Хората пестят все по-малко за пенсия в доброволните фондове
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Хората пестят все по-малко за пенсия в доброволните фондове

По последни данни осигурените в доброволни пенсионни фондове са 596.22 хил. души.

Хората пестят все по-малко за пенсия в доброволните фондове

Преди кризата един осигурен е внасял средно по 96 лв. месечно в доброволен фонд. Сега вноската е 45.42 лв.

Стефан Антонов
7512 прочитания

По последни данни осигурените в доброволни пенсионни фондове са 596.22 хил. души.

© Красимир Юскеселиев


Интересът към спестяване в доброволен пенсионен фонд намалява. Тенденцията се наблюдава в последните 3 години, като едновременно намалява броят на осигурените лица, както и размерът на вноските за пенсия, показва статистиката на Комисията за финансов надзор.

Ако преди кризата един осигурен е внасял средно по 96 лв. месечно в доброволен фонд, то през миналата година средният размер на вноската за втора пенсия е бил 45.42 лв. Това е по-малко от парите, които човек харчи обикновено за градски транспорт, да кажем.

Вторият шанс на Третия стълб

Доброволните пенсионни фондове представляват така наречения "трети стълб" на пенсионната система. Средства по тях се превеждат само при лично желание на осигуряваните и постъпват в лични партиди, които се инвестират в банкови депозити и финансови инструменти (акции и облигации). За да се стимулира тази допълнителна форма на спестяване, държавата е предвидила данъчни стимули. Законът позволява до 10% от брутната работна заплата да се приспаднат от данъците, ако бъдат вложени в доброволен пенсионен или здравен фонд.

Намаляването на осигурените в третия стълб и свиването на отчисленията, които правят означава по-малко средства по личните партиди на всеки осигурен, които да се управляват от фондовете и да се получат от осигурените при пенсиониране.

Поведението на осигурените се променя през 2008 година, когато започват да влагат по-малко в доброволните фондове, а година по-късно броят на осигурените лица също намалява. По последни данни те са 596.22 хил. души, или с 1.35% по-малко отколкото през върховата 2008 година.

Защо намалява интересът

Главна причина хората да пестят по-малко в третия стълб е кризата и нейните проявления. Свиването на доходите ограничи и възможностите за доброволно осигуряване. Сривовете на фондовата борса от след 2007 година и последвалият застой понижиха доходността във фондоветe до отрицателни стойности, като един от фондовете отчете -29% доходност през 2010 година. Средната доходност като претеглен резултат от всички фондове също беше отрицателна и това също накара хората да избират все по-често други форми на спестяване.

По-тревожно ще е, ако се окаже, че тенденцията е трайна - българите да избягват спестяванията за пенсия, защото защото това е отказ от бъдещи доходи и то във време, когато държавата ще е още по-затруднена да плаща пенсии на възрастните хора.

Според бившия председател на Националния осигурителен институт Йордан Христосков третият стълб е замислен така, че при навършване на пенсионна възраст да осигурява 10-15% от дохода, получаван в последните години преди пенсиониране. Отказът да се спестяват средства по този начин, означава, че или хората трябва да очакват по-ниски пенсии в бъдеще, или да намерят друг начин за спестяване. Такива може да са и банковите депозити. При тях има лихва, която е по-ниска от доходността на капиталовия пазар в добри времена, но при стабилност на системата гарантира положителен доход, когато доходността на фондовете спада.

Председателят на асоциацията на осигурителните компании Никола Абаджиев коментира за Capital.bg, че натрупванията не зависят само от това, което се заделя, но също от това, колко дълго човек пести в доброволен фонд и какво е състоянието на икономиката, в периода, който спестява. Последните години не бяха най добри за капиталонатруващата пенсионна система, ако се съди по доходността, която носи на клиентите си. Солидарната система обаче също е под натиск и тук експертите се разделят в мнението си.

Какво да се направи?

Според икономиста Любомир Христов третият стълб трябва да разшири обхвата си. "Понеже знам, че размерът на пенсията ми е моя грижа и отговорност, спестявам и инвестирам. Затова трябва да се премахне ограничението за допълнително осигуряване само в пенсионни дружества и да се премахне монополът им. Трябва да се въведе режим на "пенсионна сметка", която може да бъде поддържана и в пенсионно дружество, но и в банка и в застрахователно дружество, и в инвестиционен посредник (всички надзиравани по реда на закона)", коментира той за Dnevnik.bg.

От Министерство на финансите неофициално коментираха, че няма как да разширят обхвата на данъчното облекчение, което хората ползват, за да пестят и да се прилага при влагане на пари в банка. В момента се подготвят промени в Кодекса за социално осигуряване, които ще позволят на потребителите (хората, от чиито заплати се удържат вноски в задължителните и доброволните пенсионни фондове) сами да изберат степента на риск при управление на средствата им. Експерт от ведомството на Симеон Дянков заяви, че именно мултифондовете (виж карето) ще позволят нискорискови инвестиции и дори банкови депозити, но данъчно облекчение за самостоятелни пенсионни влогове, не би било подкрепено.

Мултифондовете

Мултифондовете са колективни инвестиционни схеми, обособени според рисковия профил. Така се предоставя възможност на всеки отделен човек да избере как ще се управляват отчисленията от заплатата му - рисково в преследване на по-висока доходност, или консервативно, при което рискът е много по-нисък, но и доходността остава малка.

Против това се изказа и Никола Абаджиев, според когото идеята осигуряване да се прави с банкови депозити не е правилна и не трябва да се допуска. Той предложи увеличаване на данъчното облекчение. В момента то позволява човек да намали годишната си данъчна основа с 10%, ако внесе същата сума във фонд от третия стълб.

"Големият потенциал на капиталовото осигуряване е в третия стълб. Едно по-голямо облекчение ще стимулира хората да заделят повече за пенсии. В момента два и половина милиона души работят и се осигуряват в задължителния втори стълб и едва половин милион в третия. С разяснителна работа тази ножица може да се затвори, защото пенсията ще замества сериозна част от предпенсионния доход, само ако се използват трите стълба на системата", смята той.

От финансовото министерство обаче са резервирани и към тази идея. Така мултифондовете се очертават като единствена законодателна мярка в областта на пенсионното осигуряване, която може да се приеме още през тази година.

Интересът към спестяване в доброволен пенсионен фонд намалява. Тенденцията се наблюдава в последните 3 години, като едновременно намалява броят на осигурените лица, както и размерът на вноските за пенсия, показва статистиката на Комисията за финансов надзор.

Ако преди кризата един осигурен е внасял средно по 96 лв. месечно в доброволен фонд, то през миналата година средният размер на вноската за втора пенсия е бил 45.42 лв. Това е по-малко от парите, които човек харчи обикновено за градски транспорт, да кажем.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

27 коментара
 • 1
  cobanmaala avatar :-|
  чобанмахала

  "един осигурен е внасял средно по 96 лв. месечно в доброволен фонд, то през миналата година средният размер на вноската за втора пенсия е бил 45.42 лв."
  Ами будалите намаляват. Да внасяш 40 години по 90 лв за даполучават 2 години по 150 си е просто жив мазохизъм и порнография.

 • 2
  peshokev avatar :-|
  peshokev

  С тази монетарна система и социална държава, колкото по-малко си спестил в "хартийки" толкова по-малко ще загубиш. По добре пирони да купуваш...

 • 3
  cobourga avatar :-|
  cobourga

  СТАГНАЦИЯТА в България продължава !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Гарантирано от ГЕРБавата мафия – червена, мутренско-мафиотска !!! Цените растат всеки ден, доходите намаляват, няма пари за здраве, образование, култура – на това БОЙКО Борисов и неговото финансово отроче ДЯНКОВ му викат „финансова сталбилност“ ?????? !!!!!!!

 • 4
  andreyrusev avatar :-?
  Андрей Русев

  Трудно е да отделиш 10-15% от доходите си, когато поне 70-80% от тях отиват за изхранване. Все едно да почнеш да си купуваш по-евтини хранителни продукти, за да можеш да спестяваш за подобни инициативи.

  А и на кой му пука, че законът позволява 10% "отстъпка", когато ужасно голяма част от българите получават заплатата си под масата и се осигуряват на минималното, което се изисква за позицията, която заемат.

 • 5
  myselfcom avatar :-|
  Чеша си езика

  Спестяването е майка на мизерията.

 • 6
  rage_against avatar :-|
  Rage Against

  До коментар [#4] от "Digital Rebel":

  говориш пълни глупости. източно-азиатците спестяват около 25% от приходите си за черни дни.

  а тук всеки гледа да скрие някой лев, за да може по време на пенсия да излиза на площата и да скандира, че пенсията му е ниска. ами ниска е! като не си внасял достатъчно пари за осигуровки, като правителството харчи тия пари само за текущи пенсии и най-вече като никой не поема в собствените си ръце своето настояще и бъдеще...

  я накой да направи една представителна извадка, днешните пенсионери колко пари са плащали за социални осигуровки (предвид инфлационен индекс), какво пенсии получават към днешно време и какви пенсии искат да получават? това да е по 10 големи града, 10 малки града и 50 селца.

 • 7
  darina_3313 avatar :-|
  darina_3313

  че как да спестяват хората,като парите не им стигат и за храна!

 • 8
  borislav_133 avatar :-|
  borislav_133

  чудна работа,как да внесеш 96 лева,като взимаш 400-500 и имаш семейство!трябва да си вълшебник!

 • 9
  nikola_17 avatar :-|
  nikola_17

  хората нямат хляб с какво да си купят,те искат да спестяват

 • 10
  10stinki avatar :-|
  10 стинки

  Ако всичките тия купища пари, които плащам за осигуряването си ги вложа в най-обикновена земеделска земя, на стари години рентата, която бих вземал, ще е три пъти по голяма от очакваната пенсия... Цялата система на тез фондове е гнила с неясна цел. Вземат едни пари, изяждат ги, стават прасета по сто и 20 кила и после -29% доходност... Айсиктир!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK