лицензите в съда и той спря предварителното изпълнение на заповедта на Танов с мотива, че можело да настъпят тежки последствия за икономиката. Така рафинерията продължи да работи на практика без лиценз.

През ноември директорът на митниците съобщи, че срокът, в който терминалът в Росенец ще работи без уреди, ще е до края на 2012 г. "Капитал Daily" очаква отговор от агенцията на писмения си въпрос какво е наложило отлагането с още половин година.

На юнашко доверие

Преди съдът да прекрати делото се разбра, че вещите лица не са изпълнили поставената им на предишното съдебно заседание задача  да направят проверка къде точно и на кои дати са монтирани измервателните уреди, които "Лукойл" твърди, че е поставил. Те трябваше да направят новата проверка, тъй като се оказа, че при предишната са ползвали схема на "Лукойл" вместо на Агенция "Митници", а двете съществено се различавали.

Експертите не успели да направят исканата повторна проверка, тъй като от компанията, която монтира уредите - избраната с търг дъщерна "Лукойл текнолъджи сървисис", обяснили, че ще могат да им предоставят исканата документация едва в края на февруари. Заради това съдът оряза хонорарите на трите вещи лица и те получиха по 800 вместо по 4000 лв. на човек. Вещите лица изслушаха решението без признаци на разочарование.

Пред "Капитал Daily" един от тях - проф. Петко Петков, заяви, че липсващите измервателни уреди на терминала "Росенец", известни като "бряг - море", които се изискват от наредбата, се бавят, тъй като стрували между 30 и 35 млн. лв. и били много сложни за изработка, защото се правели по индивидуална поръчка.

Митниците изразиха удовлетворение

Ръководството на Агенция "Митници" приема с удовлетворение определението на Административен съд – София-град, което потвърди сключеното на 23 януари 2012 г. споразумение с "Лукойл Нефтохим Бургас" АД.

На 23 януари 2012 г. беше връчен акт, удостоверяващ, че в данъчния склад Нефтен терминал "Росенец" се използват средства за измерване и контрол, които предават данни по електронен път към Агенция "Митници", като информацията е достатъчна за осигуряване на контрол на въведените и изведени от склада акцизни стоки.

Агенция "Митници" приема с удовлетворение привеждането на дейността на двата данъчни склада в съответствие с нормативните изисквания като изпълнение на целите си да контролира в рамките на правомощията си спазването на закона и равнопоставеността пред него на всички икономически субекти в Република България. Митническата администрация ще продължи да полага всички усилия за прилагането на Наредба №3 като гаранция за прозрачна и конкурентна бизнес среда у нас.

От съобщението на Агенция "Митници" за сключеното споразумение
Мнение

Ивайло Николов, председател на Асоциацията на малките бензиностанции: Въпросът е във фирата


Проблемът с контрабандата не е при нас, той е при големите играчи. Проблемът е, че дори и да се монтират всички измервателни уреди в "Росенец", пак ще е много трудно да се намали контрабандата. Причината е във фирата, тъй като производителят може да реши колко да е тя. Средно при големите нефтени компании фирата е 2 до 4%, докато при "Лукойл Нефтохим" тя е между 4 и 15%. И тази фира всъщност е гориво, което няма документи. Затова и каквито и уреди да се монтират, те няма да мерят тази фира.
18 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  peshokev avatar :-P
  peshokev
  • - 6
  • + 44

  Първо беше Баф-Баф сега е Миау-Миау...
  Те така е, Банания с Барабойко...
  Даже са знаели, какъв ще е изхода от делото...
  ...и как са, решили че правосъдието може да почака в Чалгария

  Нередност?
 • 2
  ventsy avatar :-|
  ventsy
  • - 1
  • + 35

  Извън съдебно споразумение - това добре. Обаче защо не са ги глобили? Можеха да им праснат една глобата от 1 - 2 милиона, за да се научат да изпълняват изискванията на закона в срок.

  Нередност?
 • 3
  marinella.ivova avatar :-|
  marinella.ivova
  • - 1
  • + 26

  До коментар [#2] от "ventsy":

  Като ги глобят пак от нашия гръб ще съдерат няколко кожи.
  Прах в очите на хората- това беше отнемането на лиценза. А иначе ГОРКИТЕ LUKOIL с този " рекордно скъп петрол" как удържат цените! Ц, ц, ц... Смешно ми става като слушам подобни изказвания. Смешно, ако не беше толкова трагично.

  Нередност?
 • 4
  kr avatar :-|
  stile libero
  • + 32

  Горчиво! Горчиво!

  Нередност?
 • 5
  vanja969 avatar :-P
  Ваня
  • - 3
  • + 8

  "Те добавиха, че базата в Росенец получава нов 18-месечен срок, считано от 23 януари 2012 г., "да приведе дейността си в съответствие със закона". Това означава, че срокът, в който уредите трябва да са монтирани, е в края на юли 2012..."
  Все си мисля, че 18 месеца след 23.01.2012 се пада на 23.07.2013, но какво ли разбирам аз. Щом пресата казва, може 18 месеца да минат и за 6.
  "..избраната с търг дъщерна "Лукойл текнолъджи сървисис", ..."
  Ало, журналистите, фирмата се казва "Лукойл технолоджи сервисиз България". Вие името на фирмата не сте проверили, как да приема цялата информация за достоверна?

  Нередност?
 • 6
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • + 13

  Айде стига приказки да сядат на масата и да почва черпенето.... то асъл на чашка най-лесно се решават проблемите.....

  Нередност?
 • 7
  visokrus..... avatar :-|
  visokrus.....
  • + 27

  Ние ли ще черпим или вие?
  Нека ние нека ние!т.е.МАТРЯЛА.

  Нередност?
 • 8
  volrath avatar :-P
  volrath
  • + 17

  Само като се сетя що хвалби бяха изписани за "решителноста" на управяляващите....

  Нередност?
 • 9
  aisajder avatar :-|
  aisajder
  • + 4

  [quote#2:"ventsy"]Обаче защо не са ги глобили? Можеха да им праснат една глобата от 1 - 2 [/quote]
  Да ги глобят с аргумент че !?! .. "
  [quote#2:"ventsy"]за да се научат[/quote]
  Ами ГЛОБАТА МОЖЕ да е ПО АКТ!.. С аргументи в него .. и наказаната страна, може да се обърне към съда- което е и станало..! Ако - след съдебното разбирателство, ни в клин- ни в ръкав някой се изцепи за глоби- ами ще обжалват пак в съда- и ще им се върнат парите от нас- и то с лихвите!

  Нередност?
 • 10
  l1 avatar :-|
  l1
  • + 11

  Аз се чудя защо горивото поскъпва...

  Нередност?
Нов коментар