Два пъти повече хора ще търсят работа през 2020 г.
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Два пъти повече хора ще търсят работа през 2020 г.

Два пъти повече хора ще търсят работа през 2020 г.

Според изследването проблемът с неадекватното образование и липсата на квалификация ще става все по-голям

3453 прочитания

След 8 години търсещите работа ще бъдат двойно повече, отколкото сега регистрираните безработни в бюрата по труда. Това са официалните данни от проучване на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и ще бъдат валидни, ако правителството не промени държавната политика в сферата на заетостта. В зависимост от промяната ситуацията може да се подобри, но може и да се влоши.

Това ще се случи на фона на очаквано продължаващо намаляване на населението и икономическата активност, като прогнозите са, че работната сила (хората, които са в трудоспособна възраст) ще спадне с 10%.  

Като се сумират тези тенденции – по-малко население, по-малко трудоспособни и повече търсещи работа, картината започва да изглежда стряскаща. В реални стойности безработните ще са се удвоили, но като процент от населението увеличението ще бъде много повече.

Каква е ситуацията

По данни на Агенцията по заетостта през декември регистрираните безработни са 342 хил. души. Те са се увеличили спрямо предходния месец, но на годишна база почти няма промяна. В рамките на изминалата 2011 г. безработицата поддържа нивото от 9-10% със слаби, основно сезонни изменения. Настъпилата поредна вълна на икономическа несигурност обаче поднови очакванията за фалити и съкращения.

Освен тези външни фактори основен проблем, за който бизнесът повтаря буквално всеки ден, са неадекватните образование и квалификация на трудещите се. Структурата на икономиката се променя, но на образованието не. Този проблем ще продължи да расте и ще се превърне в основен, показва проучването на трудовото министерство.

Паралелно именно секторите, в които има най-сериозен недостиг на кадри, ще продължат да се разширяват – интернет и високи технологии (виж графиката). Търсенето ще се засилва и в секторите, свързани с предоставяне на услуги, и ще намалява в селското стопанство и промишлеността.

Най-обучените са най-безработни

Данните на МТСП показват, че през 2020 г. ще има 400 хил. висшисти, за които няма работа, 200 хил. души със средно и 60 хил. души с основно образование, или почти два пъти повече от настоящото състояние на пазара на труда.

"Това са само прогнозни резултати и всъщност нищо не пречи на хората, които са с висше образование, да заемат позиция, която е свързана с по-ниско образование или квалификация", коментира Елка Димитрова, директор на дирекция "Политика на пазара на труда" в МТСП.

Според зам.-министъра на труда и социалната политика Деяна Костадинова акцентът трябва да бъде поставен върху създаването на по-тясна връзка между потребностите на бизнеса и образованието. "Основен проблем са кадрите, които излизат от университетите, и доколко тяхното образование и очаквания са реалистични", коментира тя. По думите й най-тежката целева група са хората без образование.

Дългосрочната ни цел е да се увеличи производителността, да се създаде устойчива заетост и оттам да се постигне и икономически растеж", обясни Костадинова.

За целите на учението

Следващата фаза на социалното министерство е въз основа на проучванията да създаде електронен "барометър" на състоянието и тенденциите на пазара на труда. Целта е по него хората да се ориентират какви специалисти търси бизнесът - какво образование да завършат или към каква квалификация или преквалификация да се насочат.

Очаква се информацията да е полезна и за самите работодатели, както и за служителите в бюрата по труда, които дават консултантски съвети. Тя ще е основа и за формирането на по-адекватна национална политика, свързана с пазара на труда. Сайтът трябва да бъде активен към 2013 г.

Повече глава, по-малко ръце

При разпределението на заетостта по професии се очертава увеличение на заетите с висока квалификация за сметка на хората, които имат ниска или никаква квалификация и се занимават с ръчен труд, показва проучването.

Очаква се към 2020 г. делът на лицата, които са висококвалифицирани и не се занимават с ръчен труд – основно ръководители, анализатори и други специалисти, да достигне близо 30%. В същото време квалифицираните професии, свързани с ръчен труд, например занаятчиите, ще се свият от около 40% на близо 30%. Заетостта на хората без специална квалификация също ще намалее – до около 15%.

След 8 години търсещите работа ще бъдат двойно повече, отколкото сега регистрираните безработни в бюрата по труда. Това са официалните данни от проучване на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и ще бъдат валидни, ако правителството не промени държавната политика в сферата на заетостта. В зависимост от промяната ситуацията може да се подобри, но може и да се влоши.

Това ще се случи на фона на очаквано продължаващо намаляване на населението и икономическата активност, като прогнозите са, че работната сила (хората, които са в трудоспособна възраст) ще спадне с 10%.  


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  marilyn82 avatar :-|
  Мерилин

  Два пъти повече хора ще търсят работа през 2020 г.Според изследването проблемът с неадекватното образование и липсата на квалификация ще става все по-голям

  Големият проблем ще бъде, че и хора с адекватно образование и добра квалификация, също ще търсят работа.

 • 2
  veny_g avatar :-|
  Вени Г.

  Хубаво би било да се посочат пречините за това сериозно увеличение на търсещите работа. Без такова сстатията звучи лековато, като че ли възпроизвежда казаното на някоя пресконференция на министерството.

 • 3
  aron25 avatar :-P
  aron25

  "заетите с висока квалификация за сметка на хората, които имат ниска или никаква квалификация и се занимават с ръчен труд"
  Това трябва да ме утешава ли:)))))

 • 4
  schlupf avatar :-|
  Нищо лично

  Най-учените били най-безработни. А те уж трябва да са най-креативни и да създават работата за по-неуките.

  Ама така става, след като в гимназията те учат да използваш чужди анализи, а не да създадеш свои, а в университета те карат да преписваш стари учебници и да ползваш материали от интернет на чужд език и някаква тема табу.

  Съжалявам за образованието ни, съжалявам, че Вашето, невероятно силно поколение, невероятно силно образование от едно време, успя така да осакати моето поколение. И да ме кара да се срамувам от връстниците си. :(

 • 5
  petar_333 avatar :-|
  petar_333

  то всеки втори бяга в чужбина,незнам кой ще остане тук и ще работи

 • 6
  greco_jlt avatar :-(
  greco_jlt

  България

  Съотношение стари/млади: 1.31: 1

  Процент от населението на и над 60 г.: 18.2%

  Процент от населението 0-14 г.: 13.9%

  България е една от само 16 държави в целия свят, при които населението е намаляло с над 5 000 души между 2000 и 2005 г.

  През 2025 година, 1 от всеки 5 българи ще бъде на възраст над 65 г. През 1990 година над 65 г. е бил само един от всеки 13 души.

  Заради застаряването на населението, България увеличи пенсионната възраст с 4 месеца от тази година и ще продължи да я увеличава с 4 месеца всяка година докато тя стане 63 години (жени) и 65 години (за мъже), спрямо 60 и 63 сега.

  България има 2.5 милиона работещи и 2.2 милиона пенсионери. България е най-бедната страна в ЕС.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK