Безредие в бизнеса с отпадъци
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Безредие в бизнеса с отпадъци

Безредие в бизнеса с отпадъци

Закон, проект за нов и указание създават пълен хаос при фирмите за скрап

Десислава Николова
5542 прочитания

© Надежда Чипева


Правен хаос цари в бизнеса с метални отпадъци през последния месец. От една страна, компаниите, които годишно имат оборот над 2 млрд. лв., трябва да се съобразяват с приетите през миналия април (спорни и неясни за сектора) правила. От друга - до седмици ще има нов закон с поредните нови изисквания. Сега си комуникират с министерството на икономиката, след дни ще правят същите усилия наново, но към екоминистерството.

Как е по закон сега

Според последните поправки в действащия Закон за управление на отпадъците до 15 февруари 1131 фирми с над 2400 площадки трябва да приведат обектите си в съответствие с новите изисквания на закона за управление на отпадъците, приети през миналата година. Документите се внасят в икономическото министерство. Според изискванията площадки за скрап може да има само в промишлените и складовите зони, пристанища и жп гарите, и то само в общини с одобрени общи устройствени планове по силата на Закона за устройство на територията. Условието е силно ограничително, защото две трети от общините в България нямат такива планове и би трябвало площадките в тях да бъдат закрити. По информация на търговците в момента 176 от общо 264 общини в България нямат общи устройствени планове (ОУП). В същото време обаче общините работят с подробни планове (ПУП) и с общи градоустройствени планове, които обаче са с изтекъл срок (ОГП).

От миналата година Конституционният съд е сезиран от депутати и трябва да реши дали това ограничение да важи и каква е разликата между различните видове планове.

Как министерството дописа закона

Самото Министерство на околната среда и водите пък е издало специално указание през септември 2011 г., което допълва закона. Според него може да се постави знак за равенство между трите вида планове при одобрението на документите. Указанието всява пълна несигурност сред търговците дали отговарят на законовите условия.

Общините се оказват затруднени при издаването на един от необходимите документи за фирмите – скица, която да доказва, че площадката се намира на съответната територия и е законно да си стои там, разказват представители на фирмите от сектора.

Точно сега фирмите подават документи за обектите си в министерството на икономиката и енергетиката, което трябва да реши дали те отговарят на изискванията на закона. Част от тях обаче са подали документи за съответствие според указанията на ековедомството до регионалните екоинспекции. Други пък закриват площадките си в местата без общи устройствени планове. Ако площадката трябва да бъде заличена, все още няма срокове кога ще затвори. Тепърва трябва да се сформира и междуведомствена комисия, която трябва да приема заявленията за заличаване.

Нова идея

Сега в парламента между първо и второ четене се намира новият законопроект за управление на отпадъците. В него пък има множество предложения въпросът с плановете да се уреди, включително и чрез отпадането на изискването. Текстовете са пред второ четене в парламентарната комисия по околна среда.

По новия закон, който може да влезе в сила обаче, всичко дотук изобщо не е в сила. Площадките вече не се регистрират в икономическото ведомство, а се лицензират от екоминистерството, като за това се плаща банкова гаранция от 50 хил. лв. и по 10 хил. лв. за всяка площадка.

Фирми в безтегловност

"Фирмите не знаят какво да правят. В момента браншът е в пълна безтегловност и не сме наясно дали след 15 февруари няма да има множество неработещи площадки, които ще чакат нещо да се случи", коментира Владимир Димитров, секретар на Българската асоциация по рециклиране, която обединява 97 от най-големите фирми в сектора. Според прогнозите на Гражданската инициатива на търговците на черни и цветни метали, която обединява малките фирми в сектора, до две седмици голяма част от площадките за черни и цветни метали и старо електронно оборудване ще трябва да бъдат затворени, защото държавата изисква от тях документи, с които повечето общини не разполагат. Става въпрос за скица или друг документ, който доказва, че съответната площадка попада в такава територия, за да не загуби фирмата лиценза си. Общините обаче не са подготвени да издават такива скици.

Петър Кичашки от фирма "Китекс" обяснява, че една от площадките му се намира във Видин, където общината си е свършила работата и е налице необходимият план. В Грамада, Северозападна България, обаче няма устройствен план. "Китекс" ще представи в икономическото министерство извлечение от подробния план (забранен по закон, но разрешен с указание) с надеждата, че заявлението няма да бъде отхвърлено от ведомството. "Не съм сигурен, че ще го приемат", казва Кичашки, като допълва, че е изпълнил другите изисквания като задължителното видеонаблюдение на площадките.

От сдружението на търговците на скрап допълват, че например в Хасково работят 16 компании с легален бизнес, които са поставени пред изпитание, защото градоустройственият план на общината е приет през 1979 г. и е изтекъл през 2000 г., без да има последваща актуализация.

Няма начертано решение

Пред "Капитал Daily" заместник-министърът на околната среда Евдокия Манева отказа да коментира притесненията на бранша. Самият нов законопроект за управление на отпадъците, от който като че ли се очаква да реши проблема, засега не дава ясна посока. Той е със 161 члена, като има над 400 предложения за промени в него. Ако се спазва правилникът на парламента да се пише нов закон, ако предложенията за поправки надвишават една трета от текста, законопроектът трябва да се преработи изоснови, коментират юристи.

Най-интересната част от него са предложения в преходните и заключителните разпоредби неприключилите процедури в министерството на икономиката по стария закон да се прекратяват служебно. Проектът има и разпоредителен подход -  с един от текстовете си вменява на съдебната власт да прекрати образуваните дела за удължаване на срока на разрешенията по сега действащия закон.

Така на 15 февруари, между двата закона, делото в Конституционния съд и междуведомствената бъркотия, изобщо няма яснота кой е законен, кой не е и какво е бъдещето му.

По темата работи и Георги Жечев

Правен хаос цари в бизнеса с метални отпадъци през последния месец. От една страна, компаниите, които годишно имат оборот над 2 млрд. лв., трябва да се съобразяват с приетите през миналия април (спорни и неясни за сектора) правила. От друга - до седмици ще има нов закон с поредните нови изисквания. Сега си комуникират с министерството на икономиката, след дни ще правят същите усилия наново, но към екоминистерството.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK