AКT нA война

Как се роди международното споразумение за борба с фалшифицирането

Едва ли много от страните, подписали Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (ACTA), са очаквали най-бурната реакция срещу него да дойде от собствените им среди. След присъединяването на Европейския съюз към ACTA в края на януари в страните членки се разгоря протестна вълна, а политиците масово започнаха да се оправдават за подписа си. Съпротивата трябваше да дойде от страни като Китай или Индия, срещу които ACTA всъщност е насочено. Още през 2010 г. Пекин заявява в Световната търговска организация (СТО), че при появата на негативни ефекти от споразумението за страните, които не са страна по него, ще повдигне въпроса във всички органи на организацията, но и ще предприеме контрамерки в съответствие с "DSU, TRIPS, GATT, GATS и т.н.".

Леко военната терминология не е случайна. АCТА, както и други наглед смислени споразумения се разглеждат от развиващите се страни като средство за ограничаване на техните възможности от по-богатите държави. Едно споразумение взима възможността за евтина форма на иновиране – копирането, а друго като Протокола от Киото налага допълнителни разходи. Така че Китай има за какво да се притеснява (производител на 70% от световните фалшификати според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие). Всъщност подписите под АCTA показват къде минава демаркационната линия в започващата война за интелектуалните права. 


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
14 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  jordangv avatar :-|
  Jordan
  • - 4
  • + 30

  "AКT нA война"
  Точно така, това е войната на корпорациите срещу хората. И корпорациите ще загубят.

  Нередност?
 • 2
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel
  • - 22
  • + 6

  Най-после да прочета една нормална статия по въпроса. Световната икономическа криза беше предизвикана от необявената война на Русия и Китай водена с подмолни антипазарни средства, довела до много фалити на предприятия от реалната западна икономика. Продажбите на копирани китайски стоки, на цени под себестойност на западните производители ги принуди първо да намалят заплатите на своите служители, второ - да не могат да си изплатят вложените инвестиции и трето ги доведе до фалит. След тях поеха по същият път застрахователни компании, банки, че и цели държави. Това е първото оръжие срещу тази мръсна подмолна икономическа война на Русия и Китай срещу западната икономика.

  Нередност?
 • 3
  yavooor avatar :-|
  yavooor
  • + 8

  Най-добре големите корпорации да дадат достъп до сървърите си и така ще мога да се информирам кой продукт в мрежата е защитен и кой не.

  Нередност?
 • 4
  vipidol avatar :-(
  крум фильовски
  • - 1
  • + 12

  ‎!!!!!!!
  ХОРА,
  ВНИМАВАЙТЕ!
  АСТА НЕ Е САМО ИНТЕРНЕТ!

  Тя слага ръка на сортовите семена и генеричните лекарства също!
  Под ударите и попадат земеделците, кито тази година си купили семена, отделили са си от реколтата и на другата година сеят от своите семена, това са почти 75% от земеделците, зеленчуко- и зърнопроизводителите ни!
  Генеричните лекарства които се произвеждаха свободно след падането на патента им, също са под ударите на АСТА!
  Така правата над тях остават завинаги и цената им ще се вдигне!
  Та това е мечтата на монополиста от векове, да сложи ръка върху храната ни, а те също са интелектуална собственост!

  та тук става въпрос за живот и ЗДРАВЕ!

  България в никакъв случай не трябва да подписва ''с особено мнение-резерви'' САМО!!! в частта за Интернет!!!

  ЦЕЛИЯ ДОКУМЕНТ Е НЕПРИЕМЛИВ ЗА НАС, ОБСЛУЖВА САМО КОРПОРАТИВНИ ИНТЕРЕСИ И ПРЕВРЪЩА ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕК В ПРЕСТЪПНИК!

  ето текста преведен на Български
  http://register.consilium.europa.eu/pdf/bg/11/st12/st12196.bg11.pdf


  ето и малко информация относно ГМО

  ЗЛОТО си има име и се казва МОНСАНТО !
  това е компанията която притежава патента на всички сортови семена в америка.без неино разрешение нямаш право да си отделяш екологични чисти семена за засяване.в САЩ подготвят указ, според който производството на храна в домашно стопанство ще се смята за углавно престъпление като го приравняват към контрабандата.има пряка връзка с аерозолните престъпления Chemtrails.същите тези хора сега предлагат семена устойчиви на кеселинни дъждове които съдържат:алуминий,барий,цик,и титаний.звучи ли Ви познато ! ! ! ...монсанто са повече от „алчни монополисти“, даже се съмнявам, че парите толкова ги интересуват. тези хора разработват БИОЛОГИЧНО ОРЪЖИЕ!навремето монсанто са произвели токсичния хербицид „Agent Orange“ използван от американците във Виетнам.по данни на Виетнамското Министерство на външните работи „Agent Orange“ e причинил 400,000 смъртни или инвалидни случая, а 500,000 деца са се родили с дефекти http://en.wikipedia.org/wiki/Agent_Orange
  ''хора'' разработили подобен продукт, хора отговорни за масови убийства.нещата отиват натам те да постигнат пълен контрол върху храната ни, като ни отнемат естествените и безвредни сортове, и ни задължат да садим и ядем техните отрови (по един или друг начин).но може би това заслужаваме, защото въпреки примера на хората пострадали преди нас от ГМ културите–въпреки потресаващия пример–ние не се вслушваме и не взимаме поука. защото не ни интересува… в САЩ производството на спераматозоиди у младите мъже намалява с 50% ! храните с чужди гени в тях се отразяват и върху фертилността на жените. също така е доказано ,че при децата пък се проявяват алергии,в следствие на ГМО и се появяват туморни образувания. генетично променените организми понижават защитните сили на имунната система.има ли някой на който да не му е ясно ,че корпорациите занимаващи се с ГМО са по-скоро военни организации отколкото икономически или други субекти!...

  93% от неродените бебета са заразени с ГМО. Забележително ново проучване изобличава още една лъжа на биотехнологичната индустрия. А именно тази, че определен вид генетичен пестицид, използван в култивирането на ГМ посеви, не попада в човешкото тяло. Изследователи от Квебек доказаха, че Bt токсинът, използван в ГМ царевица и други култури, безспорно заразява кръвта на хората. Въпросният токсин е открит и в кръвта на 93% от бременните жени, участвали в теста. Проучването обяснява, че токсинът може да навлезе в тялото не само от приемане на ГМО, но и от консумация на мляко, месо и яйца от животни, хранени с ГМО.http://www.naturalnews.com/032510_unborn_babies_GMOs.html

  в САЩ производството на спераматозоиди у младите мъже намалява с 50% ! а също и ,че храните с чужди гени в тях се отразяват и върху фертилността на жените! също така е доказано ,че при децата пък се проявяват алергии,в следствие на ГМО и се появяват туморни образувания! генетично променените организми понижават защитните сили на имунната система.

  "монсанто" е обявена за най-лошата компания на 2011 г. от NaturalSociety - като заплаха за човешкото здраве и околната среда !!! http://intelwars.com/2011/12/06/monsanto-declared-worst-company-of-2011/

  Щатският Сенат: ''Нямате право да отглеждате храна и да пазите семена''

  Проектозакон, изготвен от щатския Сенат, беше определен като най-опасният в историята на Съединетите щати.
  Въпросният Bill 510 (Food Safety Modernization Act) прехвърля пълната власт на държавата да определя кой има или няма право да отглежда, да продава и да транспортира собствено произведена храна.
  С други думи – Големият брат става пълен собственик на доматите и краставиците в задния ви двор.
  Също така проектозаконът, който, както се очаква, ще бъде приет със сигурност, дава право на властите да арестуват и да лишават от свобода всеки, който продава собствено произведени храни на зеленчуковите пазари.
  Ще се криминализира събирането на семена и всяко неоторизирано превозване на органични продукти, ако не е получено изрично разрешение от федералното правителство.

  http://www.naturalnews.com/030418_Food_Safety_Modernization_Act_seeds.html

  100 % този проектозакон е писан от монсанто и цели натрапване на техните изродени ГМ храни чрез пълно заличаване на природните зеленчуци. като се имат предвид лобистките групи на тази сатанинска компания в ръководните структури на ЕС и отделни европейски държави, очаквайто скоро подобен закон и у НАС!.

  Обама назначи заместник-председател на "Монсанто" като старши съветник на комисаря при ''FDA'' !!!
  http://networkedblogs.com/lMhWu

  http://www.obshtestvo.net/content/view/1642/7/ Процентите в храните са много ниски, защото лабораториите могат да изследват САМО до 2% ГМО в продукт. Така са "настроени" просто. На тях им трябва да хващат само границата за етикетиране, която сега е 0.9%.
  На практика, това означава, че ако пише, че пробата е с над 2%, това "над" може да е 10, 20, 50, 80% ГМО и никой не знае колко точно.Над 2% може да значи и 92%. просто машините мерят до 2% !!!

  в САЩ подготвят указ, според който производството на храна в домашно стопанство ще се смята за углавно престъпление като го приравняват към контрабандата ! ...http://www.ivanstamenov.com/2011/11/3427/

  Нередност?
 • 5
  greshite avatar :-|
  greshite
  • - 1
  • + 4

  Мисля, че ще прослушам чалга. Те поне не ме третират като престъпник.

  Нередност?
 • 6
  greshite avatar :-|
  greshite
  • - 2
  • + 9

  До коментар [#2] от "proizvoditel":

  Нещо не си в час, причината е в алчните корпорации - или ти тук се явяваш производите, другаде музикант и т.н. За да спести 20$ от 740$ общо на телефон, Apple изнася производството в Китай. Така че, вие сте виновни, но не ви стига и искате още.

  Нередност?
 • 7
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel
  • - 6
  • + 1

  До коментар [#6] от "greshite":
  Аз съм си твърде в час човече и то вече над 5-6 години. А вие даже още не сте разбрали защо се появи АСТА. Както винаги имате позиция, която не е формирана от прочетеното споразумение, а от страховете вкарани ви в главите от руските служби.

  Нередност?
 • 8
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel
  • - 4
  • + 2

  Истинските причини за световната икономическа криза не са "алчните корпорации". Истинските причини се коренят в съвместните усилия на Русия, Китай и другите от БРИКС, Венецуела, Иран и т.н., насочени към унищожаване на икономическата мощ на Запада. Плана е много простичък. Първо със съвместни усилия вдигнаха до небесата цените на петрола, който от 20$ за барел стигна космическите 160$. Заедно с това вдигнаха няколко пъти цените на всички останали суровини. В същото време, Китай вече над 10г. получава суровини на цени в пъти по ниски от западните производители, краде технологии и копира продуктите произвеждани от западните фирми и ги продава на техните пазари на дъмпингови цени. Така западните компании, влагащи пари в изпълнение на екологични стандарти, здравословни и безопасни условия на труд, авторски права, давайки огромни заплати бяха изправени до стената.

  Нередност?
 • 9
  greshite avatar :-|
  greshite
  • - 2
  • + 7

  До коментар [#8] от "proizvoditel":

  Айде като не вярваш на мен, чети:
  http://www.forbes.com/sites/insertcoin/2012/02/03/you-will-never-kill-piracy-and-piracy-will-never-kill-you/
  Истинската причина за кризата са мега-банките на сащ и финансовата индустрия, която спечели повече отколкото създаде, другата причина е че компаниите в сащ аутсорснаха всичко само за да намалят себестойноста на продукта и да дадат хем по-евтина цена, хем да печелят повече те. Ама сега в сащ има хора които остават без работа ... И на всичкото отгоре, не в европа ами в китай. Пфу и бунаци ...

  Нередност?
 • 10
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel
  • - 4
  • + 3

  Западните фирми се опитаха да си намалят разходите, като изнесоха производствата си в Китай. Но там им изкопираха всичко, че даже им взеха чрез дъмпинг и всички пазари. Капиталите плащани за суровини и китайски стоки, отидоха в износителите на суровини и в Китай. Доходите на западните работници намаляха. Безработицата се увеличи. Първият симптом за идващата лавина бяха гръмналите ипотеки. След това ги последваха презастрахователни компании, банки, че и цели държави. Сега Китай се опитва да придобива фалирали западни предприятия за да им усвои технологиите, до които преди не беше допускан. Следващата стъпка, най-вероятно през тази година ще бъде стартиране на кампания за замяна на долара и еврото като резервни валути в международната търговия с юана и рублата. Може да ти се вижда малко сложничко, но това е истината. Не те карам да ми вярваш, а да мислиш.

  Нередност?
Нов коментар