Отваряй! Интернет полиция!

Въпроси и отговори за споразумението ACTA и ефектите от него

Добре, все пак какво е ACTA?

ACTA e съкращение от Anti-Counterfeiting Trade Agreement - търговско споразумение срещу фалшификатите.  Това е многостранен международен договор, който си поставя амбициозната цел да наложи международни стандарти при спазването на авторските права в най-широк смисъл. Идеята за него се споменава за пръв път през 2007 г. Тогава САЩ, ЕС, Швейцария и Япония решават, че трябва да се създаде нова система, която да защити интелектуалната собственост в целия свят от имитации. Споразумението се простира в доста широки граници - от дизайн на дрехи и аксесоари, през лекарства до авторските права в интернет.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
19 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  gilgamesh avatar :-|
  Гилгамеш
  • - 1
  • + 65

  Да, АСТА само по себе си не е шпионаж, ограничаване на граждански права и т.н., но отваря широко вратата за тях. Прекалено широко. Статията е прекалено оптимистична.

  Нередност?
 • 2
  gospodin avatar :-|
  Г-н D
  • - 1
  • + 47

  Действащият в момента Закон за авторското право и сродните му права дава достатъчни гаранции за защита интересите на притежателите им - както при фалшифициране на търговски марки, така и за в интернет. В този дух са и разпоредбите на НК.
  А.С.Т.А. дава възможност за нарушаване на цивилизационни норми като:
  - използване на правоохранителните органи за опазване интерес ите на обществото, а не на копрорациите, носители на авторски права;
  - заобикалянето на съда като гарант на справедливостта в обществото;
  - пренебрежение към презумпцията за невинност до доказване на противното.
  И всичко това описано в едно дълго изречение в чл. 27, ал. 4 на А.С.Т.А...

  Нередност?
 • 3
  vasil7penchev avatar :-|
  Васил Пенчев
  • + 24

  До коментар [#1] от "Гилгамеш":

  Такива безкрайно далече от живота нелепици могат да се поддържат само с огромно насилие над отделния човек, каквото - да се надяваме - вече е невъзможно. Но кой знае? От нас си зависи.

  Нередност?
 • 4
  georgi2012 avatar :-|
  georgi2012
  • - 11
  • + 5


  Вижте цените на Мтел и Глобул - еднакви са. Явно само Виваком беше извън картела и затова го купуват. Операторите за какво събират данни, да знаят на кого да надпишат сметката:
  Telecom Austria in Bulgaria (Mtel) have threatened me with cutting off my fingers if I do not participate in their cartel in the telecommunication industry in Bulgaria (some prices higher than uk). It have been done through involuntary implanted small device similar to hearing apparatus in my sinuses, connected to nerves, controlled wireless with their network. Many politicians and Government servants in Bulgaria are controlled in a similar manner.
  http://convergingtechnology.eu/threats-for-developing-countries/

  Нередност?
 • 5
  gilgamesh avatar :-|
  Гилгамеш
  • + 52

  До коментар [#3] от "Васил Пенчев":

  Да, така е. Но проблемът е и в ретроградното мислене.

  Тия дни си представях, какво бие се случило, ако някой изобрети свръхпроводник, който да работи при нормална температура. Това означава фалит на всичко, що е свързано с петрол и газ.

  Така. Ако това изобретение се направи, петролните и газови компании веднага ще скочат. (Не завиждам на човека, направил откритието, трябва до живот да ходи с охрана).

  Та така и с новите форми на комуникация. Старите мастодонти просто не могат да разберат, че Интернет направи революция, и не той трябва да се нагажда към тях, а те към него.

  Както и да е, ставащото сега е последен отчаян опит на "старите" играчи да запазят уютното и удобно статукво.

  Нередност?
 • 6
  embacho avatar :-|
  embacho
  • - 2
  • + 8

  [quote#5:"Гилгамеш"]Така. Ако това изобретение се направи, петролните и газови компании веднага ще скочат. (Не завиждам на човека, направил откритието, трябва до живот да ходи с охрана). [/quote]

  Мислиш по корпоративно му. Мислиш по начина, по който мисли Холивуд. Решението на проблема е просто. Т. нар. изобретение се публикува публично. Няма патентни права, няма скрито покрито, само авторството се запазва (научният свят работи с научни публикации от векове). Това ще обезсмисли всички опити за "скачане", както и нуждата от охрана цял живот.

  Фундаменталният проблем на подобни закони, разпоредби и споразумения произлиза от една проста лъжа - Разпространението на информация под каквато и да било форма, без изришното съгласие на "автора" й е престъпление равносилно на кражба (т.е. автора търпи финансови загуби равни на цената, която е определена за единица информация по броя на копията/лицата до която е стигнала тази информация). От това следва, че трябва да бъдат прилагани същите мерки, които се прилагат при кражба чисто физически стоки и предмети (въпреки фундаменталната разлика между двата случая - в първия случай създаване на дубликат, а във втория случай смяна на собствеността).

  Защо казвам това. Защото примера с "изобретението" показва на какво е подложен всеки един автор и творец и в момента - монополизиране на авторските му права в най-ранен стадии от големи корпорации под различна форма.

  Проблема на нас (като автори) е, че ни е втълпявано 20 години, че нашите авторски права се нуждаят от защита срещу пиратстване. Нещо, което не е съвсем така. И слава богу вече има успешни бизнес модели, които потвърждават това - софтуера с отворен код, creative commons лицензите (http://search.creativecommons.org/) и един пример, който предполагам читателите на Капитал вече са го виждали:
  http://www.dnevnik.bg/sviat/2012/01/23/1750938_paulu_kuelju_pirati_otkradnete_vsichko_koeto_niakoga/

  Нередност?
 • 7
  iliander avatar :-|
  iliander
  • - 5
  • + 6

  При пускането на първият парен локомотив от Джеймс Уат,са обявили влаковете за "дяволско творение",защо МВР да изпада в същото положение отностно Интернет и най-вече за www.facebook.com ? :)

  Нередност?
 • 8
  yavooor avatar :-|
  yavooor
  • + 4

  http://www.segabg.com/article.php?id=215143
  Спомнете си!

  Нередност?
 • 9
  vipidol avatar :-(
  крум фильовски
  • + 16

  ‎!!!!!!!
  ХОРА,
  ВНИМАВАЙТЕ!
  АСТА НЕ Е САМО ИНТЕРНЕТ!

  Тя слага ръка на сортовите семена и генеричните лекарства също!
  Под ударите и попадат земеделците, кито тази година си купили семена, отделили са си от реколтата и на другата година сеят от своите семена, това са почти 75% от земеделците, зеленчуко- и зърнопроизводителите ни!
  Генеричните лекарства които се произвеждаха свободно след падането на патента им, също са под ударите на АСТА!
  Така правата над тях остават завинаги и цената им ще се вдигне!
  Та това е мечтата на монополиста от векове, да сложи ръка върху храната ни, а те също са интелектуална собственост!

  та тук става въпрос за живот и ЗДРАВЕ!

  България в никакъв случай не трябва да подписва ''с особено мнение-резерви'' САМО!!! в частта за Интернет!!!

  ЦЕЛИЯ ДОКУМЕНТ Е НЕПРИЕМЛИВ ЗА НАС, ОБСЛУЖВА САМО КОРПОРАТИВНИ ИНТЕРЕСИ И ПРЕВРЪЩА ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕК В ПРЕСТЪПНИК!

  ето текста преведен на Български
  http://register.consilium.europa.eu/pdf/bg/11/st12/st12196.bg11.pdf


  ето и малко информация относно ГМО

  ЗЛОТО си има име и се казва МОНСАНТО !
  това е компанията която притежава патента на всички сортови семена в америка.без неино разрешение нямаш право да си отделяш екологични чисти семена за засяване.в САЩ подготвят указ, според който производството на храна в домашно стопанство ще се смята за углавно престъпление като го приравняват към контрабандата.има пряка връзка с аерозолните престъпления Chemtrails.същите тези хора сега предлагат семена устойчиви на кеселинни дъждове които съдържат:алуминий,барий,цик,и титаний.звучи ли Ви познато ! ! ! ...монсанто са повече от „алчни монополисти“, даже се съмнявам, че парите толкова ги интересуват. тези хора разработват БИОЛОГИЧНО ОРЪЖИЕ!навремето монсанто са произвели токсичния хербицид „Agent Orange“ използван от американците във Виетнам.по данни на Виетнамското Министерство на външните работи „Agent Orange“ e причинил 400,000 смъртни или инвалидни случая, а 500,000 деца са се родили с дефекти http://en.wikipedia.org/wiki/Agent_Orange
  ''хора'' разработили подобен продукт, хора отговорни за масови убийства.нещата отиват натам те да постигнат пълен контрол върху храната ни, като ни отнемат естествените и безвредни сортове, и ни задължат да садим и ядем техните отрови (по един или друг начин).но може би това заслужаваме, защото въпреки примера на хората пострадали преди нас от ГМ културите–въпреки потресаващия пример–ние не се вслушваме и не взимаме поука. защото не ни интересува… в САЩ производството на спераматозоиди у младите мъже намалява с 50% ! храните с чужди гени в тях се отразяват и върху фертилността на жените. също така е доказано ,че при децата пък се проявяват алергии,в следствие на ГМО и се появяват туморни образувания. генетично променените организми понижават защитните сили на имунната система.има ли някой на който да не му е ясно ,че корпорациите занимаващи се с ГМО са по-скоро военни организации отколкото икономически или други субекти!...

  93% от неродените бебета са заразени с ГМО. Забележително ново проучване изобличава още една лъжа на биотехнологичната индустрия. А именно тази, че определен вид генетичен пестицид, използван в култивирането на ГМ посеви, не попада в човешкото тяло. Изследователи от Квебек доказаха, че Bt токсинът, използван в ГМ царевица и други култури, безспорно заразява кръвта на хората. Въпросният токсин е открит и в кръвта на 93% от бременните жени, участвали в теста. Проучването обяснява, че токсинът може да навлезе в тялото не само от приемане на ГМО, но и от консумация на мляко, месо и яйца от животни, хранени с ГМО.http://www.naturalnews.com/032510_unborn_babies_GMOs.html

  в САЩ производството на спераматозоиди у младите мъже намалява с 50% ! а също и ,че храните с чужди гени в тях се отразяват и върху фертилността на жените! също така е доказано ,че при децата пък се проявяват алергии,в следствие на ГМО и се появяват туморни образувания! генетично променените организми понижават защитните сили на имунната система.

  "монсанто" е обявена за най-лошата компания на 2011 г. от NaturalSociety - като заплаха за човешкото здраве и околната среда !!! http://intelwars.com/2011/12/06/monsanto-declared-worst-company-of-2011/

  Щатският Сенат: ''Нямате право да отглеждате храна и да пазите семена''

  Проектозакон, изготвен от щатския Сенат, беше определен като най-опасният в историята на Съединетите щати.
  Въпросният Bill 510 (Food Safety Modernization Act) прехвърля пълната власт на държавата да определя кой има или няма право да отглежда, да продава и да транспортира собствено произведена храна.
  С други думи – Големият брат става пълен собственик на доматите и краставиците в задния ви двор.
  Също така проектозаконът, който, както се очаква, ще бъде приет със сигурност, дава право на властите да арестуват и да лишават от свобода всеки, който продава собствено произведени храни на зеленчуковите пазари.
  Ще се криминализира събирането на семена и всяко неоторизирано превозване на органични продукти, ако не е получено изрично разрешение от федералното правителство.

  http://www.naturalnews.com/030418_Food_Safety_Modernization_Act_seeds.html

  100 % този проектозакон е писан от монсанто и цели натрапване на техните изродени ГМ храни чрез пълно заличаване на природните зеленчуци. като се имат предвид лобистките групи на тази сатанинска компания в ръководните структури на ЕС и отделни европейски държави, очаквайто скоро подобен закон и у НАС!.

  Обама назначи заместник-председател на "Монсанто" като старши съветник на комисаря при ''FDA'' !!!
  http://networkedblogs.com/lMhWu

  http://www.obshtestvo.net/content/view/1642/7/ Процентите в храните са много ниски, защото лабораториите могат да изследват САМО до 2% ГМО в продукт. Така са "настроени" просто. На тях им трябва да хващат само границата за етикетиране, която сега е 0.9%.
  На практика, това означава, че ако пише, че пробата е с над 2%, това "над" може да е 10, 20, 50, 80% ГМО и никой не знае колко точно.Над 2% може да значи и 92%. просто машините мерят до 2% !!!

  в САЩ подготвят указ, според който производството на храна в домашно стопанство ще се смята за углавно престъпление като го приравняват към контрабандата ! ...http://www.ivanstamenov.com/2011/11/3427/

  Нередност?
 • 10
  nemeria avatar :-|
  nemeria
  • - 1
  • + 3

  даден доставчик на онлайн услуги да предостави незабавно на носителя на правата информация, достатъчна за идентифициране на абонат, чийто достъп се предполага, че е бил използван за извършването на нарушение

  От чл.27 Не говорете глупости. Не пишете глупости. Не ни вземайте за идиоти.

  Нередност?
Нов коментар