Бий, за да те уважават

Причините за полицейското насилие са отказът от реформи в МВР и пасивността на прокуратурата

Много често използването на сила се използва без това да е наложително
Много често използването на сила се използва без това да е наложително    ©  Надежда Чипева
Много често използването на сила се използва без това да е наложително
Много често използването на сила се използва без това да е наложително    ©  Надежда Чипева

В една късна декемврийска вечер на 1998 година след неуспешен опит да задържат известната тогава мутра Ганеца група полицаи се връщат по автомагистрала "Хемус". По пътя те засичат автомобил, управляван от 19-годишния Айредин Мустафов.

Служителите на МВР започват да го преследват. Причината за това и до ден днешен не е ясна. Полицаите първо казват, че автомобилът е карал на дълги светлини, после, че шофьорът им се сторил подозрителен. А накрая - че не спрял (полицейските автомобили са били без отличителни знаци, а полицаите са били цивилни). На "Ботевградско шосе" бусът на МВР изпреварват колата отдясно. Полицаите започват да стрелят. Общо 21 проектила попадат в автомобила. Айредин умира на място. Впоследствие ще стане ясно, че той няма абсолютно нищо общо с Ганеца. Не е въоръжен, дори няма криминално минало.

Започва разследване. Експертиза показва, че фаталният изстрел е от пистолета на шофьора на буса. Досъсдебното производство е прекратявано 13 пъти от военна прокуратура, като всеки път съдът е отменял това и е разпореждал разследването да продължи. Днес делото е някъде из дебрите на държавното обвинение, полицаят, който е шофирал буса, е служител на ГДБОП.

Да обобщим – полицията бърка веднъж в преценката си; след това още веднъж – като абсолютно незаконно използва оръжие, в резултат на което е убит човек. Последствията – няма подсъдими, няма уволнени началници, а основният виновник все още работи в "най-елитната" (по вътрешния министър Цветан Цветанов) служба в МВР.

Както видяхме през последния месец, този брутален пример отпреди 14 години, уви, е актуален и днес.

Съвпадение след съвпадение

Три брутални прояви на полицейски непрофесионализъм (макар и несравними с историята от началото на текста) се случиха през последните две седмици и фокусираха вниманието към вътрешното министерство.

Първият беше с разследването на отвличането и смъртта на Мирослава от Перник, когато служители на ГДБОП оставиха задържания свидетел Стойчо Стоев да се самоубие пред очите им. За случая няма наказани. Прокуратурата разследва смъртта на Стоев.

Вторият беше безумната операция, при която 40 тежко въоръжени и маскирани полицаи иззеха пет кутии цигари, набиха един човек и счупиха една врата в софийското с. Мировяне. Двама полицейски началници получиха символични наказания, а третият беше върнат на старата си (пак началническа) работа. Прокуратурата образува дело за петте кутии цигари, но не за действията на полицията.

Третият случай беше от с. Скравена, където според собствените му обяснения 17-годишно момче е било изтезавано с електрошокова палка. Вътрешният министър Цветан Цветанов категорично отрече твърденията на момчето. Впоследствие дори се усъмни в медицинското му свидетелство. След това стана ясно, че момчето е освидетелствано в присъствието на 12 студенти по медицина.

Всъщност – нищо ново

"Всичко, което виждаме в тези три случая, напълно влиза тенденциите на това, което констатирахме в едно изследване за полицейско насилие от миналата година", коментира Иванка Иванова, ръководител на Правната програма на институт "Отворено общество". Въпросното проучване беше базирано на изнесени в медиите случаи на насилие. Констатациите тогава бяха, че:

- през последно време има концентрация на казусите на превишаване на силите от специализираните служби (маскираните служители от групите за задържане)

- все по-често насилието се извършва в собствения дом на пострадалия
- жертвите в резултат действия на полицаи са повече, отколкото убийствата на организираната престъпност - липсва анализ от страна на МВР за причините за тези случаи на насилие

- полицейските операции по задържане не са добре планирани.

Пред "Капитал" Иванка Иванова напомни, че преди десет месеца ръководството на МВР се е съгласило с констатациите, а самото изследване е било представено пред комисията за правата на човека към МВР. Беше поет ангажимент за законодателни промени, но нищо от това не се е случило до този момент.

"Още повече - десет месеца по-късно виждаме, че има връщане назад. Най-висшето политическо ръководство на МВР очевидно не признава проблема, а такъв има и той е с политическа тежест", добавя Иванка Иванова

Тази седмица главният секретар на МВР Калин Георгиев заяви, че полицейското насилие е мит и че е имало едва 70 дела срещу полицаи. Иванка Иванова индиректно опонира на тази теза: "При полицейското насилие има много голям процент на латентност (т.е. случаи, които остават скрити от статистиката - бел. ред.)." Според направено преди няколко години проучване на Центъра на изследване на демокрацията и "Отворено общество" жертвите от полицейско насилие в България всяка година са около 12 хиляди.

Изследователят от същия център Филип Гунев дава друг ъгъл на проблема: "Не мисля, че в България полицейското насилие е силно изразено." Според него фактор за насилието е силно изразената култура на полицейските проверки, наследена от комунизма. Така полицията има много чест контакт с гражданите, което е повод и за повече конфликти. Филип Гунев е на мнение, че друга предпоставка за полицейско насилие е разбирането на полицаите, че могат да раздават правосъдие: "Най-често, когато срещу даден задържан няма достатъчно доказателства, вместо да започне дело, полицаят предпочита да набие задържания, да респектира, така да се каже, контингента." Което, както и да го погледнем, е престъпление.

Тази седмица, опонирайки на критиките за полицейско насилие, главният секретар на МВР Калин Георгиев коментира, че пребитите полицаи са 142, а има и 2 убити. Контратезата му беше, че полицаите се превръщат в жертви заради страх от обвиненията, че се използва насилие. Зад инцидентите с полицаи обаче прозират съвсем други проблеми – за подготовката на служителите, за планирането на операциите, за познаването на закона (ако полицай бъде нападнат, той има законово право да използва сила).

Отказ от разследване

"Това, което се откроява като ясна тенденция в решенията на Европейския съд по правата на човека, е отказът на прокуратурата да разследва тези случаи", коментира адвокат Александър Кашъмов, който има опит в защитата на пострадали от полицейско насилие, в т.ч. и пред съда в Страсбург. Според него показанията на пострадалите не се взимали предвид, а се толерирали останалите свидетели, които в повечето случаи били полицаи.

В продължение на дълги години престъпленията, извършени от служители на МВР, се разследваха от военната прокуратура. Мотивът за това беше, че магистратите под пагон могат да гарантират независимо разследване, защото не работят с полицията (цивилните прокуратури работят всекидневно). Резултатите бяха противоречиви, а военната прокуратура действаше конюнктурно. Достатъчно е да припомним времето на бившия главен прокурор Никола Филчев, когато военизираната магистратура на практика се беше превърнала в преторианската му гвардия, готова да изпълнява поръчки срещу неудобните.

Преди няколко години разследването на престъпления, извършени от полицаи, беше възложено на цивилните прокуратури. Видима промяна няма. "Действително има нужда да се ревизира ролята на прокуратурата", коментира Иванка Иванова. Според нея държавното обвинение трябва да извърши анализ на тези разследвания и публично да обявява резултатите от него.

Прокуратурата сякаш е свързана като с евстахиева тръба с полицията. Всеки сблъсквал се с рутината на разследването знае, че много често полицаите са възприемани като "колеги" от прокурорите.

А оттам крачката до криворазбраната колегиална толерантност е съвсем малка. Липсата на отстъпление и критичен поглед пречи на ефективното разследване на полицейското насилие и е непрофесионализъм. Това го видяхме нагледно и при инцидентите в Перник и в Мировяне. Окръжната прокуратура в Перник отказа да разследва полицейския началник, дал разрешение за оръжие на Стойчо Стоев въпреки съдебното му минало и криминалните регистрации. Обяснението – тече вътрешноведомствена проверка от Инспектората на МВР.

Със същия аргумент Софийската районна прокуратура отказа да разследва действията на полицаите в Мировяне, но продължи разследването за петте кутии цигари без бандерол, намерени в дома семейството. Това, че подобно количество (щетата от неплатения акциза е 15 лева, а законът криминализира само случаи, които не са маловажни) никога няма как да бъде обект на престъпление, беше без значение.

Решението – реформа на МВР

"Министерството на правосъдието отказва да изпълнява задължението да се превеждат решенията на съда в Страсбург. Според мен освен това е необходимо изводите от тези решения да бъдат преведени на разбираем език и издадени в наръчник за полицаите", коментира Александър Кашъмов. Той дава пример за реакциите на МВР, които са насочени не към причините за проблема, а към резултатите: "Преди години защитавах едно момче, което беше брутално насилено в столично районно управление от полицаи с бухалка за бейзбол. Наскоро на едно обсъждане разбрах, че е издадена заповед или инструкция, която забранява в полицейските управления да се внасят бухалки."

Според Иванка Иванова последните случаи налагат създаването на анкетна комисия, която да изследва случая, защото "са налице повтарящи се тенденции". Според нея са необходими конкретни мерки – законодателни промени, както и кадрови промени. Ако се върнем на случая от началото на текста, както и при безумното поведение на полицаите в Перник и Мировяне, ще открием една ясно откроима нишка – на непрофесионализма.

"Като всеки един от нас, като човек, има някои пъти случаи, когато се допускат грешки", коментира от парламента Цветан Цветанов. Че човек греши, е принципно вярно, но същественият проблем е, че ръководството на МВР отказва да признае грешките. Това, от една страна, прави анализа им невъзможен, а от друга, е сигурна гаранция, че тези грешки ще се повторят отново.

Докато през последните 20 години словосъчетанието съдебна реформа се повтаряше като мантра от управляващите, нито едно правителство не пожела да се захване със същинските проблеми в полицията - качеството на кадрите, завишения брой началници (по Бойко Борисов – "много вожд, малко индианец"), ширещото се връзкарство, което издига послушните и безгласните, а не качествените кадри; обърканата йерархия между трите дейности на МВР –  охранителна, оперативно-издирвателна и разследваща, и т.н., и т.н. Всяка подобна реформа със сигурност би предизвикала челен сблъсък между изпълнителната власт и армията (над 60 хиляди) от служители. Достатъчно е да припомним плахите опити на бившия вътрешен министър Михаил Миков да подреди министерството, които изкараха полицаите на улицата.

Конформисткото поведение може и да има и друго обяснение – както при ГЕРБ (Цветан Цветанов), така и при БСП (в лицето на Румен Петков) МВР беше ръководено от висши партийини функционери с пряко отношение и към предизборните кампании, и към финансирането на партиите. Дали те имат нужда от реформирана или от послушна и услужлива полиция можем да си отговорим сами.

А от какво има нужда българското общество е реторичен въпрос.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


58 коментара
 • 1
  istinskatalogika avatar :-|
  Логика

  "Дневник", в българското законодателство не съществува нормативен акт със съкращението ДОНК. Вероятно става въпрос за ДОПК - ДАНЪЧНО-ОСИГУРИТЕЛЕН ПРОЦЕСУАЛЕН КОДЕКС. Всеки може да се запознае с неговото съдържание тук:
  http://lex.bg/laws/ldoc/2135514513

 • 2
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  Още цената на тази 'полиция' е поносима за повечето българи, но развитието на нещата в ЕС, концентрацията на основните индустриални и търговски мощностти в компании регистрирани извън България и повишаващите се (в абсолютно и процентно изражение) разходи ще доведат скоро време този цирей до спукване.

  Проблемът е,че от толкова замитане вече е силно токсичен.

 • 3
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  Не съм съгласен с тезата, изведена в заглавие. Насилието НИКОГА не поражда уважение, а може да предизвика само страх.
  Насилието, с което МВР отново влезе в коментарите, е неизтребимо следствие от срастването на хора от службите с т.н. организирана престъпност и придобиването на манаталитета на безнаказаност. Публични тайни има във всеки град, където се знаят ченгета, които въртят "двоен" бизнес: за закрилниците на проститутките, за трафикантите, за информаторите на гангстерите, за действителните собственици на кръчми, публични домове, игрални казина, за...
  Ако нещо наистина отвратително е свършила някогашната ДС, то е в заразата, която обхваща цялото днешно МВР - недосегаемост, ненаказуемост, висок обществен статус.

 • 4
  mto avatar :-|
  mto

  "Филип Гунев е на мнение, че друга предпоставка за полицейско насилие е разбирането на полицаите, че могат да раздават правосъдие"

  Както се беше изразил преди време един полицай, спрял ме на пътя: "Ние не сме тук за да ви напомняме, ние сме тук за да ви наказваме!" - ето така разбират своето призвание повечето от служителите на МВР. Дори не могат и да проумеят, че наказанията не са им в служебните задължения.

 • 5
  ventsy avatar :-|
  ventsy

  МВР е приемник на Народна Милиция. Основната цел на НМ беше да крепи "народната" власт и да изпълнява каквото и се каже. Воденето на следствие и събирането на доказателства никога не са били приоритет, защото съда също е изпълнявала каквото му се спусне. Пък и боя с "възпитателна цел" и вкарването в лагер (без съд, но пак със същата цел) също не са били изключени.

  МВР си има манталитета на НМ и действа по същия начин.

  Цветанов и Борисов не искат да разбунат кошера и затова ги прикриват.

 • 6
  ivanalex2 avatar :-|
  ivanalex2

  Нито МВР се формира, нито прокуратурата, нито съда. Какво може друго да се очаква?

 • 7
  chernomorski avatar :-|
  Chernomorski

  До коментар [#6] от "ivanalex2":

  Да, истината е, че никоя от тези институции не се променя както ни се иска и както го заслужаваме като европейски граждани. Авторът добре го е казал - безпринципното издигане на ръководни постове и в МВР, и в другите две институции, тотално ширещата се корупция сред служителите им на всички нива и дълбоко не реформираните звена в МВР.
  Освен констатации и зловредни примери обаче, в медиите следва да видим конкретни идеи за бъдещите реформи. Много пъти такива идеи се подсказват от граждани и отделни специалисти, но няма организация, която да се изправи пред законодателна комисия и да постави ребром въпроса за конкретни законодателни промени. Просто едни и същи лица са абонирани сякаш за екраните и микрофоните на нашите електронни медии, а вестниците не са единни и настъпателни в разкриване на истините, касаещи двойния живот на богатите и властниците, подозирани в незаконни действия. Медиите са част от властта на политиката и следва наравно да споделят отговорността за лошото прилагане на законите, за моралния упадък и безправието на гражданите...

 • 8
  veny_g avatar :-P
  Вени Г.

  [quote#3:"gospodin D."]Не съм съгласен с тезата, изведена в заглавие.[/quote]
  Това е ирония, иронично го използват.

 • 9
  makendji avatar :-|
  мОДИ ти си........ши....к

  Докато не се изринат тия авгиеви обори до основи,ние не може да имаме съвременна полиция,то новопостъпилите се учат от техните стари началници

 • 10
  woland avatar :-|
  woland

  Пак зловещата сянка на ГДБОП, организацията, която още от 90те е известна главно с престъпни деяния, търговия с наркотици и т.н. Това не са обикновените полицаи, които си вършат работата и които отнасят обвиненията за дейността на тия мафиоти.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход