Финансовият министър Симеон Дянков: Подготвяме законови промени за по-активно управление на фонда
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Финансовият министър Симеон Дянков: Подготвяме законови промени за по-активно управление на фонда

Финансовият министър Симеон Дянков: Подготвяме законови промени за по-активно управление на фонда

Вера Денизова
3042 прочитания

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Каква ще е стратегията на Министерството на финансите по отношение на падежираната емисия еврооблигации в началото на 2013 г.?

На нас ни трябват допълнителни пари за 2013 г., спор няма. В същото време в момента вътрешният пазар е свръхликвиден. Затова вероятно ще наберем от него допълнително около 1.8 млрд. лв. Така на вътрешния пазар през тази година може да пласираме общо около 3 млрд. лв. дълг.

Това може да стане с няколко извънредни емисии левови ДЦК и ще е ясно, че те са целеви – парите от тях ще бъдат използвани само за погасяване на дълга през 2013 г. Най-вероятно ще има 3 или 4 такива емисии 7-годишни облигации.

Появиха се критики, че Министерството на финансите се страхува да излезе на външния пазар и да пласира дълг. Така ли е?

Ние всяка седмица следим пазарите - кой купува, на какви цени и се сравняваме с тях. И самите инвестиционни банки, които са на пазара на еврооблигации, почти всяка седмица ни изпращат тяхното мнение колко ще ни струва, ако пласираме 1 млрд. евро навън. Ако излезем следващата седмица например, се очаква доходността по нашия дълг да е 6.5%. Отделно от това има и други разходи - такси по извършването на сделката, както и еднократна такса за международните рейтингови агенции. Те ще струват между 20 и 30 млн. лв. допълнително. Ако наберем нужната сума от вътрешния пазар, всички тези допълнителни разходи ще бъдат спестени, защото няма да са ни нужни посредници. Освен това и лихвите ще са по-ниски. Последният ни аукцион за 7-годишни еврови облигации например беше при доходност от около 4%. А последният за 10-годишни левови облигации - при 5.13%.

Водени ли са разговори емисията еврооблигации да бъде презаписана от сегашните й държатели?

Не, защото не смятам, че дългосрочно това е добра политика. Политиката на правителството е за намаляване на бюджетния дефицит и дълга. Ако започнем да си говорим за презаписване на емисията – ще трябва да предоставим равни условия за всички предишни участници, т.е. ще е трудно една част от този дълг да се изплати сега.

С пласирането на толкова много дълг на вътрешния пазар няма ли държавата да обере ликвидността от икономката?

Очакваме да са активни предимно частните пенсионни фондове, а не банките. Очакванията ни са на тези аукциони фондовете да закупят около 700-800 млн. лв. ДЦК.

В същото време подготвяме и промени в Закона за Сребърния фонд. В последния вариант на проектопромените се дава възможност до 60% от средствата в него да се инвестират в български или чужди ДЦК, до 20% от парите да се влагат на депозит в частни банки, до 20% - в чужди ценни книжа и до 10% - в акции на публични дружества, които се търгуват на фондовата борса. Проектът ще бъде обсъден от управителния съвет на фонда идния петък.

А продажбата на български ДЦК на Сребърния фонд не е ли един вид прехвърляне на пари от едната ръка на държавата в другата?

В момента точно това става със Сребърния фонд. От една страна, събираме пари от концесии и приватизация в него, а от друга – те отиват на депозит в БНБ. Но като стоят там, тези пари не носят допълнителен приход, защото са с отрицателна реална доходност. Лихвите по депозитите са ниски и инфлацията изяжда част от средствата всяка година. А основната цел на този ресурс е да се увеличат доходите на пенсионерите след 2020 г.

Но задача да изработи стратегия за активно управление на средствата във фонда има точно управителният му съвет, на който председател е министърът на финансите?

Сегашният закон позволява тези пари да се държат в БНБ или да се инвестират навън. А нито аз, нито другите членове на управителния съвет сме особено готови да инвестираме навън този ресурс, като се има предвид тежкото състояние на банковия сектор и на борсите в голяма част от Европа.

Ако една част от парите на Сребърния фонд се инвестират на българската борса или се предоставят на депозит на частни банки, това ще породи съмнения, че тези пари ще се дадат на дружества, близки до властта.

Затова този тип инвестиции ще става чрез портфолио мениджъри. Министерството на финансите ще се занимава единствено ако има инвестиции в ДЦК и депозити в наши банки. Но да, сигурно много хора ще се оплакват. Имаме обаче три възможности. Първата е тази, която съществува в момента – парите на Сребърния фонд да стоят на депозит в БНБ и всяка година да губят по част от стойността си. Втората опция, която е заложил г-н Орешарски, когато е създавал фонда, е парите да се инвестират навън или в БНБ. Предполагам опасенията са били, че ако тези пари се инвестират в България, веднага министърът и екипът му ще бъдат обвинени в конфликт на интереси. Третата възможност е да се следва активна инвестиционна политика в България.

В момента навън обстановката средно е по-лоша, отколкото в България. Ако се инвестира в сигурни книжа навън – например облигации на Германия или Швейцария, те също имат негативна реална доходност. От инвестициите в други държавни ценни книжа – например на Португалия или Испания пък, може да загубим много.

А от инвестиции на българската борса?

Много малка част от средствата в Сребърния фонд ще бъдат инвестирани на БФБ през следващите години. Първоначалният вариант на проектозакона предвижда този вид инвестиции да са до 10%. А при сегашното състояние на международните пазари в следващите 2-3 години не бих заложил на такава инвестиция. По-скоро на по-консервативна, а именно - български и чужди държавни ценни книжа и евентуално депозити на по-изгодни лихви в търговски банки.

Ще гарантирате ли, че парите на пенсионерите по този начин ще са добре защитени?

Да. Защото България е една от най-стабилните финансово държави и ние редовно си погасяваме дълга. А както виждаме от сравнението с предишни години – в момента Сребърният фонд губи част от стойността си.

Но някои критици биха казали, че в момента Сребърният фонд губи, защото няма стратегия за неговото управление?

Стратегия и в момента има, но тя е свръхконсервативна. Затова е нужна промяна в закона. Първият проект беше готов още през лятото на миналата година, но решихме да не го смесваме с бюджетните и данъчните закони. Затова темата излиза отново сега. А и допълнителен въпрос е дали инвестицията в ДЦК не е една от най-сигурните и смислени инвестиции на този етап. И за мен тя е такава. В бъдеще, след като се стабилизират икономиките, може да се мисли и за инвестиции на БФБ. И тогава вече законът ще го позволява.

Ако 60% от средствата на фонда се инвестират в български ДЦК, тогава няма да има диверсификация на риска.

Сега 100% парите са незащитени от външни или вътрешни шокове и стоят в БНБ. Сега също няма никаква диверсификация. А и с новия закон се дава възможност да се откриват депозити и в чужди търговски банки, запазва се и възможността да се инвестира на международните пазари. Но е факт, че в рамките на ЕС останаха много малко държави с висок рейтинг, затова и доходността на техните ценни книжа е отрицателна.

Каква ще е стратегията на Министерството на финансите по отношение на падежираната емисия еврооблигации в началото на 2013 г.?

На нас ни трябват допълнителни пари за 2013 г., спор няма. В същото време в момента вътрешният пазар е свръхликвиден. Затова вероятно ще наберем от него допълнително около 1.8 млрд. лв. Така на вътрешния пазар през тази година може да пласираме общо около 3 млрд. лв. дълг.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  aron25 avatar :-P
  aron25

  Дянков, бъди така добър, "не пипай" нагорещения котлон, много ти се моля:) Хубаво, остана ти една година, иди някъде на "осигурена" доходност, само не се прави на борсов играч със Сребърния фонд. Нека този, който дойде след теб да го направи. Той ще знае как. А сега..стой настрана, евала ти праим, икономист си, ама иди някъде да правиш нещо друго, не се "управжнявай" на гърба ни:))))

 • 2
  gorbachov82 avatar :-|
  Горбачов

  За да преведем на ясен език:
  Предишното правителство взима от обществото едни пари и ги обещава на бъдещите пенсионери.
  Днешното правителство казва, айде да ги завъртим докато дойде време да ги даваме на пенсионерите. ще извадим парите от единия джоб и с тях ще купим книжа, от другия ни джоб, където парите ще влязат.
  Но за тези книжа ще платим по-малко лихва, отколкото, ако потърсим заем от някой друг, а не от левия ни джоб. Ама защо лихвата ще е ниска - защото знаем че сме куул. Ама смятат ли ни за куул, или ние се смятаме за такива?
  Има ли значение, нали сме на власт

 • 3
  iml04581625 avatar :-|
  Dimitar Vrachev

  Интересно ми е защо Орешарски,при по-благоприятна обстановка е избрал консервативния вариант и "не се е сетил"за този номер,който предлага Дянков.

 • 4
  bobsyn avatar :-|
  Batezuzi

  Погасяването на дълга ознаава, че ако дължиш Х лева като дойде време за плащане реално да дадаше поне част от тези пари, а не само да си плащаш лихвите или да си смениш кредитора с взимане на нов заем за Х лева


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK