Общинари: "Витоша ски" е изрядна, преизпълнила е инвестициите с 1000 лева

Еколози настояват държавата да поеме управлението на лифтовете, заради нарушения на приватизационния договор. Според общината такива няма

Лифтовете на Витоша са все така неизполваеми.
Лифтовете на Витоша са все така неизполваеми.    ©  Надежда Чипева
Лифтовете на Витоша са все така неизполваеми.
Лифтовете на Витоша са все така неизполваеми.    ©  Надежда Чипева

Природозащитници обвиниха днес дружеството "Витоша ски", че е нарушило приватизационния договор, по силата на който е придобило лифтовете и съоръженията на Витоша. Според еколозите компанията не е инвестирала достатъчно пари в обновяване на инфраструктурата и затова държавата трябва да поеме управлението на лифтовете.

В същото време бившият собственик - Столичната община, смята дружеството за изряден купувач. "Те дори са в преизпълнение на задълженията си с 1000 лв", заяви пред наш репортер Любка Ганева, изпълнителен директор по следприватизационния контрол към Столична общинска агенция за приватизация.

Поредният шум около "Витоша ски" се разгоря два дни преди парламентът да започне обсъждането на второ четене на спорните поправки в Закона за горите.

Колко са инвестициите

Проверката на "Капитал" показа, че "Витоша ски" е инвестирала досега около половин милион лева в модули за валидиране на карти и пропускателни системи. Това става ясно от отчета за направните инвестиции от компанията от 2007 г. насам.

Според приватизационния договор "Витоша ски" трябва да инвестира 500 хил. лв. Според Любка Ганева тази сума е изпълнена. От направените вложения ясно се виждат приоритетите на компанията. Купувачът на лифтовете е вложил 360 хил. лв. в модули за валидиране на карти и пропусквателни системи и едва 140 хил. лв. в дребни ремонти на съоръженията.

"Витоша ски" приватизира общинската "Въжени линии" през 2007 г. за сумата от 8.5 млн. лв. (виж приватизационния договор вляво). По този начин фирмата получи седалковата линия Драгалевци - Голи връх, по-известна като "Бай Кръстьо", строена през 1956, кабинковата линия Княжево - Копитото, която от 20 години не работи, кабинката Симеоново - Алеко, строена през 1983 г.

В края на миналата година "Витоша ски" обаче спря лифтовете до приемането на исканите от нея промени в Закона за горите, които в момента са в парламента. Компанията настоява за по-големи законови възможности за развитие на своята дейност.

Общината: няма нарушения

Общината смята, че няма основание да санкционира фирмата за това, че към момента лифтовете в планината не работят, тъй като в приватизационния договор няма даписан такъв ангажимент - лифтовете да работят. В него общината залага само изискването да не се променя предметът на дейност за срок от 25 години - условие, което не е нарушено формално със спирането на лифтовете.

Същото важи и за броя служители. По договор сега в компанията трябва да работят 57 служители - условие, което също е изпълнено по документи. "Поддържат средносписъчен състав от 61 работника", обясни Ганева.

Еколозите: държавата да влезе във владение

Според екоорганизациите обаче Агенцията по горите към Министерство на земеделието трябва да влезе във владение на ски съоръженията на Витоша. "Собственикът на земята е собственик и на съоръженията върху нея, освен ако купувачът на съоръженията няма право на строеж". Това заяви Свилен Овчаров от Зелени адвокати. "Витоша ски" няма право на строеж, а земята е държавна и според юриста Държавната агенция по горите би могла да влезе във владение и да пусне лифтовете при нежелание от страна на собственика.

Акция "Спам"

Екоорганизациите подготвят кампания за "заливане на институциите с писма". На сайтове на различни организации ще бъдат качени бланки, които всеки гражданин ще може да попълни и да изпрати до Агенцията по горите, Столична община или Министерството на физическото възпитание и спорта. Последното (тогава държавна агенция) през 2008 г. отдава под наем на "Българската федерация по ски с председател Цеко Минев лифта, известен като "Заека" (по данни на еколозите срещу 3500 лв. на месец). "През последните две години това съоръжение не функционира, цялостта му е нарушена и това е в нарушение на договора за стопанисването му", смятат еколозите. Те настояват за преразглеждането на договора или за оставката на министър Свилен Нейков.