Колко аршина за магистратите има вътрешният министър
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Колко аршина за магистратите има вътрешният министър

Цветан Цветанов

Колко аршина за магистратите има вътрешният министър

Офанзивата му срещу шефката на съюза на съдиите може да се превърне в бумеранг

6335 прочитания

Цветан Цветанов

© Георги Кожухаров


След интервюто в "24 часа" в понеделник вътрешните работи Цветан Цветанов продължи публичните си нападки срещу председателя на Съюза на съдиите в България (ССБ ) Мирослава Тодорова и на следващия ден.

Лошо е за председател на съюза на съдиите

В сутрешното предаване на Би Ти Ви министърът повтори твърденията си, че Тодорова, която е съдия в Софийския градски съд, покровителства организираната престъпност, като за основание посочи неотдавнашното й наказанието от Висшия съдебен съвет (ВСС ) с понижение на заплатата за 2 години заради забавени 57 дела.

"Как си представяте, когато има произнасяне на съдебен състав и 3 г. не са написани мотивите за лицето Васил Маникатов, емблематичен за Европа трафикант на наркотици, и тази съдийка не е записала мотивите си 3 години?", попита Цветанов, като коментира, че "тук има умисъл или е професионална небрежност, което е много лошо за председател на съюза на съдиите" "Подобни съдии уронват престижа на съдебната систeма", заkлючи той. 

Не е лошо за председател на СГС

Препратката на Цветанов към наказанието на Тодорова от дисциплинарна комисия на ВСС провокира сравнение с позицията му за друг съдия от същия съд - избраната в края на май миналата година за председател на СГС семейна приятелка на Цветанов Владимира Янева със скандал, продължил няколко месеца преди изборът й да бъде окончателно утвърден от петчленен състав на Върховния административен съд.

Интересен факт в този смисъл е, че в съобщението на инспекторана на ВСС от юли 2011 г. за предложенитеза наказане съдии фигурира и името на Янева - с 43 забавени дела. В пресата беше посочен и пример с един от процесите, които е трябвало да разгледа - за споразумение с двама подсъдими за държане на наркотици, които са се признали за виновни срещу условна присъда и пробация.

Докато чака Янева да одобри споразумението им с прокуратурата, единият от тях е заловен отново с множество опаковки амфетамин и марихуана. Но заради забавеното от Янева одобрение на споразумението в срок условната му присъда не се е трансформирала автоматично в ефективна и сега той се води неосъждан.

До този момент дисциплинарната комисия не е излязла с решение за наказание на шефката на СГС заради просрочените й дела.

За разлика от сегашната му ярка позиция по отношение на съдия Тодорова, тогава Цветанов не отговори на журналистическите въпроси каква според него е причината съдия Янева да бави делото срещу шефовете на "Софийски имоти", от които няколко години по-рано беше купила на отчетливо изгодни цени два имота за фирмата на баща си.

Съдии: Главният прокурор да провери и Тодорова, и Цветанов

Заради твърденията на вътрешния министър трима бивши председатели на УС на ССБ - Капка Костова, Нели Куцкова и Стоил Сотиров, изпратиха отворено писмо до главния прокурор Борис Велчев с искане да извърши проверка, която да установи причините, заради които осъденият от Мирослава Тодорова на продължителен срок лишаване от свобода Васил Маникатов се е оказал извън мястото за изтърпяване на наказанието много преди изтичане на срока на присъдата.

Втората поискана от съдиите проверка е по повод думите на Цветанов, че шефката на съдийския съюз покровителства организираната престъпност. "В правомощията на прокуратурата е, да установи: ако такива данни са били на разположение на министъра на вътрешните работи или на негови подчинени лица, били ли са те своевременно съобщени на органите на държавното обвинение.

Считаме, че именно прокуратурата следва да установи извършени ли са от съдия Тодорова действия "в услуга на организираната престъпност" и да повдигне обвинение, ако отговорът на този въпрос е положителен. Но в обратната хипотеза, именно държавното обвинение следва да се произнесе, дали в изпълнение на възложените му функции министърът на вътрешните работи дава изявления от името на ръководеното от него ведомство, без същото да разполага с информация като изнесената и дали по този начин не се упражняват превратно властнически правомощия с цел да бъде причинена другиму вреда.които са извън рамките на неговата компетентност и засягат интересите на правосъдието и увреждат конкретен съдия", настояват колегите на Тодорова.

Вътрешният министър: Това е октопод, какво разследване

След като писмото на ССБ беше получено от медиите, в 13.55 часа вътрешният министър направи изявление пред агенция "Фокус", в което отново посочи, че в действията на съдия Тодорова има умисъл или професионална небрежност, "или е по някакъв начин форма и начин да функционира октопод, който да обслужва организираната престъпност".

"Какво разследване очаквате да се направи? Тук няма комуникация между Маникатов и съдията Тодорова, но тук има умисъл в действията, със забавянето три години на мотиви за едно изключително тежко престъпление", цитира думите му агенцията, заедно със заключението, че в страните от ЕС такова нещо не може да се случи, защото има правораздаване в законовите срокове"

Истинският проблем - "непослушни" съдии

"Понятно е ожесточението на министър Цветанов срещу позицията и действията на ССБ по повод неговите яростни атаки срещу съда, довели дори до критичния доклад на Европейската асоциация на съдиите, изпратен и до Европейската комисия. Но направените от него внушения, че председателят на ССБ създава благоприятна среда в полза на организираната престъпност, няма да бъдат оставени от нас без последствие", заявават в откритото си писмо до главния прокурор тримата бивши шефове на организацията.

Самият Цветанов в интервюто си във "24 часа" предишния ден благодари на "съдиите, които ежедневно разговарят с мен и са носители на промяната". Министърът не уточни кои са тези съдии и за какво разговарят всеки ден, но в правото си на отговор след нападките му към нея съдия Мирослава Тодорова даде следния коментар на думите му: "В правовата държава съдиите не си говорят ежедневно с министъра на вътрешните работи. Ако го правят, тази промяна не води до върховенство на закона, а до полицейска държава".

Нов сигнал за проверка на Янева

От сайта Биволъ съобщиха във вторник, че са изпратили в прокуратурата сигнал за евентуален документ с невярно съдържание, свързан с председателя на Софийския градски съд Владимира Янева. Поводът е придружено с документи журналистическо разследване, според което регистрациятана Янева по настоящ адрес в с. Топола, община Каварна, е провалила заведено срещу нея дело от мебелна фирма, тъй като не е могла да бъде редовно призована.

Документът, предоставен на Софийския районен съд от столичната дирекция на полицията, сектор "Български документи за самоличност" с дата 29.04.2008 г., сочи, че Янева е с постоянен адрес в София от 2000 г. и с настоящ адрес в с. Топола от 1996 г.

Другият документ е върната от кмета на Топола призовка за дело с негово ръкописно уточнение, че "Лицето Владимира Янева Янева не е регистрирана  и не фигурира на този адрес" в селото.

В сигнала до прокуратерата е приложено и нейно изявление по Би Ти Ви от 6 октомври миналата година, в което тя отрича да има адресна регистрация в с. Топола и потвърждава за загубено от мебелна фирма дело срещу нея.

След интервюто в "24 часа" в понеделник вътрешните работи Цветан Цветанов продължи публичните си нападки срещу председателя на Съюза на съдиите в България (ССБ ) Мирослава Тодорова и на следващия ден.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

23 коментара
 • 1
  a3 avatar :-|
  аз

  това което не разбирам е липсата на единна информационна система. не е толкова трудно да се запишат (дори в една екселска таблица, ако трябва) кое дело кога е отишло при съдията, кое дело кога е решено и кога са написани мотивите по него. така във всеки момент ще е ясно кой кои дела бави. ще направи ли нещо вице-премиерът по този въпрос? така ще се реши цялостно проблема, а няма да се чака нарочна проверка идваща от дъжд на вятър.

 • 2
  a.nice avatar :-|
  hope

  До коментар [#1] от "аз":

  Та не искат да решат проблема, просто ни замазват очите, неуспешно разбира се!

 • 3
  hukuu avatar :-|
  hukuu

  Доста нагъл. Точно в момента трябва да е по-нисък от тревата.

 • 4
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  Господинът достатъчно се упражнява по отношение на съда. Може би защото това празно говорене не би следвало да накара съдът да реагира по какъвто и да е начин.
  Ами я да вземе да нарита и прокуратурата. Тя нищо не прави - нито се самосезира за крещящи нарушения на закона, нито показва, че й пука! Дано успее да ги поразсъни и да им припомни задълженията им.

 • 5
  daria_vip avatar :-|
  daria_vip

  Съдиите много добре знаят че в МВр постъпват данни от всички видове специализирани служби .
  Тези данни МВР не са длъжни да ги разискват дискутират с хора които "смърдят -господа съдиите .
  МВР има ресурс от Патрули Цивилни ДАНС НСБОП СОБТ СПООР ПОМП Криминални ,Контраразузнаване и ..............................
  тече информация .
  Ако има консенсус в повече от три различни служби проверили субекта независимо може да сте 100% сигурни че когато ви казват че е бяло е бяло.
  Работниците на улицата знаят какво представлява всеки един съдия.
  Когато МВР прецени че данните са достатъчни за да породят в празните глави на прокурори и съдии основателно съмнение дават папката
  Понеже съдийската глава работи с архаичните НК НПК и прочие недоразумения поради тази причина съдиите игнорират всичко и всички
  така Убиеца от Перник и доказателствата на МВР за тях са негодни самопризнания на самоубил се не важат за тях и тн..
  Думата на оперативните работници и специалистите на МВР също е нула за тях независимо от колко служби идва .
  Ситуацията е такава че чак тогава когато МВР сметне че има пълният набор доказателства изисквани от съдиите написали НК и НПК чак тогавате праща материали на съдия който работи в негов си свят и нищо от това което обикновенните хора и полицаи виждат не е това което вижда един съдия
  готиното обаче е че Цветанов може да говори каквото си иска но едва ли ще го докаже въпреки че е вярно на 100% и зад това стоят абсолютно достатъчни данни проверени от службите данни за да може МВР да квалифицира магистрат като корумпиран
  Доказване на умисъл в неща по така нескопосано написаните НК и НПК които са писани с идеята за оправдаване двусмисленост и некомпетентност е трудно -не невъзможно.
  МВР информацията не е нужно да идва изцяло от опорочените НК НПК достатъчно е цветанов да пусне физиономията на ввеки един съдия в българия ПРЕЗ СЛУЖБИТЕ и аз го приветствувам да го направи на секундата и да почне да събира папка за всеки един смешен нещастник в тога
  МВР може да следи и на баба ви кучето просто по задължение законно
  превантивно господа в черни тоги
  да не би и контрол над МВР да искате да установите ?
  Вие може да правораздавате но кой ще ви даде папката ?
  Цвък Цвък

 • 6
  ventsy avatar :-P
  ventsy

  "За разлика от сегашната му ярка позиция по отношение на съдия Тодорова, тогава Цветанов не отговори на журналистическите въпроси каква според него е причината съдия Янева да бави делото срещу шефовете на "Софийски имоти", от които няколко години по-рано беше купила на отчетливо изгодни цени два имота за фирмата на баща си."

  Кой е купил имати за фирмата на баща си, Цветанов или Тодорова? Ако е Тодорова, защо журналистите не са питали нея защо бави делото, а Цветанов??

 • 7
  ventsy avatar :-|
  ventsy

  Цветанов да не се прави на луд, ами да се хване и да изчисти подопечното му министерство и чак тогава да се занимава с прокуратурата!

 • vassilun

  Този не може да съществува в нормалния свят! Цвъки (Цвинокио е по-мило) не е действителен - той е "виртуален"! Нямам друго обяснение за толкова нагъл, тъп и некадърен министър!

  А това

  "В правовата държава съдиите не си говорят ежедневно с министъра на вътрешните работи. Ако го правят, тази промяна не води до върховенство на закона, а до полицейска държава".

  обяснява всичко!

 • 9
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Цв.ЦВ. ще ме извинява. Така е когато има независима съдебна власт, както Гиньо обеща и въведе с Конституцията от 1991 година....
  Преди туй при Тато беше време за което Цв.ЦВ. мечтае, съберат се с Радев, помислят и току намерят "общонародно" решение на всеки казус.... ама го нямало в закона, голям праз, Тато и Радев щом са на едно мнение...
  Сега няма, върховенство на закона, докато хората на Цв.Цв. не съберат ккавото се иска от Съда, а не от Цв.Цв., все ще се разминават с очакваните присъди...

 • 10
  alex052 avatar :-|
  alex052

  без коментар.............по неподготвени изказвания трудно ще намерим.Просто явно цецо не знае какво иска а само че иска нещо.
  Цветанов защо вместо да си чешеш езика не вземеш да отидеш на магистралиоте и да спиташ тирове?
  Пак слушам сутрешния блок............задръстване,тирджии не се подчиняват на органите на реда.........задръствания.Абе защо за разнообразие не изпратиш 20 момчета да ги спират а следващият път като трябва да проверяваш хора по съмнителен не изпратиш двама служители да стане цивилиозовано?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK