Бойко Борисов: Да спестяваш в банка е мързел

Санирането на жилища ще се рекламира сред домакините във фризьорски салони

Симеон Дянков (вляво) и Бойко Борисов
Симеон Дянков (вляво) и Бойко Борисов    ©  Цветелина Белутова
Симеон Дянков (вляво) и Бойко Борисов
Симеон Дянков (вляво) и Бойко Борисов    ©  Цветелина Белутова

Правителството търси начини да стимулира предприемчивостта и потреблението на Българите, като използва за това постоянно растящите спестявания в банките. Това показва стенограмата от правителственото заседание в сряда, когато премиерът Бойко Борисов, заместникът му Симеон Дянков и още няколко министри обсъждат как да развижат икономиката.

Всичко започва с изказване на Симеон Дянков за това как спестяванията на българите се увеличават с 4 млрд. лв. през миналата година и предложението му: "Редно е може би да направим някакъв анализ по какъв начин този увеличаващ се ресурс може да се използва по-добре за по-добри доходи на населението".

Дебатът започва с кратка сесия уточняващи въпроси дали спестяванията са на голяма част от домакинствата, които заделят от страх за бъдещето, или на малък брой заможни семейства, които просто увеличават богатството си. Тук министър-председателят Борисов упреква спестяващите българите, че са станали мързеливи и разчитат на удобството да получават сигурна и висока банкова лихва, вместо да потребяват или инвестират.

За премиера спестителите са "мързеливи"

"Обяснението, на първо четене, за мене е, че банковата ни система от всички стрес тестове и това, което има, е стабилна. Доверието в нея е голямо и всеки, който продаде къща, вила, нива, а да не говорим, че сега стотици милиони даваме за отчуждителни процедури по магистрали, всъщност ние много хора направихме богати – пречиствателни станции, жп линии, субсидиите в земеделието са огромни пари. С една дума, банката, веднъж, е стабилна институция, второ, лихвите са големи. В началото на кризата това е сигурност, в края на кризата това вече е мързел. Свикваш, всеки месец отиваш и си взимаш лихвичката и колкото – толкова. Майката, голямата сума, си седи в банката. Но в същото време, когато попиташ тези хора навън, те казват: Бедни сме, ужасно мизерстваме. А в същото време имат влог от 100, 200 или 50, 40, 30 хиляди лева. Така че, донякъде високите лихви, лихварството е точната дума, това е най-мързеливото нещо, то е най-непродуктивното", казва министър председателят.

Смяната на дограмата и телевизора

Монологът му продължава с исторически преглед на последните 20 години как подмяната на старата бяла и черна техника, обзавеждането и дограмата всъщност е било мащабно потребление и сега трябва отново този процес да се събуди.

Министър председателят обръща внимание и на намалената предприемаческа активност и предлага да се търси решение и за нея: "Постепенно да накараме хората да бъдат по-инициативни в бизнеса. Да предложим варианти, да предложим такива бизнеси. Като най-важното, най-бързо и реално, което може да се случи, това е енергийната ефективност. Това са жилищата на хората. Да ги убедим, че тези панелни спални, които имат, след някоя друга година вече няма да струват и нула пари. Ако сега започнат да им прилагат тази програма за енергийна ефективност, модернизация, ще им додадат с 30-40 години живот. Е, значи този имот, който имаш сега, след 5 или 10 години ще стане опасен за теб. И ако вместо да си държиш парите в банката, с тази програма, Лили Павлова, която имаме при теб, ако можем, трябва да убедим хората да си направят енергийно ефективни жилища, те всяка година ще печелят повече от лихвите от тези пари".

После Бойко Борисов развива тезата, че програмите за саниране на жилища могат да са тръгнат като се спечели инициативността на жените в семействата, които традиционно се грижат за домовете.

"Просто това трябва да стигне до съзнанието на всяка една домакиня. Мъжете, надали ще се засилим да правим подобно нещо. Но ако до всяка домакиня достигне това, българските семейства така са структурирани, че тези неща се решават от жените, до тях трябва да достигнем с всякакви програми. Ако искате – през фризьорски салони, чрез брошури. Там отиват, там говорят, там най-много си приказват. И когато едната дойде и каже – аз вече плащам с 30% по-малко парно, у нас е топло, едвам работи радиаторът понеже е добре импрегнирано, много съм доволна, другата отиде и каже – чакай сега, защо да не направя и аз така, само тя ли да е доволна – и аз да съм доволна".